MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Thursday, 4 March 2010

" Jam 4.30 petang semalam.."

Masyaalah..dah ramai sekarang jemaah masuk kedalam kota makkah nih...alhamdulilah
subhanaallah...kelu lidah bila melihat nyer.....
Tiap kali melihat dan menatap kaabah dari kaca jendela Alsafwah..pasti meruntun hati ku inih...alhamdulilah
Posted by Picasa

95 comments:

safiudin said...

salam sdr,

syukur ketemu lagi...

safiudin said...

salam sdr,

keindahan yang tiada taranya..

tersergam indah...

syahdu dan sayu menatapnya..

terasa insaf...

CM said...

salam

aduuh tak larat nk pecutt arr..

S said...

salam,
cl,
sedapppp mata memandang

CM said...

Salam

waktu pagi ker ni CL..

safiudin said...

salam sdr,

dapat rasakan

mengamit, melambai... menyeru..

datanglah, datanglah..

CM said...

salam kak S

cm ghinduuuu arr kat kak S tu..

S said...

salam,
kak s menang lah utk veteren.
hehehee..
tahniah saifudin n CM,
hang pa memang laju sungguh !!

selalu jadi juara, tak lama lagi sampailah kat mekah. insyaAllah.

CM said...

salam CL

sorri lah!!! cm tanya soalan cam tu dah tertera pun 4.30 ptg boleh pulakk cm tanya pagi lagi ker.?..kepala ku sakit maa tak nampak apa yg ditulis,last yer kuar soalan blur cam tu..

Hajah Zainab bt Abdullah said...

salam cl,

ramai jemaah kat sana sekarang!

S said...

salam,

CM,
kak s pun rindu gak. nak buat camna dok jauh. hui hui hui

ada rezeki leh jumpa plak.
ghindu kat kak S ka kat abang S ?? ehemmmmmm .....

Ma Yusof said...

Salam,

Wahhh, dah ghamai jemaah kat MasjidilHaram... minggu depan lagi ghamai kot dr Mesia...skolah cooti..

safiudin said...

salam kak S

terima kasih atas ucapan tu..
dah lama tak pecut.. (sejak kuda kena jual...)

syukur, alhamdulillah...

doa kak S..

''selalu jadi juara, tak lama lagi sampailah kat mekah''. insyaAllah.

amin...

S said...

salam,
kak nab,
ramai jemaah sekarang ni.
rami kawan2 saya dah p dan akan p buat umrah. Alhamdulillah.

saya bagai tak sabaq nak p plak. apakan daya tanggungjawab pd keluarga masih banyak.

CL,
doakan kak s n abg mgt dapat menjadi DUYUFULLAH lagi SOON!

rezeki said...

salam cl

tak jemu mata memandang

alhamdulillah

S said...

salam,
saifudin,

AMEEEENNNNNNN....... INSYA ALLAH.

mnasir said...

Salam.

Apapun tahniah safiudin, CM dan Kak S kerana berada dipuncak

rosli said...

Salam CL,

Suka tgk gambar ni.....entahlah....hati rasa tenang semcam jer

Tahniah Safiuddin...dan CM

mnasir said...

Salam.

Begitu shahdu melihat dari puncak Al Safwah, Pernah mengalami tetapi diwaktu malam

Atikah said...

Salam CL..

Ramai jemaah dah sekarang ya...

Ma Yusof said...

Salam CL,

Nak tanya sikit... nampak macam jejambat depan AlSafwah yg masuk ke MH tu laluan apa tu?... utk VIP ka?

taj said...

Salam,

pengumuman....

Alhamdulillah... kapal dah kompom dah... InsyaAllah pd 24hb. Mac ini, masuk Madinah dulu, 27hb. Mac insyaAllah dah ada di Mekah...

CL, jumpa di sana....Labaik..Allahuakbar

doakan semoga semua selamat dlm perjalanan ke sana..

hjh mai said...

salam....

mmg meruntun jiwa bila tengok kaabah ni...walaupun tengok kat PDKM je...

hjh mai said...

taj, slmt bertolak ke tanah suci, smga dipermudahkn segala2nya...amin...

