MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Thursday, 4 June 2009

" Suasana Dalam Dan Luar Haram...."

Ukiran ukiran hasil seni bina yang terdapat di pintu Utama masuk di tingkat 1, Masjidil Haram...cantik kan...
Pandangan dari dekat....
Laluan Utama di dalam Masjidl Haram..sepanjang laluan tu terdapat Tong tong Air Zam zam yang telah tersedia untuk para Jemaah Jemaah...alhamdulilah
Agak panas terik tadi...Laluan ke tingkat satu dari luar Jambatan ke Masjidil Haram



47 comments:

Abg Megat said...

Salam,
Cantiknya ukiran terasa nask pegang.
Puss dapat teguk air zam -zam

Abg Megat said...

Cik Lie,
Silap eja tuu bukan puss, puas sebenarnya.
Itulah kalau cepat nak taip, dah silap. Tak pa no...........

manzlie said...

salam abg megat..

jangan risau ..kan nanti abg megat datang kan..nanti saya bawak sekali leh pegang and snap gamabrnye..heheheheh
tul tak?

sukran

wasalam

cikgu zainab said...

TK byk kerana sentiasa bagi peluang KN tengok Haram. Semoga azli teruskan "khidmat" nan murni ini. Sekurang2nya terubat rindu KN.

Atikah said...

Salam en lie...

Betul ler en megat... ukiran kat laluan utama tu cantik... en lie, next time en lie ambik gambar dkt sikit... biar bagi nampak ukiran kat tiang2 tu cam gambar ukiran pintu utama tu...

Hari2 dok tgk permandangan indah di tanah haram.... tak sabar rasanya nak ke sana.... en lie... doakan utuk saya... moga Allah permudahkan untuk ke sana...

cikgu mas said...

salam en azli

Cantiknya dalam Haramkan,setenang-tenang tempat...saya nak bertanya ni..

Rasanya tepi ukiran kayu tu ada escalator kan???? masa saya kat sana sampai ke akhirnya saya tak jumpa kat mana lif naik ke tingkat atas,so kalau naik atas saya guna escalator jer..kat mana lif yer??

soalan ke2 : nampak tenang betul laluan utama tu??bukan waktu solat yer??sebab pas solat,or nak masuk solat laluan tu sangat sesak,kalau ada jenazah lalu berkejar2 jemaah nak menyentuh,nape yer???

ijoismart said...

bestnyer, bila ye sy nk sampai sana.

Kak As said...

salam,

smoga rindu kita semua akan terubat bila kita semua kesana. mai kita sama2 berdoa supaya kita dipertemukan disana. amin.

cikgu mas said...

salam cik lie

saya selalu terfikir.. kami yang berumrah 12 hari pun meruntun rindunya pada haram.macamana cik lie nanti yer.??.bila dah balik ke mesia,pasti rindunya lebih tebal,kerana saban hari haram jadi tatapan,so jangan lepas sesaatpun masa disana,moga ia jadi kenangan terindah dalam hidupmu..

kalau dalam sejarah,Nabi kita pun lepas hijrah saban hari baginda merindui Makkah,hingga termenterai perjanjian hudaibiyah dan seterusnya pada pembukaan kota Makkah,Makkah memang satu sudut bumi yang sangat dirindui oleh jutaan manusia,cik lie adalah pilihan allah..Alhamdulillah..

PINATBATE said...

Setiap hari masuk blog ni...
kaabah terasa dekattt di hati....
mcm tv9 pulak..

cikgumas..
jemaah berebut-rebut sbb nak ambil peluang merebut pahala mengusung jenazah..mengiring mereka bertemu Allah..

manzlie said...

salam cikgu Nab..

alahamdulilah Kak Nab hepi...sya pun hepi gak...

sukran
wasalam

manzlie said...

salam Atikah..

ye ker..

ok next time saya snap close up..

inysalaah semoga allah permudah kan nanti hendaknyee..

sukran
wasalam

manzlie said...

salam cikgu. Mas..

ligt ada kat depan nak masuk ke escalator tu..sebelah kiri pintu utama..
2. baru je lepas solat tu..so saya snap lah dulu seblum merke semua duk bergerak...heheheheh

sukran
wasalm

manzlie said...

salam kak As..

