MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Thursday, 25 March 2010

" Umrah episode Akhir..."

Jemaah berdoa di atas BAtu di Bukit Marwah...
Ada yang duduk berehat seketika...
Wakaf kan Quran atas nama Arwah Asnah Bt Mohd Yunos...alhamdulilah
Jam 6.00 ptg CL selesai menunaikan Umrah..syukur Pada Allah swt...
Posted by Picasa

114 comments:

hjh mai said...

salam

Rozali said...

Assalamualaikum CL

Wassalam

CM said...

salam CL

hjh mai said...

salam...,

tahniah hj rozali..kita share wahid lah..

hjh mai said...

salam...,

cikgu mas pun sama lah...

hjh mai said...

salam....,

tpi tikar trbang saya pakai turbo kiri kanan tu yg saya cpt smpi dulu...

Rozali said...

Salam CL

memnag tikar terbang hjh mai turbo
saya tumpang sekali, lehhh

hjh mai said...

salam...,

alhamdulillah cl dah sempurna buat umrah...

hjh mai said...

salam hj rozali..,

leh aje...nk tmph seat tak, business clss ke...hi hi hi

mnasir said...

Salam.

Hjh Mai, bravo. Rozali dah servis dah tikar terbang anda

manzlie said...

salam hajh mai, Rozali dan Cikgu mas..


TANIAH..BAUT PERTAMA KALI JUARA BERSAMA ..SEKALI TIGA ORANG PELARI PECUT ...EMASS UNTUK ANDA BERTIGA..



WASLAM

manzlie said...

Salam Hjah mai..

tiga tiga duk naik tikar terbang tuh...heheheh

abaya takleh potong 3 tau...hehehh


waslam

manzlie said...

salam rozali..

taniah jugak..juara bersama..

w
slam

mnasir said...

Salam,

Hjh Mai, saya nak tempah seat special class punya, sebelas pilot, boleh kan

manzlie said...

salam cikgu mas..

taniah..Juara Bersama..pingat emas..

waslam

manzlie said...

salam mnasir..


tempat jgn tak tempah...heheh


waslam

hjh mai said...

salam mnasir...,

boleh2...nnti pilot leh rehat jap, maklum semput nk kejar pdkm ni...

hjh mai said...

salam..., tengok batu kat bkt marwah tu hitam berkilat ye..tak licin ke..

mnasir said...

Salam.

Nak kena pergi beli cermin mata macam Hjh Mai la, nanti bawa tikar terbang silau2 pula,

Batu tu nampak saja macam licin tapi kasar dan sakit tapak kaki kalau tersilap pijak

hilmyiskandar said...

Salam.

Alhamdulillah, gitulah tugasan CL. Terima kasih.

Amin.

tq.

hjh mai said...

salam...,

kul 6 cl dah selesai buat umrah, start kul brp ye..
Saya dulu prnah nk cuba buat umrah waktu pagi, akhirnya jejak ke waktu zohor, sembahyang pun kat bumbung, mmg panas masa tu tapi alhamdulillah selesai juga akhirnya..

Rozali said...

Salam CL

salam hjh mai
tikar terbang pun ada seat buseness class

salam mnasir
tikar terbang tu Azima pi hantar servis

mama ju, said...

Wah ada lagi,tak sempat nak lawan hjh mai, rozali da CM1

rezeki said...

salam cl dan semua

alhamdulillah, semoga umrah yg cl lakukan diterima Allah buat arwah

kita semua beruntung dapat teman yg baik budi spt CL, semoga Allah sentiasa memberikan kerahmatan dan perlindungan serta kebahagian buat CL, ikhlas dr ku

Al fatihah buat arwah

Al fatihah

mfisma said...

Salam Cl..semoga Ibadah Umrah diterima Allah...kalau nak minta CL belikn Quran dn sedekah ke MH, cmne? boleh ana masukkan duit ke akaun CL?

rezeki said...

sebelum cikgu norkiah betulkan, pak itam betulkan dulu

kebahagiaan bkn kebahagian
heheeh

Rozali said...

salam CL

salam hjh mai
terima kasih, jadi follower saya

Kak Sidah said...

Salam CL,

Syukur alhamdulillah selamat sudah CL mengerjakan umrah..

Kak Sidah said...

Salam,

Juara lagi hjh mai...tahniah.

