MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Tuesday, 23 June 2009

"Cerita Madinah - Makan Biskut/Roti keras...."

Masa di Madinah for dinner saya cuma makan Biskut atau roti keras ni, perasa cheese nih...sedap kalau di cecah dgn ayaq teh panas...teringat masa kecil kecil dulu arwah mak suka beli kat mamak roti basikal...pastu kami pakat ramai ramai adik beradik makan for dinner...sebab masa tuh takdak duit..cheq hidup susah masa tuh...mak pernah pesan " hang kalau ada rezeki lebih dan senang ingat kat orang jangan kedekut simpan sendiri masa kita susah takda sapa nak tolong tapi jangan buat camtu kat orang sebab ni semua allah swt yang bagi" . sampai sekarang lah cheq sedar diri dan mesti ingat pesan arwah mak...
Roti nih pun sedap jugak..sekali makan sebiji dah kenyang giler..hehehe perasa bijian tuh...roti arab nih memang sedap kalau di cicah dgn ayaq teh/kopi panas..hmmm

Roti yang ni pun sedap jugak ..sekilo 12 riyal , masa saya beli ari tuh..makan dalam bilik di hotel penginapan...kena jugak dengan ayaq teh panas....baru ada" kick"
Roti ni sekilo mahal sikit 15 riyal kot...perasa garlic bread lah...


30 comments:

Imran Paris said...

wah...ni mesti saya cuba semuanya nanti, saya ni mmg penggemar roti, kat Msia lagi mmg saya suka roti, dulu pernah di Jepun saya gila makan roti...di Paris pun sama. En Li, bagus En Li ingat pesanan mak EN Li yg suruh En Li beringat bila idup dah senang...tp ada gak org yg berbeza....bila dorang senang dorang takut nak kongsi kesenangan sbb risau harta tu abis kat org lain, saya PELIK...tp mmglah rambut sama hitam, hati lain2. Yg penting kita belajar dr yg baik, betul tak Tuan Haji :)

manzlie said...

salam Imran...

kat paris kan ada satu roti yang famous tuh.. French Loaf betui ker ejaan saya tuh..heheheheh

Pesanan ibu untuk kesejahteraan anak anak dunia akhirat...prinsip saya lah...hehehe

sukran

waslam

Imran Paris said...

roti perancis...kat sini depa panggil baguette.

En Li...semoga arwah ibu En Li ditempatkan bersama mereka yg di kasihi dan diredhaiNya, insyaAllah

manzlie said...

salam saudara Imran..

Many thanks for the Doa..



sukran
waslam

PINATBATE said...

Cik Lie..
ambil gambar kedai roti arab lah..penuh sekedai bau roti..pas tu bau dia bila dibawa angin...fuhhhh...sedap gilerrr...kedai halawah yg ada gula-gula besar gabak ngan kacang-kacang tu pun best gak...

ehh...nak ajak cik Lie shopping pulakk..

cikgu zainab said...

ish ish...wat terliur pulak bila KN tgk pelbagai jenis roti ni...mmg benar roti mcm ni sedap dicicah dgn teh O / kopi O panas!! tp x leh cicah lama sgt..nanti lembik jadinya!!

Kak As said...

salam,

wahhhh... mula2 nampak tadi ingatkan kayu api, rupa2nya roti. hehehe..

masa kat Madinah tak sempat nak merayau sbb dok kalut nak p Masjid. tak pernah lah nampak roti tu.

rezeki said...

betul tu, kalau cecah dgn kopi, tentu lazat rasanya. Cik Lie, kat area mana kedainya ?

taj said...

salam,

roti ni mmg keras giler... tapi sedap cicah ngan kopi... hehehe, nostalgia..

mmg Taj suka mencicah dr zaman sekolah lagi... biasalah org kg...

cikgu mas said...

Salam cik lie

va,va,va,menariknya entry ni..terkelip2 mata saya tengok.betul kata kak as ingat kayu api..

keras2 betul nampak..tapaukan 4o batang kita wat gathering nanti!! dan 2 batang lagi untuk cikgu buat rotan untuk budak nakal,sebatang untuk guna kat sekolah... sebatang lagi special untuk ciklie yang sudah semakin nakal,he,he

eha said...

