MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Wednesday, 10 June 2009

" Waktu malam nyee...."

Pintu Utama masuk ke dalam
Permandangan dari dalam Bilik Alsafwah.....

Ramai jugak Jemaah duk buat Tawaf tuh...

Salam from Mekah...harini masih lagi saya ingin bercerita tentang Masjdil Haram...keadaan di waktu malam jugak tidak lah sunyi , still banyak jugak kehadiran para Jemaah datang masuk kedalam untuk menunaikan solat2 serta umrah yakni mereka mengerja kan Tawaf dan Sa'i...Alahamdulilah...cuaca pada waktu malam agak berangin sikit walaupun temperature di sekitar Majidil Haram masih menunjukan 37c....sukran..wasalam

38 comments:

cikgu mas said...

Salam cik lie n gang..

toleh kanan,toleh kiri,pandang atas pandang bawah,,yes saya no 1,jgn jeles cik mie..kn dapat no 1 ,kena jadi burung hantu..saya memang peminat no 1...because the best among the best kan cik lie..

Pukul berapa tu..??syahdu yer..sebenarnya malam lagi syahdu,cik lie pun suka pi multazam berdoa waktu malam kan!!

P/s ucapkan tahniah kat saya dulu,sebab dapat no 1

manzlie said...

Taniah kat Cikgu Mas sebab become No 1 nih...Taniahhh...

sure suke tuh kan..congrate !

waktu tu hampir lewat malam..memamg syahdu....tu sal saya suka p Multazam lewat malam, tenang je jiwa nih..

sukran

waslam

cikgu mas said...

Salam..cik lie

Saat satu pertiga malam,ada pendapat mengatakan Allah turun ke langit paling bawah n paling rendah dibumi unuk memandang hambanya yang sedang solat malam.Masa tu doa paling maqbul,saat hamba lain sedang nyeyak dibuai mimpi,hamba yang bertaqwa hanyut dalam tangis dan pengharapan pada Allah,so apa pun yang dingini sdamada dunia n akhirat minta lah pada Allah saat ini.Macam kita kerja lah pasti tak sama orang yang suka balik on time,dengan orang suka kerja over time,ganjaran lebih pada si pekerja yg suka over time kam..betulkan analogi saya ni..

thanks..for ur tahniah,,burung hantu ni dah sedikit syahdu..

manzlie said...

salam cikgu Mas..

you are absolutely right.....

ijoismart said...

Kami kat mesia kul 8.45 pg, kat Mekah 3.45 pg kot no. Cik Lie dok wat per ya la ni. Waktu 1/3 mlm, Prof Kamil cakap 1/3 mlm yg tersisa. Tul kan CM

cikgu mas said...

Salam

salam pagi untuk ijoi,ijoi tgh wat pe?,nk breakfast ker,saya br balik pi beli nasi kerabu...

cik lie tido kot ijoi?,sbb tgh mlm dia pi multazam,tak pun tengah `belajar sesuatu `or `memikirkan sesuatu`yang ngangu hati dan perasaan..kita dokan yg terbaik untk kawan kita..

PSSST:INFO BEST NI!!!kat blog Prof ada sorang follower prof nak kenenkan cik lie dgn sedara mara dia....Grop PK..tolong beri respond.saya dah mula create pantun meminang ni,Noor dah mula cari peta nk pi meminang,Cik Azemi dah pikir menu,Atikah boleh ambik gambar,Kak Taj yg stylo tu boleh pikir tema baju..Ijoi boleh part apa???transport ok tak??

ijoismart said...

ok ok no problem... Ni mesti Lie dok buai mimpi indah. Kita pakat2 mudah2kan dia naik pelamin. Keje baik ni. Rupa2nya CM ore KB ko. Sy dok KB 10 taung. Tahu kecek kelate sikit2.

cikgu mas said...

Salam ijoi

ndak la abe wei,ambo ni ore Melaka jo..buke ore KB,ambo gi cuti-cuti mesia,ambo singgah menta kat sini,pi umah saing kat sini..kawe ndak pandai kecek kelate,serupo siam ada la..esok kawe kelik lah Putrajaya..kawe ada beli budu ni untuk saing2..kat sini..

taj said...

salam,

subhanallah, gambar no2 tu, gambar mlm paling cantik setakat ini..

sukran

Yem0805 said...

Salam ..

Ermm syahdu bila waktu malam di Masjidil Haram..teringat sewaktu umrah 4tahun lepas membuat umrah malam jumaat hingga waktu suboh..juga semasa menunaikan Haji 2008.

Insyallah kalau ada rezeki nak bawa family.

Noor said...

As Salam..
good morning cik lie & fren.. opsss fren je lah.. cik lie masih diulit mimpi.. ..

taj.. cheq pun srupa macam tuan hamba.. teruja dengan gambo no 2, sungguh syahdu.. membangkitkan rasa rindu..

'dari kejauhan ini..
ku renung rumah mu Ya Allah..
serasa pilu dihati..
bilakah dapat ku datang kembali..
menjadi tetamu Mu..
ku terus menghitung hari..
semoga doa2 ku dimakbulkan nanti'

Aminnnnnnn.

cikgu mas said...

