MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Monday, 15 June 2009

Cerita Madinah - Luar Haram part 2"

Permandangan Masjid Nabawi dari depan Pintu Masuk Utama
Cuaca Di Madinah amat terik 48c...terasa bahang panas nyer


Depan Pintu Gate Utama Masjid Nabawi Madinah
Asalamuaalikum wbt...cuaca di Madinah boleh di katakan agak panas terik jika di bandingkan dengan cuaca di Makkah...maybe lebih kurang 48c...semenjak duk di sini walaupun baru sehari saya dapat merasa kan perubahan cuaca yang amat ketara..beside that saya selalu jer minum air yang banyak disini untuk mengatasi kehausan dan kehilangan banyak air dibadan...almaklum lah saya kan kena berjalan jalan di sekitar Haram untuk mencari bahan penulisan blog ni..alhamdulilah walaupun basah kuyup baju nih tetapi rasa puas di hati ni taakala dapat info info tentang Madinah....lebih kurang 5 botol mineral air telah saya minum setiap hari bagi mengatasi masalah tersebut.......sykran ..wasalam




22 comments:

NGINAP SRENGENGE said...

Salam anakanda,

Gembira sekali nak mendengar cerita2 kat Madinah.

Boleh ziarah Nabi saw setiap hari.

Wassalam.

Leenoh said...

Salam Manzlie.
Kelihatan di dalam gambar sangat cantik dan indah,
Memang menggamit kita untuk ke sana.
Anta sangat bertuah Manzlie.
Syukran laka wa jazakallah. wa ilal liqak.

Azemi Ali said...

Salam cik lie,

Harap jaga kesihatan dengan baik. Angin panas Madinah amat panas. Hidup saya kering berdarah ketika di sana. Angin amat panas ketika Zuhur dan Asar. Masih kah begitu?
Kurangkan berjalan di open space waktu siang.

Selamat beribadah.

kak jose said...

salam cik lie,
gambar2 yg ditunggu dah tiba!cantik dan betul mengusik hati.
thanks cik lie. terubat rindu untuk sekian lama.
kakak doakan semoga cik lie di limpahi rahmat dr Allah swt atas segala usaha selama ini.

cikgu mas said...

Salam en azli..

selamat kembali..cantiknyer masjid nabi,ukirannya begitu indah di pandang mata..macam kata kak jose indah dan mengusik hati..

tapikan ada satu mengusik hati saya!!iaitu sejenis makhluk dibajumu.sangat2 diriku kenali..wah sampai ke Madinah dia follow u yer..hmm menggangu keindahan jer..he,he..kirim salam sikit kt makhluk tu..!!!

Haikal Sulaiman said...

lawo baju lacoste abg tu + ngan background masjid nabawi !! ngeh3

cikgu mas said...

salam..tumpang lalu abg aji..

Haikal lawa yer lacoste tu dok berlingkar n melibas depan masjid.??..hiss tak kenalah cikgu rasa..lacoste tu hemsem kalau dok kat tepi pantai or pool.cikgu faham sangat tabiat makhluk tu dia tak suka dok tempat panas..betulkan abg aji??baju tu memang lawa tapi tu lah makhluk tu mengusik hati..

manzlie said...

salam ayahanda...

yup , memamg gembira dapat memberi salam pada Rasullah saw...juga saya sampaikan salam salam darai mereka semua..

sukran

waslam

manzlie said...

salam Leenoh...

sungguh indah permadangan disana..amat terasa aman damai and cool jerr...

syukran

wasalam

manzlie said...

salam azemi,

memamg disini lebih panas dari kota mekah...saya berjalan kaki sehingga melecet di buat nyer..but alahamdulilah...semua ni adalah dugaan dari allah swt...walaupun basah kuyup baju akibat dek panas tapi alhamdulilah cuma ada kena batuk batuk sikit jer..mungkin sebab saya asyik minum air sejuk berbotol botol kot..hehehhe

sukran

wasalam

manzlie said...

salam kak Jose...

alhamdulilah kak jose suka dan hepi menerima semua gambar gamabr tuh..jgn risau akan ada lagi banyak gambar yang akan menyusul nanti..

sukran
wasalam

manzlie said...

salam cikgu mas..

memamg cantikkan masjid ni serta ukiran ukirannyer...pasti mengusik kalbu.but di baju saya nih lagi mengusik jiwa dan kalbu cikgu kan...hmmm tapi syang disini banyak unta lah dari Boyer...hehehhehe

syukran

wasalam

manzlie said...

slam Haikal..
laa yer ker...tima kasih...so jgn lupa nanti haikal pun eli lah baju tuh banyak banyak and pakai...ada sorang jee follower blog saya nih yang sensitif dgn 'mahluk' tuh..hehehhhe dia fobia sikit...


syukan
wasalam

manzlie said...

salam cikgu mas...

" apakah salahnye baju ku shingga di perkata kan leh mu wahai sang suria..."

cikgu mas said...

salam cik lie

tak salah baju tu..tapi tu lah!!!hiss tak selesalah..pakai baju "Camel" kan hemsem..Camel jugak idamanku..tak perlah nanti saya hadiahkan Camel..nampak baik jer camel bersopan santun bermata sayu baru sesuai dgn background masjid,,n padang pasir,betul tau Haikal..

ijoismart said...

Susah payah Lie semoga mendapat ganjaran dari Allah

Yem0805 said...

Salam Mazlie,

Terima Kasih gambar2 Masjid Nabawi..
memang indah sekali..

hanalee said...

Salam Cik Lie,

Cantik sungguh pemandangan diluar masjid Nabawi tu... dengan payung2 nya... nampak redup walaupun suhu mencecah 48C...

p/s Take care semuga cik Lie cepat sembuh dari batuk....

manzlie said...

salam cikgu...

camel pun camel lah..janji cikgu hepi kan...hmmmm

sukran
wasalam

manzlie said...

salam Ijoi..

sukran for the doa..

wasalm

manzlie said...

salam Yem0805..

alhamdulilah , semoga kamu suka dan hepi dgn gambar gamabr tuh

sukran
wasalam

manzlie said...

salam Hanalee..

ye ker..ok sukran
and hope you will be happy also..

wasalm