Bila lah nak mai sini..saya dah tak sabar nak makan cekodok kak As..

sukran

wasalam

manzlie said...

salam cikgu mas...
masa say balik aritu..baru 2 hari duk mengalamun bukaka gambar kaabah ..hari hari tengok..dan hati asyik nak balik cepat je..padahal cuti 2 bulan tu..
memamg benar cakap you tu...rindu giler kat haram...

sukran

waslam

manzlie said...

salam kak Pinat..

aik dah macam tv9 ker..aduhhh jatuh lagi rating ku..cikgu mas tolong lah cheq nih....heheheheheh

sukran

wsalam

cikgu mas said...

salam kak pinat..

nak tolong cik lie ni..

dulu orang kata dia duta Makkah..
pas tu rating dia jatuh jadi duta saluran ceria anda,hari ini rating dia merosot lagi jadi duta TV9..tv free tu..tu yang cik lie bimbang tu..takut pas ni jadi duta RTM1 lak..tak per cik lie..hidup ni roda..nanti naik lah semula..

Pssst kak pinat: ada kawan kita tu jugak bercita-cita nak jadi duta power root ok tak??

P/s .cik lie cammana mengeja lif..berjangkit abg megat ni!!

Makcu said...

suasana dlm dan luaa yg tenang...masyallah...!!!

manzlie said...

salam cikgu mas..

takpa lah..jadi duta power root kan best..idaman setiap wanita...!!!

skran
wasalam

manzlie said...

salam makcu...
memag tenang dan sayu kan...

seronok...

sukran

wasalam

LYNN said...

Kaifa khalaq Cil Lie, Kami baru balik ptg smlm dr Mekah, tak dapat lah merayau kat Hotel cik lie coz menheret askor 4 orag nih. Tunggu kedai buku Dawah Corner Hotel Hilton sebelah tu bukak selepas Asar tu ingat nak jengok Hotel Al Safwah..tapi panas sangat bebudak dah bising. Next time insya Allah.

cikgu mas said...

salam

amboii cik lie tetiba lak saya ter nampak sekor boye melibas-libas ekor yer..cik lie nampak tak?? boleh tahan nampak yer!!!!

manzlie said...

salam cikgu mas,


laaa ada boyer ker duk melibas...
boye mana lak...

hehehehe

manzlie said...

salam Lynn..

laa ye ker..ingat nak jumpa gak..heheh takpa lah takda rezeki kan

sukran

wasalam

Leenoh said...

Salam.
Masya Allah cantiknya, insya Allah akan ke situ.

taj said...

salam semua,

cikgumas,
dulu, akak guna lif yg dkt Bukit Safa tu kalau nak saie kat tkt atas... juga nice view kat situ..

cikgu mas said...

salam kak taj / en lie

ye ker kak taj,thanks 4 ur info!!!tak jumpa langsung saya lif..tak pe lah jangan kita tak jumpa kaabah cukup..kan.hikmah yer nak suruh saya exersice tu!!!

cik lie!!,cik lie!! kalau ternampak lif snap2 sikit yer,senang jugak makcik kita yang tak larat tu guna lif,dapat cik lie pahala atas info lif..bolehkan!!

yunosh said...

Salam cik lie,
Terkenang dengan jambatan tu banyak kenangan itulah laluan saya untuk ke tingkat atas dan mengadap ke pintu Kaabah,tempat jemaah wanita dan lelaki berasingan.Tangkaplah gambar muazzin sedang melaungkan azan meremang bulu roma cik lie. syukran.

Noor said...

As Salam,

amboi cik lie.. baru 2 hari cheq x masuk blog cik lie.. berderet2 entry baru.. srupa cam blog kat sebelah je.. he he..

ahaaa.. cheq nak mengambil kesempatan kat blog cik lie nie.. nak ucapkan selamat berangkat pada kak as & abg megat.. depa nak p besok kan.. so, semoga mereka berdua di beri keberkatan dan dipermudahkan segala amalan.. cik lie jangan lupa tangkap gambaq depa berdua dgn gambaq cik lie skali lah sambil menikmati cokodok pisang.. tak lupa jugak, kak as misti pakai spek hitam bosar.. barulah nampak bergaya.. heh heh.. wakil GPK

cik lie.. anak menakan cheq bagi tau kat dalam haram ada sindiket curik kasut.. dia siap ikut hamba Allah yg sedang dok mengutip semua kasut2 tuh.. depa siap pilih kasut yang cantik2.. so, amacam boleh bagi komen skit

pssssssst sebenar nyer cheq selalu dengar org hilang kasut @ selipar.. termasuklah cheq salah sorang mangsa nya.. maka berkaki ayamlah cheq bila pulang dari masjid.. he he padan muka cheq..

cikgu mas said...

salam

pas cheq sudah cuci kain kat sungai kg seberang cheq bukak blog cik lie,,aduii kawan cheq sudah pulang berdagang dari tanah seberang..camner geng habis tak dagangan sticker tu???..

