MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Tuesday, 16 June 2009

Cerita Madinah- Suasana Dalam Masjid Nabawi Part 2."

Suasana dari pintu Depan - pintu Utama
Teratur susunan tiang tiangnyer


Jangan marah nyer- penulis blog ni suka bergambar.
Di tengah tengah Masjid Nabawi nih....




29 comments:

ewa said...

Salam En Azlie,

Suyuk Alhamdulillah....Dengan izin Nya juga, telah ditentukan En Azlie menjadi insan yang menghubungkan kerinduan & keinginan kami di sini ke bumi Mekkah & Madinah....
Ya Allah...cantiknye...Doakan semoga satu hari nanti saya juga akan berada di sana....
Sejak mengenali blog En Azlie nie....tidur saya juga termimpi2 menyatakan keinginan untuk ke sana....

Hanis

manzlie said...

salam Hanis..

alahamdulilah kerana sudah ada keinginan ke sini..insyaalah bila mana kita memapunyai niat yang suci dan ikhlas..insyaalah allah akan makbulkan permintaan kita..

sukran

wasalam

hallum said...

salam en azli..
mmg sentiasa ada perancangan nak ke sana lg..makin jauh dgn Haramain, makin rindu rasanya ('',)
dh dibuka ye payung2 tu..subhanallah, cantik sungguh..masa sy kat sana aritu, masih dlm pemasangan lg..
en azli tengokla bumbung yg boleh terbuka tu plak nanti..
semoga sihat dan selamat sumenye..amiin

cikgu mas said...

Salam en azli..

Sangat cantik...sedamai-damai tempat,ramai yang ambik peluang baring-baring menikmati kedamaian masjid,disitukan ada Rasuluallah n taman syurga pasti kedamaian yang kita rasa luar biasa..

saya ..ni cik mie kata mempunyai daya pengamatan yang tinggi,tengok cik lie posing kat mana2 macam2 style dah cik lie cubakan.cuba pandang sebelah tepi gambar cik lie posing jeling2 tu..kt guy yang pakai jubah kotak2 tu!!!hiss tak nak cuba ke style tu..???he,he,he ,he,sori yek..saya memang noti..nk wa camner YEK??

manzlie said...

salam Hallum..

jgn risau gambar bumbung yang boleh buka tuh ada dlam simpanan saya ..lum lagi kuar..tunggu nanti kemunculannyer...heheheh

surkan
wasalam

manzlie said...

salam cikgu mas..

hmmm akmu ni..selalu ada jer alam fantasi tuh..daya pengamatan lah..duk tengok gambar boyer lah..semua tau kan...

sukran
wasalam

cikgu mas said...

salam..cik lie

mana ada fantasi ni realiti lah..abg aji..yang berfantasi agaknya.. saya tak nampak mana2 boyer pun tak situ,kat luar entry semalam ada lah..soalan tak jawab tu..cikgu bertanya ni??..kalau sudi jawablah..he,he,he (baru kena usik sikit nak marah dah)..

||alis|| said...

salam hj lie..

moga alis juga bakal jejakkan kaki ke sana kelak... amin insyaAllah ;)

==========================
ruang forum bersambung:
cikgu Mas Airlines;
sapa tukang amek pics2 haji kat sana? *sowi yer haji, kepoh jap~ lalala~*

cikgu mas said...

salam..tumpang lalu haji azli..

still intrested lagi nk tau yer alis???sebelum tu..shy lah panggil cam tu..cam nk fly pulak..call me mas jer!! haji azli cheq bagi tau yer..

oh yang snap pic hj azli dah tentu PA nyer..sweet guy,nama Samad..alis try lah `usha` abg aji mintak tunjukkan gambar abg samad boleh kita tengok sama-sama..tapi saya bimbang alis tak leh tido nanti...tul kan abg aji??

Kak As said...

salam dari Abg Megat dan Kak As dari Makkah Al Mukarramah,

Alhamdulillah kami sihat disini dan dapat mengerjakan ibadat dengan sempurna,InsayaAllah.

Kepada rakan2 semua kami doakan supaya dapat menjadi tetamu Allah.

Rasa sungguh bertuah dapat berjumpa Cik Lie, macam adik kami.Betul apa yang disangkakan memang Cik Lie sangat baik sampai tak bagi kami balik kehotel kami dan minta duduk dan makan bersama dengannya.

