MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Thursday, 11 June 2009

" Kak As and Abang Megat ....."

Rezeki Kak As dan Abang Megat Daging Unta tuh.......
Permandangan dari Bilik di Hotel Alsafwah.....
Bergambar di depan Restoran D saji....dah tutup tadi....
Sumbangan "Hadiah" dari Kak As dan Abg Megat.."
Duk Lobby di Lobby Hotel penginapan mereka....
Salam from Mekah....jam dah hampir kul 9.30 malam..aku pun duk lepak kat dalam bilik sambil melayari internet dah membalas komen2 dari cikgu Mas...tiba tiba..telephone dalam bilik berdering...Mr Azli, someone want to see you now at the Lobby" ujar Bellman Capten pada ku...dengan bingkas aku pun turun ke bawah Lobby hotel then tengok...ohh rupa rupanyeer..Kak As dan abang Megat datang...dengan penuh ramah dan mesra sekali mereka menegur ku...seperti biasa aku pun membawa mereka ke atas untuk melihat permandangan Haram pada waktu malam...sempat jugak mereka bergambar dalam bilik tuh.so friendly and jovial lah kak As dan abg megat nih..pertama kali berjumpa dah macam "adik beradik" cara mereka bertutur pada ku....then aku pun mempelawa mereka masuk kedalam bilik ku and makan malam...nak tau apa yang mereka makan..."Kari Daging Unta'..woww satu pengalaman yang pertama bagi mereka ujar Abang Megat bila menikmati daging unta tuh...hepi nyer aku tak terkira....after kami berborak until kul 11.30pm abang Megat mengajak aku ke tempat penginapan mereka untuk memberikan aku buah tangan dari Msia...alhamdulilah...bila balik je kebilik ku...aduhai kak As dan abang Megat Mengapa lah duk susah payah bawak dari Msia .....macam macam depa duk bagi tuh ( gambar di atas)..Aku mendoakan semoga Allah murahkan rezeki mereka...Amin...syukran..wasalam..



33 comments:

Leenoh said...

Salam Manzlie.
Bila ana baca blog ini ana nampak enta ceria selalu, agaknya berkat Tempat Suci.
Semoga enta sihat walafiat.

Nek Rock said...

yooooo cik li dear,

haaaaaa masak kari unta ada tetamu dapat merasa yaa

wahhh stock makanan dah banyak tu cikli, asik bau ikan masin jer lah kat mekah eh:)

nek kalau goreng ikan masin or ikan bilis kat patio belakang, tak goreng dalam rumah, mau berhari2 melekat tak ilang bau kalau a/c dah on 24/7

mana fulak cikgu mas kita..bangunnnnnnnnnnnnn cikgu dah subuh tu, ni haaa cik li antor semangok kari unta belen malam tadi leh gak cicah ngan oti canai

cikgu mas said...

Salam tuan haji azli

Bangun pagi cheq tinjau kari tu lagi,wah,wah,kegembiraan berganda yek,kecemburuanku tahap luar kawalan dah ni,amboii dia kenduri dengan kak as n abg megat lagi,alamak dia tak alone rupanya,cheq yang alone,aduh,adoi mak ooi,hepi yer dia,cam kanak2 ribena gaya yer..memang sah rezeki k.as n abg megat,langkah kanan kata orang...hepi yer saya tengok k.as n abg megat....kalau lambat cik lie dah nk pi madinah,..kan

Cam kata bro Leenoh,cik lie ceria sekali nampaknya,Alhamdulillah,moga cik lie terus diberkati,dimurahkan rezeki dan lebih lama di Tanah sunyi Insyaallah...

cikgu mas said...

salam nek rock

wah nek pun dapat???,hu.hu.hu.dia hantar belen malam tadi,cheq dia suruh buat gulai boyer,pas tu tunggu raya haji,cecah roti canai lagi,kt negeri omputih tu ada mamak jual roti canai yer nek rock????best yer

cik lie memang kijam,kijam,kijam ,hu,hu,hu,biarlah ku bawa diri..majuk ni cik lie..nak pujuk pengerasnya sekawah gulai unta,cheq nk kenduri dgn noor nGPK yang lain kt tepi tasik Putrajaya..

afisazlie said...

salam CM,

kalau nak kenduri kat tepi tasik Putrajaya tu, jgn lah lupa ajak cheq.. takkan ler dah luper kat cheq no..

ijoismart said...

Gulai boyer sedap ke CM. Pas sama kat sini. Mana lebih sedap ye, gulai boyer ngan gulai kuda. Nek Rock mesti dh rasa kan.

taj said...

salam,

wah dapt makan kari unta... masyaAllah bestnyer dia orng... itulah dinamakan rezeki namanya..
terliur dibuatnya...

sukran.

Asnija Wati Imam Asmui said...

Salam Manzlie,

Semua kat sini tak pernah makan daging unta lagi ye...kesian...dagingnya lembut, tak baupun, sup tulang unta memang kalah kari unta...berasap...Kalau Cik Lie nak try, cuba buat goreng kunyit daging unta, campur kacang panjang, makan dengan ikan masin, nasik panas-panas...

