MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Wednesday, 24 June 2009

" Cerita Madinah - Hotel Hotel Depan Masjid nabawi.."

Madinah Hilton Hotel ni..cantik kan
Intercon Darul Iman Hotel Madinah
Deretan deretan Hotel depan Masjid Nabawi

... Deretan tempat ramai peniaga peniaga berniaga di depan Masjid Nabawi


p/s: Pada semua Umat islam di seluruh dunia, Selamat Berpuasa Sunat di Bulan Rejab yang mulia nih...

53 comments:

Imran Paris said...

teringat musim haji lalu, saya susuri hotel2 ni bersendirian, cari saudara mara yg tinggal di Movenpick...almost every nite makan aiskrim Movenpick kat Movenpick hotel, SEDAP dan murah berbanding di Paris...En Li pun sure jln sorang2 sambil snap2 gambar tu. SUkran wassalam

HUSSAIN BIN TAHIR said...

hj azli,

masa kt madinah baru nie saya duduk kt dpn madinah hilto..hotel jawharat fayroz...

manzlie said...

slam Imran..

memang kata mu tuh imran..saya kena lah duk berjalan sorang sorang nak cari bahan kan untuk blog nih...penat dan letih sangat..tapi bila dah pekena Jus Manggo tuh ..aduhhh enak sungguh rasanyer..nak tau tak, masa tuh cuaca di Madinah 53c , panas..satuhari saya minum 5 botol size mineral botol kecil ayaq zam zam tuh, alahamdulilah...
cuma kena batuk batuk jer sikit ..

sukran
waslam

manzlie said...

salam Hussain.
oh yer ker...

dekat lah depan Masjid Nabawi tuh...


sukran for the info..

wasalam

Imran Paris said...

Subhanallah, never tot that u sacrifice urself and go all the way in order to update us thru your blog. Moga En Li diberkati selalu, sincerely, i appreciate ur effort. Kokoro kara honto ni arigato gozaimasu (ni Bhs Jepun, kalau dlm bhs kita "dari sudut hati yg paling dalam, di ucapkan berbanyak terima kasih") Sukran, wassalam....selamat malam wahai sahabat ku yg baik budiman.

manzlie said...

salam saudara Imran..

semua nih saya lakukan atas niat supaya my blog followers hepi and puashati bila menatap gambr gambar tersebut...laa nak dia cakap french lah..bahasa jepun takminat sangat..heheheheh

sukran
waslaam..

cikgu mas said...

salam cik lie

depan sikit dr hilton tu hotel sy dok dulu jawharat fayros...cantik jugak hotel tu,,hotel cik lie duduk bahagian mana??byk lagi episod drama Aqso dan Madinah ni??/tak sabar2 nk tunggu2

aah cik lie .en imran tu..org tunggu dia speaking paris ...dia bantai Jepun..jepun tak layaan kan..kokoro kara honto...bunyi yer macam panggil hantu yer(honto tu)he,he

silversarina said...

Wah, dah lain semuanya, maknanya dah penuh lah sekeliling masjid tu dengan hotel2 besar ... doakan akak agar dapat ke sana lagi ye , rindunya .

Selamat berpuasa buat manzlie juga .. macamana ye lebih 50C suhunya di sana .

Atikah said...

Salam en lie...

Memang cantik ler en lie... agak2nya kos sama mahal ngan hotel en lie... hu.. hu...tak mampu den...

rezeki said...

2007 masa buat haji, kami duduk kat movenpick, tapi selalu juga menyusuri kaki lima hotel berhadapan masjid Nabawi tu. Kedai emas je yang byk kat situ, berderetan .
Cik Lie, hotel yang tepi sebelah kiri tu dah siap ke belum?

Abg Mgt said...

Salam cik lie,

Deretan hotel di Madinah ni sama tinggi saja. Nampak teratur dan bersih.

Tenang mata memandang.

maklang said...

sama aje semua...kalau tak hati2 boleh confuse...

rasanya td dah komen, ilang entah kemana?

elaira said...

salam buat cik lie dan semua...

wah cikgu mas... sama la tempat tinggal kita tu kat jawharat fayros.. insyaallah ada rezeki tahun depan kita pegi lagi... amacam.. huhu

mmg betul cik imran, cik lie kita ni mmg byk berkorban dengan memaparkan content eksklusif lagi terkini kat sini. masa awal-awal menulis blog dulu saya rajin jugak mcm ni, tp sekarang dah liat sket hehehhe... tp harapnya ciklie sentiasa bertenaga membekalkan kita dengan cerita dan gambar2 ni semua. sebab saya rasa, bila pergi sana pun saya tak tercover semuanya, masuk sini dan tgk kat sini lagi clear tuh... tp bab liputan dalam masjid nabawi tu mmg respek... sbb cik lie bawa fon masuk dan ambil gambar, kalau kat section pompuan... cik polis tu periksa semua, mmg dia tak kasi langsung.

Azemi Ali said...

