MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Friday, 26 June 2009

" Cerita Madinah - Jabal Uhud...part 1"

Sekitar bukit Uhud nih..dimana ramai para jemaah jemaah naik dan menyaksi kan permandangan dari atas sekelling kawasan gunung sekitar nyer..
Masih jugak terdapat ramai peniaga peniaga dari berbilang bangsa dan kaum yang masih lagi berniaga disitu.alhamdulilah rezeki mereka tak pernah putus dek sokongan dari Jemaah jemaah umrah serta Haji ke sini....

Satu permandangan yang sangat indah dari pandangan atas Bukit Uhud nih...
Suasana dari atas ni...agak cantik di lihat permandangan nyer...
Mendaki ke naik ke atas Jabal Uhud dari sini....



P/s:
Cuma tinggal Jabal Thur lagi yang belum ku daki....Bila lah agaknyer...hehheheh

45 comments:

taj said...

salam,

ciklie kena betul prepared 110% fizikal dan mental kalu nak ke jabal thur.. jauh tuh mahu 2 jam baru sampai..

kalau ciklie berjaya ke jabal thur, mmg Taj respect bro!!!!

nanti Taj belanja ciklie bila ke mekah sbg hadiah berjaya daki jabal thur...:)

tapi risau juga takut ciklie kena heart attck pulak bila ke sana...
jenuh tuh...

apa2hal pun, Taj doakan semoga selamat mendaki nanti... bila tuh?

taj said...

salam,

cikgumas, noor, and group GPK...
korang tak risau ke, ciklie nak daki jabal thur tu...

jabal thur tidak spt jabar nur...

apa2 hal kita doakan ciklie kita semoga selamat mendaki...:)

manzlie said...

slam Taj...

ishh jangan lah duk "peranat "saya nih..heheheh dah pancit lah stamina sya..hehheheh

sukran
waslam

manzlie said...

salam Taj...

aduhh bila msa lak sya nka daki Jabl thur tuh...hmmm nampak nye hang dah 'perangat 'kat dpea jugak leerr.

syukura
waslam

cikgu mas said...

salam cik lie,

dalam hidup ini semua orang mempunyai keinginan yg sangat tinggi,semua orang nk no 1,semua nk dapat yg terbaik tetapi kemampuan kita membatasi keinginan kita..fantasi tak sama dengan realiti..mimpi tak sama dengan kenyataan,bukan maksud saya merendah kemampuan cik lie,sebab saya tau pantang org lelaki dipandang rendah tapi biarlah kita menyanjungi keserdahanaan dalam hidup,hidup ini sementara cik lie..biarlah dalam masa yang terbatas tu kita gunakan untuk membahagiakan orang sekeliling..nanti kalau cik lie dah sakit sapa nk jaga cik lie kt sana??...terbaring sorang,paling2 nurse yang jaga..from my humble opinion..no need lah..biar pi duduk tenang2 kt depan multazam...hepi2,gelak2,makan2..n tenang2.solat2 ..

taj..honestly..saya risau,,tapi kalau tuan punya badan nk wat gak bak kata nabil `pikirlah sendiri`..by the way walaupun jauh we care about u...

kita tunggu apa kata yang lai..kok as n abg megat!!!adikmu tu nk panjat Jabal Thur...camner???abg n kak kt Jitra...ok ker??

Abg Mgt said...

Salam Cik Lie,

Amboi, teringin nak naik tapi apa kan daya, tak larat pasai jauh mata memandang, tinggi sangat.

Nanti p pulak ni nak ajak cik lie temankan, sebab dia orang muda lagi hebat, tenaga banyak bolehlah cik gu mas nak tumpang berani dengannya naik atas.

Abg mgt nak kena makan vitamin banyak2 baru nak naik.

arulz_adnan said...

bukit uhud ni dh rendah...klo x tggi lg sheikh bg tau.bukit uhud yg keliling tu. tmpt kt dok naik tu bukit tentera pemanah tu..heheh

rosli said...

