MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Sunday, 28 June 2009

"Makkah terkini..."

Agak ramai para Jemaah jemaah yang berada di Dataran Kaabah ni
Sebelum masuk waktu solat mahgrib tadi.....ramai jugak tuh duk bertawaf

"Ralit" duk tengok depa "tawaf " tuh
Sesak sungguh kan ni..Alhamdulilah
Beberapa Jemaah duk perhatikan dari Jendela atas Bumbung Masjidl Haram ni..alahamdulilah




29 comments:

Azemi Ali said...

Salam ukhwah cik Lie,

Tak tidur lagi..eh..baru lepas isyak ya..malam masih muda..

Sejaka saya pakai IE 8 ni susah sikit nak masuk blog ni..nyesal update , baik pakai IE 7.

manzlie said...

salam Saudara Azemi...
Belum lagi masuk waktu Isyak nih..baru jer pas Mahgrib..

ohh ye ker...hmmm sabar jer lah yeh

syukran
waslam

Azemi Ali said...

Pasal IE 8 ni ntah ntah agenda Yahudi yang tak suka kita masuk web Islamik. agaknya kot..

Haji tahun ni kemungkinan besar saya tak terpilih.. mungkin saya juga belum bersedia 100%.. Allah tahu apa yang terbaik untuk saya.

Moga dilanjutkan usia kami untuk kembali ke Mekah dan Madinah untuk mengerjakan haji. Amin.

Rindu pilu syahdu.

manzlie said...

salam saudara azemi..

tetapi hati saya yakin yang saudra akan terpilih di saat akhir nanti..Insyaalah akan ku doakan di depan Pintu Multazam nanti..
jgn berputus asa ya...


syukran
waslam

Imran Paris said...

En Li...betullah...saya pun selalu merenung Baitullah dr tingkat atas Masjidil Haram...ralit melihat org bertawaf, pelik juga sbb tak pernah jenuh mata memandang, subhanallah. Thanks En Li

Atikah said...

Salam en lie...

Ramainya jemaah malam nie en lie...
Cantik permandanganya... tak puas pulak melihatnya...

En Azemi, saya pun doakan agar en azemi terpilih untuk menunaikan haji tahun nie... betul kata en lie tu... jangan putus asa... mungkin ada rezeki di saat akhir... banyakkan berdoa....

manzlie said...

salam Imran..

haahh kita bila renug dari hati ni akan terus terlena di ulit mimpi mimpi yang indah kan...serta Nostalgia kan

sukran
waslam

manzlie said...

salam atikah...


benar ..ramai kan...dan sayu jer bila tngok kan dari atas..


sukran
waslam

cikgu mas said...

salam

kat haram ni,ramai cammner pun,semua orang memegang satu visi n misi.semua org kita rasa sayang n kasih saudara seislam...

manzlie said...

salam cikgu..

betui lah tuh
satu visi dan satu tujuan...


sukran for the infor

wasalam

silversarina said...

Insaf bila lihat betapa ramainya umat Islam yang mendambakan kasih Ilahi , memang tidak akan henti hambaNYA bertawaf dan beribadat di masjid penuh berkat itu .

Leenoh said...

Salam Manzlie.
La ni orang semakin ramai kot - sebab tu bersolat di Masjid Haram doa senang makbul sebab ahli jamaahnya ramai.
Semakin rindukan Tanah Suci.

ijoismart said...

Allah s.w.t. berfirman: Ketahuilah dengan mengingati Allah, hati menjadi tenang.
(Ar Rad:28)

Kak As said...

salam,

Subhanallah! Ka'bah memang tak pernah sepi. tawaf melahirkan rasa cinta pada Allah.

Ya Allah, bantulah kami untuk mencintai Mu.
juga mencintai orang2 yang mencintai Mu,
juga bantulah kami agar dapat membuat amalan supaya kami mencintai Mu,
aku jua nohon pada Mu supaya cinta kami pada Mu melebihi cinta kami pada diri kami sendiri dan ahli keluarga kami. Amin.

maklang said...

salam cik lie..

nampak ramai betul tu..rasanya masa maklang kat sana ari tu tak seramai itu...

apa2 pun Alhamdulillah..

cil lie sihat ke?

manzlie said...

slam sarina..

memang benar..umat muhamad saw tidak akan berhenti mengabdikan diri mereka pada illahi...kerana mereka patuh akan perintah allah swt dan nabi muhamad saw..amninn..

syukran
waslam

manzlie said...

salam Leenoh...

dah nak masuk cuti seklah 3 bulan di sini..so ramailah yang akan dtang menunaikan Umrah..insyalaah


syukran
waslam

manzlie said...

salam ijoi..


alhamdulilah...many thanks for the firman yang di keluarkan tuh and sharing with us.


wasalam

manzlie said...

salam kok As..

alhamdulilah...doa yanag tentu nye datang dari hati naluri kok tuh..semoga alalah makbulkan lah hendaknye...aminn.


sukran

waslam

manzlie said...

salam MkLang..

alhamdulilah...sihat ni...

yup sekarang dah ramai..sebab arab cuti 3 bulan nih...minggu depan cheq start busy lah balik..hehehhe


syukran
wasalam

cikgu mas said...

Salam cik lie...salam berhari minggu..

mak ooi depa kt arab..cuti sekolah 3 bulan ker??oh i learn something new today..aduh lama yer..kt sini tolak campur 2++ bulan jer kot,lama yer depa cuti..isk tolong cikgu pi kementerian pelajaran kt sana,,ambikkan borang tukar sekolah..sekolah kt padang pasir pun tak per..terliur dengar cuti lama cam tu,he,he,he..please yer!!

manzlie said...

salam cikgu mas..

because of " summer nih depa cuit 3 bulan ..panas skg.

hehehehe

syukran
wasalam

Yem0805 said...

Salam Haji,

Waa memang nampak ramai yg tawaf..
saya pnh juga melihat pemandangan di atas bumbung mmg nmpak sesak tp ada juga nmpak ruang dibwh..

masni qisrine said...

rindunyaaaaaaaa....
sy baru lepas blk umrah 16hb jun td...

manzlie said...

salam Yem..

memang ssak tuh...but seronok kan lihat begitu..alahamdulilah


syukran
waslam

manzlie said...

salam Masni..

ohh yer ker...
alahamdulilah

waslam

lin79 said...

salam saya dari malaysia, semalam 29/06/2009 saya ade baca paper malaysia tentang hukuman hudud dijalankan di makkah di bandar makkah , awak ade info tentangnye atau gambar2 berkenaannya. org tu dikenakan potong kepala kalau tak silap sebab dia bunuh isterinya.

lin79 said...

tahu tak 'masjid pancung kepala' di jeddah, info please

noor said...

Salam Maal Hijrah

Pengalaman di kota MAKKAH
Sangat menarik dan tertarik untuk
kembali lagi..