Untuk makluman Cik Gu Mas,
kami tadi makan nasi Kabsah Ayam dibilek Cik Lie. Amboi mak sedap sungguh. Dia tak makan pun dok tengok kami makan saja. Abg Megat pula tengah lapaq, apa lagi balun betoi2 punya. Kemudian Cik Lie suruh lepak kat bilek dia sehingga masuk waktu Asar. Apa lagi jadi orang Arab laa kami............
wakil GPK (Kak As)

Terima kasih untuk Cik Lie

Salam rindu dari kami.

Abg Megat said...

Salam dari Kota Mekkah untuk semua,

Aduhai seronok dapat berjumpa Cik Lie. Macam dah kenai 10 tahun. Peramah dan mudah mesra.

Sapa mai sini mesti cari dia. Baik sungguh hati dia.

Tapi saya kesian kat dia dok sorang2. Kalau Cik Gu Mas boleh tolong cari kat dia teman, alangkah bahagia dia. Saya kata cari laa orang Arab, dia kata tak mau......

Kepada Ci Lie, Abg Mgt ingat sampai bila2, payah nak jumpa orang baik hati macam ni, tambahan pula dok jauh diperantauan.

Itulah nikmat duduk diTanah Suci ni.

Terima kasih Cik Lie, layan kami macam VVIP, maklumlah kami ni orang kampung, tak pandai nak makan dengan camca, hentam dengan tangan saja.

Ok salam.

Yem0805 said...

Salam Manzlie,

Wah sonok nya bergambar hehe..
yelah masa ni nak posing dalam masjid nabawi..

Semuga haji Mazlie mendapat keberkatan dan rahmat berada didalam masjid nabawi..

bukitkledang said...

As Salam Cik Lie.

Saya suka membaca cerita dan melihat gambar-gambar yang Cik Lie tulis dan ambil. Gambar-gambar tu cantik sangat. Saya sudah berikan nama blog Cik Lie kepada rakan-rakan yang bakal menjadi tetamu Allah. Sama-sama berkongsi pengetahuan. Terima kasih kerana memberi keizinan kepada saya menggunakan gambar payung-payung itu. Teruskan menulis Cik Lie.. Saya mengetahui mengenai blog Cik Lie dari Prof. Kamil.

Kak Rosi

cikgu mas said...

Salam..k.as

Ya Allah,,kami rindu la sangat kat k.as..ambooii,seronok yer,macam ur dream come true lah tu,mimpi jadi nyata,,masa keluar entry about Alsafwah cheq dok ajaklah kak as teman pi suite mewah tu,betul2 k.as pi yer,cheq gak yang dok berfantasi kat sini,silap2 cheq dapat dok kat tangga jer nanti,hu,hu

balik nanti k.as habaq camner elok yer bilik tu yer,heboh semesia kt blog prof pun dok cerita bilik tu..Allah beri rezeki pd k.as n abg megat,cik lie masak ker??abg aji pandai masak tau..dia baik hatikan...
kak as cheq nk tanya..bilik ayaq kt suite tu cantik tak??..ni mesti pakai pc kt bilik tu...tak pe ada gak wakil GPK dah dp pi kt situ..ambiq gambar2 byk2 yer..

semoga dapat jalani ibadah umrah dengan sempurna..berganda hepi nyer bila dapat wat jejak kasih..dengan adik sorang tu..

hj azli..kalau cheq n Noor pi boleh ker naik bilik u..sebab noor kata pi tinggalkan mahram kt mesia..kalau tak de mahram boleh ker cheq n noor jenguk bilik tu..??

manzlie said...

salam cikgu mas..

ohh nak saya posing camtu ker.tu style boyer lah..dah buat dah tapi not for public view lah cikgu..heheheheh
ok saya dah jawapkan...

sukran
wasalam

manzlie said...

salam allis..

terima ksih lah fr the comment and insyaalah you will be here soon one day..

hmm soalah tuh biar lah tuan punya ? yang jawap..heheheheh tul kan cikgu?

sukran
wasalam

cikgu mas said...

Salam cik lie..abg megat n k.as

tu lah cheq musykil tu abg megat,camner lah baik hati,good looking macam tu tak berteman lagi??,cheq nak carikan cheq bimbang tak sampai piawaian or standard sirim yang disasarkan,abg aji nak gred A*..dia pakar menentu kan gred,cuba risik dia nak tak kawan cheq "cikgu jugak"..kalau ok boleh on...

semoga abg megat n k.as sihat dan terus dirahmati Allah..makan jangan lupa kami..nanti ambiq gambaq masuk kt blog abg megat..

