MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Tuesday, 23 June 2009

" Cerita Madinah - Suprise..."

Salam from Mekah.....saya jalan punya jalan di sekitar Kota Madinah nih tiba tiba terserempak dengan kedai nih....aduh mak datukkk terperanjat cheq di buat nyer.....cikgu Mas" apa dah jadi..sejak bila dah bukak kedai Minyak wangi nih...Noor, Kok As, Tikah, Kak Nab , Taj and others GPK ( Group Pompuan Kayo) mai lah sini beli minyak wangi Abang Samad Nih...murah murah belaka dan bermacam jenis pun ada...sure spray nanti satu Ballroom berbau wangi...hmmmmm..syukran..wasalam

P/s. Cikgu Mas awat tak habaq cheq ada bukak kedai minyak wangi....!!!!!

65 comments:

Imran Paris said...

saya ni peminat setia perfume mekah/madinah, mcm2 perfume di beli, sbg buah tgn utk kenalan dan taulan. Pernah juga bbrp kali saya di tegur oleh org2 Perancis yg cukup berkenan dgn bau perfume Mekah yg saya gunakan...dorang tanya beli di mana...saya senyum je. Kalau org Perancis suka bau perfume Mekah, mmg kira hebatlah pengusaha minyak wangi di Mekah dan Madinah...SYABAS

manzlie said...

salam imran..

memamg Best jugak perfume sini...yang paling saya suka "Sultan" very nice giler....

sukran
waslam

Imran Paris said...

ooooo YES...Sultan, my mom-in-law belikan saya 2 botol masa dia gi umrah. Sblm drp itu saya tak pernah suka bau perfume Mekah, sampailah dihadiahkan perfume Sultan pd tahun 2007. Kini, hampir tiap kali sy guna Sultan...ada saja yg menegur dan berminat...dah jd trademark sy di Paris ni pakai Sultan...tak sangka En Li pun minat yg sama.

manzlie said...

salam saudara,

ye ker...woww sama jer taste kita...heheheheheh
memmag best kan sultan rasa miles and cool jer bau nyer..

nanti dtg sini say hadiah kan " sultan" but not "Pemaisuri tau..hehhehehe

cikgu mas said...

Salam cik lie

he,he,he,he..nakal yer..

tu lah lambang kasih cheq pada `dia`,tak beritau bimbang cik lie jealous.Dia suka `Sultan`,cheq suka `pemaisuri`,ha,ha,ha

tu semua minyak attar kan,hiss masa mengajar tak leh pakai pening kepala budak...he,he

PINATBATE said...

hihihi..Cik Lie sekarang dah pandai melawak noo...tu tunjiuk ajar cikgu mas lah tu..

syukran ..wassalamm..

cikgu zainab said...

Sensasi betul entri azli kali ni ya! jumpa lah pulak benda2 gini kat Madinah...seronok KN baca!!

Kak As said...

salam,

hidup ni kenalah bergurau juga takan nak serius jer.

ank murid Cikgu Mas lah tuuu.
sebagai presiden GPK memanglah layak sangat sbb dah ada kedai minyak wangi kat Madinah. cikgu Mas ni tak bagi tau awal2,kalau tak tentu Kak As p shopping kat situ, takut kena bagi diskaunlah tu. hehehe ...

bukitkledang said...

As Salam Cik Lie,

Kedai roti?.....Kedai Minyak wangi?...Bestnya.... Boleh beri lokasi atau alamt kedai2 ini Cik Lie? Nanti boleh kami pergi beramai-ramai ke sana.....
Terima Kasih.

Kak Rosi

Engku Artini said...

GPK? semoga saya pun termasuk sekalai dlm GPK tu En Lie..ameen

rosli said...

Salam Azli dan rakan,

Bila baca komen rakan2 mengenai minyak wangi saya pun teruja dan nak join sama dan share pengalaman. Dari tahun saya mula kerja ,1986 hingga 2008 saya memang sentiasa guna perfume 'orang putih', wangi dan ramai yg suka, tapi sejak pulang dari umrah bulan ogos 2008 saya dah jarang guna minyak wangi'orang putih' ni, skrg saya guna one drop perfume, orang kata dia tak ada alkohol, saya tak pasti. Memang masa kat Madinah dan Mekah last year hari- hari saya guna minyak atar yg saya bawak dari Msia, masa tu rasa segan sebab minyak wangi kita punya murah....pakai pun 'sorok2' dan takut2, entah kenapa.