Noor said...

salam Cl..

seronok kan tengok MH mula dipenuhi dengan jemaah.. visa umrah dah kluar.. kawan2 kak ngah ramai yang dok tunggu giliran nak p.. kak ngah sorang je yang tak tau bila nak p.. sob sob..

haticantik said...

salam..
betul tak jemu mata memandang..
bila masalah ada..lagi la menitis air mata nih..ingin sekali mengadu padanya..di rumahnya..

sonata anak kancil said...

salam...tak sabar hendak ke sana...mencari damai dihati

Noor said...

Salam..

Tahniah safiudin.. perghh! memecut dengan laju nyer.. psstt.. dah tebus balik ke kuda yang dah kena jual.. heh heh

razali said...

Salam perkenalan CL dan semua sahabat..pemandangan yang sangat berbeza berbanding 1995 terutama d Shamiah..nampak gondol je..

Kak Sidah said...

Salam,

Selamat berangkat Taj, moga dapat umrah yang mabrur

Ayah Zain said...

salam,

alhamdulillah,

dapat lagi menatap Baitullah

Kak Sidah said...

Salam,

Tahniah safiudin, no 1 lagi, S, CM pun laju ari ni,
Akak semanjang lah lambat, pc kat pej ni dah tak boleh masuk pagi2, waktu ni baru boleh..

Albaya tadi pun tak dapat nak pilih, terlambat dah, CL dah tak ambik order lagi, dah penuh.

Kak Sidah said...

Salam,

Taj kalau makan nasi mandei ngan Cl nanti , makan utk akak sekali yer.

manzlie said...

salam sffiudin..

taniah..Raja pecut..

alhamdulilah...


wasalm

manzlie said...

salam saffiudin..

top two yahh...

memag sayu melihatnyer...


wsalsm

manzlie said...

salam ccikgu mas..

taniah..walaaupun deman cikgu masih boleh memcut nih...dah makan ubat ka..?
cl doakan semoga cikgu lekas sembuh yah...


wasalm,

manzlie said...

salam kak as..

alahmdulilah...sedap mata melihatnyer..


wsalm

manzlie said...

salam cikgu mas..

waktu jam 4.30 petang tuh..

wsalam

Kak Sidah said...

Salam CL,

Indah sungguh pemandangan MH dari bilik CL, kalau rasa sunyi Cl dok je lah kat tingkat tu sambil berzikir.

manzlie said...

salam ma yusuf..

dah ramai skg nih..bulan mac lagi ramai..alhamdulilah

wslsam

manzlie said...

salam cikgumas..

takpa..cl faham..cikgu tak sihat ..

wslam

manzlie said...

salam hajjah zainab...

dah ramai skg..jemaah dah mula masuk..vissa umrah dah buka dah...

wsalm

manzlie said...

salam kas as..

cm dah ghinduu tuh kat kat as..

wasalm

manzlie said...

salam saffiuddin

laa dah jual ka kuda tuh...hmm syaang noohh

waslam

manzlie said...

salam kak as..

insyalah nanti cl doakan akak dng abag megat...


waslam

manzlie said...

salam mnasir..

alahmdulilah..sunggguh syahduuu..

wslam

manzlie said...

salam rosli..

alahmdulilah..memag mangamit perasaan kita bila melihatnyer


wsalam

manzlie said...

salam adik tikah..

jemaah dah mula masuk dikkk alahmdulilah dah ramai..


wasalm

manzlie said...

salam rezeki..

memag taiada jemau melihatnyer


waslam

manzlie said...

salam taj...

alahmdualilah..cl doakan semoga allah swt permudahkan pewrjalan umrah mu ituh...insyalaah

wsalm

manzlie said...

salam hajjah mai..


alahmdulilah...syukur...


wslam

manzlie said...

salam kak noor..

alahmdulilah..visa umrah dah kelaurkan...bila lah kak ngah nak mai nih..cl tunggu..?

wsalam

hjh mai said...

salam..,

yeaaahh...nama dh masuk dlm top 20 comentator....akan ku pecut lagi...

manzlie said...

salam ma yusuf..

ituh jambatan dari pintu masuk datang arah dari ajiyah ke terus tingkat satu...

alahmdulilah


waslam

manzlie said...