Salam Azli dan rakan2 blog,

Saya dah 3 hari tak masuk blog ni, baru pulang dari program team building di Gopeng, hati meronta setiap hari nak masuk blog Azli ni, saya dah tertinggal byk, terutama pasal buah kurma, gambar tu buat saya jeles dan teruja sgt, gambar azli lagi dekat dgn buah kurma tu, saya hanya dapat snap gambar dari bawah pokok.

Gambar kat jabal Uhud ni pun ingatkan saya masa buat umrah tahun lepas, selalu teringat cerita sejarah pasal perang Uhud tu,
TK azli sbb gambar 2 menarik tu...tak sabar rasanya nak ke Mekah dan Madinah lagi. Semoga Allah perkenankan doa saya dan keluarga saya. Amin.

maklang said...

masa maklang pergi ke sini, Ustadz kata jangan panjat bukit uhud tu sebab lama2 nanti bukit terhakis dan tak ada peninggalan sejarah lagi sebab bukit tu dah rata..

Azemi Ali said...

Salam cik Lie,

Saya rasa bukit tu bukan Jabal Uhud tapi Jabal Rummah (Bukit Pemanah).. Jabal Uhud yang warna merah tu (background).. Di sebalik Jabal Uhud itulah para syuhada perang Uhud melihat dan berbau syurga..

Cikgu Mas, buat tazkirah lah ari ni. Terima kasih atas tazkirah CM.

Teka teki - Dalam banyak banyak jabal jabar mana paling senang ditakluki?

Kita tunggu jawapannya selepas ini..hehehe

Leenoh said...

Salam Manzlie.
Betoi kata kawan kita tu, enta jangan lupa jaga kesihatan.
Ana doakan semoga enta sihat walafiat.

cikgu mas said...

salam cik mie

tazkirah dari ustazah Mas...insaf kah????tak lupa juga untuk kawanku yang `terpeliut kaki pasai galak main futsal`..udah2 ler..hidup ini sementara...

jawapan teka teki tu nk yang merapu ker or fakta bersumber???dua-dua cheq dah ada jawapan....he,he,cikgu mas ni teror jawab teka teki tau..

tapi cik lie kena jawab dulu..teka teki teka tekuk tu??

Azemi Ali said...

Salam cik lie dan kawan kawan..

Betul kata CM, hidup ini sementara, Mikael jackson yang tidur dalam tank oksigen pun mati juga..

Insaf..Insaf... Di Malam malam Sabtu begini, di waktu-waktu begini biasanya aku tengah main futsal ni.. Tapi Insaflah kejap.. lepas ni main lagi..hehehe..

Hidup ini sementara..tapi bekalan masih belum byk lagi...

Sekarang dah Rejab.. ya Allah lanjutkanlah usia kami agar kami dapat berjumpa SyabanMu dan RamadhanMu... dan temukan kami dengan Lailatul Qadar..Amin.

Hidup ini sementara..
Perbanyakkanlah Hidayah Iman dan Amal..

Asnija said...
This comment has been removed by the author.
ijoismart said...

Iman sahabat2 Nabi tak terbanding dgn kita. Siapalah kita dibandingkan dgn mereka...sehinggakan mereka dh tahu boleh masuk syurga. Kekuatan yg tak terbilang

cikgu mas said...

salam

aduuh,aduuh asnija melatah cheq baca komen dia,ada kisah sejarah Asma gadis bertali pinggang 2,kisah nabi n sahabat setianya,teori fizik n tarikan graviti,teknik peningkatan stamina,kisah bowling longkang,implikasi stress,bahaya strok,va,va,va,va.begitu jelas penerangan bekas cikgu ni..boleh tahan sengatan yer...syabas betti..biasa yer macam tu lah bila dah sah jadi ahli GPK terus teror bab berkata bicara...cayalah asnija!!!!

ijoismart said...

CM tak tido lg ke

Kak As said...

salam,

nak senang naik Jabal Rahmah lah, pas tu berdoa kat situ minta ditemukan jodoh cepat2.Dah ada niat tu dah dapt pahala.

