MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Thursday, 25 March 2010

" Project Pembesaran Masjidil Haram..."

Gunung di 'tetas" mengadap pintu BABU SALAM dah hampir rata..masyallah..
setiap hari beratus ratus lori membawa batu batu pecah keluar dari situ..
Subhanaallah...
Bahagian bawah Dataran kerja kerja 'Piling' sudah hampir selesai tuh...
Posted by Picasa

62 comments:

Rozali said...

Assalamualaikum CL

Wassalam

Azima said...

Salam

Azima said...

Alaaa..bagi kat atuk dulu laaa

Azima said...

Salam Cl,

Segala2 telah berubah...
Syukur krn setiap perubahan utk keselesaan pada jemaah..

Wassalam

PAK NGAH MAN said...

salam,

Rozali said...

Salam CL

Kalau tak silap
pintu bertentangan dgn pancur mas
seberang jalan aje
hotel saya menginap tahun 2006
tempat yg sedang 'piling'tu

tinggal dlm kenangan

Rozali said...

Salam CL

Salam Azima
taniah

Rozali said...

Salam CL

Salam Azima
rupanya kita satu tikar terbang

boleh terbang laju kan

tak macam siang tadi
tak boleh terbang
beratttttt
toing toing

mama ju, said...

Salam CL
Masyaalllah..hebatnya

mama ju, said...

Tahniah sdr Razali dan Azima.Juga Pak Ngah Man.

Mama baru balik dr KLIA turut sama menghantar kawan2 mak yg nak ke Mesir dan Mekah.

U said...

Salaam CL,

CL snap gambar ni dari alsafwah ke? canggihnya camera, zoom habis nih!

membesar dan makin membesar MH, demi keselesaan jemaah yang semakin ramai. alhamdulillah.

Tahniah atuk rozali & azima. Tikor teghobang flight midnite, walaupun murah sikit, tak ramai passenger ek? hehe.. Syabas raja & ratu trek midnite :)

VpeaceV

VpeaceV

mama ju, said...

Macam berjanji je rozali dan azima!

Azima said...

Salam,

Tahniah Atuk Rozali..

Ye laa atuk..kita satu tikar terbang laa..hehe..

bleh terbang laju dah kali ni..berat dah balance tuh..

mama ju, said...

Salam U

ATOK ROZALI?

Azima said...

Salam Mama..

Tkasih mama..dah janji ngan atuk rozali nak pi rumah Cl naik tikar terbang sama2..kalau mama ada skali tadi bleh tumpang..

Tikar trbong ni muat utk 3 org jer..kalau mama dok kat tgh2 tu..masih balance lagi beratnya sih..

Rozali said...

Salam CL

Salam U (Umi)
Salam Mamaju
Salam perkenalan

panggil Atuk pun tak apa
dah tua dah

Rozali said...

Salam CL

Salam Mama
Mama punya pasal
kami tunggu pun tak apa
kan Azima

Azima said...

Salam,

Mama..lupa plak nak tnya..masa mama pi KLIA tadi tak perasan ker tikar trebang tu dok landing???

X nampak???

Alaaaa mama nih...buat2 xnampak la plak..penat tau saya ngan atuk rozali dok panggil mama..

manzlie said...

salam rozali....

taniah..raj pecut muncul kembali...heheheh


waslam

manzlie said...

salam azima...

taniah...perak dan gangsa..


waslam

manzlie said...

salam pakngah man...


alhamdulilah...apa kabar..?

waslam

manzlie said...

salam azima..

dah banyak perubahan tuhh


waslam

Azima said...

Salam Kak Umi,

Ye la kak..kitaorang nih tikor teghobang flight midnite jer..Save budjet katakan..

with our tikar teghobang..NOW EVERYONE CAN FLY..heheh

..betol x atuk Rozali???

sonata anak kancil said...

salam...semakin besar nanti, semakin ramai umat Islam dapat mengerjakan ibadah haji & umrah...syukur

U said...

