MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Thursday, 18 June 2009

"Cerita Madinah - Kawasan Raudah Part 3 "

Mahu melintasi dan melalui MakaM Rasuluallah Muhamad SAW..
Baru saja melintasi Makam Nabi..di Depan Pintu Gate nyer...
Lampu lampu di Depan Raudah
Masih lagi berasak asak di Depan Raudah untuk Solat sunat





41 comments:

cikgu mas said...

salam cik lie

dari kecik cheq jarang putus asa,cikgu nk coop no 1 jugak..dapat tak??ni ok test n try..7 kali no 1,kari unta semangkuk naa

cikgu mas said...

salam cik lie

yes no 1..dalam mamun mamai cikgu tau cikgu pemenangnya.

..keindahan raudah tak pernah dapat di lupakan,bagai terasa ada disana,lama ker dapat solat kat raudah,biasa yer dok lama sikit guard dok perhambat kuar??

cikgu tak nak jadi cikgu shaari dalam masam-masam manis..nanti kena sound dgn pengetua...so orang disana suruh tido,,cikgu tido lah yer..yg penting dah dpt no 1...jgn lupa wish tahniah sbb no 1..moga mimpi bertandang lagi ke raudah insyaaallah..gdnite n sweet dream

manzlie said...

salam cikgu Mas...

TANIAH...PEMENANG NYER..CIKGU nORKIAH..OPP CIKGU mAS KITA...

ADA PART 4 LAGI LAH CIKGU MAS..

SUKRAN
WASALAM

cikgu mas said...

Salam

hai `orang sebelah` ni cikgu mas yer bukan cikgu norkiah yang mengajar sekolah masak2 tu..tu cikgu auutta...

amboi orang sebelah tadi habaq suruh tidoq,pas tu dok usha part 4 lak...pagi esok cikgu ajar.."budak-budak main bola nanti"...he,he

manzlie said...

CIKGU SUKA MAIN BOLA, HARI HARI CIKGU MAIN BOLA.....


ok lah p tido lah

Imran Paris said...

Haji....terkesima saya melihat keindahan Raudah yang dirakam lensa Tn Hj. Raudah mengamit seribu memori buat saya personally. Sblm saya kerjakan umrah pada Mei 08, rupanya saya pernah bermimpi (kata org deja vu) bersolat di Raudah bersama anak lelaki sy yg berumur 7 tahun....tp semasa mimpi tersebut, sy tak tau pun yg tmpt yg bersolat tu adalah Raudah...sehinggalah saya berpeluang ke sana...itu pun saya hanya sedari pada hari ke 2 saya di Madinah, semasa bersolat sunat bersama anak saya di Raudah, situasi yg berlaku masa tu mmg sama spt mimpi sy sblm ini....SUBHANALLAH. Haji thanks for the posting, sebak saya menatap foto2 yang dirakamkan.

khairyn said...

Salam dari Glasgow

Dah berminggu-minggu ikuti blog ni.. kena back-track dulu baca yang lepas-lepas baru berani nak tinggal jejak :)

Doakan saya menerima panggilan ilahi (awat pelik bunyi?) menjadi tetamu Allah di sana. Secepat mungkin.

Moga murah rejeki dan Allah berkati hidup Enche Lie di sana

doa dari Asnaf di bumi Robert Burns :)

manzlie said...

salam Imran..

subhanallah...alahamdulilah...anda alami sesuatu yang diluar dugaan..amat menakjubkan...

sukran

wasalam

manzlie said...

salam Asnaf...

alahamdulilah...terima kasih kerana sudi membaca blog sya...
thanks for the comments.


sukran

wasalam

Leenoh said...

Salam Manzlie.
Bertuah dpt solat di depan Raudah, semoga suatu hari nanti Allah memilih saya pula dapat berbuat demikian.
Insya Allah.

taj said...

salam,

subhanallah, alhamdulillah, allahuakbar.........

thanx cik lie... rindu sungguh taj..

sukran..

hilmyiskandar said...

salam.

terubat hati yg rindu...

muga kesana jua.....

tq

Azemi Ali said...

