MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Friday, 19 June 2009

" Perpisahan........"

Ada nasi impit, rendang daging, serunding,sambalikan bilis, telor dadar dan Kabsah kambing..
Menikmati juadah yang telah disediakan...
Haah tuh..Ahli GPK (kak As) dan berbincang sesuatu dengan si Abg Samad...nak tau apa dia? ,hampaa semua tanyalah Kok As...
Asalamualaikum....ini lah dia saat saat terakhir kami bersama menikmati juadah sebelum kak As dan abg megat berangkat pulang ke tanah air, selepas hampir 2 minggu menunaikan Ibadah Umrah disini.semoga Mahbruh dan diterima oleh Allah swt...alhamdulilah aku telah menerima kunjungan dari mereka dan jutaan terimakasih jugak di ucapkan pada pasangan ini yang amat baikhati. Kenangan bersama mereka akan ku semat kan didalam sanubari hatiku dan syukur alhamdulilah kepada Allah swt kerana menemukan aku dengan mereka...ku harap sirahturahim ini akan berpanjangan sehingga ke akhir hayat....insyaalah...di saat aku menulis warkah ini mereka sedang berada didalam pesawat untuk pulang ke Jitra kedah,Malaysia...semoga mereka selamat sampai pulang ke Malaysia dan di lindungi Allah swt..amin...sukran...wasalam




18 comments:

Imran Paris said...

InsyaAllah hubungan akan terus kukuh dan berkekalan.

manzlie said...

salam Imran..

alhamdulilah terimakasih saudara.....semoga silaturahim kam akan berpanjangan hendakner..insyaalah

ijoismart said...

pas ni GPK mana pula ya nak jumpa Lie. Semoga Lie ceria selalu hendaknya.

Leenoh said...

Salam Manzlie.
Melayan tetamu dan menjaga silaturrahim sesuatu yang amat diutamakan oleh Islam.

Rasulullah.s.a.w. mengingatkan kita supaya perkara tersebut tidak diabaikan.Saudara telah mematuhinya....Syabas.

Kekadang melayan tetamu merlukan pengorbanan tenaga dan wang ringgit, semuanya itu Allah akan memberi ganjaran kepada kita di akhirat nanti.

Kehadiran tetamu ke rumah kita atau ke tempat kita bermakna mereka membawa keberkatan kepada kita.berlebih-lebih lagi mereka yang solih dan solihah.

Sesungguhnya anda mempunyai peluang yang luas dan terbuka untuk melakukan kebajikan, semestinya setelah diizinkan Allah barulah datangnya peluang tersebut.

Syukran lak.

cikgu mas said...

Salam cik lie..salam hari jumaat

Cik lie malam tadi cikgu tido dengan penuh keinsafan,pas tengok jenazah n kubur di Madinah,terdengar2 lagu selimut putih..tapi kenapa bila cheq bangun pagi tika suria bersinar ciklie jamu dengan makanan yang mengugat keinsafan cheq dan abg samad yang mengugat keimanan cheq,kenape pandai sangat mainkan hati dan perasaan orang,twist kan perasaan orang suka hati jer yer,tak per..ni namanya penulis dan pengarah drama yang hebat ada unsur klimaks n anti klimaks..ni namanya anak didik cikgu mas..he,he

Sebaknyer hati tengok layanan mesra yang diterima oleh k.as n abg megat,dengan juadah macam hariraya...k.as n suami pun mesti rasa bangga n takkan lupa saat kemesraan ni..apa kita bila balik mesia cik lie ikut GPK Group pi Jitra buat lawatan sirahtulrahim..kita mintak k,as buat laksa utara..hmm sedapnya..

cik,cik lie,please lah,habaq lah apa yang k.as dok bincang dengan abg samad tu..tak sabaq nk tahu,berdebar2 cheq rasa..lomah lutut n sendi..ni..please lah..

pada kakakku k.as ..selamat kembali kak..aura kota suci masih lagi melekat di badan..terpancar bahagia di wajahmu..

noor cepat bangkit beli tiket lrt cepat2..dok asyik tertinggal jer..naik monorel or ERL lah..dah2 lah Komuter KTM tu!! cepat komen..pasal makan sedap 2 tu..panda comel tak teringin ker??

KAMATO said...

juadah tu macam duduk kat malaysia pulak...

Noor said...

As Salam Cik Lie & fren

Alhamdullillah hubungan yang bermula dialam maya telah dizahirkan pertemuan nyer.. maka berdoalah sesama kita agar ianya terus berkekalan hingga ke hujung nyawa.. jangan ada beza diantara kita.. kita semua nyer sama.. mahluk Yang Esa.. menumpang didunia yang fana.. mencari bekalan untuk akhirat yang kekal abadi.. bila sampai masa nya.. berbalutlah kita dengan kain putih.. yang tidak dinilai di boutique mana ianya dibeli.. kembalilah kita kepada Nya.. Tuhan Yang Esa

‘Semuanya telah selesai
lalu orang pun berangkat
maka ditinggalkanlah dia bersendirian
dengan balutan kain putih
serta jasad yang akan reput
hanya tiga perkara yang dapat membantu
AMALAN, SEDEKAH JARIAH & DOA ANAK YANG SOLEH’

May Our Friendship Remains Forever – InsyAllah.. Aminnnn

p/s: cik lie.. nie komen utk persahabatan kita semua (rakan2 blogger + GPK) serta komen perkuburan Baqi’ .. syahdu skit.. cheq kan panda jiwang.. he he

Noor said...

