MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Friday, 5 March 2010

" Tiang - tiang dalam Masjidil Haram.."

Subhanaalah..cantikkan...
Agak Tenang suasana keadaan di dalam MH...alahmdulilah
Masyaallah...cantiknyer ukiran tiang tiang tersebut...
Amat tenang ddan syahdu rasa bila berada di dalam MH ni..
Posted by Picasa

89 comments:

Ayah Zain said...

Salam

alhamdulillah

Ayah Zain said...

Salam CL,

akhirnya dapat juga az no wahid yer

Ayah Zain said...

Salam CL,

hok ni nak bagi Cikg Mas. CM tengah mengajor tuh

Ayah Zain said...

salam cl

hok ni utk abang sulong. Moga cepat sembuhyer

Ayah Zain said...

salam CL,

yang ni pulok utk noor, zie, rozali dan yang lain2 lah.

rezeki said...

salam cl

tiang2 tu byk gunanya he he

kalau nak berlama2 kat MH marathon dr asar ke isyak, carilah tiang2 tu he he

hjh mai said...

salam...

ayah zain tetap juara...tahniah...

Ayah Zain said...

Salam CL,

Subahana Allah, cantiknya. Begitu tenang dan damai hati ini melihat pemandangan dalam MH ini. Doakan AZ dapat ke sana yer CL

rezeki said...

salam

az, hok pak ite tak dok he he

safiudin said...

salam sdr,

tahniah ayah zain, laju bebenor pecut ya..hihihihi

hjh mai said...

salam...

tiang2 ni mmg cantik sgt, dpt juga brsandar kat salah satu tiang ni dulu...alhmdulillah..

Ayah Zain said...

Salam CL,

ma kasih hjh Mai support AZ. Salam juga kat CR. ABC itu masih terbayang di minda AZ ni. Gerammmmmmm

safiudin said...

salam sdr,

tenang, damai, indah, bersih dan syahdu... menatapnya...

terasa benar-benar aman...
terleka, alpha, lalai
lupa tentang suasana luar..

keindahnya... sukar diucap.

rezeki said...

salam cl

selalunya pak itam cari tiang yang searas dgn dataran , terus boleh menatap kaabah

jom az, kita pekena ABC kat makkah

hjh mai said...

salam...

bertuah cl dpt amik gmbr dlm MH ni, musim haji dulu mana leh amik2 gmbr ni...

hjh mai said...

salam..
ABC kat mekah takkan ku lupakan...takkan sama dgn ABC kat sini....

manzlie said...

salam ayah zain...


Taniah...To 5..sapu bersih..
Emas, Perak dan gangsa...
bravoooo


wasam

manzlie said...

salam rezeki...

benar tuh..banyak guno nyer...

waslam

Atikah said...

Salam cl,

Cantiknya....

manzlie said...

salam hajajah mai...


az tuh memecut tanpa menoleh kebelakang tuh....


waslam

rosli said...

Salam CL,

Rindu dengan semua pemandangan dlm MH ini,

Tahniah AZ , sapu habis

manzlie said...

salam ayah zain...

insyalah nanti cl doakan..

waslam

manzlie said...

salam saffiudin..

ayah zain memecut tuh...sapu bersih trekkk..hehheh

waslam

manzlie said...

salam hajjah mai..

pernah jugak bersandanr kat tiang tuh rupanyer..alhamdulilah


waslam

manzlie said...

salam ayah zain...

betul tuh..masih geram dng ABC pak itam tuh...heheheh


waslam

manzlie said...

salam dik tikah...

memg cantikkkk


waslam

manzlie said...

salam rosli....


rindu.permandangn sini....cl lagi rinduuuu tau...

waslam

Atikah said...

Salam Az..

Wah.. menjuarai trek hari nie.... tahniah... apa rahsianya?

rosli said...

Salam CL,

Tahun ni baru dapat tau 2 orang lagi kawan saya dapat surat panggilan Haji, bestnya....

manzlie said...

salam hajjah mai...

betul tuh tak sama dng ABC makkah kan...heheheheh


waslam

manzlie said...

salam rosli...


alahmdulilah.....bagus tuh....

waslam

rosli said...

Salam Cl,

Mesti CL baru lepas subuh di sana, cuaca sejuk or panas skrg....boleh post satu gambar awan dan langit depan MH tak......dari hotel CL pun boleh....

Rozali said...

Assalamualaikum CL

Salam AZ
berkat hari Jumaat
AZ sapu habih

Taniah

rosli said...

Salam CL,

Saya perasaan tiang ni berbeza ikut pintu masuk, saya difahamkan binaan dan renovation ikut masa Raja yang memerintah.... betul ker

Ma Yusof said...

