MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Monday, 22 June 2009

" Berita sensasi - Informasi Tekini ...."

Saya pergi berdekatan dengan Kaabah dan rakam kan saat ini
Penuh sesak dengan Jemaah jemaah tadi....

Di situ la tadi Imam Masjdil Haram berada(Solat) sewaktu solat Zuhur Besaq kan gambar nih ada 4 jenazah di usung keluar selesai solat tadi

Salam dari Mekah...berita harini adalah tentang waktu solat zuhur tadi...keadaan di dataran Kaabah serta sekeliling Masjidil Haram di ground floor agak sesak dan penuh dengan para Jemaah jemaah yang datang untuk solat Zuhur tadi...seperti gambar gambar di atas..cuaca di sekitar Masjidil Haram agak panas sedikit yakni sekitar 48c...alahamdulilah....harini terdapat 4 jenazah telah di sembahyang kan tadi selepas sahaja selesai s0lat Zuhur...Manzlie melaporkan dari balai berita Perngalaman Di Kota Makkah untuk anda semua.. Makkah , Saudi...syukran ..wasalam..

28 comments:

Imran Paris said...

Alamak En Li, mcm pembaca berita TV3, ada kelaslah :)

Tapi di Masijidl Haram ni, wp berasak, panas dsbnya, kita tetap rasa nikmat dan kebesaranNya. Saya kian rindu dengan Baitullah, bila tgk gambar2 yg diupload En Li hari ni. Thanks En Li

manzlie said...

salam Imran..

wah awalnye..saya baru jer posting just 3 min you jawap lak...awak lagi kelassssssss...hehehehe
yup walaupun saya tadi hampir takdapat syaf tapi alahamdulilah dengan izinnyer mudah jer bagi saya nak solat..ada orang tarik saya ..syukur pada allah swt dgn nikmat yang di beri...walaupun panas terik tadi tapi seronok juga lah...

sukran for the comments.

wasam

Abg Mgt said...

Salam,

Walaupun panas mata memandang tapi bagi sentiasa yang memperhambakan diri pada yang Esa, tetap merasa selesa dan tekun menghayatinya dengan tenang dan sabar.

Allahuakbar.......

cikgu mas said...

salam wahai pembaca berita...

panas yer 48 darj.Celcius..Masyaallah..tapi orang still ramai,kuat iman sungguh!!

Pssst,may i send my resume..nk jadi penyampai laporan cuaca lak..

Atikah said...

Salam en lie...

Walaupun panas, agak ramai menunaikan solat di sana...

Kak As said...

salam,

pertama kali nampak orang tawaf pakai topi. pl, komen sikit Cik lie.

bila balik sini rasa panas lebih dari Mekah. Subhanallah.

cikgu mas said...

salam

1oo% betul ckp k.as tu,kat mesia ni lagi panas wp suhu just 39 drjh jer..tadi saya dok kt padang sekolah tgk pelajar training rugby..rasa nk cair otak2 ni..terus rasa mcm nk migrain..tu lah entry ni teringat dok berpanas tadi.. (tahu tak mcmana rasa cair kepala otak,??he,he)

manzlie said...

salam abg megat...

Many thnaks for your info..

sukran

wasalam

manzlie said...

salam cikgu mas...

penyampai laporan cuaca tkada tapi penyampai bagi bahagian Hari Ini Dalam Sejarah..tengah duk cari nih...

sukrn

waslam

manzlie said...

salam atikah..

yup, itu lah kebesaran dan nikmat yang di berikan oleh Allah swt pada kita semua..Kaabah..

sukran

waslam

manzlie said...

slam Kak As..

tu kemungkinan mereka yang duk atau bekerja disini..

sukran
waslam

manzlie said...

salam cikgu..

kalau dah cair otak tuh..hmm kena lah p tg rambutan kot...heheheh

sukran

waslam

cikgu mas said...