CL macam mana ni...akak pun kene pakai tiko teghebang bertubo la..

ainhany said...

salam CL

alahmdulillah..bertuah ade network ngn PDKM nie...semuga ALLAH beri CL kesihatan dan kekuatan dan boleh sentiasa seyum sllu..

tenang je tenguk wajah org2 beriman mcm CL ni..patutlaa k nab dok puji2..hihi..
amin-semuga badal umrah mmbahagiankan almarhumah..

haticantik said...

assalamualaikum

alhamdulillah syukur..best kan dapat buat umrah banyak kali..

YB said...

Salam CL

Syukur kerena telah sempurnakan umrahnya. Untuknya tinggal di sana.

Kak Sidah said...

Salam CL,

Bertuah kami di pdkm dapat kawan macam CL, yang sentiasa bersedia membantu tak kira masa, penat..semoga kehidupan cl diberkati Allah..akak berbangga mengenali cl..syukur alhamdulillah. jgn marah yer cl akak tulis pujian ni..akak rasa patut cl diberi pujian..itu jer yang kami boleh beri pada cl..ikhlas hati..

hjh mai said...

salam kak shidah...,
betul tu kak, cl mmg patut trma pujian tu...tapi semua tu x dpt balas jasa baik cl selama ini yg mmberi peluang kpd kita menatap senario di mh setiap hari..

Noor said...

Salam Cl..

adusss.. tak aci lah Cl nie.. laju bonar masukan new N3.. mengah kak ngah sehh.. tak terkejar..

Noor said...

salam..

dear kak sidah, jom kita pakat2 p umrah.. emmm, duit tabungan cheq tak cukup laie.. apa kata akak dulukan.. cheq bayaq bulan2.. ahikss

shami2 said...

Salam CL..

Alhamdulillah dah siap...semoga arwah bahagia dengan semua ibadah yg dikirim buatnya...

Kepada CL...tahniah kepadamu dekkk
Semoga dirimu dalam peliharaanNya...

Hajah Zainab bt Abdullah said...

salam CL,

alhamdulillah..semoga ganjaran pahala umrah diterima arwah, dan CL juga mendapat rahmat Allah SWT...dan mudah2an kedua arwah ibubapa CL mendapat ganjaran kerana anak solehnya sentiasa membantu rakan taulan.amin.

safiudin said...

salam sdr,

tahniah hjh mai

tahniha hj rozali

dan CM..

oi! cepatnya..... tikar terbang tu..

dah tak terkejar rasanya...

Alhamdulillah, syukur selesai umrah...

Pak Man laksam said...

Salam CL,
Semoga sihat selalu.

PAK NGAH MAN said...

SALAM, Selesai umrah yang pertama tahun 2010 alhamdullilah

manzlie said...

salam pakngah man..''


alhamdulilah..benr tuh..

waslam

manzlie said...

salam hajh zainab..


aminnnnn


waslam

manzlie said...

salam kak shami...


terimakasih...
aminnnn


wasalm

manzlie said...

salam mfisma..

boleh apa salahnyer...just email akt cl..


wslam

manzlie said...

salam hilmy....


alhamdulilah..syukur pada allah swt..


waslam

manzlie said...

salam hjh mai..


start jam 4.45pm...abih jam 6 ptg...

alhamdulilah


waslam

manzlie said...

salam rezeki..


semuanyer ini hanya kerana allah swt...tuh sajerr



wsalm

manzlie said...

salam hjh mai..

yup

depa dah varnish lahh


wsalam

manzlie said...

salam ainhanny..

mekasih ats sokonga mu pda pdkm..


waslam

manzlie said...

salam kak shidah...


takpa
sabar dulu..nanti jaura lah tuhh


waslam

manzlie said...

salam hati cantik


syukur kita pada allahs wt..


wsalm

manzlie said...

salam yb.

alhamdulilah...syukur kita padaNYer..

wsalam

manzlie said...

salam kak shidah..


semuanyer yang kita lakukan hanya KERANA ALLAH Swt..ALHAMDULILAH..

mekasih atas kata kata semangat akak tuh


wslam

manzlie said...

salam pak man laksam..


alahmdulilah sihat...

waslam

manzlie said...

salam kak noorr..

takpa kak..cuba lah lagi nanti..heheheh


wasalam

Kak Sidah said...

Salam,

Noor hasrat dihati memang nak sangat pegi tapi apakan daya...apakata kita g tumpang bilik CL, camne cl boleh ke...huh melampau kakak2 ni kan.