Salaam Azima,

Wah baguih la kalo lagu tu! Kak chiq ingat nak tumpang jugak tadi, tapi terlepas lagi....atuk & azima laju bebenor, tak terkejor kak chiq..ishk, ishk .... dah la siang tadi flight penuh, sampai senget2 tikor tuh...seriau jugak nak lompat naik sama...heh..

salaam mama, semoga bonda & rakan2 selamat sampai ke destinasi masing2 dan mendapat umrah yang mabrur.

tahniah juga kepada pak ngah man, pemenang pingat perak.

VpeaceV

Azima said...

Salam,

Selamat malam Cl..

Selamat malam semua penumpang2 flight midnite..

Esok jumpa lagi.. :-)))

Time utk isi minyak dah ni..nanti xleh teghobang besok..

Ok bye bye..Gud nite..sweet dreams

manzlie said...

salam U..

ye lah...
cl guna hp camera sation..sony ericson
oklah tuhh


wslam

manzlie said...

salam cikgu sonata..


alhamdulilah...pemebsaran untuk kegunaan semua para jemaah..

waslam

rezeki said...

salam cl

alhamdulillah, projek berjalan lancar , kalau dah siap, makkah akan menjadi sebuah bandar terancang dalam menyediakan kemudahan kps jemaah haji yg semakin meningkat saban tahun

alhamdulillah

mama ju, said...

SALAM CL

Sentiasa berbahagia hendaknya..hari ni makan apa eek?

Untuk U...MAMA dah tgk dan pegang hp CL tu,memang canggih!boleh zoom sanasini.

untuk Azima..mama nampak tikar terbang tu kat Klia TAPI tak naik2lah..mama tak boleh ikut sama...lebih muatan!

Untuk sdr Rozali..tak lama lagi begelar DATO'

Jumpa lagi.

Mohamad Fitri B Mohd Azlan said...

salam,

terima kasih atas info yang bermakna dari en CL kpd kami sebagai pembaca blog ini.

rosli said...

salam CL,

Tahniah Rozali dan Azima,

Wah CL, jumpa kawan lama bersama Hj Arshad, saya tgk dalam blog Hj Arshad mesti best kan....

Saya percaya lepas siap pembinaan nanti Makkah mesti lebih cantik , besar dan jemaah akan lebih selesa untuk beribadat

mnasir said...

Salam.

Mudah2an dgn pembesaran itu nanti maka bilangan jemaah haji M'ysia akan ditambah melebihi 1% drp keseluruhan penduduk M'ysia

hjh mai said...

salam....,

tahniah hj rozali n azima....mlm2 ni bole le naik tikar terbang...laju je., airway tak jem...

hjh mai said...

salam...,

perubahan demi perubahan telah dibuat, kalau gi lagi ke sana semua dah berubah....alhamdulillah semuanya utk kebeikan jemaah juga...

mnasir said...

Salam.

Rozali & Azima, nak naik tikar terbang kena berdiri macam dlm cerita LAKSMANA DOREMI ke, kalau macam tu dak dak la , gayat la

hjh mai said...

salam...,

kawasan depan babu salam dibesarkan mgkin utk kesenangan jemaah, maklum utk yg fisrt time nk masuk mh lebih afdal masuk melalui babu salam kan.

safiudin said...

salam sdr,

tahniah rozali

dan azima

...eh!, tak tidur ke...

ni, mesti tak boleh lelap mata selagi tak komen n3 terbaru CL.. hihihihi..

saya yakin projek pembesaran ini akan memberikan 'nilai tambah' untuk keselesaan semua jemaah..

semoga semua jemaah boleh melaksanakan ibadat dengan terbaik dari yang terbaik..

insyallah..

Atikah said...

Salam CL,

Moga dengan pembesaran MH dpt menampung lebih ramai jemaah....

YB said...

Salam CL

Agak agak masa kerja piling tentu bising hingga ke dlm MH

hjh mai said...

salam atikah..,

Rasanya mmg itulah tujuan utama pembesaran mh dibuat krn setiap tahun bilangan jemaah yg berkunjung ke sana kian ramai...alhamdulillah..

Ayah Zain said...

Salam CL,

terima kasih memberikan panaroma projek pembesaran MH ini. Jangkanya 2010 siap tapi kelewatan yer

hilmyiskandar said...

Salam.

Alhamdulillah, agaknya itulah tapak 'original' zaman Rasulullah dulu, jauh berbeza dgn sekarang yg menyediakan pelbagai kemudahan. Semgua Jemaah diberikan limpahan bilamana kesana nanti.