Uhud, tetap setia memagari kota cahaya Madinatul munawwarah.
sebak pilu menyaksikan merah darah Rasulullah serta para syuhada'.
membasahi dada mu Uhud.
perjuangan menegakan Islam
kalimah Laailaahaillallah...

cikgu mas said...

salam ijoi

tak lagi..awai sangat lagi!! esok kan sabtu..tapi ada sekolah ganti ...dating dgn uncle google nii..nk tahu story about micheal Jackson..(mcmana dia nk dikebumikan nanti..cara Islam ker Kristian MJ ni)..ni tengah pusing2 dgn abg google...la ni,penat pusing cikgu singgah makkah,jenguk cik lie..ijoi lak tak tido wat apa??cuba pikirkan teka teki cik mie tu!!

Kak As said...

salam,

lupa nak pesan kat Cik Lie tadi.
Cik Lie kenalah tidoq awal jangan dok berjaga malam, baru Bp boleh stabil. satu lagi rajin2lah minum jus mentimun biar sejuk badan tu.

Cikgu Mas dah risau tu, sian kat dia nanti dia plak tak leh tdoq dok risaukan Cik Lie.

Azemi Ali said...

Salam

Jawapan untuk teka tekuk Jabar yang paling senang ialah..Jabar Root.. Alhamdulilah! tak ingat.. kata pelakon iklan tu..hehehe..
jangan marah hah..

Aku pernah dki dua Jabar sahaja satu Jabal Rummah di Saudi dan satu Lagi Jabal Tebu (Gunung Tebu) di Malaysia.. Tapi Jabar Root hari-hari nampak sebab HQ dia sepelaung je dari rumahku..

Jangan marah tuan rumah ya..

Shukran
Wassalam..

Asnija said...
This comment has been removed by the author.
manzlie said...

slam cikgu...
mememg betui tuh..tak larat lah saya nak panajt..tapi keingin tuh dah ada lak..cam taj bagi semangat lak kan...hehehheh


sukran for caring me..

waslam

manzlie said...

salam abg megat,


ye ker nak ajak say sama kita panjat jabar thur...hehehe hat tuh cikgu..abg megat siapa ajak lak..


sukran

wasalam

manzlie said...

slam arul...
benar tuh..kat situ lah seramai 300 orang islam terbunuh...

sukran
for the infor

wasalam

manzlie said...

slam rosli..

alhamdulilah..kenangan lalu membuak kan saudara teruja untuk kembali kesini..sya doakan semoga allah permudah kan keinginan suadra rosli..insyalah


sukran
wasalam

manzlie said...

salam makLang..

ohh ye ker...hmm kami just redahhh jer..

sukrn
wasalam

manzlie said...

slam Azemi..

yes tersilap tadi..situ lah tempat kematian askar islam seramai 300 org..yng bkit berwarna merah tuh..jabar uhud..

sukrn for the info

wasalam

manzlie said...

salam Leenoh..
terima kasih atas peringatan anda tuh..

sukrn
wasalam

cikgu mas said...

Salam...tumpang lalu cik lie cikgu nk sembang dengan ahli GPK Pn Asnija...


Pasai wat muka mantain ,fokos n concerate depan lap top memang termasuk dalam kepakaran cikgu nija!!paling best bila pengetua lalu..wah dia nampak cikgu mas begitu serius mengadap laptop saya siap ambik buku nota lagi kunun2 mengambil nota dari bahan internet..kepakaran ni disambung sehingga pergi berkursus or bermesyuarat..sekali pandang sikit pun tak nampak tengah study blog..sapa2 nk belajar skill ni hubungi cikgu..tapi jgn report kt boss cikgu..pecah lubang..nanti (mudah-mudahan pengetuaku bukanlah follower cik lie)kan cik lie

manzlie said...

slam Asnija..

wah dah jadi cam gym Intructor lak dia yer..
ok many thanks for the tips..
aduhh jenuh ni nak kena ppanjat dari tingkat 1 hinnga 22 nih..letih sya di buatnyer..

sukran
wasalam

manzlie said...

salam Ijoi...