As Salam.. tumpang cik lie..

dear adik manis, aka memang selalu lambat.. tapi aka tetap masuk ini blog.. cari sama adik manis.. va va va

aik?? nak p jitra ke?? ari tuh meeting tak de pun masuk dalam agenda.. wah wah.. guna kuasa veto ek.. tapi kalu beriya-iya nak p.. no hal.. cheq bleh carikan bas.. kan ari tu si ijoi dah rela jadik pilot.. cheq bleh jadik co-pilot..

psstt.. cuba cikgu perati elok2.. amboi Kak As kita senyum meleret sampai ke telinga.. mentang2 bergambar ngan abg samad.. ishh nie yang nak jeles nih..

cik lie saje je nak jeleskan kita cikgu.. dia layur2 roti tamis.. tak pa nanti kita makan lempeng cicah sambal tumis.. dah dekat tu bunyi nyer.. hu hu

psstttt.. ijoi tanya, pas nie GPK mana nak p jumpa dia.. teng teng teng.. jawap cikgu..

cikgu mas said...

Salam semua..

ijoi cikgu jawab soalan..jeng,jeng,jeng

cekodok dari pisang emas.
siapa lagi mestilah cikgu mas..

noor wat Lempeng
cikgu wat sambal tumis
Cik lie makan..
lupa terus roti tamiss...

bukan k.as jer..cheq bila nampak abg samad...di papan hitam kelas nk lukis gambar tok janggut pahlawan pasir putih terlukis gambar abg samad..lagi parah noor,budak cheq tanya sapa tu cikgu.???..cheq senyum jer..meleret sampai telinga...budak cheq tanya nape cikgu hari ni.???.cheq senyum lagi..budak cheq heran!!..cheq terus senyum..noor pe makna yer ni.??.adakah cheq meroyan?????,tulun moor

manzlie said...

salam saudara leenoh..


alhamdulilah syukran for the comments.


wasalam

manzlie said...

salam ijoi..

hmm taktau lak..maybe Presiden dia kot?

wasalam

manzlie said...

salam cikgu...

hmmm mememg kok As dan semawa cheq p jitra nanti dia nak buatkan cheq laksa kedah..sure best punya and rumah kak As pun dah ada dalam list cheq nanti bila balik kl, jugak nak p rumah makLang kat kerteh..cheq dah ada 2 jemputan tau...nak ijut jom....

bab bisik tuh hang kena lah tanya kat kok As...sebab yang merisik dia bukan cheq..hehehhehe

sukran
wasalam

manzlie said...

salam Kamato..

tu lah yang cheq rasa seronok...bila juadah camtuh, pastu kok as dan suami hmmm rasa cam kat mesia lah..tu sal cheq suka org dtg melawat cheq , suka jamu orang...hehehheh

sukran
wasalam

manzlie said...

salam cik Noor..
Alhamdulilah
hmmm syahdu dan sayu komen tuh..but anyway manay thanks yah..

sukran
wasalam

cikgu mas said...

salam cik lie

nak ajak cikgu pi Jitra,boleh,boleh cheq jadi driver???,cheq lie dgn ehem-ehem dok belakang,cheq menurut perintah jer..cheq boleh drive,tapi kena naik keta cheq lah..cheq nk jugak menyelit makan laksa air tangan k.as..tapi bwk lah abg samad sekali balik mesia??lama dah dia tinggalkan cheq..he,he

eloklah tu cik lie,nanti balik mesia byk aktiviti boleh buat??tak boring sangat..habis tu rumah cikgumu ini tak nk singgah ker??turun kt KLIA dah dekat jer...cikgu semawa jugak..tapi kena bawak `buah tangan`..fahamkan apa jenis yer..???

manzlie said...

salam cikgu mas..

memamg nak ajak cikgu sekali ,kita p serang rumah kok as...then rumah Azemi , pastu rumah GPK - taj,noor,kak Nab dan semuanyer..hehheheh

cikgu mesti lah kena jemput say balik klia yah..dah dekat jer dgn rumah saya..kat cheras selatan near balakong..heheheheh
nak buat tangan sure leh bawak tapi larat ker nak "goding" tuh...?

sukran
wasalm

cikgu mas said...

Salam ciklie

mintak jemput kt KLIA lagi???manja yer dia!!!!he,he,he..boleh ker.??.cikgu kan shy..he,he

Apa tu `goding`yer???..

manzlie said...

salam cikgu mas..

hmm dah shy pulak.....??/

goding tuh jenuh lah dia nak jinjing atau angkat...heheheh

sukran
wasalam