Salam Cik Lie,
Get to know your blog from friend. Alhamdulillah akhirnya jumpa juga blog mengenai pengalaman di Makkah. Bila baca dan lihat gambar membangkit nostalgia dan rindu yang mendalam kt dua2 tempat istimewa ini..syahdu dan rindu..moga Allah mudahkan dan diberikan rezeki untuk saya n keluarga kembali ke sana dalam masa terdekat.

Salam ukhwah..

kak jose said...

salam cik lie.

entri cik lie kali ni memang menarik.Roti keras!

tengok saje gambar2 ni akak teringat mase dulu.
pernah gak makan dengan air teh panas. memang sedap. tambah2 lg waktu hujan.perut tengah lapak!

Ni kat Madinah ye cik lie?Area mana ye?

cikgu mas, bagus cadangan tu!.

akak Roosni said...

salam En Lie,
Cerita apa sajalah mengenai Mekah dan Madinah memang tak pernah menjemukan..Alhamdullilah ada blog sebegini,doakan saya dan keluarga dapat sampai kesana selalu.

ijoismart said...

Lie, nampaknya semua org nak rasa roti kering arab. kat mesia semua roti kering cina buat. kalau pak arab jual kat sini, mesti laku sbb semua org islam nak yg halal.

Abg Mgt said...

Salam,

Abg Mgt ingat ketulan bata semen untuk buat Zam-zam Tower sebelahan hotel cik lie tuu.

Macamana nak makan, nampak macam keras sahaja.

Nanti pi ni cik lie tolong beli naa, nak cuba makan dengan kak as.

manzlie said...

salam Kak Pinat..

nop problem..jom shopping bersama...ajak lah GPK sekali

sukran
wasalm

manzlie said...

salam kak Nab..

betui tuh..cicah dgn ayat teh o..hmmm sodap kan..

sukrna
waslam

manzlie said...

slam kok As..

tak kan lah cheq nak makan kayu api lak..hehehehe

ye ker..kok as tak sempat kot...

sukran
waslam

manzlie said...

salamRezeki...
area kat dgn Bank Ar Rahji lah...
jauh gak dari Haram..

sukran
waslam

manzlie said...

salam Taj...

memamg keras giler tapi sedap di cicah dgn ayaq teh O atau kopi O ..sedpppppp

sukran
waslam

p/s. samalh kita kan org kampung

manzlie said...

salam cikgu mas..

nanti bila nak balik kl say tapaukan satu guni..leh cikgu jual kat padang seklah tuh...heheheh

sukran

waslam

manzlie said...

salam eha...

terimakasih lah kerana sudi membaca blog saya nih...

sukran
waslam

manzlie said...

salam kak Jse..
memamg kat madinah nih..
kat area dekat bank Ar rahji...jauh sikit tuh dari Haram..

sukran
waslam

manzlie said...

salam akak Roosni..

alhamdulilah..suka gak semua oarang suka cerita roti nih..semua ada nostalgia tersendiri..


sukrn

waslam

manzlie said...

salam ijoi...

ahaaha kan..
camner ? kita bukak nak kedai roti nih kat kl..sure laku nanti and masuk dalam Jalan2 cari makan...


sukran
waslam

manzlie said...

salam abg Megat...

dokk ehhh mana ada ketulan simen tuh....
ok nanti kok As dgn abg megat mai cheq belikan untuk hamaa berdua noohh..

surkan
wasaam

Atikah said...

Salam en lie...

Bestnya roti cheese... tgk roti2 nie, lapor ler pulak... en lie, poskan kat cini... tak pun, nanti balik sini jangan lupa tapau... he.. he...

manzlie said...

salam tikah...

nanti saya tapau kan untuk tika yer..jgn risau..

sukran
waslam

aishah badaruddin said...

salam, terjumpa blog ni 2,3 minggu lepas.. terus rajin menyinggah. sgt suka melihat gambar2 yg dipaparkan..

manzlie said...

salam aisah...
many thanks kerana sudi membaca blog saya..

sukran
waslam