MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Saturday, 20 June 2009

" Cerita Madinah - Tiang tiang Masjid Nabawi...."

Keadaan tiang di bahagian bawah tuh terdapat jaring jaring besi yakni dimana Aircond keluar dari situ..ramai jemaah suka solat bedekatan dengan tiang tiang tersebut sebab sejuk dan dingin selalu di area tersebut...
Lihat lah Jugak di atas tuh mereka meletak kan naskah naskah Al Quran bagi kegunaan Jemaah jemaah semasa berada di dalam Masjid Nabawi ni....alahamdulilah

Salah satu tiang tian Utama (Induk) yang besar nih...cantikan ukiran di bahagian bawah tuh....terpegun jugak tengok nih...
Sebelah tiang tuh jugak depa duk buh Shoe rack yang macam serupa di Masjdil Haram...



19 comments:

ijoismart said...

besarnya tiang2 tu...banyak sungguh tiang2 dlm masjid yer

manzlie said...

salam ijoi...

memamg besar besar tiang nyer..cantikkan ijoi..

memamg banyak jugak...

wasalam

Leenoh said...

Salam Sdr.Manzlie.

Tiangnya besar dan cantik, kelihatan suasananya sejuk, itu hanya tekaan saja.
Syukran lak.

manzlie said...

salam saudara Lenoh..

memamg benar tekaan tuh..

sukran

wasalam

silversarina said...

Salam perkenalan.

Leka akak baca blog Manzile dan terasa rindu untuk berada di tanah haram lagi, kali terakhir ke sana 12 tahun lalu .

Abg Megat said...

Salam,
Alhamdulillah Abg. Mgt dan Kak As selamat sampai dirumah. Sihat belaka kami disini. Pada Cik Lie kami mengucapkan jutaan terima kasih di atas layanan yang paling istimewa yang telah diberikan. Tak tau nak kata lagu mana lagi. Baik sungguh dia.

Rasa macam Cik Lie dok ada dekat saja tengah dok bersiap sarapan untuk kami macam hari tu.

Hanya Tuhan saja yang dapat membalas jasa baik Cik Lie.

Pesan kami, sapa pi sana jangan lupa cari Cik Lie, dia orang baik. Tak kira sapa dia layan sungguh2.
Tak tak tau nak pikir dan kata apa-apa lagi.........

manzlie said...

salam akak..

oh yer ker..alhamdulilah..terimakasih kerana sudi memabca nyer..


sukran

wasalam

manzlie said...

salam abg megat..

syukura abg megat dan kak As selamat sampai ke tanah air..alahmdululah..
alaah biasa jer tuh abg megat...tetamu harus lah di hormati dan di layani dgn mesra..tul tak cikgu..?

wasalm

maklang said...

maklang rindu sampai termimpi2 masih berada di Mekah...

Kak As said...

salam buat Cik Lie,
smoga sihat dan ceria selalu.
rindu pulak kat Haram bila dah berada di rumah. apa nak buat adat bertamu, begitulah ya. Tak bolehlah nak bermukim nanti menyusahkan tuan rumah plak.

Kak As merasa sungguh istimewa kerana Allah menemukan Kak As + abg Megat dengan Cik Lie. sungguh2 istimewa. Alhamdulillah Syukur pada Allah dan terima kasih pada Cik Lie atas kemesraan Cik Lie yang baik hati. Kak As dapat merasakan keikhlasan Cik Lie.
walau pun Kak As tak pandai macam Cik Lie.
Terima kasih, terima kasih , syukran.

cikgu mas said...

Salam

Betul tu cik lie,100 markah tetamu mesti dimuliakan,itu ajaran nabi,nampaknya abang dan kakak dia dengar dia kena buli dgn cikgu..dah maafkan cikgu ker???..cikgu janji tak buat lagi..

abg megat,salam untuk k.as yer..tlg bagitau buatkan cik lie cucuq badak..sian dia teringin,dia memang baik tapi mudah majuk tuu..ye lah sensitif dok jauh sorang2..betulkan cik lie??

PINATBATE said...

Salam..
Kisah tak dpt kulupa..kali pertama masa masuk masjid Nabawi waktu tengahari panas terik ..bila masuk jer saya terasa badan sejukkkk...dingin semacammm....dalam hati saya kata " macam ni rupanya masjid nabi..berbeza dgn cuaca kat luar..masuk terus terasa dingin.." Lepas solat baru perasan saya duduk betul-betul sebelah tiang besar yg ada aircond kat bawah..patutlah sejuk jer..Subhanallah!

UmmuAdam said...

Salam Cik Lie,

Dapat tengok tiang2 kat masjid nabawi tu pun dah cukup seronok. Tq Cik Lie. Salah satu gambar kat luar kawasan masjid tu saya jadikan wall paper....pemandangan yang sungguh mendamaikan.

manzlie said...

salam mak Lang..

ye ker...tu tanda nyer nak mai lagi sini kot..hehehehe senyum sokmo

sukran
wasalam

manzlie said...

salam Kak As...

syukur jugak kok As dan selamt sampai dgn abg megat...saya pun bersyukur dapat bertemu dgn kok As sekeluarga..syukur pada allah swt..kok As dah macam kok saya sendiri rasanyer...
ehh jgn cakap camtu kok As,,kita semua nih insan yang sama allah bagi....

sukran
wasalam

manzlie said...

salam cikgu..

hahh dah tau kok kita dah balik tau takut"..hehehehehe
cheq ni nak cikgu punya cucuk badak gak...ok

wasalam

manzlie said...

salam Kak Pinat..
ohh ye ker...hmm kenalah kak pinat duk kat tiang selalu..nak rasa sejuk kan


sukran
wasalm

manzlie said...

salam Ummu adam..

alhamdulilah..bagus tuh..so kalau rindu masjid nabawi just tengok picture kat wall paper tuh..

sukran
wasalam

rezeki said...

salam cik lie,
bercerita ttg tiang kat masjid Nabawi, terdpt sebtg tiang iaitu Tiang Mukhallaqah. Terltk berhmpiran Mihrab Nabi(bekas btg kurma yg sering digunakan oleh nabi ketika khutbah maupun bersolat)
Setlh dibina mimbar, baginda akan melewati btg kurma yg dulu digunakan semasa berkhutbah.Tatkala dilewati, btg kurma itu menjerit hingga terbelah. Baginda turun dan mengusapnya hingga tenang.Imam Hasan al Bashir pernah bercerita." Wahai manusia, btg kurma merintih merindui Rasulullah meminta baginda kembali ke tempatnya, kalian mestinya lebih merindui pertemuan dgn Rasulullah " (Syarh al-Syifa li al-Qari 3/63)