salam hati cantik...

benar kat mu ituh...

wslam

manzlie said...

salam cikgu sonata..


insyalah dtg lah lagi kesini..

waslam

manzlie said...

salam ayahzain...

alhamdulilah..dapt melihat lagi baitullah syukur


waslam

manzlie said...

salam razli..

salam perkenalan dan mekasih atas kesudian anda menyertai warga PDKM yang mulia semua nih..

waslam

hjh mai said...

salam,

klu x silap jmbatan tu pernah ku lalui dulu, slps amik niat kat tanaim teksi tu berhentikan kat situ...

manzlie said...

salam kak shidah...

bagi jer size..nanti cl belikan..


waslam

manzlie said...

salam hajjah mai...

benar tuh..tepat sekali..

jgn lupa pecut lagi nohhhh

waslam

safiudin said...

salam sdr,

untuk mnasir, rosli dan kak sidah -> terima kasih atas ucapan tu..

untuk taj-> tahniah kerana dipilih menjadi penziarah Rasulullah dan tetamu Allah... mulai 24 Mac ni..

saya doakan..semoga dipermudahkan perjalanan dan setiap urusan... amin....

untuk Noor-> terima kasih, kuda tu dah kena jual lah..tak boleh ditebus lagi.. (RMnya nak buat tambang ke Makkah...hihihihi, insyallah.

kenapa blog 'noor' tu masih tak ada n3...(kena mula menulis ni.. .... buat apa2 n3 pun tak pa.. follow dah 13)..

rezeki said...

salam

tulah saifiudin, kak ngah belum tulis apa n3, baru tajuk blog je dah 13 folllowers , kalau tulis tajuk N3 je, up lagi 30 followers

apalah anak menakan pak itam ni, BM dulu SPm dapat 2 lagi he he he

jgn marah ya kak ngah,kalau marah , nanti pak itam pakat2 dgn kak chik jual semua estet gotah termasuk stabel tapir kak ngah he he he

rezeki said...

salam cl

ok cl, pak itam nak pulang dulu, nak makan tengah hari, rasanya pak itam dah terbau2 asam pedas ni

hari2 asam pedas pun tak pe he he

Ummi Humaira said...

salam CL...

aduh berduyun2 ramainya kawan2 berlumba2 masuk trek . akak selalu tertinggal kebelakang saja ..

kaki dah tak kuat berlari ..

bertuah CL , walau duduk merenung di tingkap pun pahala datang melimpah .Kaabah di depan mata.

ijoismart said...

Salam CL
sewajarnya perasaan yang dirasai apabila berada di sana begitu istimewa kerana tempatnya juga istimewa

Noor said...

Salam

pak itam & safiudin.. kak ngah bukan nyer pandai sangat menulis nie.. BM SPM pun lulus takat ujian lisan je.. karangan & pemahaman kantoi sehh.. heh heh.. belum sampai seruuu arrr..

pak menakan ku tn ismet ulam raja.. sudahlah stable tapir & ayam hutan cheq di 'take over' by apak itam.. tak kan my 'estet' pun nak dijual jugak.. ooooo 'ini boleh mendatangkan kemarahan'.. ahikss

KAMATO said...

salam cl, kalau hari2 tenguk pun masih merutun, kami ni lagi la yg jarang tenguk life, nasib baik la ada pdkm

shami2 said...

Salam CL...

Alhamdulillah..

Meruntun hati melihat Kaabah dan Seluruh MH..
Pasti bersebabkan...pasti
Rindukan kehidupan abadi...
Kehidupan dunia yg makin mendatang ni sungguh menyeksakan...
itulah bersihnya hati dan jiwa yg sebenar2nya..bila hari2 cuci semua dosa2 kita sesak dengan dunia dan manusia yg masih alpa...moga Allah beri kesabaran dan kekuatan iman pada kita semua

tahniah cik safiudin

qaseh um masyitah said...

salam saudara
subhanallah bestya dapat tengok suasana di sana ..
ops saya yang entah keberapa ni

qaseh um masyitah said...

oh yang ke 70 ke...
anyway tahniah wat saudara safiudin

rosli said...

