MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Sunday, 14 June 2009

" Perjalanan ke Madinah...."

Naik bas ni je lah..nak sangat "adventures..." kan
Berhenti kat " R & R" Mosque solat Isyak....
Keadaan dalam Mosque ni..cantik jugak..alahmdulilah


Pekena " Chicken Mandi" sebab dah lapar sangat....


Salam From Madinah....kepada anda semua pembaca blog yang budiman...ampon dan maaf di pinta kerana tidak berkesempatan membalas komen komen anda..almaklum lah kat sini aduhhh internet susah bangat....forgive me dear...hehehehheheh...
Perjalanan ke Madinah saya bermula jam 6.10pm pada khamis 11.6.09..hampir sejam saya menunggu didalam bas (macam kl gak...bila dah penuh bas baru berlepas..)...seperti biasa lah dalam bas....hmmm macam macam orang ada...serta macam macam bau pun ada..aku duk tahan jer lah..almaklum lah ..aku nak sangat rasa "adventures" jadi terima lah kesusahan nih, tapi ada jugak rasa keinsafan dalam diri ni alahmdulilah( camner lah Rasullah saw boleh berjalan kaki 7 hari 7 malam dari kota Makkah ke Madinah kan...??? satu pergorbanan yang paling besar telah baginda lakukan.....Qasyah memang cakap hang betoi lah..dalam bas semua jumpa kan., ada bau-bauan..minum air sebotol tak cukup...,budak menangis lah, bising lah...but anyway is was a nice journey kan dari naik GMC tuh..pukul 8.30mlam bas pun berhenti di R&R for solat Isyak and makan sat...so nak alas perut aku cuma makan "mandi ayam" je lah...sampai jer kami di madinah jam 12.00malam...cuaca agak panas disini waktu malam kalau nak compare di Makkah..but alhamdulilah...kami sampai di Golden Orkid Hotel at 12.30malam..Pas tu aku pun keluar sorang sorang pergi Masjid Nabawi untuk melihat lihat di luar Haram tuh..bersambung.....syukran
wasalam

32 comments:

cikgu mas said...

Salam n dear my fren

Bgn pagi tengok link kt my blog ada entry baru dah balik ker??belum kot may be u guna Iphone,.but tq so much sebab susah2 dok entry wp line xdak..

Saya pun lalui kekeringan dan dahaga yang amat sangat masa naik bas dr Madinah ke Makkah,macam musafir berpuasa rasanya,agaknya memang Allah nk bagi kita rasa apa yang Nabi saw rasa sebab naik bas ke Jeddah tak rasa macam tu pun..

Gambar nasi dgn ayam tergolek tu cik lie eat alone??? biasa yer makan ber 4 tu,sedapnya!!tapi yang tu saya pernah rasa kt restoran arab di Shah Alam..

eh ada soalan lagi(sori lah may be terindu sikit kt blog ni)..cik lie duduk bersila tu kat mana??restoran yer.??.eh ada lagi..he,he.nape lak bus tu kena tunggu org penuh kan dah ada tiket??...harapnya tak keberatan menjawab semua soalan cikgu..nama pun cikgu hidupnya penuh dengan pertayaan,he,he!!

selamat kembali doanya terus sihat dan ceria selalu..

Azemi Ali said...

Salam ukhwah akhi Azlie,

Alhamdulillah tuan selamat sampai ke Madinah. Sampaikan salam saya kepada Rasulullah jika berkesempatan.

Teruskan beribadah di raudhah, tempat yang dimakbulkan doa.

Doakan untuk juga untuk kami semua.

Semoga tuan dirahmati Allah.

p/s - Berapa harga mandi tu? Untuk seorang makan kah?

cikgu zainab said...

Salam Azli,
Seronok dapat baca "berita" ini. Nak tunggu tengok gambar2 yg lain lagi.

zaidah said...

Kota Madinah kota ketenangan; kota yang mengiringi kerinduan kita kepada Rasulullah saw. Harpa Encik Lie menjejaki kemabara Rasululullah di kota penuh bersejarah itu. Saya membaca blog anda pertama kali dan saya merindui kedua-dua tempat itu, Mekah dan Madinah. Anda sangat bertuah; ALLAH memilih anda untuk menjejaki satu perjalanan hidup yang sangat indah. ALHAMDULILLAH

Abib said...

Salam Manzlie...

