MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Sunday, 21 June 2009

" Cerita Madinah - Air Zam zam di Masjid Nabawi.."

Terletak di bahagian belah kanan Masjid Nabawi
Terdapat di Bahagian tengah Masjid Nabawi di bawah Kubah bergerak

Terasa dahaga selepas membuat satu pusingan Haram, terdapat berdekatan dengan entrance Babu Salam..alhamdulilah
Berdekatan dengan Pintu masuk utama bahagian Makkah

Salam from makkah.....lihat lah gambar gambar yang tertera diatas, menceritakan keadaan keadaan sebenar di mana terdapat Air Zam zam yang telah di sediakan di beberapa area di sekitarMasjid Nabawi Madinah..dari sumber sumber yang saya dpat serta ketahui, dalam seminggu beratus ratus lori tangki membawa air zam zam ini dari kota Makkah yakni dari Masjdil Haram ke Masjid Nabawi Madinah untuk di beri kan kepada para pengunjung dan jemaah jemaah yang datang ke dalam Masjid tersebut....alhamdulilah..syukran..wasalam




28 comments:

Abg Megat said...

Salam,

Amboi, puas abg mgt selalu dok minum temapt yang diluar tuu. Sambil2 tuu pandang kedepan menikmati suasana persekitarannya yang damai dengan penghuni yang tak penat lelah menuju kedistinasi masing2.

PINATBATE said...

Rindu zam-zam..

Yem0805 said...

Salam Haji,

Hehe memang puas la minum kat luar lagi lak orang tak ramai...

Teringat masa pergi haji 2008 masa tu ziarah masjid nabawi tapi uztaz cakap air tu air minum biasa bukan zam zam Allahwualam..

Kat Selangor dan N9 musim durian
jadi baru blik dari mkn durian nii..

Yem0805 said...

Salam Haji,

Hehe nak betul kn ckit statement..
yang dalam tong tu memang betul Air Zam Zam..yang saya maksudkan air paip yg di luar tu..

Wasalam

cikgu mas said...

Salam ciklie

Sambil ambik air,dia dok jeling2,jeling kat sapa tu?? kamera man lah kan!!he,he

tapi di Madinah air zam-zam tak semewah di Makkah,mak guard kt pintu masuk anti betul kalau bwk bekas air masuk masjid,dia ambik lempar dlm tong sampah,hu,hu,sedih cheq,pas tu fahamlah air zam-zam di Madinah tak byk macam mekah,kena pikir orang lain gak..

kak pinat !!!ye rindu giler kt zam-zam,especialy bila minum pas letih buat saie..rasa sangat nikmat yang tak de tolok banding yer.masa taip ni terasa di tekak saya..sedihnyer

ijoismart said...

kat sini air zam2 dijual rm10 dalam botol mineral kecik. tanya juga kesahihan kat sipenjual. dia pun x pasti

Salam sejahtera....... said...

yea la, entry kali ni buat saya mengidam air zam2, terasa kat tekak.....

arulz_adnan said...

dapat bwk bali 1 tong ajer..nk amik lebih2 x sempat nak pegi amik.xper la...yang ade tu jimat2 je la kan..bkn cam org kt sane tu..leh minum tiap2 hari..ehehehe

manzlie said...

salam abg megat...

alhamdulilah..meneguk air zam zam di iringi dengan doa sudah pasti akan merasa kenikmatannyer di situ..lebih lebih lagi berdekatan dgn makam Rasullahah saw...

sukran for the infor

waslaam

manzlie said...

salam kak pinat..

ye ker nak...air zam zam..?bagi lah address...


sukran

waslam

manzlie said...

salam saudara yem..

entah lah yang saya tanya tuh air kat luar tuh..depa yang cakap air zam zam...anyway let it be lah...kalau betui bagus lah alhamdulilah..

minta maaf lah saudara, bukan sombong dan bongkak tetapi memamg sya alah pada bau durian..pengsan nanti...terima kasih je lah semawa durin..

sukran
waslam

manzlie said...

salam cikgu..
kalau nak just bagi jer address rumah, leh sya poskan nanti insyaalah..or kirim kat kawan...

bukan jelingan manja ker tuh...
hehehehehe


sukran
wasalam

manzlie said...

salam ijoi..

ye ker...amboi mak..mahalnyer...

hmmm

sukran
wasalam

manzlie said...

salam, sejahtera..
laa ye ker..
rasa cam berslahlak tengok ramai pembaca blog duk mengidam air zam zam...nanti saya balik bawak kan yer then bagi during gathering kita..
cikgu mas /en azemi...please arrange and prepare how many person comfrm for our gahtering?