Shafek said...

Salam Brother Azli dan semua rakan-rakan follower dalam blog Bro Azli yang sedang hangat diperkatakan di Malaysia la ni, lama tak join comment ni. Kari unta ni tak da ke jual dalam tin/packing ala-ala Brahim. Kalau buat serunding bagus juge ni. Buat kilang kat Saudi lepas tu kita ekspot. Berapa (SR) sekilo daging unta kat Saudi yek ?

kak jose said...

salam cik lie.
wah! cik lie rupenye pandai memasak jugak la ya!
kari unte tu nampak menyelerakan!.
bestnye kak as & abg megat dpt rase kari unta tu.- dari org yang teristimewa lak tu!

manzlie said...

salam Leenoh...

ye ker ana look ceria...heheheheh

sukran

wasalam

manzlie said...

salam Nek Rock...

alahamdulilah..dah banyak gak stock nih..nak tau apa kas As kasi lagi...ikan pekasam, iakn sepat sawah, acar buah, belacan, asam jawa siap dgn tumis asam pedas...aduhh kak As ni..sungguh baik sangat lah hati nyer sehingga camtu sekali dia duk bagi..very touching lah dia nih..cam yang lain lain jugak dulu tuh masa mai duk bagi cheq barang noh...

saya doakan semoaga mereka di beri keberkatan dunia akhirat..

sukran

wasalam

manzlie said...

slam cikgu...

semlam terasa macam kegembiraan cam keluarga jer bila kita sesama makan..kak As dan abg megat lak depa nih peramah lagi bertambah lah keceriaan sya..seronk cheq rasa cam ada kat sg petani lak...almaklum lah, sini takda adik beradik noh...so teruja lah sikit..

sukran

wasalam

manzlie said...

salam Taj...
kalau nak mai lah sini..besok cheq masak lagi..

sukran
wasalam

manzlie said...

salam Taj...
kalau nak mai lah sini..besok cheq masak lagi..

sukran
wasalam

manzlie said...

salam ijoi...
cikgu mas mana leh makan daging boter nanti terguling guling dia kat tepi tasik tuh...hehehe
tul kan cikgu?

sukran

wasalam

manzlie said...

salamAsnija..

hahh cara masak tuh mememg sodap giler jugak..cam goreng ayam masak kunyit kan.

sukra
waslam

manzlie said...

salam kak Jose...

nanti kalau dtang sini say leh masakan "Kari Boyer :lak..heheheheh

sukran

wasalam

||alis|| said...

salam buat Hj Azli;

jumpa link nih via blog prof kamil ;)

baru 3hari lepas belek2.. akan selusuri satu satu jika punya waktu kelapangan.

mohon link blog haji nih ke blog saya.

terima kasih

alis

manzlie said...

salam shafek...

takda lah jual daging unta dlam tin ..kalau dah ada sure saya dah kirimkan kat cikgu mas..

sekilo daging unta tuh sr20 ke 30 riayl..

sukran

manzlie said...

salam aliss..

terimakasih kerana sudi memebaca blog sya..takdamasalh kalau nka link...no problem..heheheh

sukan

thanks..

ona said...

salam,

semalam gi ke kedai daging segar Felda di Jalan Semarak, KL..beli tiga potong daging unta..bila bukak blog cik lie ni dapat idea nak masak kari daging unta..kali pertama mahu try..tima kasih bagi idea..selamat...

Noor said...

As Salam..
cik lie & fren..
ishhh.. cheq nie selalu ketinggalan LRT.. semua dah pakat kenyang makan kari unta.. cheq baru dok giling cabai.. unta pun dah abih nak buat kari.. hai, makan kari sardin je lah.. ada kawan kat putrajaya buat kari boya.. kata nak pos mai damansara.. tggu punya tggu.. yelekk..

cik lie.. sronok nyer tgk gathering cik lie ngan abg megat & kak as, siap dok bersila & bentang kain saprah tu.. uih! cam buat kenduri doa selamat.. aik?? mana cokodok pisang.. ari tu bukan beriya-iya ke nak suruh kak as masak.. emm.. ke cik lie malu2 kucing nak suruh.. tak pa, cheq dah tanam pisang 5/6 pokok kat kebun gotah cheq.. balik mai bulan dec misti dah berbuah.. bleh cheq bagi kat cikgu mas.. suruh dia buat cokodok utk cik lie.. he he

psttt.. sazli, cikgu tgh pancing boya kat tepi tasik.. emmm nak buat kari & asam pedas.. hang dik, meh tolong akak pasang khemah.. baru meriah kenduri kita.. jgn lupa bawak sekali spek baru.. he he

Noor said...