Ada satu hari masa kat dalam masjid Nabawi tu, ada sorang pak Arab tu dicapai tangan saya dan dia calit minyak wangi dan dia terus berjalan sepanjang-panjang saf di Masjid tu, semua orang dia calit dengan minyak wangi tu, dalam hati heran dengan sikap orang arab tu, tetapi baru saya faham, kalau nak buat pahala senang sangat.....kalau satu saf tu ada 300 orang maknanya pahalanya berganda pada hari tu.....satu pengajaran bagi saya yang jahil ini.....

Sdra Azli kalau balik ke Msia, jika tidak keberatan saya nak kirim minyak wangi Sultan tu(bayaran dibuat di Msia ok tak ? )....masa buat umrah last year saya hanya belikan minyak wangi 1000 bunga untuk mak mertua saya dan yang lain-lain saya tak gi cari pun.....dari Msia berniat tak mahu shopping.....begitulah yang kita dapat....Syukran.

NGINAP SRENGENGE said...

salam anakanda,

hebat blog anakanda menghidang berbagai perasa kepada pembaca : dari roti ke minyak wangi.

kalau jelajah kedai2 makan yang menjual berbagai jenis sup , sup kaki kambing yang ayahanda suka.Juga di makan cicah dengan roti gandum kasar.Meleleh air lioq,macam 'pak itam ketageh' ( ini nama lagu R.Azmi tahun 50an dulu.)

Wassalam.

ummu sumayyah said...

Salam,

Saya dah jadi addicted kat blog ni sebab nak tengok gambar terkini...setiap hari...rindu bangat kat dua tanah haram ni..saya ada cerita mnecuit hati pasal minyak attar ni...pernah saya kirim minyak attar 'malaikat subuh' pada kenalan yang pegi umrah...sampai sana di kedai dia pi tanya kat Pak Arab tu minyak attar 'malaikat maut'....terkezut besar Pak Arab tu....sampai sekarang senyum sendiri bila ingat....

ummu sumayyah

Noor said...

As Salam,

cik lie & fren.. 3 hari dok melangut kat tepi ayaq pancut di alamanda.. nak register gathering cik lie.. tapi tggu punya tggu, pengerusi GPK tak nampak muka.. yang nampak pak cik jaga.. he he..

mak aih.. berderet-deret entry nak kena khatam pagi nie.. dari kedai biskut kering sampai kedai minyak attar.. rupa2 nyer ada jugak tempat2 yg cheq tak p seketika disana.. dah nama nyer seketika.. mana nak sempat.. Alhamdullilah ada kawan @ wartawan cam cik lie.. walaupun tak dapat jejakkaan kaki kat tempat2 tu.. dapat tgk pun jadilah.. semoga Allah memberkati segala usaha cik lie..

Cik lie, biskut kering tu kan selain cicah ngan kopi @ teh.. masa cheq kecik2 dulu, mak selalu hidangkan biskut tu ngan 'nyok kukoq' (kelapa parut) yg digaul dgn gula.. sedap giler.. oppsss, kami tak panggil biskut.. kami panggil roti kering.. he he

pssttt.. kaya tahap gaban bang samad tu rupa nyer.. ada kedai minyak wangi.. kat m'sia nie pun dia ada bukak sekolah.. Sek Sultan Abd Samad kat Petaling Jaya.. tu kang, adalah yang nak mintak tukar mengajar kat sekolah tu.. hu hu

Asnija said...

Oooo..Bangunan Sultan Abdul Samad tu pun dia punya ke rupanya...memang sah kaya rupanya, padanlah presiden GPK...

taj said...

salam,

vavava.... abg samad dah bukak kedai perfume...apa ni cikgumas, senyap2 je...
Taj mmg minat ngan perfume tau... betul lah ciklie, perfume 'sultan' mmg sedap...

tapi perfume 'permaisuri', rasanya tak de lagi, leh suh abd samad buatkan minyak tu, spesial tuk cikgu mas... hehhe

bagus jugak pencarian ciklie... mmg kena ngan tempat dan masa...tak sia2 berjalan mencari info/berita terkini utk kita org...

apalagi group GPK, lepeh nih bleh memborong perfume n dpat diskaun ngan abg samad... cikgumas leh rekemenkan...

ewa said...

Salam Cik Lie & fren,

Hebattt....suka sangat blog nie....blog yg ke-2 atau yg ke-3 akan di baca setiap kali masuk internet.... 1st Prof...2nd Pn Roza (ikuti sambungan telenovela)... ke-3, blog En Lie....sbb kat En lie nie dok sebuk baca entry fren yg lain....