Salam

Amboi noor doa dalam sajak tu..syahdu betul dirimu pagi ni...ku amiiiiinkan doa mu wahai kakakku...

Pasai apa syahdu sangat ni fren,kan gotah dah naik harga,Insyaallah sampai jugak tu nanti.sehari dua ni,cheq tengok noor asyik syahdu jerr,pasai apa??dah lah tu yer!!!

SaDiah said...

Salam Ukhwah,

Alhamdulillah, baru dapat view photos dalam blog Cik Lie. Maklumlah susah dapat access IE. Subhanalallah tak puas rasanya menatap photo yang ada. Hope diberi kesempatan untuk mengunjungi Tanah Suci lagi.

Wassalam.

Noor said...

As Salam..
tumpang.. tumpang cik lie.. Dear Cikgu

alhamdullilah.. satu malaya tuh dah kenal cik lie.. marketing yang sungguh bagus.. alamak kena buat rancangan 'mencari jodoh' lah kita lepas nie.. nak kena cari yg betul2.. tak boleh tangkap muat.. kena buat tapisan.. macam tapisan minyak masak sri murni.. 'dua kali tapisan' he heh

cikgu jangan risau.. tak payah pakai peta.. bagi tau je kat mana.. cheq p rikiy2 & usha2 tempat tu dulu.. biar line clear.. cheq memang pandai part redah meredah nih..

huiyooo.. meriah giler.. best-best.. psttt.. cikgu, kena tanya ijoi ada lesen bas tak.. cheq dah tempah bas persiaran 52 tayar.. hu hu

cikgu mas said...

Salam noor

betul,tu,100% betul,tak leh tangkap muat,kena tapis betul2 kn cari yg grade A,tak leh cari yang senget2 naya kawan kita nanti,lama dah dia mencari biar dapat yang betulpuas hati..

Pssst,pssst noor n geng..pi lah kat blog en azmie ,kat situ ada abg aji bgtau ciri-ciri idaman hati abg aji kita,,cik mie pun dah fishing menu dia,pandai cik mie tu,maklumlah pengemar madu..

ijoi tu ada lesen bas lah,kapal terbang pun ada,jgn risau,cheq cop jadi pengapit aar..

Asnija Wati Imam Asmui said...

Salam semua,
Saya baru join blog ni. Sungguh nostalgia tengok gambar di blog Cik Lie ni, tengok pintu King Abd Aziz, teringat-ingat sangat naik tangga tu dengan anak dan suami. Saya tengah haru biru rindukan Ka'abah ni...

Teringat ais krim la cik lie...huk...huk...

Noor said...

As Salam..

ne nong ne nong.. tumpang.. tumpang cik lie.. bagi laluan skit..

heh heh.. betul tu cikgu.. cheq dah beli penapis teh.. nanti kita pakat2 tapis.. kena cari yang grade A??.. kalu boleh grade AA lagi bagus.. (aik! cam bateri cap kucing) AA comey skit.. tapi jangan ikut saiz telur ayam.. kalu double A tu dah kira 'gadang'.. cian cik lie.. kang pelamin senget..

pssttt.. kanda nampak jiwang ke?? mana ada sis.. kanda baru balik noreh.. tadi kanda singgah sembang ngan cik rimau.. dia bagi tau.. dia jeles kat kawan dia.. kawan dia ada kat KB.. tempat dia merawan jiwa lara.. hu hu

kak jose said...

salam cik lie..
suatu pemandangan yg sungguh indah & syahdu! betul kata taj tu gambar no.2 tu betul2 gambar malam paling cantik.
teruskan cik lie mengambil gambar2 yang cantik begitu untuk tatapan kami disini.
p/s noor,sajak yg syhdu menjadikan rindu kembali kesana...

Noor said...

As Salam..

Kak Jose... ala akak nih buat malu cheq je.. sajak ciput dicelahan pokok gotah.. he he

psssttt.. tgh carik idea nak buat sajak untuk majlis merisik.. kalu kak jose ada pengalaman, kongsi2 lah skit.. cheq nak mintak tolong cikgu tak boleh.. dia tengah buat pantun kat pasar siti khatijah.. pantun 'budu'

kak jose said...

salam cik lie..
tumpang lalu ckit,
noor,
kakak blum ade pengalaman lg,anak2 bujang tak abih skolah agi la. tapi don't wori, nanti kite pikir2,tenung2.pasal sajak merisik tu/mungkin kawan2 lain bleh tlg Noor ni. tolong la die..!
Cikgu Mas, bungkus botol budu tu elok2,nanti meletup dlm kete,haghu dik oii!

ijoismart said...

