MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Wednesday, 17 June 2009

'Berita Terkini - Senja di dalam "Haram" '

Keadaan di tingkat 1 Depan Multazam
Agak sesak waktu nak masuk solat Mahgrib nih....
Depan Multazam ni lah tempat yang paling sesak sekali
Sementara menunggu masuk waktu Mahgrib
Keadaan di Luar Haram sewaktu solat Jenazah...
Salam from Mekah...berita yang ingin saya sampaikan sekarang adalah keadaan di dalam Haram sewaktu senja tadi jam 7.00petang...yakni sebelum masuk waktu solat Mahgrib...di Dataran Kaabah agak sesak dengan para Jemaah jemaah yang ketika itu masih lagi melakukan tawaf, serta menunaikan Umrah...tidak ketinggalan jugak di Kawasan Tingkat satu (1) juga ramai jemaah jemaah berada untuk menunaikan solat mahgrib....almaklum lah besok kan akan masuk hari weekend so ramai jugak menunaikan Umrah pada hari in bagi mengatasi kesesakan pada keesokan harinyer...Manzlie melaporkan dari Blog Pengalaman Di Kota Makkah, Saudi Arabia...syukran wasalam
P/s: Besok, cerita tentang "Raudah"dan Dataran Perkuburan Ba'qi, tungguuuuu.......



20 comments:

alongasro said...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ, كَيْفَ حَالُكِ
SUBHANALLAH...sesungguhnye masjidilharam tak pernah lengang dr kunjungan para abid, begitu juga medina almunawarah... mohon doa agar dengan izinNYA kita akan ke Masjid Al-Aqsa pula.Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud
“Satu solat di Masjid Al-Haram sama seperti seratus ribu solat dan satu solat di masjidku sama seperti seribu solat dan satu solat di Baitul Maqdis sama seperti lima ratus solat.” (Riwayat At-Tabarani)... Semoga kita diberi keistiqomahan dalam beribadah di sisi Allah. Amin, Wallahua'alam.

manzlie said...

salam alongasro,

alahamdulilah dan sukran for the information given...semoga kita smeua mendapat kerberkatan darinyer..amin..

wasalam

Leenoh said...

Salam Manzlie.
Dah balik ke Makkah ka ?.

Shud 2009 said...

as salam..

setiap kali saya baca entries dan gambar2 di kota mekah terasa sebak sangat...

jiwa ni meronta2 ingin pergi segera menunaikan tanggunjawap dan melihat sendiri kaabah didepan mata...

mr manzlie, tolong doakan saya agar tercapai jua niat saya nie satu hari nanti...
amin....

Engku Artini said...

Salam En Manzlie.. dek kerana terlalu sangat mengikuti cerita dari kota mekah ni, semalam saya bermimpi dapat mengikuti rombongan umrah dengan tambang RM150 jerk.. murahnyer..tapi terjaga dari mimipi indah ni sebelum sempat naik kapal terbang..
Doakan saya dpt pergi sana satu hari nanti.. Amin

cikgu mas said...

salam artini..tumpang lalu cik lie

nampaknyer artini kena masuk group cikgu,dr kriteria yang disyaratkan nampakyer dah sesuai benarlah la tu.kena pandai bermimpi dan berfantasi..so kalau sudi cikgu lantik artini jadi AJK Perhubungan Awam/Public Relation GPK.Dapatkan speq hitam brand Guess petaling street pun tak per..dari Noor di Damansara..sebagai trandmark members Group,Benefitnya anda akan mendapat VVIP treatment and the best servis and hospitality from wellknown hotel in Makkah.

msg from President GPK..
s.k CEO GPK..Ms.Nor Fazidah.
Noor tolong proses keahlian baru..

kak jose said...

salam cik lie.
gambar di waktu senja yg sungguh syahdu..
membuatkan hati sentiasa rindu kesana lagi.....

Intanterpilih said...

yeye..tak sabar nak tunggu posting raudhah..favourite spot kat madinah..

ijoismart said...

Jiwa rasa tenang bila melihat pemandangan begini yang tidak didapati di tempat lain.

HUSSAIN BIN TAHIR said...

almost crying seeing picture of haram...

i love haram very much...

terlalu rindu..

didalamnya ku kenal erti bahagia..

didalamnya baru ku kenal erti selesa

didalamnya ku kenal erti ketenangan..

saya terlalu selesa didalamnya..

how i wish i can be at haram at this moment...

manzlie said...

salam Leenoh..

saya balik pada pagi isnin jam 4.00 pagi..

waslama

manzlie said...

salam shud..

insyaalah ..akan saya doakan untuk saudara yah..alhamdulilah saudara sudah ada keinginan ke sini..

sukran
wasalam

manzlie said...

salam Engku Artini...
alhamdulilah...insyaalah satu hari saudri pasti akan ksini jua...akan saya doakan nanti..

sukran

waslam

manzlie said...

salam Kak Jose..

ye ker...alhamdulilah..saya hepi bilaman akak ckap sungguh syahdu melihat gambar tuh..akak sudah mendalami gambaran sebenar Masjidil Haram nih..syukur..

waslaam

manzlie said...

salam intan..

Bon worry..next entry tau saya akan buat posting abru..

syukran

waslam

manzlie said...

salam Hussin..

alhamdulilah...saudara telah menyelami dgn sepenuh ikhlas hati bila kesini tempoh hari...skg pasti akan mengamit perasaan rindu disini kan..inysalah sya doakan semoga saudara akan dtg lagi kesini..

sukran
wasalam

rosli said...

Salam Azlie,

Semoga Allah sentiasa merahmati tuan sentiasa. Harap azlie dapat tuan semak email yahoo Azlie dan salam perkenalan dari saya. Saya ada email kepada Azlie dihari Azlie ke Madinah. Saya menjadi pengikut setia blog tuan sejak dua minggu lalu. Tahniah atas usaha berterusan Azlie.

manzlie said...

salam Rosli..

ucapan terima kasih pada saudara kena sudi memeghantar email kepada saya dan menjadi pengikut blog saya yang tak seberapa nih...alhamdulilah dan insyaalah akan saya membalas nyer nanti ..

sukran
wasalam

Shud 2009 said...

salam ,

saudara manzlie

saya ni saudari la bukan saudara... nanti silap doa pulak..

saudari nor shuhadah

manzlie said...

salam saudari shuhada..

hmm nice name..ok noted..

sukran
wasalam