MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Saturday, 6 June 2009

" Jumaat..."

Selepas selesai solat Jumaat...Ramai Jemaah tadi...
Suasana Sesak di Depan haram selepas solat Jumaat...
Tingkat satu pun penuh sesak dengan Jemaah Sehingga ke kawasan Sai pun di penuhi oleh Jemaah untuk solat Jumaat


Salam from Mekah....waktu solat Jumaat memang tak leh di nafikan keadaan di dalam dan di Luar sekitar Haram penuh sesak dengan Jemaah jemaah yang datang...Hari ni ramai jugak saya jumpa dengan Jemaah jemaah dari Malaysia almaklum lah waktu cuti sekolah di Malaysia skg ni so ramai Jemaah mengambil peluang untuk datang kesini menunaikan Umrah...alahamdulilah...beberapa keping gambar di atas mengambar kan suasana sekitar Masjidil haram sewaktu solat Jumaat tadi...sukran...wasalam

19 comments:

cikgu zainab said...

Untung azli..sentiasa dapat ke Haram..tu rezeki yang dianugerahkan Allah SWT..syukur!
Nanti cari rak kasut no.82 boleh ke? Nostalgia...hu3.

Azemi Ali said...

Salam Hj Azli.

Teruskan usaha tuan. Follower pun makin ramai sekarang ni. Tahniah!

KLMJ said...

salam bro azli!
Kabare? Hrp2 anta dlm keadaan sihat...
Lama jgk tak jenguk laman ni, agak sibuk sikit kebelakangan ni...
Apa yg pasti gmbr2 yg menarik dari laman wen ni telah saya download dan jd wallpaper laptop saya.., syukran...

Fendy KLMJ

manzlie said...

Salam Kak Nab..

ye ker...alhamdulilah..semua tu pun dari Izinnyer...
insyaalah akan saya carikan..

sukran

wasalam

manzlie said...

salam saudara Azemi..

terima kasih atas sokongan saudra kepada blog nih..

sukran

wasalam

manzlie said...

salam Fendy...

ana sihat alhamdulilah...
ok lah tuh..no problem...

sukran

wasalam

cikgu mas said...

salam en azli

meriah betul hari Jumaat di Makkah,hari cuti ye?semua premis kerajaan off ye hari Jumaat? sekolah pun cuti yer?kalau di mesia Sabtu n Ahad,kalau di Makkah Khamis n Jumaat yer hari cuti mereka? Camana public holiday byk macam kat mesia ker? i means hari wesak ada cuti,maulidul rasul ada cuti,kat sana hari kebesaran Islam dapat cuti ker? ,kebetulan saya tengah dlm mood cuti ni,nak tanya lak pasal cuti di sana?Cik lie nak ikut pi bercuti???cuti2 mesia!!!

Noor said...

as salam,
hai cik lie & geng..

kat haram nie tak kira ari apa pun semua nyer penuh dan meriah.. kat dataran kaabah tu nampak sendat je.. kalu nak nampak kurang pun waktu zohor & asar.. setat maghrib until tgh malam misti ramai orang.. subuh2 pun depa pakat angkat anak2 p solat.. kalu kat m'sia, waktu subuh nak cukupkan satu saf pun susah.. bahagian pompuan lagi2 lah..

cikgu.. cik lie tak boleh enjoy semua cuti.. dia kena simpan cuti2 tu pasai nak balik m'sia.. ye lah.. mana nak jadi pengapit.. mana nak buat kenduri blogger.. mana nak p lawat umah sedara kat putrajaya.. nak p doraisamy.. nak p swimming ngan sazli.. mah aihhh banyak tuh.. ( tu lum masuk part nak tunjuk jalan kat rombongan cik kiah GPK nak p minang aweks dia)
he he he

pssstttt.. tak kan p KB pun bawak lap top kot??? ishhh ishhh penagih tegar sungguh

cikgu mas said...

salam ..tumpang lalu cik lie

Noor pi mana dua hari ni..bimbang sungguh hati cheq yelah kat ladang gotah biasa yer banyak (rimau) tiger lah..tu lah.tak balik2 rumah cheq susah hati tau..Alhamdulillah sihat lagi noor,noor pi merisik aweks cik lie ker????sabarlah dulu!!cheq tengah punggut daun sirih nak buat sirih junjung nanti..

Tahu tak per,penagih tegar,nk dengar cerita..tak,??
masa cheq kat Pasar Siti Khadijah tengah pilih kuih tahi itik dengan lompat tikam cheq dan jugaklah bukak lap top,jengok blog cik lie..makcik peraih kat pasar tu boleh tanya"adik tengok apa tu???cam Mekah jer???"..hmm cheq kan peramah ..cheq start lah iklan blog ni???makcik tu punyer hepi giler dapat tengok mekah hmmm ..hang tau apa dah jadi?? mokcik tu terus tapaukan nasi kerabu,jala emas,lompat tikam,laksam,nasi berlauk mintak kirim pada cik lie..terkejut badak cheq..nak buat camner ni??? byk makanan nk kena antar kat cik lie ni...