CM & Noor, Lie sampai tido lena no, sampai tak komen langsung. Tak payah lesen, kita sewa je. Habaq nak p mana.

siti said...

slam en. mazlie.dari kak siti dn suamidi Malaysia

cikgu mas said...

salam geng

aah la ijoi,mana cik lie ni,bimbang pulak saya ni,hari dah tinggi saya dah siap lepas jemur keropok dah,abg aji tak balik rumah lagi,selalu yer waktu gini ada dah dia berbunyi...abg aji dah lah tu,kalau sedih pun sabar lah dulu,mesti ada jalan yer,geng semua ni tengah tunggu ni

siti said...

salam en. mazlie..sorrylah ye tertekan...salam perkenalan juga utk pengunjung2 blog en.azlie semoga dpt mempereratkan lagi hubungan salitulrahim sesama umat..oh ye..kak siti,suami dn anak lelaki kak baru saja balik dr umrah(31.5.09)..seronok tk terkira n rasa tk puas lagi..mcm..bila jumpa blok en.kie ni ..tengok pulak gambar2 tu tiba2 terasa sebak menitik air mata..tak tahulah kenapa tp yg kak siti tahu.kak siti rasa rindu sgt..entah kenapa tk tahulah..terasa diri kita terlalu kerdil sesgt..kak siti tk tahu mcm mana nk cerita sesiapa yg dh gi ke sana dpt rasakannya..kak siti berdoa(nanti ecik lie doakan jg ye..TU)agar kak siti panjang umur,murah rezki serta sihat dn dpt jemputan lagi ke sana hendaknya..kak sitini tk mcm org lain...apa2 pn kak siti terpaksa bersabar kan..insyaallah Tuhan tu Maha Pengasih dan Penyayang..tulah kak siti pasti ada rahmat disebaliknya..kan..oh nk beritahu kat en.lie (sajalah ...nk hilangkan rindu je)kak siti tk tukarkan lagi waktu disana jam tu kak simpan and kak siti beli jam lain..(utk pakai waktu malaysia)kak siti berdoa semoga kak siti akan dtg semula dengan jam yg sama ke sana ..hee..he...(suami kak siti kata ..kak ni emosi sgt..ye ke? yg kelakar tu ..bila sampai pjbt member tanya..terlepas cakap pulak waktu di sana...senyum sendirilah jadinya..

manzlie said...

salam cikgu mas....

kamu ni ada jee modal yeh....bila GPK dan bersatu..aduhhh riuh dan kecoh jadi nyee..

sukran

waslam

manzlie said...

slam Ijoi...

tak usah duk susah payah for me....many thanks yah for the Thought

sukran

manzlie said...

salam Taj...

ye ker suka gambar no 2 tuh..ok gibve me your email saya ada lagi best gambar nak bagi sure Taj akan suka punya...

sukran

wasalam

manzlie said...

salam Yem 0805...

Insyaalah ..semoga allah murahkan rezeki cik supaya dtang ke sini lagi...

sukran

waslaam

manzlie said...

salam Noor...

nak tak ada gamabr the Best nih nak kasi..tu pun kalau sudi lah..

sukran

wasalam

manzlie said...

salam SaDiah...


terima ksaih kerana sudi memebca blog saya...alahamdulilah...

syukran

wasalam

manzlie said...

salam Asnija...

alahamdulilah...terima kasih kerana sudi membaca blog sya..

sinsyaalah saya kan berikan yang terbaik info for you all..

sukran

wasalam

manzlie said...

salam Noor....

aduhhh syahdu ner syair dia tuh...dah teringin lak nak kawin..heheheheh hmmm aikkk cerita apa lak ni plemin senget?
hampa ni semua awat duk jadi lagu tuu...?

sukran

wasalam

manzlie said...

salam Kak Jose...

terimaksih ...suke ker gambar tuh...
ok insyaalah nanti saya snap gambar yang lagi Best untuk tatapan akak yah..

sukran

wasalam

manzlie said...

salam Kak Siti dan Suami...

alahmdulilah...terima ksih kerana sudi membaca blog sya...

sukran

wasalam

manzlie said...

salam cikgu...
mintak maaf lah lambat jawap sebab cheq arini busy giler..duk pusing satu Haram snap pic untuk next entry...berpeluh ni sampai basah baju..pastu dah sejuk kan badan...hhhh kuasa Allah swt...nah skg cheq dah kumpulkan semua bahan bahan ni ..tunggu nak post je kat next entry...heheheh soory yeh lambat jawap...heheheheh


sukran

wasalam

manzlie said...

salam kak siti...

alahamdulilah akak baru saja pulang dari sini...semoga mahbruh umrah akak hendaknye...wahh mungkin bagi akak itu satu kenganan yang indah kan ..takpa simpan jee jam waktu mekah agar menjadi inspirasai akan beribadah di Mesia..harapan saya insyaalah akak akan dtg jua kat sini nanti...
many thanks for the info..

surkan

wasalam

KAMATO said...

Salam saudara lie
Cantik sangat foto tu, saya teringin sangat untuk mengambil gambar dari atas serbegitu, setakat ini hanya mampu ambik dari bawah, sesungguhnya rindu untuk mengunjungi baitulah itu tak pernah padam

manzlie said...

salam Kamato..

insyalaha kalau ada rezeki dtg sini jumpa lah saya , leh saya bawakkan en naik ke atas dn snap gamabr camtu yer..

sukran

wasalam