Amin.

tq.

haticantik said...

salam cl...

alhamdulillah...betul ke kuota untuk orang pergi ke umrah dihadkan..sebab masjidil haram buat renovation besar besaran?

PAK NGAH MAN said...

salam, sihat aja.. semua ok. agaknya bila siap projek tu ya

Rozali said...

Salam CL

Terima kasih CL
Rosli, mnasir, Hjh Mai n safiudin

Wassalamdistio

J_Kerabat said...

Assalammualaikum wbrkth CL & sdr/sdri,

Nak confirmlah, pembesaran MasjidilHaram tu melibatkan bangunan asal mesjid /dataran Kaabah atau pembesaran kawasan luar (keliling mesjidil haram)

Azima said...

Salam buat Cl & semua warga PDKM..

Selamat pagi n selamat menjalankan tugas..semoga senantiasa berada dlm lindungan & rahmat Allah selalu..InsyaAllah..AMIN

Ceria2 sokmo!!!

Wassalam

hjh mai said...

salam...,

Azima dah masuk..., nak kekalkan kejuaraan tu....

CASA QASEH said...

salam semua blogger, dengan rendah hati saya dari blog casa qaseh ingin memohon supaya teman2 mendoakankan kekanda saya saleha yaakub yg waktu ini sedang melalui satu pembedahan utk membuang sel cancer yg telah merebak ke hati beliau. Cancer 2 tahun lalu bermula dari ovari, pembedahan pertama utk membuang ovari dan sel cancer telah berjaya dilakukan. Kini beliau berada di HSB Alor Star. Ameen.

hjh mai said...

salam...,

Qasa Qaseh.., mudah2an semua selamat, kami doakan..

Azima said...

Salam,

Tkasih Cl,Rosli,kak mai,mnasir,safiudin...

Kak Mai - a'alah..mlm2 less traffic..tu yg laju tu

mnasir - tikar treghobang masih sama tp dah diupgradekan dah..dah canggih mangih..x gayat nyer

En.Safiudin - kita ni shif malam laaa.tu yg xleh tidoq tu..heheheh

Rozali said...

Salam CL

Salam CASA QASEH

saya mendoakan agar kekanda anda didalam pemeliharaan Alla senantiasa, dipermudahkan segala urusan dan muga cepat sembuh, untuk beramal lebih baik lagi
amin amin

Wassalam

hjh mai said...

salam cl...,

gunung tu bkn ,ditetas, lah....ditarah kot...

hjh mai said...

salam cl....

oopps..., salah tanda koma, "ditetas"..

U said...

Salaam Casa Qaseh,

Didoakan semoga kanda Saleha Yaakub sentiasa dalam pemeliharaan Allah dan selamat menjalani pembedahan dan segera beransur pulih hendaknya. Amin.

VpeaceV

hjh mai said...
This comment has been removed by the author.
Kak Sidah said...

Salam,

Akak juga mendoakan agar kakak Qasa Qaseh selamat menjalani pembedahan itu, diharap keluarga beliau bersabar dengan takdir ini.

ainhany said...

salam cl

casa qasih
kak ain juga turut mendoakan kesihatan dan beri kekuatan dan ketabahan pada kakak mu utk mghadapi ujian ini.. kalau k.ain balik kg , nak juga pi ziarah..insya allah..
dari jauh doa tetep diiringi

CL---doalaaa dari MH

amin

shami2 said...

Salam...CL..

Alhamdulillah...

Wah rancak kerja-kerja pembinaan di sana..kalaulah QS pompuan diperlukan blehlah apply..kerja..ya cik syimakan...best aar terlibat ngan projek besar2 ...macam tu..bole minum teh ais ..lagik ngan si dia ..

Rokiah said...

Salam CL,

Kalau saya sampai lagi dlm masa 2 thn ni tentu byk view2 yang dah berubah kn...

Aki44 said...

Salam Cl..
Klau gini sape2 yg sudah melehi setahun x datang KM tentu terpingga2 melihat perubahan senario persekitaran KM n MH. Yg dah 10, 20 tahun tu, ntah lah, namti kata ini bukan Mekah deh. Keciannnn.