Salam ukhwah cik lie.

Thanks for the pics..

Ni memang paparazi professional ni.. kawasan mustahil ambil gambar pun boleh snap lagi..

Keep up the good job.

Wassalam

Engku Artini said...

Terasa sesuatu bila melihat gambar berada di tepi pagar makam Rasulullah.. Bertuahnya cik lie

Engku Artini said...

Tumpang lalu CIk Lie..Dear Cikgu Mas kita ni..
awat lantik saya jd AJK Perhubungan Awam/Public Relation GPK pulak. apa tugas2nya..kut ye pun,bagila speq hitam brand Guess free hehe..

maklang said...

memang tiap kalike Raudah ingin nak berlama2....tapi masa nak bagi salam pun dah di suruh jangan toleh banyak sangat ke kiri atau kanan kerana kalau toleh banyak, pasti 'guard' tau kita dah selesai..nak doa pun tak sempat, jadinya kita pakai signal mata aje nak bagi salam, kemudian terus sujud untuk berdoa...syukur...dapat 1 kali pun dah seribu rahmat kan Cik Lie...

lupa nak tanya, sambal kacanag ikan bilis ari tu masa cik lie dapat tu, masih boleh makan lagi ke?

kak jose said...

salam cik lie.
gambar2 yang sungguh menarik sekali, tak puas menatapnye!

sebenarnye kan cik lie, rase2nye ramai yg tak berpeluang(mungkin jemaah perempuan) melihat sekeliling Raudhah ketike berada di sana.. Ye lah jemaah ramai, mana nak sempat tengok lampu yg cantik2 tu. Semua dok berusaha supaya dapat sembahyang dan berdoa di situ sebanyak2nye.

usaha cik lie mempamirkan foto2 ini telah banyak memberi gambaran yg jelas disana.keep it up cik lie!.
semoga mendapat keberkatan dr Allah swt. amin.

Noor said...

As Salam Cik Lie,

terima kasih diatas segala usaha cik lie.. terubat rindu.. terasa-rasa macam cheq yang ada kat situ.. setiap kali berada dimadinah.. tiap2 hari nak masuk dalam raudhah.. kadang2 dok berangan.. kalu lah raja arab nie kawan cheq.. cheq nak mintak kat dia, cheq nak p kat raudhah tiap2 malam waktu masjid dah ditutup.. cheq nak p sorang2.. tapiiiii.. angan2 cheq kosong belaka.. hu hu

opsss.. cik lie, kat bahagian pompuan kan bila waktu maghrib.. dia orang akan bukak kubah2 kecik yg ada kat dalam masjid.. so kita boleh nampak langit.. kat bahagian lelaki ada tak??? cheq suka tgk bila kubah tu dibuka pelahan-lahan..

pssttt.. cikgu, mesin proses out of order.. pasai ari tu cheq guna proses ayaq tebu.. awat tak bagi tau mesin tu utk proses ahli baru.. he he.. cop2, emm part mahram tu kan, cheq pun tak ada kekuatan nak jawap.. lomah segala sendi.. hu hu

nikfarizah said...

alhamdulillah...sekarang ni perempuan dah tak boleh nampak makam Rasulullah saw, cuma berdoa disebalik tabir...syukur ke hadrat Allah swt en lie paparkan dlm blog ni, dapatlah saya menatapnya walau dari kejauhan....moga mendapat syafaatnya di akhirat...insyaAllah!

cikgu mas said...

salam cik lie

tu noor dah balik dari penang!!!riuh balik lah ruang komen ni..cheq kalau tak de noor cepat nangis kalau kena usik,noor berani belasah..dia gangster kg dusun..

cheq nk mengadu,masa hang tak de macam2 cik lie wat cheq tau..dia panggil cheq mas joko,dia suruh cheq tido dgn boyer,pas tu pi zoo melaka sembelih unta,pas tu panggil cheq cikgu norkiah..nasib baik bukan cikgu murni dalam cerita hj bakhil..cheq majuk dah dengan dia tu!!

