MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Tuesday, 16 June 2009

Cerita Madinah - Payung-payung Luar Haram"


Kelihatan cantik dari dekat kan bila dah di buka

Untuk kegunaan Jemaah bila waktu solat di siang hari...
Penulis blog sempat gak nak bergambar..sebelum solat Jumaat nih
Gambar ni buat "Wall paper" cantik tau....cuba try...
Salam from Makkah....cerita kali ni saya bagitau tentang "Payung Payung" yang sudah di pasang dan masih dalam proses pemasangan di Luar Haram di Masjid Nabawi...sekarang di sekelling Haram terutama di bahagian depan dan bahagian kanan sudah terdapat beberapa batang pillar" payung payung bagi memudah kan Jemaah jemaah menunaikan solat di luar Haram supaya tidak kepanasan....agak menarik dan cantik bila mana payung payung tersebut di buka....nampak kelihatan tambah cantik di luar kawasan Masjid Nabawi nih...alahamdulilah...bertambah lah meriah keadaan disini sekarang dan pasti mengamit sesiapa sahaja yang ingin kemari..percayalah....gambar gambar diatas tu menceritakan segalanyer...syukran
wasalam



36 comments:

cikgu mas said...

salam fren

cantik sungguh payung2 tu..inilah keunikan senibina masjid Nabawi,sayang saya tak jumpa kawasan ni..masjid nabawi orang perempuan agak terbatas pergerakanya ,saya hanya keluar masuk 1 pintu sahaja,masa cuma 3 hari disana byk tempat tak sempat pi..

cik lie pun nampak segar di bawah payungan,,nampak bersih wajah tanpa ada "croc" kat situ,selesa lah sikit...mesti nak pi Jumaat ni kan???

manzlie said...

salam ckgu mas Suria....

Memamg menawan payung payung tersebut..satu keunikan yang amat besar ertinyer di Masjid Nabawi nih...alhamdulilah allah berikan saya kekuatan walaupun dalam keadaan panas disini...
syukan
wasalam

P/s..aaikk ada "cro.." ker

cikgu mas said...

salam cik lie

mintak tolong jangan panggil nama penuh cam tu ..lagi,nanti pelajar ku cam lak cikgu ye ada kt sini,tak leh lagi merapu bagai..lagi parah,,kalau tuan pengetua terjumpa,,hiss takut saya..nanti pecah lubang nape saya dok mengadap lap top jer,kat library kt,staff room,kt dewan..hiss mintak tolong yer..kesian kat saya(tu bukan nama sebenar yer)kita mas lain yer,he,he,he

manzlie said...

baik lah Mas joko.....

Imran Paris said...

Haji...thanks for sharing....rindu sgt dgn kedamaian kota madinah al munawarrah. Harap segala doa2 saya utk dikebumikan di sana dimakbulkanNya, insyaAllah.

kak jose said...

salam cik lie,
betul la payung2 tu memang cantik.
suatu pemandangan yang indah dan unik, tiada bandingannye!
semoga cik lie cepat sembuh dr batuk2.
p/s minum air zamzam banyak2. Insya Allah cepat sembuh batuk tu!

Atikah said...

Salam en lie...

Cantiknya payung-payung tu...memang unik...

||alis|| said...
This comment has been removed by the author.
||alis|| said...

cantik payung2 itu...
saya nak tanya sedikit nih..

sapa tukang amek gmbr2 hajilie nih? hihi... saja tanya ;)

Leenoh said...

Salam Manzlie.
Cantik payung-payung tu!!!. Saya terima gambar email 3 gambar payung tu dari kawan beberapa minggu lepas, dapat buat satu entry di blog saya. Allah Maha Pencipta, manusia hanya penggubah.
Cerita bergambar memang berkesan.

Azemi Ali said...

Salam cik lie,

Rupanya payung-payung ni di luar. Baru pasang lah ni. Di dalam pun ada kawasan berpayung.

Bila balik Mekah?

cikgu mas said...

Salam en azli

sampai hatimu memanggilku "mas joko"..panggillah mas yang ada comercial value sikit..mas 916 ker?Mas Airlines ker..ni mas joko..jual bakso kat Chow Kit tu..cheq nak majuk lah..hu,hu,hu
Abang samad!!!!tolong pujuk...

alis cheq tau sapa ambik gambar???cooop.coop cheq punyer aaar..he.he

Rahim said...

Salam,

Terima kasih Cik Li dgn gambar2 menarik kat Madinah. Terubat rindu..

Noor said...

