MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Tuesday, 30 June 2009

" Cerita Madinah - Al Mikat Masjid Dzulhalifah."

Permandangan dari Luar Masjid Al Miqat Dzulhalifah yakni tempat mikat di sini sebelum Jemaah terus datang ke Kota Makkah...
Terdapat taman yang indah dah syhadu di luar kawasan Masjid Khoba nih..agak cantik jugak pokok pokok di tanam di sekitarnyer...

Suasana dalam Masjid Dzulhalifah Madinah dimana jemaah jemaah menunaikan solat sunat serta berniat Umrah disitu..alhamdulilah..agak tenang jer kawasan di dalam nyer..
Ini lah dia bagi saya salah satu tempat mengambil wuduk yang paling bersih dan cantik pernah saya lihat yakni di dalam kawasan Masjid Dzulhalifah Madinah...
Di kawasan Luar parking Masjid Dulhalifah Madinah terdapat gerai gerai yang telah di sediakan menjual barang barang keperluan Umrah serta makanan and minuman..alahamdulilah...




P/s: Minta maaf semua pembaca blog budiman ada pembetulan sikit nama Masjid tersebut, ada kesilapan teknik sikit..maafkan saya yer..

29 comments:

Imran Paris said...

Masjid Khoba...thanks En Li, ni suatu cerita baru...tak pernah tau kewujudan masjid ni, atau mungkin saya terlepasa pdg...kat mana ye letaknya masjid ni. Sungguh syahdu nampaknya. Thanks again

Imran Paris said...

En Li...sorry...ganggu lagi, bukan di Bir Ali ke ni, saya mcm cam pulak gambar pertama tu, sbb sy pernah ambik gambar di situ, kalau betul, makna sy pernahlah ke situ, cuma masjid ni nmpk berbeza diwaktu mlm. Please update ye. Thanks. Eh...tak tidur lagi tu,napa tuan hj?

rezeki said...

Salam cik lie dan semua,
mengikut sejarah, ketika nabi dlm perjalanan hijrahnya dari Mekah, baginda berhenti di rumah Kaltsum ibn al hidam . Nabi mengikat tali untanya dan kemudian membangunkan masjid Quba. Merupakan masjid pertama yang dibina oleh nabi dan para sahabat di Madinah.Maka turun ayat al-Quran
Allah berfirman "Sesunggguhnya masjid yg didirikan atas dasar taqwa, sejak hari pertama adalah lebih patut kamu bersembahyang di dalamnya. Di dalamnya ada orang2 yang ingin membersihkan diri. Dan ALLAH menyukai orang2 yg bersih"(Surah al-taubah ayat 108)

||alis|| said...

salam cik lie..

waaa.. 1 lagi penemuan baru nih... :)


quba tuh setahu saya ada maknanya, dulu penah teringat, la dah terlupa, adeh~

Yem0805 said...

Salam Haji,

Masjid Khoba mmg betui suatu cerita baru..yg tau di madinah masjid Quba tp tak tau la masjid yg sama tp kalau tgok dari dalam mgkin tak sama..tunggu haji terang lg..

hayati said...

Salam En Li


ada hadis rasanya jika berwuduk di rumah kemudian ke Quba' dan solat. sama pahala spt 1 umrah..

yg dalam entry ni Khoba ke Quba'?

ke saya tersilap..harap perbetulkan..

maklang said...

maklang nampak cam kat Bir Ali..kot2 salah kot!

ke masjod Quba' cik lie...?

Noor said...

As Salam,

dear cik lie & fren...

dari pengamatan hamba yang kelabu asap sikit nih.. cheq rasa nie masjid Bir Ali di Dzulhulaifah.. tempat kita berniat umrah sebelum ke mekah.. Kalu nak kata masjid Quba, memang sah bukan, sebab aritu cik lie dah kluarkan entry pasai masjid Quba.. emmm.. ataupun mungkin masjid Bir Ali nie juga dikenali sebagai Masjid Khoba!!

Satu persoalan yang memerlukan cik lie merungkaikan nyer.. he he.. cheq tggu jawapan nyer arrr..

masni qisrine said...
This comment has been removed by the author.
cikgu mas said...

