MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Tuesday, 16 June 2009

" Cerita Madinah- Suasana Dalam Masjid Nabawi Part 1."


Cantik sungguh lampu lampu dan ukiran tiang tiangnyer



Salam from Mekah...kheif halaq ente semua....aliumm ana nak cerita sikit tentang keadaan di dalam Masjid Nabawi Madinah...masa saya mula mula masuk yakni kali pertama memandang dalam kawasan Masjid nih...aduhhh terpegun sunguh rasa hati ku...terasa terlalu indah sungguh ukiran serta permandangan didalamnyer...rasa sejuk jer mata memandang ...baru lah saya tahu kenapa ramai orang suka solat ( never fail 5 times solat a day here) di dalam Masjid nih...terasa aman dan damai serta tenang jiwa bilamana berada didalamnyer..bukan hanya keindahan serta hiasan lampu lampu tetapi mungkin juga dengan adanyer makam baginda Rasullah saw..membuatkan tempat ini terasa terlalu aman, cool and tenang rasanyer..alahamdulilah..Baru saya tahu kenapa Rasullah kita amat suka Madinah....mulai dari entry ni akan saya papar kan beberapa keping gambar yang sempat di rakam kan sewaktu didalam masjid Nabawi ni..( walaupun dalam keadaan takut sikit almaklum lah disini tak serupa cam di Masjdil Haram..Camera are not allowed to bring in dan kalau kita snap sure kena tegur dari mereka..) dengan harapan anda semua akan terubat kerinduan Masjid Nabawi dan gembira hendaknye.....syukran..wasalam



12 comments:

taj said...

salam,

subhanallah...
mmg madinah mendamaikan, lebih2 lagi dekat Rasulullah SAW,
dan org2nya pun lebih sopan dibandingkan dgn org mekah...
cik lie,
masjid Quba, tak ada gambar ke...

Intanterpilih said...

subhanallah....seet sweet madinah...memang pengalaman kat madinah sangat manis.......masjid nabi tu rasa aman je kan?betul kata cik Taj...orang orang die pun agak lembut.....

manzlie said...

salam taj..
yup..memamg mendamaikan kat madinah...
masjid quba ada tunggu nanti...let me show you all gambar 2 masjid nabawi dulu yah...sabaq lah cik oiii heheheheh

sukran
wasalam

manzlie said...

salam Intan..

aman dan damai sini..kalau pas solat sure taknak kuar kan..but sya kena gak kuar cari bahan bahan for you all but hepi lah sini..terasa ketenangan jiwa dan raga..heheheh

sukran..

wasalam.

p/s.. mana cikgu nih..?

cikgu mas said...

Salam fren

oh pandai cari kita..pas dok gelar mas joko,cheq merajuk lah..pi lah try jual bakso kt Chow kit,mujur ada abg `s`dok pujuk..he.he..taklah pe lagi meeting, extra class dah sibuk for prepare SPM..

pasal camerakan..guard k situ very strict tau,garang,dia lempar jer kalau bwk brg2 larangan,api krn niat cik lie baik Allah izinkan jugak...betul kata sis taj..pengurusan masjid nabawi lebih teratur,orgnya lebih sopan..kalau kt pintu masuk untuk ladies guard kt situ check habis-habisan ,habis kena raba satu badan..ni nk tanya orang lelaki tak kena raba ker??(jgn salah faham yer..raba cari camera he,he)

manzlie said...

salam cikgu...

hmm jaul bakso lagi..camner tak panggil mas joko sebab asyik suka jual bakso tul tak?..

orang lelaki masuk mana ada kena raba raba ..depa buat dekk jer lah..hehehehe

sukran
wasalam

cikgu mas said...

salam cik lie

oh ye ker,orang lelaki dia orang buat deek jer..pasal apa org pompuan kena check teruk cam tu,???tak berpeluang langsung nk bwk camera ,hphone bercamera pun tak boleh..botol air pun kena rampas tau..bertuah yer org lelaki,kami beratur untuk dicheck..pelik sangat rasa..nervous semacam jer..kami nk masuk raudah pun susah tau,ada masa yang ditetapkan.

Yem0805 said...

Salam Haji Mazlie,

Subhanallah memang kalau berada di madinah juga didalam masjid nabawi rasa tenteram mendamaikan dan rasa seronok jika di banding suasana org2 di bandar mekah ..

Itu lah keajaipan tempat bersemandi Nabi kita, semuga Haji Mazlie juga semua umat Islam mendapat syafaat Rasullulah.

cikgu zainab said...

Salam Azli,
KN ucapkan tahniah kerana berjaya snap gambar2 ni buat tatapan kami semua. Terima kasih banyak ya.

manzlie said...

salam cikgu mas..

saya ernah tanya kenapa?depa jawab mai habaq kat cheq kata, orang pompuan ni kena teliti check sebab depa ni taksub sangat yakni suka berlebih lebih or dalam erti kata orang pompuan ni over sikit"..specially fro iran and turki..tuh yang jadi camtuh..

sukran
wasalam

manzlie said...

salam Yem0805..

thanks for the comments..

sukran

wasalam

manzlie said...

salam kaka Nab...

alhamdulilah..ucapan terima kasih jugak pada kak Nab kerana menghargai nyer..

sukran
wasalam