sukran
wasalam

manzlie said...

salam arul..

ye ker..nape tak bawak banyak banyak..rugi tau...

heheheheh

sukran
waslam

Kak As said...

salam,

kalau nak minum air zam zam mai lah rumah kak as, masih banyak lagi.

jemputlah... sian kat adi2 ku ini.

maklang said...

alhamdulillah...puas jugak minum air zam2 ari tu...

masih ada lagi kat rumah ni..

kalau dah abis nanti mintak kirim cik lie poskan boleh..he..he..

manzlie said...

salam maklang..

boleh apa salah nyer..


sambal kan bilis kacang maklang sedap..budak budak jordan tuh suka saangat..

sukran
wasalm

cikgu mas said...

salam cik lie n semua..

cik lie !!manja sungguhlah,he,he..

ok sebut pasal air zam-zam,ada ker diimport ke mesia??,kadg2 terjumpa gak jual kt kedai buku agama kt masjid india tu,kat kelantan pun ada!!tapi saya tak pernah belilah sy selalu conpius original ke tidak??

susah-susah jer ciklie ni,sampai nk poskan..baik hati sungguh,bagi sajer yang dah peringkat `mengidam`.cikgu tak lagi!!

about gathering??,ok sapa nk join cari saya dekat information counter Alamanda Putrajaya,ada sokmo kt situ,he,he

PINATBATE said...

salam cik lie..
terima kasih lah..
kakpinat ni mau tapi malu..hahaah!

Insyaallah ada lagi bekalan air zam zam yg kaum keluarga kakpinat bawa balik baru ni..cuma yg teringin sgt tu nak minum air zam-zam kat Mekah..lepas tawaf atau saie..sejuk jer rasa tekak..meresap ke dada..beza auranya dgn minum air zam-zam kat Malaysia ni..


To cikgu mas..
betul yerk..nanti kalau senang kakpinat cari dekat counter alamanda tu..tungguuu.....

err..bila Cik Lie nak balik ni?

manzlie said...

salam cikgu..

dah tempat dia melepak kat situ kan..ok lah tak pa...tapi cunter yang mana satu...mai habaq kat cheq lak..

sukran
wasalam

manzlie said...

salam kak Pinat..

laa yer ker..
kalau camtuh kena lah dtg buat umrah disni..hehehehehe
jgn lupa

sukran
wasalam

cikgu mas said...

salam..cik lie n kak pinat

cheq ada dekat tepi kedai hand bag n shoes Bonia n Sembonia kt ground floor tu..dok melanggut kat situ,menunggu bila yer kedai ni..nak sale??,he,he ataupun kalau penat ada dekat MPH book store dok baca buku free kat situ,abis boring tapi jarang lah..kat atas tu tengok wayang gambar ...cari lah cikgu kat situ...mesti ada

kak jose said...

salam cik lie,

2 hari tak buka blog ni, banyak info yg ketinggalan.

Air zam-zam, air berkat,
teramat istimewa,tiada bandingan, dan terbukti punyai banyak khasiat.

Bile berbuke puase kat sane memadai dengan beberape ulas buah kurma dan segelas air zam-zam.
Tapi kat M'sia, bergelas minum air semasa berbuka!
Itulah rahmat dan berkatnye air zam-zam tu.

P/s cantik gambar2 yang cik lie ambik ni. Mohon izin untuk buat wallpaper.
& untuk cikgu mas, nak join jugak gathering tu leh tak?

Yem0805 said...

Salam Cikgu Mas,

Bila nak wat gath Cik Lie?
war war kan ramai nak join..
hehe

cikgu mas said...

salam cik lie

alamak abg aji oooi,tolong adikmu ini ramai nk join gathering ni,cheq kena bukak register counter depan ayaq pancut kt foyer alamanda tu..tolong bawak balik sekor unta dr sana sembelih,x leh goding mintak tlg abg samad,pas tu bwk chef dari ur hotel.. cheq tak larat nk masak....he,he

manzlie said...

salam kak Jose...

nak save picture..amik jer lah..hehehhe

join lah gathring tuh..cakap kat cikgu mas tuh or enAzemi

sukran

waslam

manzlie said...

slam cikgu mas...

la nak risau apa pasal lak..GPK kan ada...just call them to assit you lah..tak pun panggil pengetua En Azemi...tolong lah cikgu mas tuh..

sukran

wasalam