Sebut pasal kasut,cheq tak pernah sangka kt sana dulu boleh hilang kasut,datanglah cheq memakai kasut yang herge yer ada ummpp!!nk nampak vogue gi masjid punyer pasal.keluar solat aduhhh ,mana kasutku??? solosailah sudah,terlompat2lah cheq macam kanggaru sebab dataran luar masjid tu panas,tapi tepi bank Alrajhi tu ada african jual selipar Jepun sr5..cheq belilah nk balik ke hotel..aiik pakai selipar jepun 3 kali selipar cheq hilang.tapi cheq tak nak prasangka buruk cheq anggap cheq salah letak,dan pengajaran buat cheq sbb eksyen ada kasut mahal..alah noor tak payah haram pi masjid mana pun kasut kena jaga...

Selamat berangkat juga untuk k.as dan abg megat,Ampun dan maaf atas segala salah silap saya,bergurau or terlanjur kata,moga kak n abang selamat dan ibadah mendapat grade A disisi Allah,Insyaallah..

Noor said...

As Salam,

apa?? mencuci di kg seberang.. jangan auta arrr.. sampai damansara cheq dengaq bunyi mesin basuh.. kuat bagai bunyik nyer.. maklumlah dah 3 purnama tak membasuh.. asik dok melangut kat depan lap top dok tggu entry terkini cik lie.. opsss, apakah cukup penyidai di teratak tuan hamba?? tak cukup kalu, meh lah sidai kat pondok hamba.. sambil2 singgah di one utama.. he he

cop cop.. cik lie, bila crita pasai mencuci nie kan.. cheq ada pengalaman.. cheq rajin gak mencuci sewaktu ditanah haram.. (maklumlah tak bawak banyak baju)cheq siap bawak sabun Fab buku dari malaysia.. tapi kan.. cheq tonyoh2 sabun tue.. buih nyer tak banyak.. mungkin sebab air kat sana kot?? apa pandangan tuan abg aji??

psstttt... cikguuu! betul telahan tuan hamba, hamba pergi berdagang di tanah seberang.. bila sekali pandang bagaikan bai yang jual karpet.. tapi cheq jual sticker.. 'kaka.. boleh bayar bulan-bulan..' hu hu

kak jose said...

salam perkenalan cik lie.kakak selalu mengikuti blog cik lie dan merasa teruja apabila melihat photo2 yg di pamerkan serta mengembalikan memori semasa berada di mekah beberape thn lepas.cik lie tlg doakan supaya kakak dan suami dpt sekali lg kesana dlm waktu terdekat ini. teruskan usaha cik lie dengan cerite2 yg menarik itu.wassalam.

Kak As said...

salam Cik Lie dan semua adik2,

terima kasih tak terhingga diatas doa adik2 semua. maafkan kak As jika tersalah kata dan keterlaluan cara semasa dimaya.

InsyaAllah Kak As dan suami akan buat yang terbaik dengan izinAllah jua. Kita hanya hamba yang hina yang setiap saat mengharap belas ihsan Nya.

sabaq la Cik Lie nanti Kak As buat coqkodok tu. Insya Allah.
wah,.. hari ni Cik Lie makan ngn prof lah. bestnya... selamat, selamat, selamat... jangan lupa baca doa . hehehe.

jumpa lagi selepas 2 minggu. ilalliqa' ma'assalamah.

cikgu mas said...

salam n daer my fren noor

sebelum abg aji jawab biar adik aji jawab dulu ,sebab pas ni abg aji nk pi mandi kt telaga tepi bendang kat Pulau cenang pas tu dia nak pi minum kopi n makan pulut tanak ikan kering kat kedai haji ramli,lambat nk tunggu abg ajii,he,he sori cik lie..

pasai apa hang bawak sabun fab dari mesia??sabun fab mesia tak buat haji lagi sebab tu tak berbuih,cheq beli sabun breeze kat bin dawuud elok je berbuih bagai..moral of the story tak yah bawak sabun dari mesia wat berat jer..tul tak abg aji..nanti abg aji cerita pasal ek..

noor cheq mengaku cheq melanggut,tapi bila cheq pi basuh kain cheq letak lap top tepi batu,masa wat lempeng cheq letak tepi dapur,bila drive lap top depan stering..tapi kerja umah cheq tip top,seolah kaabah menemaniku..noor

P/s hasil dagangan jgn lupa pas sini,yuran ahli hang belum bayar..

manzlie said...

salam Leenoh..