Ummi Humaira said...

salam CL ..

suatu kenangan yg tak dapat dilupakan masa bertahallul kat bukit Marwah dulu.
polis wanita arab nk rampas gunting kecil dr tangan hubby akak , terus akak ckp sesuatu dgn dia fillughatil arabiah ,terkedu dia terus pulangkan balik .

rosli said...

Salam CL,

Tahniah Hjh Mai, Rozali dan CM,

CL, Saya sungguh terharu dan bersyukur , Jutaan terima kasih dari saya , wife dan keluarga kerana dah buatkan umrah untuk kakak ipar saya dan sekali gus sedekahkan Quran tersebut.

Sama2lah kita berdoa arwah Asnah Bt Md Yunos ditempatkan bersama orang2 yang soleh.

shami2 said...

Salam..CL..

Tumpang lalu sat...

sssshhhhh kak sidah kalau nak jdi juara..meh buat camni..minta CL sms kat akak dulu....akak standby..kat PC tu..masuk jer n3 ..aar pecut...ambik waktu yg menjelang subuh tu comform jadi juara ...macam mana bole ker..hehehh

kak sidah gurauuuuu...yer hehehhe jangan marah...

Azima said...

Salam Cl..

Sudah selesai ibadat Umrahnya tu..Moga2 mendapat Umrah mabrur..InsyaAllah..AMIN

Wassalam

Azima said...

Salam,

Tahniah Kak Mai,Atuk n Kak Mas..juara bersama tu..satu tikor treghobang yer???

Cheq nye tikor pi servis la..tu yang xleh treghobang tu..

Atuk..sabar yer..nanti bila tikor treghobang tu siap..bleh trbg sama2..ajak yg lain2 jgk..

Wassalam..

Rokiah said...

Salam CL,Salam buat sume warga PDKM.

Baru balik kerja nih...

Rokiah said...

Assalamualaikum !!!

Bukak pintu ekk, kita nak masuk.

Rokiah said...

Syukur pd Allah kn CL, Selesai 1 umrah, boleh tahallul lak...

rosli said...

Salam CL,

Best kalau dapat berdoa atas bukit Marwah yang asal tu.Boleh feel masa tu.

Kak Sidah said...

salam,

ok shami, idea yang sungguh bagus, nanti kita cuba yer...marah cl nanti,ganggu dia keje..mcm mana hjh mai tul ke tu cara nak jadi juara ni..

Tak pe akak ikut nasihat cl, masuk jer tak usah kira nak juara...anyway thanks for the idea..ops tersasul mat saleh lak ok kan shami..

shami2 said...

Salam CL...

kak sidah...CL tu memang suka diganggu...
tuh..yg duk menginap..kat hotel safwa kan datang tak kira waktu...hehhehe kalau tak ganggu dia sunyi pulak...hahaha..haji samad & the geng sah hari2 menganggu...

najiha said...

salam,
sy de post comment tanye de tak kekosongan kerje kat mekah. tp cl x jawab pon??sy cari comment yg sy post pada 24-3-2010 @ 14.36 tp takde .hampe gan sedey rs sy asyik check post tunggu cl reply.sy cek email, cl pon x reply..de la 50x gaks cek internet tunggu cl reply.nape ekks??

CM said...

Salam...

mohon maaf yer CL dan najiha terpanggil pulak CM untuk sama menjawab komen najiha...bukan tujuan nk sibuk just untuk share info...


najiha!!!! setahu Cikgu,Kerajaan Saudi memang tidak membenarkan wanita berkerja di Mekah,wanita tempatan pun tidak dibenarkan bekerja walaupun mereka hidup melarat apatah lagi wanita asing..harap najiha faham...

mungkin cl boleh terangkan lagi harap yg lain jugak faham...

hjh mai said...

salam kak shidah..,
ok gak idea shami2 tu tp x naklah kacau cl kan...x pe ada rezeki dpt tu, kalau tak dpt, tengok n3 kat pdkm ni pun dah kira ok..