As Salam,

cik lie & my dear fren,

welcome back cik lie.. huh berderet-deret entry baru.. seperti biasa.. cheq misti dapat yang dah dekat nak basi.. (he he naik kapcai burok memang selalu lambat)
Begitu indah sekali masjid nabawi.. terlalu banyak betul perubahan.. itu lah nama nya pembangunan.. cik lie, mohon nak copy semua gambar2 tu.. nak buat screen saver.. tapiiii.. part gambo cik lie tu tak boleh nak copylah.. cam kena blok je.. alahai, dah kena kunci ngan mas joko.. wa ha ha.. bakso.. bakso..

pssstt.. aik! cam ada org dok kodek2 panda cheq.. elok2, nampak je jinak tu.. kalu dekat dia makan org.. hu hu

cikgu mas said...

Dear fren

sampai hati hang..hang pun dok panggil cheq mas joko jugak!!hu,hu sedihnya..tak sesuai nama tu sbg president club..he.he.he

tu lah cheq dah suruh cik lie jaga..panda tu..tapi dah panda tu tak bertudung mana boleh dok kt makkah...cik lie kata pandai2 jaga diri sendiri..panda tu ganas lah dok kungfu cam tu,takut cik lie..tu..

Noor said...

As Salam..
my dear fren..

he he.. ok ok.. tukar2.. mas jongkong 916.. ahaaa, glamour skit.. tapi cheq suka part cik lie sebut.. 'suria'. alahaiiiii.. lombut je.. kuang 3x

psstt.. sapa-sapa pun tak yah jaga panda tuh.. dah cukup bosar.. lagi pun dia memang suka kung fu meng ngung fu nih.. opsss.. yong tau fu lagi dia suka.. hu hu

Yem0805 said...

Salam Manzle,

Dengar cerita payung di Masjid Nabi ada design dari anak Malaysia tapi technology dari German..tapi tak tau citer tu betul atau tidak..

taj said...

salam,

mmg cantik payung2 itu...
terimakasih cik lie... jaga kesihatan tu...

cikgumas,
mmg cik lie kita nampak segar tu almaklumlah dibawah payung2 yg cantik...

subhanallah...

Ilah said...

salam, cantik sungguh payung-payung yang berkembangan tu. Bila agaknya saya dapat ke sana

Ilah said...

en. azli, mohon permission utk save gambar2 itu :)

manzlie said...

salam saudara Imran..

alhamdulilah saudara suka tengok gambar gambr disana...insyaalah doa saudra akan di makbulkan..

sukran
wasalam

manzlie said...

salam kak Jose...

sukran for the comment...
memamg skg duk minum air zam zam nih...ada kurang sikit..alahamdulilah

sukran
wasalam

manzlie said...

salam atikah..

ya memamg cantik kan...

waslam

manzlie said...

salam alis...

tunkang amik gambar sya..? tuh kena lah tnaya pada cikgu Mas...mungkin dia tau kot heheheheheheh..

sukran
wasalam

manzlie said...

salam Leenoh..

yup memamg cantik dan menawan gambar gambar payung tuh...

wasalam

manzlie said...

salam Azemi...
dalam ada jugak di pasang payung near entrance to raudah...
semalam balik jam 4.00pagi...


sukran
wasalam

p/s. Terim akasih kerana sudi jadi tuan rumah semasa ketiadaan sya tempoh hari..

manzlie said...

salam cikgu mas...
jgn lah majuk...nanti saya hantar si"dia" pujuk ..nak tak?hehehhe

sukran
wasalam

manzlie said...

salam Rahim...

ye ker..alahamdulilah lah...seronok tengok en Rahim hepi kan...

sukran
wasalam

manzlie said...

salam Noor..

copy jer lah..saya tak kisah..memamg ukhas untuk semua pembaca blog saya gambar gambar tuh...takyah nak buh trade mark kat gambar kan..sebab ni semua datang nye dari allah swt...tul tak Noor?

sukran
wasalam

manzlie said...

salam Yem0805..

hmm tak tau lak..nanti cheq duk tanya orang sini tul tak?

sukran
wasalam

manzlie said...

salam Taj..

ye ker...terima kasih lah...for the comment

wasalm

manzlie said...

salam LLah..

insyaalah akan sampai lah satu hari nanti kat situ...amik jer kalau berkenan kat gambar gambar tuh..takda masalah..
dunia nih hanya pinjaman tiada yang kekal....semuani adalah dtg darinyer...

sukran wasalam

bukitkledang said...

As Salam Cik Lie,

Cantiknya payung-payung tu..... Cik Lie boleh saya guna gambar ni? Thanks Cik Lie for sharing

Regards,
Kak Ros

manzlie said...

salam Kak Ros..

boleh apa slahnyer..just amik jer..takda maslah..

sukran for reading my blog yah..

waalam

PINATBATE said...

cantik payung tu..

manzlie said...

salam kak Pinat..

yup memang indah dan cantik kan...

wasalam