Noor ada bwk balik buah pala ndak?? cheq `mengidam` ni..tak dapat unta ..buah pala mai lah sini buat hilang kecuq air liur!!

Aah noor kalaulah king saudi tu geng kita mesti kita dapat dok lama kt raudah..noor cheq tak jumpa pun bumbung bukak katup tu,,puas cari..sian cheq tengok kt tv jer masa azan..tapi nanti cik lie kata hang panda fantasi..

La pasal cik lie offer jadi mahram tu hang pun lomah sendi,cheq lak getar lutut nk jawab,suruhlah dia tanya mak dgn pak kita..kan..kalau mak kata ok..anak dia senggih jer lah..he,he

Leenoh said...

Salam Manzlie.
Saya abadikan ucapan terima kasih kepada anta di blog saya,
Entry: "Syukran Sahabat Mayaku". Kalau lapang sila ziarah.

rosli said...

Salam Azli dan rakan-rakan lain,

Ini kali kedua saya bagi komen, yang pertama petang semalam. Saya juga bersyukur dapat bersolat di Raudah ketika buat umrah tahun lepas, memang berasak2 masa tu, sabar dan cari masa yang sesuai membolehkan kita dapat peluang bersolat di Taman Syurga ini, nikmatnya hanya kita dan Allah saja mengetahuinya. Semua komen rakan-rakan dan Azli buat hati saya terharu dan nikmat bersolat di Masjid Nabawi dan Raudah ini buat hati saya semakin sayu dan rindu untuk ke sana lagi. Semoga Allah memberi rezeki dan peluang kepada saya, isteri dan anak2 saya untuk mengerjakan Haji dan Umrah. Kepada semua rakan2 blog ini saya sentiasa mendoakan anda semua dapat jemputan dari Allah untuk buat haji dan umrah selalu. Amin

manzlie said...

salam saudara Leenoh..


Insyaalah akan di makbulkan oleh nyer..

wasalam

manzlie said...

salam taj...


alhamdulilah....terubat jugak rindunyer tuh...

sukran

wasalam

manzlie said...

salam hilmy...

alhamdulilah...seronok bilamana awak terasa terubat kerinduan disini...


sukran

wasalam

manzlie said...

salam saudara Azemi..


ye ker paparazi nih....heheheheheh takdalah...sekadar niat nak snap untuk anda semua...tu jer..


sukran

wasalam

manzlie said...

salam engku artini..

ye ker....memamg begitu....terasa sesuatu yang paling istimewa bilamana melalui kawasan tersebut..
alhamdulilah...

laaa..baru nak masuk ka...awat jadi lagu tuh...cikgu mas mana nih...dia pakat nak speck mata hitam jenis Guess lah...Taj mai habaq kat dia sat.......
sukran
wasalm..

manzlie said...

salam maklang...

memamg benar...kena concentrate dulu baru leh toleh kalau tak duk kena halau ke luar awai...

hmmm samabal tuh baru saya makan malam tadi dgn blogger dari Pelajar pleajar malaysia di Jordan..depa mai rumah cheq nohhh...terma kasih lah atas pemberian maklanag tuh..semoga allah swt murahkan rezeki maklang..

sukran

wasalam

manzlie said...

salam kakJose..

ya ka....alahamdulilah..semoga mereka dapat lah menatap gambar gambar ni dgn sepuas puas nyer..walaupun hanya sekadar gambar kan...
jgn risau kak Jose nanti saya akan posting lak Video clip di dalam Raudah utnuk hampa semua...janji...hehehehe

sukran

wasalam

manzlie said...

salam Noor...

jgn risau ..cheq ada gak amik gambar gamabr tuh...tunggu jer kemunculan entry nyer..ok sebab cheq ada 200 keping gambar gambar di dalam Madinah nih...


sukran

wasalam

manzlie said...

salam Nik farizah...

alhamdulilah..dapt alah mengubar kerinduan sadari tuh yah...

sukran
wasalam

manzlie said...

salam cikgu mas...

ambi duk mengadu kat "Ketua gangster " dia la nih...

hmmm takpa lah...nanti cheq pujuk nohhh...sabar .ada banyak yang belum hampa tengok dalam masjid Nabawi ni akan kuar di entry entry akan dtg..sabaq nohhh

sukran

wasalam

manzlie said...

salam leenoh..

insyaalah..i will view yah..

sukran

wasalam

manzlie said...

salam saudara rosli...
inysalah..semoga allah murahkan rezeki saudra sekeluarga dan berpeluang dtg lagi kesinin nanti..insyaalah..

sukran

wasalam

Noor said...