Hajah Zainab bt Abdullah said...

tumpang lalu cl,

oops! cm dah jawab soalan najiha tuh.
mama baru nak taip...memang betul tu najiha..mana perempuan keje kat mekah tu! kat riyadh, boleh!
kalau perempuan boleh keje kat mekah..dah lama mama gi keje kat hotel cl tu..tolong vakum bilik2, pasangkan cadar, heheheh..betulkan cl!!

hjh mai said...

salam...,
tul tu hjh zainab, kalau pempuan leh keje kat sana saya lah org pertama yg angkat tangan nak keje kat sana, hari2 leh tengok kaabah..

CM said...

salam

tul tu mama zainab,cm ni pun dahh lama apply koja .kerajaan saudii tak bagi...najiha jangan sedih yerr...cl sibuk tu.makan pun dia tak sempat,lagi nk layan email kita....

soriiiii cl,tetiba pulakkk terasa CM menjadi PA CL dri mesia bila sibuk jawab komen ni..., kalau Cl amik CM jadi PA...CM tak mintak gaji banyak cukup arr,abaya lip,lap,lip lap sebulan sehelai...


pssst,hari ni gaji,jommmm cm melanjaaa,tempe celopp tepung...

hjh mai said...

salam...,

tapi kalau jururawat bole kot keje kat sana..??

Hajah Zainab bt Abdullah said...

salam cm,

wah..hari ni gaji ke? mama dah lupa hari gaji sejak pencen ni...pencen dah dapat arr...hehehe

apa? cm nak belanja? tempe celup tepung? mama belum pernah makan nih. tadi gi umah pak itam ada dia sajikan tempe! makan tempe kan..elok kulit muka kita..tak caya, cuba baca artikel pasal khir toyo...

CM said...

salam

mama bukan khir toyo jer awet muda makan tempe,pak itam tu pun sebenarnya masih muda remaja,kerana asik makan tempe...


pak itam!!!!cm tak pernah tengokkk pak itam tapi dukun senah kata pak itam ni masih ganteeeengg...hehehe

CM said...

salam

bye,bye yerr...CM nk pi shopingg-choppingg kat Alamanda,atuk dan hajah mai...sila pecutt,cm tarik diri untuk acara petangg ni...


CL nk kirim apa????tempe tak de arr..

Kak Sidah said...

Salam,

Najiha, kalau cl tak reply tu tanda dia sibuk la..

PAK NGAH MAN said...

salam, kat makkah memang wanita tak boleh berkerja, tapi kat tempat lain boleh. wanita malaysia ada seorang pekerja d'saji tak percaya tanya cl

Kak Sidah said...

Salam,

Kak Nab saya pun nak jugak kojo kat Mekah tu..kalau boleh..kita keje sama2 kan tolong cl..

Najiha jgn sedey yer, cl tu kalau la..hotel tu kalau dia punya kita semua dia panggil keje kan kak nab..kan..

manzlie said...

salam kak shidah..


boleh ..apa salahnyer..mafi muskillah..

wslam

manzlie said...

salam ummihumaira..

alhamdulilah...
mungkin ituh satu nostalgia baut akak kan..syukur..

psstt..bang samad busyyy tadi kena marah dng cl lah..hehheh


waslam

manzlie said...

salam najiha...


sori lah busy sangat..lagipun bab nak cari kerja tuh dah tulis di entry sebelumnyer...dah letih cl nak terangkan...harap maklum..

waslam

manzlie said...

salam rokiah...

sila kan masuk..pintu nye tak berkunci..heheh

waslam

manzlie said...

salam rosli..

alhamdulilah...
mekasih jua atas kesudian memberi keizinan saya melakukan nyer...
moga allah swt merahmati roh beliau..
aminnn


waslam

manzlie said...

salam cikgu mas...

kalau pompuan boleh kerja disini..kakak cl lah org pertama kerja cl tawarkan..heheheh

waslam

manzlie said...

salam shami...

ehhh takleh la camtuh...
amboi akak ...kan dah ada kabel sini..guna lah 'sidia' tuh...heheheh


waslam

manzlie said...

salam azima..


aminnnnn



waslam

manzlie said...

salam hajjah zainab...

ye ker kak..mungkin akak org ke dua kot..sebab erma fatimah pun nak kerja dng sya selama 2 thn jadi chambermaid..tapi takleh gak..


waslam

manzlie said...

salam hjh mai...


betol ke hjh nak kerja sini..?
takleh lah hajjah...sebab makkah dan madinah pompuan tak di benrkan kerja..


waslam

manzlie said...

salam shami..

takda masalah ganggu cl..tul gak..sunyi kalau tak ganggu kan..hehehe


waslam

manzlie said...