Masa dok baca entry arini....saya banyakkannye tersenyum sendiri...tp bila sampai entry Ummu Sumayyah.....Saya tergelak....seb baik time bukan dok tengah minum...kor dak tersedak dah....ahahhah...."malaikat maut"...

Abang Samad mmg gelamor dah sekarang nie....En lie kene pastikan abg samad ikut en lie balik m'sia pas nie.....

Salam
Hanis

Noor said...

Dear Cik Lie & fren..

psttt.. tadi cikgu sms cheq.. dia bagi tau lepas nih bang samad nak bukak salon.. salon janggut.. so, sesapa yang berminat nak berjanggut seperti bang samad bleh register kat cik lie..

opsss.. cik lie pun tgh tanam janggut gak.. wa ha ha.. ampunkan cheq cik lieeee.. serta sampai kan mohon maaf yang berjuta kali utk bang samad.. hu hu

cikgu mas said...

Salam

dear my student Mohd Azli

Cikgu rasa cukup bangga dengan prestasi kamu sekarang ni,tak sia-sia penat lelah cikgu bersengkang mata mengajar kamu selama ni.Apa lah yang diharap dari seorang cikgu selain dari kejayaan anak didiknya.tahniah teruskan usaha,Hujung tahun bila ada Majlis Anugerah Cemerlang pastikan dirimu pelajar terbaik di Makkah..ha,ha,ha

Cikgu pinat

Teknik pedagogi yang kugunakan untuk mendidik ciklie ialah simulasi,fantasi dan sumbangsaran,nampaknya dia seorang pelajar yang pantas menangkap..akhirnya terbentuklah menjadi pelawak yang hebat..he,he,

Kak As
dah k.as suruh lupakan abg samad,,tu yang mas tak nk bagitau,tak naklah ganggu rumahtangga abg samad,nanti wife dia tahu sejarah silam kami..he,he,he

Dear,Noor
Sek.Men,sultan Abdul Samad,!!!ada kisah disebaliknya....hang tau masa cheq kat UM pas abg samad tinggalkan cheq,cheq dok depan pagar sekolah tu 40 hari ,40 mlm
dok menangis..tak kira hujan panas,ribut n taufan sampailah cheq dirawat di Hospital Universiti,barulah cheq ok,hang tau..dah ok cheq masih lagi termenung depan dataran merdeka merenung bangunan Sultan Abdul samad,sebagai monumen cinta kami,ha,ha,ha

Artini
borang dah proses,noor tu oustation jer,,usahawan gotah katakan..

(Nape lak cheq yang reply comment ni..tak per cik li tido dulu naa mimpikan pemaisuri..yelah dah pakai perfume sultan kena ada pemaisuri..tul kan??

cikgu mas said...

Salam noor

terlupa nak bagitau masa sms tadi..tapi agak sensitif..regular coustomer saloon abg samad kat Sec.14 PJ ialah A.Samad Said(sasterawan negara)tengok betapa indahnya n eloknya..janggut Sasterawan negara tu terdandan...ampuuuun Noor cheq tak nak kena tangkap ISA..he,he

sis taj

no problem diskaun tu,tunjuk jer,members card GPK,pas tu jangan lupa speq mata beso tu..conpom.murah.dapat beli Buy One free 3 lagi he,he

hayati said...

salam en azli..best tgk biskut tu.ms say g xnmpk lak..kat area mn 2..

tumpang msg untk imran paris..
akak try tgk blog xleh pun..confidential ke?

maklang said...

kadang minyak wangi ni kalau pakai banyak sangat jadik pening...

maklang ni kena minyak wangi orang putih boleh jadik gatal tekak tau..

minyak wangi mekah pulak, kalau cikit2 boleh lah..kalau banyak kang fenin laa...

Pakej Haji n Umrah said...

Assalamualaikum semua,

Saya & suami telah mengerjakan haji pada tahun lepas. Kami rasa rindu sangat pada kedua-dua tanah haram dan tercari-cari orang yang boleh kami share pengalaman bersama. Alhamdulillah, kawan bagi tau mengenai blogspot cik lie nih... tima kasih lah bebanyak sebab byk new update yang kami dapat untuk melepaskan rindu serta info n comment dari follower yang lain.

Minyak wangi. Hmm... kami pun minat gile ngan perfume tanah haram ni sebab pernah dapat info minyak wangi barat ada dicampur dgn lemak khinzir supaya tahan bau lebih lama. Takut dah nak pakai perfume barat.

silversarina said...