Salam all,

tenang sungguh sampai pak arab dan mak arab (gambar 2) tu siap dating lagi..heehe

mnasir said...

Salam.

AZ pukul habis kali ini, tahniah.

Memang mengasyikkan bila melihat susana didalam masjidil haram

Syukran CL

Ayah Zain said...

Salam Semua,

CR, termasuk dalam yang lain-lain tadi lah. Terlupa nak taip sebab dia gigil macam abangsulong juga.Hehehehh

Atikah, tak ada rahsia. Ikut gerak hati sahaja. Hari ini mengena pulak. Selalunya bila teringat, dah no berbelas, berpuloh.

Hebatkan PDKM ni, pantang release, maam ikan menyambar makanan.

CM kena buat kajian apa specialnya PDKM. kat CL ke atau kat si Bi atau kat berdamai

.....ma kasih kepada kawan2 yang bagi tahniah, dah masuk bulan mac baru dapat juara.

hjh mai said...

salam...

pagi2 dh online cl, dah sarapan lum..?

rezeki said...

salam cl

pak itam tgh membayangkan solat jumaat di MH nanti hari ni penuh dengan kemeriahan dlm mencari keredhaan Allah

kalau nak dapat seat A , mau kena awal2 lagi , tapi kalau telah tertulis dgn dgn izin Allah, tetap dapat seat A

Allahuakbar

manzlie said...

salam rosli...


insyalah nanti sya cuba paparkan yer..

waslam

shami2 said...

Salam CL...

Alhamdulillah...

Cantiknya ukiran tiang2 dalam MH tu... sarat sungguh design..manusia

Lagi cantik tiang kat syurga nanti tak terbayang rupanya...ciptaan Allah Taala buat hambanya yang soleh..

Az..tahniah aar cabaran disahut...meriah aar kan main lumba2 nih..hehhe wah2 esok cuti..hehhe

Az..hok shami2 tak der ker....ker dah penat..hehheh

manzlie said...

salam mnasir..


ayah zain balas dendam tuh....heheheh

waslam

alihassan said...

Salam CL
Menang indah tiang-tiang yg terdapat MH.
Boleh tak Cl dapatkan gambar tiang tempat nabi Muhammad sewaktu dibedah sebelum Isra Mihraj , tiang tempat Jibril bersandar semasa proses pembedahan tersebut. cerita tersebut saya dapat dari seorang jemaah haji yang lepas, tapi dia jumpa dan cerita kat saya waktu saya dah nak balik.
kalau betul wujud kisah tersebut dan dapat lihat tiang-tiang tersebut lagi canteeeeek.
Terima kasih CL

manzlie said...

salam mayusuf..


tenang kan depa dating tuh...heheheh


waslam

rezeki said...

salam

az pun dh jangkit gigil abg sulong ye he he

gigil2 pun takpe, juara (besar bagai johan) he he

Hajah Zainab bt Abdullah said...

salam CL,

tahniah AZ! rezeki pagi jumaat!

manzlie said...

salam shami...

benar tuh..cantik lagi di 'sana'..


waslam

hjh mai said...

salam...

amboi laris betullah blog pdkm ni di pagi jumaat...tak terkejo dibuatnya...

manzlie said...

salam ali hassan

tak salah sya tiang tuh dah di robohkan untuk pembesaran dataran kaabah..

waslam

manzlie said...

salam ayah zain...

alahmdulilah berkat tak putus asa kan...ishh takda apa pa pun PDKM ni cuma biasa jer cama blog org lain...

waslam

manzlie said...

salam hajjah mai..

cl takleh sarapan awal sangat..paling awal kul 8 pagi baru boleh


waslam

manzlie said...

salam rezeki.....



benar tuh pak itam....tu lah pasal..cl lak kerja ..heheheheh


waslam

rezeki said...

salam cl

bdn maintain he he

sarap quaker oat nak he he

manzlie said...

salam hajjah zainab...


ayah zain pecut tuh..sprint lagi...


waslam

manzlie said...

salam rezeki....


sesiapa kalau nampak blog nih belum comment sure mengigil nak cepat masukkan nama...hehehehehe


wslam

hilmyiskandar said...

Salam.

Alhamdulillah, amannya suasana sedemikian apa lagi dalam MH, tentu syadu.

Amin.

tq.

rezeki said...

salam cl

az semalam makan tongkat fatimah ngan kacip ali ramuan pak itam

tu yang meluru dlm gigil2 he he

haticantik said...

salam cl..baru nampak gambar rupa sebenar2 tiang tersebut..kalau bulan 3 ni tak ramai orang ye cl..? cantik sungguh pemandangannyaa

rezeki said...

salam cl

betul tu bila nmpk komen kosong sure gigil datang he he he

tapi pak itam tak gigil, he he

tulah penangan PDKM he he he

rezeki said...
This comment has been removed by the author.
مسافر_اسلام said...