salam rosli..


alhamdulilah....
boleh merasai serta menjiwai bila berada disana kan..

waslam

manzlie said...

salam cikgu mas..

ohh dah gaji yer...best lah..
cl gaji ikut calender islam...16 hb depan baru dapat...heheheheh


waslam

manzlie said...

salam hajjah zainab..

wahhh akak pun dah dapt pencen gak...alhamdulilah..

jgn lupa mai sini tau...

waslm

manzlie said...

salam hajh mai...

jururawat pun di jeddah dan madinah adalah..

waslam

manzlie said...

salam cikgu mas..

kirim tempe tak mau..tapi..N 97 nak lah..hehehheh


waslam

manzlie said...

salam kak shidah...

betul tuh..kalau safwah tuh hotel cl..sure semua my follower dah kerja dah dng sya..heheheh

waslam

manzlie said...

salam pak ngah man...


betul tuh...pompuan takleh bekerja gak disini..

w
aslam

manzlie said...

salam cikgu mas...

kalau ajdi PA cl pun takmampu nak beli abya tiap tiap bulan..sebab cikgu mintak yang lip lap lip lap..batu berlian tuh...mahal lah...


waslam

manzlie said...

salam cikgu mas..

tempe dng tepung takminat lah..suka garing tempe..baru cunnnn


waslam

shami2 said...

Salam CL...

Aduiaiii haji samad kena mareh ker..hari ni apasal tu cl...
teringatkan best frend kat Msia kar.....jom kita belanja makan kuzhi kambin nakkk.....

Shhh najiha..kalau pompuan bole kerja kat mekah nun cheq jugak pi apply dah...kak nab..ambik tugas tukar cadar cheq...pi duk kira lori tanah kat luar tu aar kan baru kecoh ....hihih

Atikah said...

salam cl...
Alhamduullilah... selesai sudah umrah cl..

U said...

Salaam CL,

Alhamdulillah selesai sudah. Semoga ibadat umrah dan wakaf Al-Quran diterima Allah buat almarhum Asnah bt Mohd Yunos dan berganda-gandalah pahala buat CL hendaknya. Amin.

VpeaceV

manzlie said...

salam U..

aminnn...

waslam

manzlie said...

salam dik tikah...


alhamdulilah..syukur ..


waslam

manzlie said...

salam shami...


adalah tuh ...banyak main tuh...


waslam

Zie said...

Salam CL,
Ni no. 108, hjh mai dah ambik seat A. Tahniah, byk dah koleksi abaya.

Insya Allah, pahala CL pun ada.. buat umrah & wakaf al quran utk Arwah Asnah bt Mohd Yunos.

مسافر_اسلام said...

Salam CL...seronokan dapat tinggal di sana...boleh buat umrah bila musim umrah..MI teringin nak buat sendiri umrah..tp tak terdaya la..jauh kan...masih tak mampu lagi..azam je la..dgn lihat gamabr2 di PDKM shj.
Syukran PDKM.

rezeki said...

salam

va,va,va cm , kak ngah semua

mentang2 rimau dah mengaum heheeh
memasing mengaum juga , alhamdulillah , syukur pada Allah kan

CM, pak itam nak tambah sikit

pak itam ni yg jantan pun tak dapat keja kat makkah, psl kerajaan makkah tak leh nak bayo gaji pak itam heheeh
pelipat cadar popesional lah katakan hehehe

ganteng takpa, jangan kata pak itam gantang sudahlah hehehe

segantang brp cupak ye hehehe

manzlie said...

salam zie..


amin...


waslam

manzlie said...

salam musafir..


insyalah satu hari nanti adalah rezeki tuh...


waslam

manzlie said...

salam rezeki..

yolah...cl takmampu nak byar pak itam kerja disni...


waslam

roshanilawatey said...

Salam CL,

Dah lama tak tinggalkan comment... hanya 'singgah' utk ikuti perkembangan. Tergerak hati utk tanya, adakah arwah Asnah M. Yunus tu dari KL... kalau betul, syukur sangat... Kak As yg pernah mengajar bersama di SMKTM... yg kembali bertemu Allah s.w.t hujung thn lepas... semoga rohnya dicucuri rahmat... semoga usaha CL juga terus diberkati... setiap kali jenguk di sini, terasa rindu utk berada di depan Haram...