Kalau ke madinah nanti ( Bila ??? )akak nak cari kedai minyak wangi tu . Buat masa suami akak hanya beli minyak wangi dari Abu Dhabi bila dia balik bercuti ( dia kerja di sana ) , wangian yang lembut baunya .

kak jose said...

salam cik lie.

cool! abg samad ade kedai jual minyak wangi!

memang "sultan" antara favorite abg aji kat umah!

syahirah said...

Assalamualaikum cik Lie,

Saya nak tanya perfumes Sultan tu sesuai dipakai oleh kaum hawa??.
Dulu saya ade beli ketika berada disana ttapi dah tak ingat namanya.
Kalau sesuai, berapa harganya ye???
Rasa macam nak beli.Saya dapat tahu blog cik Lie dari kak Rosi.

kak shidah, Chemor Perak.


kak

ijoismart said...

Lie,
Post kat sy banyak2 all the perfume, sy jadi agen dan jual kat depa semua. Depa mesti berebut punya... terutamanya CM. sy tau punya.

raihanah said...

Assalamualaikum Manzlie.
boleh saya dapatkan e-mel address awak? saya bertugas di sebuah agensi pelancongan di malaysia. ingin bertanya lebih lanjut mengenai safwah tower. harap awak dapat membantu kami. tks.

raihanah said...

assalamualaikum manzlie,
boleh saya dapatkan e-mel address awak. saya bertugas di sebuah agenci pelancongan di malaysia. tks.

raihanah said...

salam.
boleh saya dapatkan email address awak? saya bertugas di sebuah agenci pelancongan di malaysia

manzlie said...

salam cikgu..

let me correct you..this is not minyak atarlah..normal perfume but non alchohol...tul tak imran?

sukran
wasalam

manzlie said...

salam kak Pinat..

ya kaa...dok ehhhh..cheq cuma gurau jer tuh...


wasalam

manzlie said...

salam kak Nab..

memamg sensasi entry nih , mau nyer tak..tu nama kedai tuh cuba tengok...for sure lah sensasi dan terkini hehehehheh


sukran
wasalam

manzlie said...

salam Kok As..

hmmm memamg pun dia tuh...sampai cheq pusing satu kota madinah baru jumpa kedai nih...dia duk diam je kat kita nohhhh...


sukran
wasalam

manzlie said...

salam kak Rosi...

boleh apa salahnyer...just tell me bila kak rosi nak mai..heheheh

sukran
wasalam

manzlie said...

salam engku..

boleh , apa slahnyer..p lah jumpa presiden nyer tuh..cikgu mas ..dia dah bukak kaunter dia kat alamanda tempat lepak dia kat situ lah..berdekatan dengan kedai kasut Bonia....tul tak cikgu

sukran

waslam

manzlie said...

slam saudara Rosli...


hmmm satu pengalaman yang paling menakjub kan yah masa tuh..

boleh apa slahnyer..takda masalah..bulan dec nih hantar lah 'Purchase Request"....hehhehe
sukran

waslam

manzlie said...

salam ayahanda..

oh ye ker..nanti anakanda cuba cari sup yang ayahanda maksud kan tuh yah...


skran
waslam

manzlie said...

salam Ummu...

aduhhh..kan ker nak cari nahas tuh..malaikat maut..." takut gak sya..hehehehe but satu nostalgia kan...


sukran waslam.
p/s. sya nonton cerita Bayangan Maut jer dulu dulu kat tv.La ni dah tak tengok tv heheheh

manzlie said...

salam Noor..

memamg sedap gak dgn kelapa parut tuh..hmmm yummy lah...

oh ye tak ya jugak eh..sapa lah nak tukar mengajar kat situ..Kak Nab ker..? takmungkin !!! cheq tau dah sapa???


sukran for the info Noor

wasalam

manzlie said...

salam Asnija...

biasa lah , asal nama samad jer semua dia sapu abih...orang kata " Pukul rata lah.." tul tak cikgu..

sukran
wwasalam

manzlie said...

salam taj..
adalah permaisuri..nak ker? nanti sya carikan..
aha yeh ..cikgu takda diskaun ker? laa nih semu duk tanya nih..

sukran
waslam

manzlie said...

salam Hanis..

oh yer ker nak say bawak balik abg smad...tuh hanis kena lah tanya presiden nyer dulu ..leh ker tak?
say menurut perintah jer..

sukran
wasam

Azemi Ali said...