Syukur alhamdulillah...slmt smpi ke Madinah. Terliur tgk 'mandi ayam' tu.. Kalau berkesempatan, sampaikan salam sy kpd Rasulullah.

kabir said...
This comment has been removed by the author.
kabir said...
This comment has been removed by the author.
kabir said...
This comment has been removed by the author.
kabir said...
This comment has been removed by the author.
kabir said...
This comment has been removed by the author.
manzlie said...

salam cikgu mas...
sorry tadi semua komen under blog kabir so saya delete balik yah...
nasi ayam tuh sya makan bertiga...dan sini bila bas penuh jer baru depa bertolak..heheheh..baru pas balik dari dataran kubur baqi tengok kembumi jenazah..

sukran

wasalam

manzlie said...

salam saudara Azemi..
inysalah kan saya doakan nanti..
harga mandi tuh sr36 untuk 3 orang makan..mahalkan..

syukran
wasalam

manzlie said...

salam kak nab..
jgn risau saya dah snap 200 keping gambar nanti untuk semua orang tengok pengalaman saya disini..banyak cerita nih

sukran
wasalam

manzlie said...

salam abib..
inysalah i will do that..
sukran
wsalam

manzlie said...

salam zaidah...

alhamdulilah...terima ksih for your comment...
sukran

wasalam

Azemi Ali said...

Salam cik lie,

Saya mandi kat rumah free jer sebab di Selangor air free. Cik Lie mandi SR36 / 3 saya rasa murah dan berbaloi. Jauh lebih murah dari Kabsah kambing.

Selamat beribadat.

KAMATO said...

Salam sdr lie, tenguk nasi mandi tu memang tak tahan....semoga dikurniakan kesihatan sewajarnya untuk mengerjakan ibadat di Madinah

hallum said...

salam ziarah..
syukran jazilan atas kewujudan blog ni.satu lg blog yg bakal sy follow lps ni..hari2 boleh tgk gambar Kaabah ('',) sebenarnya, sy berada di Haramain utk mengerjakan umrah pd 14-26mei yg lepas..terlambat sket mengunjungi blog en.azli ni..kalau tidak, mungkin ada satu lg pertemuan blogger di sana ye? hehe
sampaikan salam kami pd Rasulullah SAW..semoga selamat semuanya..

Yem0805 said...

Salam Manzlie..

Alhamdulilah selamat sampai ke Madinah..ermm kalau 12.30pagi bole pegi ke Raudah tak ramai orang..
Insyallah

Engku Artini said...

Alhamdulillah dh selamat sampai. tak sabar nak tengok gambar

manzlie said...

salam saudara Azemi...

tu mandi air..saya mandi nasi ayam..hehheh

sukran

wasalam

manzlie said...

salam Kamato..

terima kasih for the Doa...

sukan

wasalam

manzlie said...

salam Hallum..

terima kasih kerana sudi memabaca blog sya..alahamdullah baru ulang dari tanah suci...any perancangan to come over here again..!

sukran

wasalam

manzlie said...

salam Yem0805..

kena masuk awal lah kalau nak duk depan Raudah..alhamdullah sya dapat 2 kali ke situ solat sunat...

sukran

wasalam

manzlie said...

salam Engku Hartini...

jgn risau sat lagi kuar lah tuh...

sukran

wasalam

future phenomenon said...

salam tumpang ziarah. jika ada yang berminat dengan teori konspirasi, sejarah nusantara yang hilang, sufism, kebangkitan akhir zaman..sila lah ke nusanaga.blogspot.com

harap salam ukhwah akan bertaut demi masa depan..sekian

Imran Paris said...

Assalamualaukum Hj, Salam Perkenalan. Saya Imran, get to know abt ur blog last week. I've sent u an email to ur yahoomail, tp mungkin Haji tak perasan sbb bz nak bersiap ke Madinah. BESTnya dpt menetap di sana. Mmmm....Chicken Mandi tu sedap betul nampaknya....oklah Haji, selamat beribadah, doakan kami jua ye :)

RKC said...

Salam saudara Azli,

Kalau kesempatan boleh tak ambil gambar hotel sevilla barakah. Just nak check tiolet dia in each room atau kena share toilet. Setahu saya sebelum ini digunakan untuk haji muasasah tabung haji. Tapi mulai tahun ini digunakan untuk pakej haji, tu yang nak tengok cam mana condition dia.

all the best to you!

kak jose said...

salam cik lie,
ayam mandi tu sedap nampaknya.
tak sabar2 nak tengok gambar2 madinah yg pasti akan meruntun hati sesiapa yg melihatnye!

manzlie said...

salam Imran ,

terima kasih..saya sudah pun membaca email dari saudara...alhamdulilah...

semoga saudara akan dapat dtg ke sini nanti..insyalah

sukran

wasalam

manzlie said...

salam RKC,

so sorry..read your msg after i coming back to Makkah...

sukran

wasalam

manzlie said...

salam kak Jose..

insyalah ..akan sya buat posting entry nye malam nih nanti..

sukran

wsalam