As Salam..
cik lie & cikgu

cikguuu.. alamak babeh, cheq p penang ari sabtu & ahad lah.. semalam seharian kat putrajaya.. ghindu ek?? keh keh.. tu, kan ada ramai ahli baru.. ala, yg bulu mata lentik2 tuh.. meh kita tolong dia cari fahri dia jommmm.. kuang 3x

ooooo.. cik lie, kacau cikgu cheq arrr.. kalu ada brani, jawap pantun cheq..
naik bas
ke kg pandan
kalu cheq libas
abih patah riuk satu badan.. he he
psst.. cik lie, kawan kita dah x layan boya.. dia tgh aim camel.. cepat2 pujuk tgh majuk tahap gaban tu.. panggilkan bang samadddd

cikgu.. la macam mana leh tak nampak.. cheq tau waktu '93 lagi.. masuk je masjid nabawi, terus langut (pandang) naik atas.. (tapi waktu nak maghrib je lah, waktu tgh ari dia tak bukak, tapi kalu nak langut dari tgh ari sampai maghrib pun ok gak.. he he) tak pe.. next year kita p sama2 arrr.. bleh lepak2 Alsafwah.. yeehah

psstttt.. buah pala yelek, jom pekena kek kat sec rep.. cheq blanja.. layannnnnnn
opsss.. kalu teringin daging unta, ptg sat lg cheq nak lalu tepi zoo.. bleh cheq singgah amik dalam 2/3 kilo.. hu hu

ijoismart said...

Lie,
Kadang2 tergelak juga baca telatah depa2 tu. Boring2 sy pun mai baca kat sini. Tambah2 lagi CM, Taj. Noor dll lah. Terhibur gak.

cikgu mas said...

salam

Ijoi jugak yang terhibur dengan kami,abang aji kekadang bila datang mood serius dia,dia marah jugak kalau merapu bagai,lebih2 lagi masa `sukran n wassalam dia terlebih had...tapi cheq ada noor gangster kg dusun...ijoi yang smart ni gangster kg mana???jom kita pi tembak boyer...

Nanti bila PM umum bonus cheq sponsor speq besor Gucci or Guess kt ahli baru yer artini..dont wori..tengah tinjau kt uptown Danau Kota....

manzlie said...

salam Noor...
amboi duk berpantun lak dengan cheq...ok ni jawapannyer..

Rumah lama cheq di Kg pandan
Belakang rumah tanam daun Pandan
Kalau dah patah riuk satu badan
Antaqlah awek tolong urutkan badan...

aikk cikgu dah minat kat unta lah..hmmm abg samad jugak dia nak..takpa lah
heheheheh

sukran
wasalam

manzlie said...

salam ijoi...

hang nak tau..depa lah GPK yakni
Groupm Pompaun Kayo...

wasalm

manzlie said...

salam cikgu..

hmmm nak bonus rupanyer....amboi perabis kan posa dulu lah..bonus bulan 9 baru duk announce lah...heheheh


sukran
wasalam

cikgu mas said...

Salam cik lie

amboii noor tulun2 cheq.. abg haji punyer pantun bole wat cheq getaq lutut lomah segala sendi..dia nk aweks urut badan..mak ooi..lacoste.crocodile from saudi nampak..aduii,nanti noor antar awek garang cam kungfu panda dia pijak2 tulang belulang cik lie..tbiaq patah riuk..then dia hantar pd cheq kt sini,cheq buat sup tulang jamu GPK berkelah kt tasik putrajaya...

tapi..entahlah cheq tak sanggup nk wat..nanti kami tak leh tengok makkah lagi..he,he