Salam

sis noor,amboii persoalan besar yang masih belum terungkai sering mengangu ketenangankan..

masjid Khoba panggilan orang arab kt sana kot..macam masjid kucing kt mekah org arab panggil lain,org melayu jer panggil masjid kucing,sebab byk kucing..biar cikgu jawab sebelum cik lie `khoba` dar tidu???

aah,betul lah imran..kenapa pulak pelik sangat waktu ciklie post n3 ni..sepatutnya masa ni tgh tido lena,dibuai mimpi..hiss nape tu abg ajii.??..apa yg mengangu hati dan fikiranmu,??he,he,he..macam cheq tahu jer...dah-dahlah tu bwk bersabar ek!!!

rosli said...

Salam Azli and frens,

Saya pun setuju dgn semua kawan2 mgkn ini kat Bir Ali dan nama masjid tu adalah panggilan orang Arab, apapun kita tunggu penjelasan Sdra Azli. Saya pun last year ada snap beberapa keping gambar kat taman tu, masa tu mereka baru cantas dahan dan pruning. Sdra Azli kena jelaskan segara untuk hilangkan rasa gelisah kami ni. TK

manzlie said...

salam Imran..

yup nih lah dia masjid Khoba on the way to Makkah..sebelum keluar ke Highway nih..lebih kurang 3 kilometer from Masjid Nabawi..
netul tuh near Bir Ali area..
syukran


waslam

manzlie said...

salam Rezeki..

alhamdulilah...many thanks for the information..

wasalam

manzlie said...

salam Alis..

quba means " from where to start"

tuh yang sya dapat jjawpannyer dari mutawaff kat sini..

syukran
waslam

manzlie said...

salam Yem..

Ini adalah masjid yang sma di Madinah tuh...

syurkan
waslam

PINATBATE said...

salam..jadi,masjid Bir Ali lah ni?

khairyn said...

salam,
mohon laluan :)

Imran kalau nak berumrah satu keluarga boleh ke aku tumpang mahram? Kena pi melawat Paris dulu la ye :)

Encik Lie
Terima kasih atas gambar2 yg jadikan penguat semangat nak ke sana

Imran Paris said...

En Li...tumpang lalu lg...Harny, boleh saja, yes pls stay with us in Paris k. Nway kalau ambik visit visa...tak perlu mahram, u cud also go from London. What u need just a guarantor kat Saudi...kalau ada kenal sapa2 kat sana ok je. M sure En Li kita pun tak kebertanan membantu. PA in my office ada buat time umrah Ramadhan last year, mmg no prob. Thanks En Li atas laluan yg diberi :)

manzlie said...

salam kak Pinat ,

yes, terssilap tadi tulis..almaklum lah dah kul 3 pagi..nak cepat jer..

syukan

waslam

manzlie said...

salam semua my commentor..

minta maaf sebab saya tadi salah buat posting..almaklum lah dah kul 3 pagi tadi..jadi sya ada kesilpan sikit...maafkan sya yer..sebenar nyer masjid tuh di panggil Masjid AlMiqat Dzulhualaifah..bukan masjid Khoba/Quba..

maaf kan sya semua..tersilap sikti,..

sukran
waslam

manzlie said...

salam Khairyn,

thanks for the comments.

syukran
wasalam

Atikah said...

Salam en lie...

Patut ler... malam tadi dok baca masjid Khoba... tup2 hari nie tgk Tajuk lain... confius jap... mlm td smpt baca jer... tak smpt post komen... dah zzzz....

Kak As said...

salam,

tak pa lah Cik Lie kesilapan yang tak disengajakan, lagi pun tak kena bayaq Dam pun. hehehe.

cikgu mas said...

salam cik lie

dah masuk perdebatan parlimen barulah cik lie sedar yer,he,he..tak per biasalah dah 3 pagi..awatnya tak tido lagi?? nanti berat kepala pulak...betul kata k.as tak payah bayar dam..kena denda dgn cikgu jer..cik lie ni kelakar tau!!

manzlie said...

salam Kok As.

cheq jadi mamum lak pagi tadi..hmm sorry lah yer...

kesilapan mengajar aku erti kesabran"

wasalam

manzlie said...

salam cikgu mas.

amboi dia seuka denda orang pulak...hmmm


sukran
waslam

G said...

mana perginya komen sy tadik ek?..heran..heran.

Kak As said...

salam,

kesilapan adalah guru yang terbaik jika kita melihat dengan pandangan matahati.

manzlie said...

salam KOk As..

terimakasih atas nasihat kaka tuh...akan sya semat di dalam hati nih..

syukran

waslam