Salam CL,

Mintak laluan, pada Taj selamat mengerjakan umrah, hope dapat umrah yang terbaik. Doakan geng PDKM sekali.

Pada CL, saya ada email pada CL kunjungan seorang lagi sahabat baik saya Dr Hj Ridzwan (penulis buku Hj Muda dan Bila Pintu Hati Terbuka) untuk buat umrah dari 11 hingga 24 Mac nanti. Dia akan tiba ke Makkah pada 15 Mac dan akan cari masa berjumpa dengan CL . TK

hilmyiskandar said...

Salam.

Alhamdulillah, terasa dekat dengan Mu.

Amin.

tq.

Atikah said...

salam...

Selamat menunaikan umrah buat kak taj... semoga Allah merahmati perjalanan Akak...

Rokiah said...

Salam CL,

Betul sangat memang lidah kelu melihat MH sentiasa dikunjungi jemaah dari seluruh dunia.

Rokiah said...

Saya tak nak pecut cam Safiudin lah, nanti mengah lak... kita punya style slow and steady macam nak g melontar jamrah masa musim hj he he he..

Rokiah said...

Yang sebenarnya...

Saya pun rindu sangat pada MH, Baitullah dan suasana di Haramaini
Hu! Hu! Hu...

Rokiah said...

Andai segalanya boleh dilakukan semudah memetik jari... Syahdunya rindu pada Haramaini (Makkah & Madinah)

Rokiah said...

CL...
Syukran sebab pos sume gambar-gambar di MH dan sekitar Baitullah yang menusuk jantung kalbu tu.. aduhh!!

Rokiah said...

Ops CL...

Ada warga PDKM yang nak p umrah dalam waktu terdekat ye? TAJ nak p 24/3... tahniah! sampaikan salam kepada Rasulullah dan para sahabat muqarrabin.

Rozali said...

Salam CL

Taniah safudin

CM pun lepas peluang juga

Wassalam

manzlie said...

salam saffiudin..

wah dapt banyak ucapan taniah dia...heheh


waslam

manzlie said...

salam rezeki,...


alahmdulilah...ada stable tapir/....? bingung cl skg. nihhh

wslam

manzlie said...

salam kak rokiah..

alahmdulilah...kemaan mgnhilang nih laam tak namapak..?

waslam

manzlie said...

salam rezeki..

wahh ada bau asam pedas... di mana? leh join ka..?

waslam

manzlie said...

salam kak noor..

cian nyer estet nak kena jual..hehehehh


waslam

manzlie said...

salam rosli..

insyalah dapt berjumpa dengan nyer..

waslam

manzlie said...

salam ijoi..

memag meruntun hati melihat nyer..

waslam

manzlie said...

slam hilmy..

alahmdulilah...

walsm

manzlie said...

salam kamato..

pasti meruntun kan..syukur..

waslam

manzlie said...

salam dik tikah..

ye lah..taniah akt taj kan.. dan marilah kita doakan yang terbaik untuk beliau..

waslam

manzlie said...

salam ummi humaira.a.

alahmdulilah..ramai berduyun kan..

waslam

manzlie said...

salam shami..

aduhh syahdu sungguh madah akak tuh..

nak masuk balik lah haram..


waslam

taj said...

Salam,

Pada semua, terimakasih krn mendoakan utk perjalanan Umrah Taj...InsyaAllah Taj akan mendoakan sahabat2 yg sentiasa bersama2 dlm blog PKDM

Thanx CL, dgn adanya PDKM ini...hubungan ukhwah kita makin erat atas nama persaudaraan Islam..

Pada Cik Rosli, rupanya kita mencari makan di bumbung yg sama..sukran

sukran alhamdulillah

safiudin said...

salam sdr,

buat qaseh um masyitah, rokiah dan rozali, terima kasih atas ucapan tu.....hihihihi.

buat noor (kak ngah), buat apa-apa n3 pun tak pa... (mula-mula menulis di blog.... cerita lah tentang keluarga ke, pertama kali menulis n3 ke... mula sikit dulu, dalam 2 perenggan ke... tak pun lihat blog saya di Photo Stories Everything... ada tulis sikit2 aje... yang lebihnya ada gambar...)

selamat menulis...