As Salam..

cik lie.. opsss asik merapu je.. lupa lak nak wish happy & safe journey utk cik lie.. emm, nak p madinah ek.. kalu lalu kat bukit magnet dan berkesempatan utk singgah, jgn lupa tangkap gambo ye cik lie.. cheq belum pernah sampai kat situ..
Bila cik lie berada dimakam kekasih Allah.. kalu tak keberatan tolong sampaikan salam saya pada Rasullulah.. manfaatkan masa diraudhah.. (terpandang-pandang masjid nabi dihadapan mata)ishhhh.. cheq plak yang over.. he he

Semoga ziarah cik lie di berkati Allah.. aminnnn

kak siti said...

salam mazlie..kak siti bila baca tentang masak memasak daging unta teringat kak siti masa gi hajitu ada bakal menantu kawan kak tu dia bagi daging unta masak asam melaka...kesian kat kak koz kak takut nk makan..abang and the geng tk lepaskan peluang...kemam terus lie..diorang kata sedap..yg kak rasa cuma susu unta je itu pn ..ngup ..terus senyap.lie tk berbunyi...hubby kak siti....selamba je maklumlah nk tunjuk jentelmen..kot..anyway kak nk bagi tau lie..kak siti rasa susu unta ni panas ye..koz lepas minum je..pagi esok tu kak tk duduk diam asyik ...kat bilik temenung je..hee faham kan..
Nie..lie kak siti rasa cigu mas tu(org melaka) ye kak sitini pn dr melaka..juga be..rasanya kalau cikgu mas dpt rasa daging unta tu tk kiralah kari ke atau apa2 je mesti dia teruja kot..koz tengok kan hubby kak sititu makan seronok semacam senyum sampai ke telinga..cuma kak siti je yg tak tk terasa koz dh terkena dgn hubby kak siti masa berhenti makan kat Hotel di Jedah(sebelum berangkat pulang)makan sup memanglah sedap rasanya ...rasa dagingnya sikit je..mcm biasalah mkn ..ngap2 telan dh mcm org tk ada gigi lak(penakut sgt)sebabtu kak siti kurang tahu rasa sebenarnya dging unta tu..betul tk lie(sorrylah ye kalau tersilap)..semuga kita semua jumpa disana boleh makan sup untalah ye..cikgu mas..oh ye ada member buat mask dgn susu unta lagi..kelakar kan..
Lie..kak siti nk tanya ..nk gi ke Madinah ke..kalau gi sana..kirim salam kak siti sekeluarga..ye..Assalammualaikum.w.w.bt. semuga lie sihat beroleh keberkatan ketika berada disana..ye

sukran..wassalam

kak siti said...

alahai lie terlupa lak (sorry ye..)kirim salam kat nabi junjungan kita Rasulullah s.a.w...Assalammualaikum w..wbt...

kak siti rasa bertuah dpt berkenalan dgn lie..cuma telewatlah sikit lie..klau kak gi umrah selepas kak siti buka blog lie ni..rasanya boleh tk kak siti dn suami gi jumpa lie ..segan pulak rasanya perasan sendiri..sorrylah ye...insyaallah kak siti akan dtg lagi..insyaallah..

manzlie said...

salam Ona...

ye ker ada daging unta..ok kalau dah masak tuh antar je lah kat Putrajya ..ada orang tuh kepingin nak rasa tapi kena tunggu raya Korban...hehehehe

sukran

wasalam

manzlie said...

salam cik Noor...

cekodok pisang nanti saya balik kak As akan masakan dan kami akan makan di depan Haram seprti yang di rangcang kan...jgn risau still in program benda tuh...
leh ker cikgu mas makan daging boyer..ishh tak panans ker dia nanti dan berguling guling kat tasik?..
insyaalah akan saya snap gambar bebanyak untk you all semua..

sukran

wasalam..

manzlie said...

salam kak Siti...

jgn risau sedpa tuh daging unta ..caya lah..kak as dan abg megat pun suka..ok nanti kak siti dtang saya masak mai noh...

sukran

waalam

Engku Artini said...

Salam En Manzlie..
Saya terbaca blog ni melalui blog prof Kamil. Mula tu cuma mencari comment prof dlm blog ni, then cari plak sape cikgu Mas.. last2 seronok pulak tengok gambar dan baca cerita dari kota Mekah ni..
Rasa syahdu jerk.. Saya teringin nak minta tolong En Lie bacakan doa di sana..

manzlie said...

salam Engku Artini..
terimakasih kerana sudi memabca blog sya...

Boleh
apa slahnyer
just email to me yah..

sukran

wasalam

Atikah said...

Salam en lie...

Wah.. jamu kak As ngan abang megat daging unta tu.... best ker daging unta?

pst.. pst... en lie, saya ternampak perencah asam pedas seri murni... terubat la kerinduan nak makan asam pedas ya... he.. he.. tak payah ler GPK masak asam pedas (hutang bayar sewa blog)... he.. he.. terima kasih kak as... sayang kak as....

manzlie said...

salam atikah..

ishhh mana leh lepas hutang..tuh kak As yang bagi..GPK kena gak masak nanti masa gahtering kita..cikgu mas tuh..dia kena buat jugak sya nak???

ok

sukran

wasalam