P/s pompuan arab tak pandai wat asam pedas sebab tu dia tak mau,,cheq rasalah..

manzlie said...

salam ckgu mas..

hmm tadi kata panggil cikgu mas airine , laa ni rimas lak..hmm macamm macam lah cikgu nih...
aaiik salah tuh cikgu jawapannyer...

sukran
wasalam

manzlie said...

salam Yem0805..

ye lah..rugi kalau tak posing kat salah satu masjid yang trbaik didunia ni..masjid yang mendapat banyak keberkatan selain dari masjid Al Aqsa dan MasjdilHaram...
just panggil saya azlie sudah memadai lah yeh..

sukran
waslam..

manzlie said...

salam kak Rosi..
alahmdulilah...terima kasih lah yer kerana sudi lakukan begitu pada saya..semoga kak rosi di rahmati serta di lindungi allah swt..insyaalah..

sukran
wasalam

manzlie said...

salam cikgu mas...

alau cikgu dan noor dtang pun boleh takda masalah..biaq lah cheq yang jadi mahram nyer..takpa kan...heheheheeh
mai jer jenguk jenguk lah kat kita ni yang kesaorangan..hehehhheheh..ahli GPK dah dtag tapi presiden nyer tak kan tak mai...tul tak?


sukran
wasalam

manzlie said...

salam cikgu mas..

hmmm bila lah saya bagi sirim and gred A ?..cikgu nih ada jer lah hehehhe...cikgu just call me cik lie je lah takyah ber haji haji lah kat saya...ok..

sukran
wasalam

Azemi Ali said...

Salam cik lie.

Selamat kembali ke Mekah.

Nak bawa kamera atau hp berkamera agak susah di Masjid Nabawi esp wanita. Suatu hari isteri saya dan kawannya diperiksa oleh security wanita. Beliau menyerahkan beg sandang untuk diperiksa guard itu. Habis beg dibelek-belek. Selepas berpuas hati guard itu serahkan kembali beg itu kepada isteri saya dan beliau dibenarkan masuk. Mereka terus bersolat dan buat ibadah lain . Selepas beberapa lama terdengar bunyi SMS masuk. Masing-masing bertanya sendiri. Sapa punya HP tu? Isteri saya yakin tidak bawa HP bermakera sebab itu diberi beg kepada guard tadi. Bila dibuka beg dilihat hp itu ada. SubhanAllah! Guard tadi tak nampak.

Satu tips bagi jemaah wanita untuk bawa hp ialah dengan letak dalam stokin di sekitar buku lali. Kawasan itu tidak diraba oleh guard. Hp adalah suatu keperluan utk berhubung.

Salam ukhwah fellow bloggers.

manzlie said...

salam saudara azemi..

wahh good info and tip for kaum wanita yeh..hehehehehe..so cikgu mas and GPK why not you all try dis tip given by Mr Azemi?

sukran
waslam

kak jose said...

salam cik lie..
wah! cantik sungguh picture2 tu ! Thanks cik lie kerana memberi berite yg terkini!
Terasa seperti berada disana je...
eik.. kak as masih di sana lg ke?
betapa bertuahnye kak as & abg megat.dilayan bagai vvip. jeles abih ni..
P/s cik lie dah dpt rase cekodok ke?

cikgu mas said...

Salam

cik lie tips yang en mie beri tu memang bagus..tapi camner lah nk jalan kalau bubuh dalam stokin area buku lali lak tu...tapi kadang2 sampai buku lali pun kena raba..agaknya muka saya ni cam budak nakal agaknya..guard tu tak percaya..

kak jose said...

salam cik lie..
sekadar berkongsi pengalaman..
sewaktu kakak disana dulu, akak mengamalkan ucapan salam sebaik berjumpe ngan guard kat pintu masuk tu.alhamdullilah mungkin rezeki kakak kot. dapat lepas..

manzlie said...

salam cikgumas...

en azemi tuh bagi tip ala ala nak pakai stokin bmain bola yang besar dan panjang tuh agaknyer ..baru lah tak jatuh hp duk dalam...tul kan en azemi?

sukran
wasalam

manzlie said...

salam kak Jose..

dia tak tentu jugak..tapi kalau dah nasib dapat lepas..syukur alhamdulilah lah...tul kan?

sukran
wasalam