MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Friday, 26 June 2009

"Cerita Madinah - Jabal Uhud....Part 2"

Kelihatan Bukit Uhud yang agak warna kemerahan tuh...cantik kan pandangan nyer dari Bukit Pemanah ni...
Nampak tak belakang saya tuh ada Masjid di situ...
Suasana peniaga peniaga di sekitar deretan bukit pemanah nih.. Permandangan dari atas bukit nih...
Berada di bawah kawasan peniaga peniaga di Jabal Uhud area...




17 comments:

cikgu mas said...

salam

walaupun merajuk cikgu nak jugak no 1 dapat tak???jom tengok

Asnija said...
This comment has been removed by the author.
manzlie said...

salam cikgu...

hmmm yang ke 8 dah nih..taniah...

wasalm

manzlie said...

salam asnija..

ok lah tuh...nanti sya komen yah


sukran
waslam

Imran Paris said...

En. Li....setiap kali melihat Jabal Uhud...terkenang saya pengorbanan para syuhada bersama2 Rasulullah saw menegakkan agama Allah...hebatnya mereka berbanding kita. Pengorbanan Hamzah Abd Mutalib semasa peperangan itu cukup menyayat hati...sehingga kini tiap kali teringatkan Jabal Uhud, saya berasa sebak dan terasa amat kerdil imam kita berbanding pejuang2 agama Allah. En. Li, 1 soalan berlegar di kepala saya sejak musim haji yg baru lalu, dimanakah saya sekiranya hidup di zaman Perang Uhud....adakah bersama Rasulullah atau tergolong dlm golongan kafir munafik, wallahualam. Terima kasih atas ingatan melalui blog En Li ini. Selamat berhujung minggu.

manzlie said...

salam Iman..
benar kata kata mu ituh..adakah kta akan bersma amerkea mengakkan islam?..cuma hati dan perasaan masing masing shaja yangboleh menjawapnyer kan..

sukran for the info

wasalam

rezeki said...

Salam cik lie dan semua,
peperangan dan kekalahan tentera muslim yg berlaku di Uhud juga sebenarnya byk memberi pengajaran kepada kita semua dalam menghadapi kehidupan di dunia yag semakin mencabar ini. Akibat tidak mematuhi arahan Rasulullah , tentera islam yang pada mulanya telah kelihatan hampir menang akhirnya menemui kekalahan. Banyak sebenarnya hikmah daripada peristiwa tersebut yang kita boleh ambil ikhtibar. Hanya ALLAH yang maha mengetahui mengapa perkara tersebut terjadi dan semoga kehidupan cik lie dan kita semua sentiasa di bawah perlindunganNYA.

yunosh said...

Salam Tuan Haji Lie,
Semenjak meninggalkan bukit Uhud hati tertanya apakah sebenarnya pengajaran perang uhud tu.
1. Kita jangan leka walau kejayaan tu sudah dalam genggaman kerana genggaman itu tidak kuat .

2. Jangan engkar perintah ketua .

3. Kerana harta kita berebut sehingga lupa tanggung jawab.
Sebenarnya kita sedang berperang dengan hawa nafsu lebih dahsyat dari perang uhud. Apakah strategi kita untuk menentangnya, Saya doakan Cik Lie Dipermudahkan segala urusan seharian, terima kasih atas lapuran blog kali ini moga Allah permudahkan segala urusan hidup seharian , Syukran Wassalam.Durian segamat sekarang mula gugur.....

cikgu mas said...

Salam Cik lie n Asnija

Sebut pasal rumput berubat,cikgu byk sangat beli.especially akar Siti Fatimah..yang diremdam dalam air bila dah rasa constraction nk beranak..katanya bila akarnya dah kembang semangkuk,maknanya dah ready benarlah baby nk kuar..Alhamdulillah berkat pertolongan Allah kawan2 ku yg ku sedekah akar tu beranak dgn mudah,ada yg sebelum ni operation,,tapi bila minum air akar Siti Fatimah hampir semua dapat beranak normal...(alamak ada kisah perbidanan lak kt sini..mesti bidan Piah kawan cik lie rasa tergugat bila cm pun boleh jadi bidan,he,he)

Asnija untuk cikgu habis dah cikgu sedekah kt org..simpan pun tak tahu bila nk beranak??..tak per nanti nk kirim lalang yang bidan Azli bagitau bagus untuk mudahkan org beranak..ilmu mana dia belajar tu???ada ker lalang,kalau lalang unta bolehlah..cikgu rasa cik lie ni bidan unta kot?? cik lie !!cheq nk tya ni..dah berapa ekor baby unta cik lie sambut haah!!??he,he,tak habis lagi cikgu gelak..

org kata kurma muda pun boleh ubati org susah nk beranak...daun semput cikgu ada beli gak..hati unta kering,byk beli untuk anak2 kawan (ubat asma)...bumi Madinah ni berkat..tanah rumput yer semua boleh buat ubat..kalau nk kira byk cikgu beli bole tukar profesion pas balik umrah jadi bidan pas ni..he.he

P/s : Ini segmen bicara hal Kebidanan dan Sakit Puan untuk Ahli GPK,org lelaki nk sumbang boleh tapi biar berasas dan berfakta..jgn ajar ajaran sesat cam cik lie tu,dia suruh guna lalang..ok..

Psssst: kok As ada ker beli ubat n daun,rumput kat bukit Uhud..untuk anak menantu..

Asnija said...
This comment has been removed by the author.
Asnija said...
This comment has been removed by the author.
manzlie said...

salam rezeki..

benar tuh kata kata mu..kita ami peperangana ni sebgai iktibar bagi semua umat islam bersatu hati..tak kira macamana sekali pun kan..

sukrna for the info

waslam

manzlie said...

salam Yunosh..

many thanks for the doa untuk saya..semoga allah swt merahmati saudara juga..

syukran
waslam

manzlie said...

salam cikgu..

hmm aii cikgu semua tahu...dah lebih dah tuh kemapuan dia tuh sebagai wanita yang berdedikasi..hmmmm nak tukar profesion ker?heheheh

syukaran fr the info

wasalam

manzlie said...

salam asnijah..

ubat lalang tuh jgn ikut..itu cuma untuk Unta yang nak beranak...hehhheh
saya doakan semoga tiada apa apa masalah bagi adik dan anak saudra asnija tuh..insyaalah
semoga allah swt menjauhkan mereka dari Selsema tuh yah..

waslam

ijoismart said...

Sy tahu juga bab2 kebidanan ni secara teori la sbb isteri belajar bab2 tu. Kalau dia dok bagi medical term about obstetric & gynecology boleh juga la faham. Kawan2 dia suka sangat kalau kebetulan depa nk bersalin time dia kerja. Pandai kata merekalah. Sy pun kena jadi penunggu kat luar hospital sampai member2 dia bersalin. Pernah juga tayar motor pancit lepas tunggu tuan rumah yg kami sewa dulu ... aduh tolaklah motor tu...hu3

manzlie said...

salam ijoi..

wahh ye ker..bagus lah tuh..p lah daftar kat cikgu mas..dia duk sibuk cari bidan skg...almaklum lah sya dah slah petua ,katanyer..heheheh