Salam

Byknya komen samapai 44 dah. Ni sebab abang samad lah ni.. ramai peminat.

manzlie said...

salam azemi..

deopa nih kalau cerita abg smad suka benorr..hehehehe

sukran
waslam

manzlie said...

salam Hayati..

best jugak biskut kering nih..makan sampai kenyang..heheheh

sukran
waslam

manzlie said...

slam makLnang

mesti maklah ni "alah" pada perfume kot..cam kakak saya lah jugak..

sukran
walam

manzlie said...

slam Pakej Haji and Umrah..

alhamdulilah kerana sudi membca blog sya...
mememg wangi minyak wangi sini...but not yang jenis attar lah

sukran

wslam

manzlie said...

salam kak Sarina..

alhamdulilah..bagui lah tuh kan..

sukran
wasalam

manzlie said...

salam Kak Jose..

hmmm sam jugak lah dgn citarasa imran paris dan sya dan taj..sultan is the Best..


sukran
waslam

manzlie said...

slam kak Shidah...

sultan mostly mean for lelaki jer...bau nyer harum and loook gentle sikit...
many thanks kerana sudi membaca blog sya..

sukran
waslam

manzlie said...

slam ijoi..
alright no problem..kita jual perfume la nih nak...share 50 -50..
heheheeh modal ijoi kuar..nak tak?heheheeh sure taknak tuh..hehehe

sukran
waslam

manzlie said...

salam Raihanah...

ada kat profile tuh..
manzlie@yahoo.com

sukran
wasalam

arulz_adnan said...

ramai yg pakai 'sultan' rupenyer..bkn aritu kate x pkai ataar arab ker?? hehheheeh..bau kt kedai jer eh? :P
arul pon pkai sultan tu, tp sbb da rmai dh pkai..pegi Ajmal aritu cari yg lain pulak..lagi layan bau dier..heheh
ajmal punyer koleksi bgs2 bau dier..g la jenguk..

manzlie said...

salam arul..
sultan bukan minyak attar lah..
hehehe

sukran
wasalm

||alis|| said...

salam hj lie;

kiter taknak perfume... kiter nak biskut2 pak arab tuh...

wa wa wa... nampak sedap...

kawan kawan; esok ialah 1 rejab.. meh pose ramai ramai ;)

Imran Paris said...

En Li, saya makin tak sabar pulak nak ke Tanah Suci lg...apakan tidak, dah ada org nak belanja makan roti tamis dan nak hadiahkan Sultan lg...err, Permaisuri tu En Li hadiah kat diri sendiri jelah...buat mengisi kekosongan jiwa...hehehe. Mmm...En Li, tak nak offer ddk kat Safwah ke...teringin gak, brp harga semalam (promotion rate). Nway TQVM for your kind tot.
Another thing, saya baru perasan kakak saya (Raihanah Abdullah) pun ikuti blog En Li....dia ada mintak bantuan En Li tu, kalau tak keberatan bantu ye. Thanks again.

Leenoh said...

Salam Sdr.Manzlie.
Nampaknya blog ni makin rancak, kluak satu satu. ana tau ada banyak lagi. jangan bimbang kami tunggu,
unta tak kluak lagi, kebun tamar pun belum kluak lagi, tak pa pelan-pelan, ikut giliak.
syukran laka.

Atikah said...

Salam en lie...

wah... abang samad jual minyak wangi ya...

kak mas... senyap2 ya... nak satu freee.. he.. he...

pst... en lie tak dpt free ka?

manzlie said...

salam alis...


nani saya bawak balik yer..kalau ada rezeki...


sukran
waslam

manzlie said...

salam Imran..
dont get me wrong..takank perfume permaisuri tuh takapa..(ingat nak suruh dia bagi kat isteri nye hhehhehe)

rate sini mahal lah...kaabah view hari dan bulan biasa 3500sr
ramadan dan haj ni dah fully booked..

ada sya duk beremail dgn dia niah..

sukran

waslam

manzlie said...

salam Leenoh...
ada banyak lagi ..tul cakap saudara tuh..hehhehe
takpa ..pelan pelan.yerk..
sukran
wasalam

manzlie said...

salam atikah...
saya dah beli 5 botol ..takdak pun dapt free...hehehehehe

mntak kat cikgu dia diam jer...
hehheheheh

sukran
waslam

illa said...

boleh kirimkan saya minyak malaikat subuh?apa2 pun emailkan pd puteri_7@hotmail.com

illa said...

boleh kirimkan saya minyak malaikat subuh?apa2 pun emailkan pd puteri_7@hotmail.com