Salam cik lie

amboii pekena cheq yer..sat lagi cheq pasang drama hindu tajuk "Kuch,kuch???hang"..cik lie sekali ikut pi tanjung rambutan,he,he

hmmm klasik yer job "pembaca Hari ini dalam Sejarah"..tak per lah asal dpt kerja kt balai berita kat Makkah dari lucky la tu!!!

benludin said...

salam tuan manzlie,
soalan saya diposting yg lepas belum dijawab(agaknya)

saya ulang soklan:
kenapa lantai padang tawaf sejuk walaupun pada keadaan cuaca yg amat panas sehingga 48 darjah C?

teknlogi apa depa guna ye?
tolong tanya encik polis yg duk tepi kaabah tu..

:)

(aku selalu kena marah dgn depa masa nak ambik gambar kaabah."Hajjjjii!!")

benludin said...

Kak As,
yg pakai topi tu mungkin buat tawaf sunat atau tawaf wida'..

tapi ada juga yang berbual dlm h/fon semasa melakukan tawaf...macam2.....

cikgu mas said...

salam bro benludin

maaf,saya bukan nk busybody tapi memang aura cikgu lah bila orang bertanya saya tahu jawapan saya tak senang hati.Saya pernah tanya soalan ni pd cik lie..dia habaq kat bawah lantai ada aliran air zam-zam that`s why sejik.nanti cikgu azli bgtau betul tak jaweapan ni!!!

manzlie said...

salam cikgu mas..

jgn lah marah cheq gurau jer tuh..hehehhe

a macam..? nak tak offer tuh? tapi dari kl lah kena melaporkan..heheh

sukran
waslam

manzlie said...

salam Benludin..

minta maaf lambat jawap..
Jawapan nyer:
di bawah lantai
Dataran Kaabah mengalir air zam zam supya marble lantai tuh berada dalam keadaan sejuk..betui tuh jawpan cikgu mas..

dan yang pakai topi tuh betui lah tawaf widak atau tawaf sunat...

selagi tidak berihram tak mengapa , melainkan kalau depa pakai ihram tak boleh menutupi kepala mereka...
harapan saya saudara puashati yer..
sukran

waslam

cikgu mas said...

salam..

no problem ciklie !!cheq nikan cikgu sejarah,laporan hari ini dalam sejarah dalam poket jer,tapi take time lah nk prepare sumber n fakta from arkib negara,

Mana ada marah!!tau la cik lie gurau,cik lie kan pandai bergurau,ye kan??

maklang said...

ada seakan aircond kat bawah marble tu kan cik lie...tak silap maklang laa...

rindu...

manzlie said...

salam cikgu mas...

tu sal saya offer cikgu dalam bahagian sejarah..bab cikgu tuh...
sukran
wasalam

manzlie said...

salam Maklang..

mana ada aircond bawah marble lantai tuh maklang...depa mengalirkan air zam zam lah di sekitar dataran Kaabah untuk mengurang kan rasa panas..

sukran

waslam

benludin said...

tuan manzlie dan cikgu mas,
tq atas jawapan anda...terungkai sudah kemusykilan

manzlie said...

salam Benludin..

Most welcome....

Medina said...

YA ALLAH, rindu nye nk tawaf kat Kaa'bah nih :)

manzlie said...

salam Medina..

ye ker....tu tanda tanda awal nak dtg balik kesini tuh..hhehehehe


sukrna
wasalam

rezeki said...

Salam Cik Lie dan semua,
walaupun keadaan cuaca yg sgt panas tidak menghalang para jemaah , itulah kelebihan Baitullah yang telah dijanjikan oleh ALLAH yang tiada tolok bandingnya.
Kita semua di sini sgt beruntung dapat mengikuti perkembangan semasa Tanah Suci Mekah dan Madinah setiap hari. Semoga ALLAH sentiasa merahmati Cik Lie dan kita semua.

manzlie said...

salam rezeki...

thanks for the doa yah...


sukran

wasalm