Cik lie camner ni??? cheq makan je lah yer..macam cik lie makankan kabsah kambing n daging unta untuk cheq baru ni...halal yer!!!

manzlie said...

salam cikgu Mas...

sini cuti cuti saudi pada hari raya Haji dan Puasa jee..then hari merdeka merkea ..yang lain tuh pandai pandai lah kalau nak cuti...

Raya Puasa - 5 hari
RAya Haji - 5 Hari
Merdeka - 1 hari
Total = 11 hari je

tak lah meriah cam kat kl kan

sukran

wasalam

manzlie said...

salam Noor...

hahah betul tuh...pandai jugak noor ni...mana ada amik cuti kan..just simpan je masa nak balik kl..kan kita nanti banyak program nak buat...by the way , apa rancangan grup gahering tuh..jadi ker..senyap je dari presiden(Azemi) dan penasihat dia(cm)..
sukran '
wasalam

manzlie said...

salam cikgu mas..

jgn perabis semua tuh..nanti dtg sini takleh lak masuk gua Hira camner?..kena gak cntrol mkan tu oii cikgu.....


sukran

wasalm

cikgu mas said...

Salam..cik lie

ye ker sikit yer cuti!!kat saudi,tapi yang saya nk tya `hari merdeka`???hiss..malu pulak cikgu sejarah nak tya,tapi kalau malu bertanya sesat jalan..Saudi pernah lalui era penjajahan yer??..tak sempat pulak saya nak ambik paper Sejarah asia Barat masa belajar dulu,saya lebih berat ke politic science.. kalau Algeria,Lebenon,mesir saya tau pernah di jajah Perancis..Saudi pulak dijajah kuasa mana yer??? cik lie
lagi satu..bila tu saudi raikan hari merdeka yer??..tq2.. i learn something new ari ni..

"Soalan dari cikgu sejarah yang tak sempat belajar...ajar sikit cikgu azli!!!!saya nk belajar ni)

alongasro said...

Assalamu'alaikum, SUBHANALLAH, terharu melihat lautan manusia di Haram. Seperti baru semalam meninggalkan kota suci itu. Laman tn membuatkan rindu sy kepada 2 tanah haram allah tu makin menebal... Well done!! Moga tn dianugerahkan ALLAH SWT kebaikan dunia & akhirat... Syukran ya sheikh :-)

Noor said...

As Salam..

cik lie.. cik lie.. mana cik lie nie.. sah! misti tgh on d way p library kat mekah.. (eh! belah mana library kat mekah arr??) or tgh dok kodek2 carik buku sejarah Arab.. sebab nak jawap soklan cikgu sejarah.. he he he

pssttt.. sambil noreh cheq tggu buah derian, tu yg lama skit.. ala, stakat rimau tuh, cheq buat kawan main teng teng je.. he he

cikgu mas said...

salam

alah noor!! ye lah tak de lagi jawapan,bukak blog jawapan noor yang ada,saya rasa bukan setakat pi library pi ambik Diploma pendidikan kot sebab nak jadi cikgu jap lagi..tak sabar nak tahu fakta tapi cik lie jangan auutta yer!!!

hmm cik lie kalau makan banyak .tak leh masuk gua hira`saya cuba kat Gua niah dulu,kalau boleh,ok lagi tu,he.he

Noor main teng-teng dengan rimau,tak per..!!cheq tak bimbang tapi kalau hang main teng-teng dengan boyer ,la ni gak cheq pi selamatkan hang,cheq allergic betul dgn boyer!!!

Azemi Ali said...

Salam tn hj azli,

Jangan bimbang wahai tuan punya blog. Gathering plan in progress. Cuma puan penasihat dan AJK tengah sibuk sebab tengah cuti-cuti Malaysia.

Dengar kata ada surprise sikit. Tak gitu cikgu Mas?
By the way i'm not the president, CM is the the one, the chosen one..

cikgu mas said...

Salam cik lie n en azemi..

cik mie,where did you go hah!!!umah kt prima saujana tu kunci jer memanjang,cheq balik pasar tani nak singgah minum teh madu,hampa sokmo,sian cheq..

tu lah tahu tak per,pasal apa kerusi presiden dapat kat cik mie lak,nama pun (CM) Chief Minister ,takkan cheq AJK jer!!

Dont worry fren,everything on progress,cuma tempahan capati Doraisammy tak reply lagi,Nasi Lemak Kg Baru belum basuh beras lagi,cekodok from Jalan Raja Alang jer dah conpom kan tempahan,sabar na.Group GPK dah pi tempah baju dah,tema yer jubah Makkah,speq beso semua dah ada,he,he..

pssst:(tetiba rasa takut lak nak taip ayat pekena orang ni!!tak tau lah kenapa???)he,he

Nordin Ghanny said...

Salam..dari terengganu...ALLAH YUBARIKFIK……….(semoga Allah M'berkati engkau),semoga akan jumpa Aishah yg di cari....bumi mesir gersang itu tidah indah jika tiada Nil.