Insyaalah nanti dapatlah jumpa saudara disini

sukran

wasalam

manzlie said...

salam cikgu Mas..

for your info lif tu sebenar nye untuk orang orang tua yang uzur dan gunakan kerusi roda lah..bukan untuk orang muda cam kita nih...heheheheh

sukran

wasalam

manzlie said...

salam Yunosh...

saya dah tangkap dah gambar tuh..tunggu nanti kemunculan yang istemewa nye for the next entry..

sukran

wasalam

manzlie said...

salam Noor,

bab curi kasut tuh saya takberani nak cakap lah sebab lum pernah terjadi..yang selau sya kena hilang selipar..dah 4 kali dah..hehehe
takpa nanti say cuba dapatkan maklumat yeh..

sukran
wasalam

manzlie said...

salam cikgu Mas..

Ohh cikgu pun pernha hilang gak aksut mahal noh...
takpa lah anggap je bukan rezeki tu jehh...
setiap kita kehilangan barang atau benda.. sesuatu anggaplah dah rezeki sampai ke s itu jee allah bagi...and jgn maraah marah sebab tu adalah dugaan nyee.

sukran
wasalam

manzlie said...

salam cik Noor..

laa wat lah duk cuci kain kat sini..antar je lah kat laundry...
bab takda buih tu sya angggap ci noor cuci dalam keadaan darurat kot yakni dgn cara yang tak betul tu salh tak kuar buih sabun..heheheheh

sukran waslam

manzlie said...

salam Kak Jose...

Inysalah..semoga allah murahkan rezeki kak jose dan akan datang kembali ke sini menunaikan umrah or Haj..Insyaalah..

sukran

wasalam

manzlie said...

salam Kak As..

Insyaalah semoga kak As dan abg megata di permudahkan perjalan Umrah..oleh Nye..
wahh cheq dah taksabar nak makan cekodok pisang and lepak depan Haram dgn Kak As..cikgu takmau join sekali ker..

sukran

wsalam

manzlie said...

salam cikgu Mas..

betul lah tu,...wat pa beli sabun tuh...bin dawood berlambak kan...
hehehehe

sukran

waslam

Noor said...

As Salam,

wah wah cik lie.. geng ngan cikgu mas nampak.. dua2 pekena cheq.. sat na, nak panggil geng.. sazli.. atikah.. mana hang pa berdua nih.. meh tolong akak lekas.. jom, kita ke ba booo cik lie ngan cikgu.. (nanti akak belanja kat nailis) ha ha ha

ala cik lie, yg cheq crita basuh baju tu masa tahun '93.. mana ada laundry waktu tuh.. bin dawood pun lum bukak laie.. penoreh gotah.. mana mampu antaq p laundry.. hu hu
(bukan setakat sabun fab.. sabun lux pun ku bawa sekali..)

psssttt.. slipar cap bata pun kena libas, inikan pula kasut cikgu yang cap buaya (croc)...

manzlie said...

salam cik Noor..

aaikk tahun 93 rupanye...patut lah...masa tuh mana da bin Dawood..ok leh di terima alsannye..heheheheh

patut lah hilang kasut cikgu mas cap boye rupanye...di kebas boye gak kot..

heheheh

sukran

wasalam

cikgu mas said...

salam noor/ cik lie

aduii thn 93 masa tu cheq budak yer lagi..sek menengah rendah lagi kot,noor dah pi Makkah,untung yer noor!!

tahu tak pe kasut kita brand croc,kita letak croc kat kaki jer,mana2 boye nk kena pijak mai sini habaq kat cheq.. cik lie!!
Oh ada yer boye kat makkah,tu yang kadang2 cam ternampak je lepak2 kt lobi hotel Alsafwah,kirim salam sikit leh cik lie...

aah noor so far cheq n cik lie je yang ada ...geng hang tika tengah dok atas pokok tangkap gambar ,sazlie lak baru lepas dari kurungan di PD ..so sabar lah noor

manzlie said...

salam cikgu mas..

geng depa duk berjalan kot..kan skg ni dah hujung minggu..,.hehehehe

sukran