MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Saturday, 27 June 2009

"Cerita Madinah - Masjid Dua Qiblat ...part 2"

Lihat lah lampu lampu yang terserrgam indah dan amat nyaman mata memandang....masyaalah
Susunan Naskah Al Quran serta Kerusi Lipat di tengah tengah tiang Utama Masjid Dua Qiblat nih...so sweet kan.....!!

Sempat jugak "model" nih nak bergambar dalam Masjid Dua Qiblat di Madinah.
Susunan naskah naskah Al quran juga terdapat di bahagian didnding tepi Masjid dua Qiblat ni...nampak kemas dan rapi ...
Permandangan dari Luar Masjid Dua Qiblat ni dari bahagian parking kereta..




22 comments:

UmmuAdam said...

Salam Cik Lie,

Eh! Eh! Saya no. 1, dua kali dah. CM jgn marah, anda tetap juara.

Tengok gambar tu, teringat masa pergi berziarah di Madinah. Oklah jena cepat send nanti jd no. 2 pulak macam hari tu.

Petang2 sabtu ni duk berehat sambil minum teh...buka blog cik Lielah...

Atikah said...

Salam en lie...

Cantik masjid tu....

Cerita ler sikit sejarah masjid nie...

manzlie said...

salam Ummu Adamm,

Taniah jadi no 1..

alhamdulilah..teringat jugak yeh...

manzlie said...

slam Atikah...


memamg pun ..tak sempat lah nak cerita..biar cikgu mas sejrah kita duk bercerita..saya just post jer entry yah..

sukran
waslam

Atikah said...

Salam en lie...

Taak pa la.. :( nanti cheq tunggu cikgu mas.... kak mas... cepat... cepat... cheq nak tau pasai masjid 2 qiblat nie... en lie suhh kak mas dok bagitau....

rezeki said...

salam cik lie,
dari riak muka cik lie, nampak penuh keceriaan dan kegembiraan kerana diberikan kesempatan oleh ALLAH berada di dua tanah suci bagi umat Islam.Disamping bekerja mencari rezeki, dapat beribadat yang pahalanya berlipat ganda . Semoga cik lie sentiasa mendapat kerahmatan dariNYA. Saya tumpang gembira .
p/s: badan makin naik ke turun ?

Salam sejahtera....... said...

salam.
ya memang patut cik lie buat buku..tak perlu tulis banyak2 buat koleksi gambar dan sedikit catatan.. kalau tak de masa sekarang simpan dulu elok2 ,bila dah pencen nanti baru lancarkan projek...hasilnya boleh dermakan pada jalan kebajikan ke, tabung palestine ke..

cikgu mas said...

Salam atika n fren semua

cik lie suruh cikgu cerita yer...
mai sini cikgu cerita,fokos n jangan bercakap...

Sebelum orang Islam berkiblatkan masjidilharam..orang Islam solat mengadap Masjidil Agsa di Palestin,hal ini menyebabkan orang2 yahudi mempersendakan Rasuluaallah,dan mengatakan dimana benarnya Islam jika nk dibandingkan dengan agama mereka,kalau sembahyang pun mengadap tempat suci mereka(bagi org yahudi Aqsa adalah tempat suci mereka..Nabi kita berasa sedih dan memohon pada Allah supaya ditukarkan kiblat org Islam ke MasjidilHaram di Mekah..dimasjid inilah Malaikat Jibril menurunkan wahyu atas perintah Allah,di masjid inilah kali terakhir nabi bersolat mengadap Masjidil Aqsa..sebab tu ia dipanggil Masjid Qiblatin..masjid 2 kiblat..(wallahualam)

aah,faham..ada pape nk tanya???pas ni kena buat latihan...

cik lie cantiknyer lampu masjid ni..rak AlQuran so unik..n betullah so sweet..sweet jugak yang berbaju merah yg ada kt bawah lampu tu!!!

ijoismart said...

Masjid ini agak luar biasa kerana satu mihrabnya menghadap ke Kaabah sementara satu lagi menghadap Masjidil Aqsa. Menurut riwayat, baginda Rasulullah saw sdg bersembahyang 2 rakaat di dlm masjid ini, taatkala mana wahyu turun menyatakan kiblat telah ditukar dari Baitul Maqdis ke Kaabah. Surah al-Baqarah : 144 bermaksud: Sesungguhnya kami sering melihatmu menengadah ke langit, maka kami akan memalingkan mukamu ke kiblat yg engkau sukai, maka hadapkanlah mukamu ke Masjidil Haram

Kak As said...

salam,

tunggu Cik Lie tunjuk foto tanda arah Qiblat yang lama iaitu arah Masjidil Aqsa. tentu ramai yang nak tengok.

sebuah sirah Rasulullah yang perlu dipelajari dan diingati oleh semua muslim.

manzlie said...

salam atikah..

hahh camtuh lah..cikgu leh tolng sya kan..

waslam

manzlie said...

salam rezeki..

hmmm tentang badan tuh sebnar nye cheq maintain lah..heheehh tak gemuk tak kurus...

terima kasih jer lah sebab mendoakan sya yah.


waslam

manzlie said...

slam sejatera..

wat agood idea kan..ada ker orang nak sponsor sya nih buat buku..


sukran

waslam

manzlie said...

salam cikgu..
what a perfect information di beri..ahhh baju merah tuh sweet ker..syukran nanti balik cheq belanja cikgu DAging Unta cap Lalang..hehhheh


sukran
waslam

Leenoh said...

Salam Manzlie.
Enta laju betoi. Ana tak dan ligan tapi dan baca, cuma komen kekadang tak sempat.
Ana suka komen yang terkini baru syok.

manzlie said...

salam ijoi...

wahhh another good infomation yang telah di huraikan..hmmm atikah..dah dapt jawapannyer kan..

syukran geng...what a friend for!!!!

wasalam

manzlie said...

salam Kok As..

oh yer ker nak tengok nih...


walam

Imran Paris said...

En Li...insyaAllah hasrat ke Masjidil Aqsa dimakbulkan, saya pun ingin ke sana, jom kita gi sama

Sweet...hehehe, En Li kita ni rasanya minat warna merah...betul tak? Warna merah tu yg buat En Li makin sweet...hehehe

manzlie said...

salam Imran..
oh ye ker...

nanti satu hari leh lah kita g sama sama yer..

memag sya suka warna yang terang terang means bright colours. heheheh


sukran
waslam

Azemi Ali said...

Salam cik lie dan kawan2

memang ciklie makin hensem dan macho dengan baju merah tu..

pengajaran dari penukaran kiblat ini ialah.. Yahudi itu 100% bertentangan dengan Islam.

Shukran
Wassalam

manzlie said...

salam Leenoh..

oh ye ker..sorry lah kalau lamabat jawap nanti jenuh berlambak coment baru masuk..tu yang terkejar kejar gak nih

syukan
waslam

manzlie said...

salam saudara Azemi..

memang benar ungkapan mu tuh saudra..pengajaran dari Masjid 2 qiblat nih..


syukran
waslam