benar kata mu ituh..spa lah kita nih kalau nak dibandingkan dgn shabat shabat nabi...


sukran
wasalam

manzlie said...

slam Kok As...

kat sini mana da jus mentimun tuh..hehhehehe mana cheq nak p carik yah..

syukran

wsasalm

manzlie said...

slam Asnija...

alhamdulilah kalau dah confirm tuh pandai pandai lah skg.jemput kami p rumah masak dan makan disitu..heheheh

tapi kalau nak buat bulan dec lah time cheq balik nih...

syukran
wasalam

manzlie said...

salam cikgu...

hmm nanti cheq nak suruh pengetua cikgu nanti jadi my blog follower..apa macam..ok ker cikgu...hehheheeh

sukran
wasalam

cikgu mas said...

Salam cik lie

sampai hati.nk wat cam tu??cik lie tau tak!! kalau adalah my boss jd follower cik lie ,komen cikgu 2 perkataan jer..(1) Sukran..(2) Wassalam...tak da dah merapu bagai..hilang keceriaan ruang komen ni!!

ok apa yer..cadangan tu,tu bukti tak cayang kt cikgu lah tu..biarlah cikgu undur diri!!!majuk ni,majuk betul ni,betul ni majuk...

Asnija said...
This comment has been removed by the author.
cikgu mas said...

salam ,tumpang cik lie cikgu tak tahan senak perut gelakkan asnija ni..

begitu bersemangat nija nk membeli belah yer..ubat-ubatan kat sana..semua isyarat keluar..isyarat mengandung,menyusukan anak,cikgu boleh bayang camner aksimu..isyarat bersalin cikgu pun tak reti nk buat,tapi kalau buat gak mesti peniaga ubat tu kata ya hajjjjah..haraaaaaaammm!!!!he,he,he..hebat gak nija..cam noor gak...patutlah ur hubby senak perut gelak..kt sini dulu cikgu sorang bangla jual minyak urat dgn cikgu,minta alamat lagi,bole ckp melayu cz pernah keja kt KL..so senanglah ku membeli akar siti fatimah n sedekah kt kekawan yang sedang pregnant...

manzlie said...

salam cikgu..
ok lah oklah...meh sya pujuk cikgu yang dahmajuk nih..hehehhehehh
saya belanja cikgu askrim ka madinah tuh..nak ak

sukran
waslam

manzlie said...

salam asnija..

aduhhh senak perut sya duk tahan gelak..takleh nakbyangkan camner aski mu..cuma cikgu mas jer yang tiggi daya pengamatan tuh hehhheh
anyway bravo girl...hehehehe

sukran
waslam

tersedak saya duk mkan kuram ajwa nih smabil gelak kan aski mu itu...heheh

manzlie said...

salam Asnija...

astaga...hang ni duk tanya cheq pasai apa...? hang ingat cheq ni bidan Piah ker? bidan Kiah ker? or bidan Terjun ker...mana lah cheq nak tau semua tuh...cheq kan Abg aji dikk oiii as per mention by CM.Arwah mak cheq mana ada ajar cheq cari daun daun tuh semua. Yang cheq tau kalau nak kasi senang beranak pakai lalang jer entah betui ke dok..(maybe for Unta kot)....salah orang hang ni...hehehee..

sukarn
waslam

Asnija said...
This comment has been removed by the author.
manzlie said...

salam asnija..

la ye ker cm ada beli..aduhhh man lak nak pakai nih..hehehhheh

sukran for telling us cm beli..

wasalam

rezeki said...

Salam cik lie dan semua,
Suasana di jabal uhud dari dulu spi sekrg tak pernah berubah, tetap menjadi kunjungan para jemaah umrah dan haji menziarahi makam para syuhadah. Rasulullah pernah bersabda,: Sesungguhnya Uhud adalah gunung yang sangat mencintai kita, dan kita pun mencintainya" hadis riwayat Muslim #3675.

manzlie said...

salam Rezeki..

hmm terimakasih for the information tuh...alhamdulilah..semoga kita mendapat iktibar dari nyer..

syukran
waslam