Salam...menabjubkan, memang susah nak jumpa tiang begini. Bukan ada di malaysia kan.

rezeki said...

salam cl

ok , pak itam nak berkemas , nak pulang . hari ni jumaat nak dpt seat A tapi kat masjid al ikhwan je

doa pak itam nanti utk cl dan semua agar sentiasa berada dalam perlindungan dann kerahmatan Allah jua

wasalam

manzlie said...

salam musafir islam..


meamg menakjubkan...


waslam

manzlie said...

salam hajjah mai..

memag cantikkan...


waslam

manzlie said...

salam rezeki...

mestyi pak itam pun maakan kacip fatimah yer..tusal tak mengigil ..heheheh


waslam

manzlie said...

salam hati cantik..


alahmdulilah...cantikkkkkkkkk



waslam

manzlie said...

salam hilmy...


alahmdulilah...tenang dan aman...

sya sudah menrima email dari saudara...


waslam

CM said...

salam..

Laaa CM byk kelas hari jumaat,dpt yg tercorot ni...tiang tu tempat bersandar tu..


salam jumaat yer CL!!!

CM said...

salam

pak itam!!! balik sembahyang tapaukan CM ABC yer..CM makankan untuk CL,Cendol sekali...CL pesan lama dah..

abangsulung said...

Salam,

AZ ngan Pak Itam ni noti arr.. Itulah penangan PKDM, gigil punye..

Wah..cantiklah pemandangan dalam MH, kat situlah CL selalu masuk.

Hari ni Jumaat, demam pun misti kena pegi ke masjid gak..pasal nabi kita dulu pernah cedera teruk, tapi masih juga ke masjid.

Wasalam.

S said...

salam,
CL,
smoga Allah memberi ganjaran Syurga buat mereka yg membina Masjidil Haram.

memang sangat cantik.

S said...

salam,
tahniah AZ n CR. juara hari jumaat.

Ummi Humaira said...

salam CL...

wah wah AZ dan CR , pulun sakan nampak...

CL , gambar2 tiang tu di tingkat berapa yer ?

ijoismart said...

Salam CL

Tak palah yg tercorot pun. Hu3

manzlie said...

salam ummie humaira..


gamabr tiang tuh di tingkat 1..

wslam

manzlie said...

salam cikgu mas...


ABC...? Cendul...?

Ohhhh tidakkkkkkk



wlsm

manzlie said...

salam kak as...


memang cantik...Amin.....


waslam

manzlie said...

salam abanfg sulung.....




alahmdulilah...syukur abg long masih berdaya lagi...



waslam

manzlie said...

salam ijoi...

takpa lah...corot pun corot lah..hehehheh



wsalam

Zie said...

Salam CL,
No. nombor 79, hehehe

Tahniah pada juara2, AZ tentunya...

Pertama kali saya ke Tanah Suci, orang pesan jangan bersandar kat tiang-tiang, dikhuatiri tak kuat semangat jin ikut, betul ke CL?

manzlie said...

salam zie..


sihhh khurafat tuh kalau kita mempercayainyer..


waslam

Noor said...

Salam CL..

alamak, hari nie kak ngah yang paling corot antara yang tercorot.. hu hu..

tiang2 nie lah yang selalu kak ngah dok bersandar sambil2 menatap kaabah dikala tengahari lit lit.. kenangan arr..

Noor said...

salam..

tahniah AZ.. wow, pecutan sebelum solat jumaat.. laju nyer.. teng kieu kerana ingatan.. patutlah masa makan tadi cheq pun dok teringat kat AZ... he he

manzlie said...

salam kak Noor...


Oh ye ker..

wahhhh kenangan dan nostalgia tuh...heheh

waslam

Che'gu Mimah said...

Salam

seronok tgk gmbr MH time tak ramai org..rasa tenang je..thank sbb dpt paparkan gambar yg cantik...

Mohd Saad Hamid said...

Salam CL

No 86 pun tak ape lah. Still bawah 100 hehe.

Tiang jin tak papar ke? Nak tengok ada tanduk ke tidak tiang jin tu :D

manzlie said...

salam che gu mimah..

alahmdulilah che gu mimah seronok meliaht nyer..

waslam

manzlie said...

salam Tn HaJI sAAD.

ishhh tiang jin..takleh tunjuk aar..nanti depa semua terperanjat lah..

waslam

Aki44 said...

Salam CL...
Pernah tanyer tak berapa tiang MH. Lawak jer, tapi klu tau lagi best.