Salam cik lie,

Saya pernah lepak dekat gambar yang bawah sekali tu. Yang ada bridge Ben Dawood tu. Menunggu Sarah, tapi Sarah lain yang datang pula.

Saya suka gambar-gambar yang tuan postkan.

Asnija said...

Cik Imran,
Teringat pasal ais krim Movenpick... sedap je order 4 cup, kena SR24, mula terdengar SR4, rupanya 24....tapi sedapnya...

Asnija said...

Cik Lie,
timasih untuk gambar yang menenangkan jiwa...hati tengah runsing nih...dari pagi tenung gambar tu...sambil membayangkan Masjid Nabi...lega sikit...

Asnija said...

Cik Lie,

Memori betul le nampak tulisan Bin Dawood nih...isk...isk....

Cikgu Mas....bila nak kutip duit kutu nih...

cikgu mas said...

salam en mie

aduhh sarah mana yg dtg??Sarah Packer,Sarah Raisudin or Sarah Yacob..cukup dah 4 sarah untuk u..he,he.he..jgn marh,nanti cheq jual kt pasar kajang..

Asnija tanya duit kutu??..la takkan Presiden kena kutip duit kutu kot??.Asnijalah cheq lantik AJK Biro Kewangan,Noor dah busy sangat sejak gotah naik harga ni..vroom sini,vroom sana..sian dia

Elaira long time no c lah..dok tempat sama,cantikkan hotel tu!!

sori cik lie,cikgu menyapa kawan2 kt umah cik lie..ketuk pintu tak de orang..cikgu masuk jer lah..sementara cik lie tido ni..harap di halalkan,tak halal pun kena halal jugak..

ijoismart said...

Nampaknya Lie kena bekerja keras untuk liputan Mekah dan Madinah. Semoga usahamu dirahmati-Nya.
CM, Noor, KN sian kat Lie. Kita nak bagi hadiah apa yer

cikgu mas said...

salam ijoi

hadiah yer `pemaisuri yang harum dan wangi`untuk digandingkan dengan `Sultan` yer yang keseorangan tu.Ok kan ijoi,ijoi kan master perfume supplier kt mesia,so tolong carikan jenis tu...dia suka tu!!

Asnija said...

Cikgu Mas,
Cik Lie ni tengah tidur ka? Confuse la time yang tertera kat blog ni time Mekah ke? Rasanya kat sana pukoi 9 pagi kot noo..dia tengah briefing Abg Samad hang checklist hari ni kot...tak pe lah...
Cikgu Mas dah abih kelaas ka? Saya nak balik rumah jap, tunggu anak balik sekolah...saya ni part time house wife....

Maaf la Cik Lie... kami pakai masuk romah je ni... syukran dan wassalam...

Kak As said...

salam,

jambatan Bin dawood tu menjadi tanda pada Kak As nak balik hotel. sambil tu shopping lah kat situ . apa lagi.
cakap pasal ais krim tu memang lah tersangat sedap.kalau tak makan memang rugi.

Cikgu Mas dah lantik Asnija jadi bendahari tu, apa lagi kutiplah duit cepat. tahun depan kita p musim sejuk , boleh p Thaif melawat kebun buah2an kat sana.

cikgu mas said...

Salam Asnija

aah dah bangun kot??..dah kat pukul 1 kt sini..saya manalah abis kelas!!,sampai kul 5.30ptg nanti,saya mengajar kelas SPM,kt sekolah berasrama..tak leh balik awal..lotih den kak..

Bagus yer part time housewife,mak kerja anak2 stll terjaga..saya ni pulak part time editor kot !!kt blog cik lie ni,..cik lie bayar gaji ke tidak ,tak tahu lah

Kak As said...

cik Mas,

dah ambik ka nama ahli baru GPK tu, isteri si Imran Paris tu.hehehe

manzlie said...

salam cikgu mas...

Hotel kami Goden orchid belah kanan Masjid Nabawi - babu Salam side..


sukran

waslam

taj said...

salam,

jawharat fayros... wah ramai yg dah duk kat hotel tu yek...
pd 2007, Taj buat umrah pun duduk di hotel itu...
teringat juga pekena teh tarik kat madinah... masa tu masih lgi harga SR1, skrg ni dah mahal kut...

manzlie said...

salam sarina..

memamg dah banyak hotel baru di sekeliling..
yup memam panas skg..above 50c

sukran
waslam

manzlie said...

salam atikah...

Hotel Kami di Madinah cuma 4 star jer..tuh semua 5 star lah..

sukrn
wasalam

Laracroft74 said...

Ahlan Wasahlan En Lie,

Alhamdulillah.. seronok betul bila jumpa blog ni. Saya pun baru sebulan lebih balik dari mengerjakan Umrah yang pertama. Masih rindu dan teringat2 lagi keadaan di Madinah dan Tanah Suci Mekah. Saya bekerja di bawah Hilton Chain, so waktu disana pergila menjenguk Hilton di Madinah & Mekah. Memang cantik. Tapi disebabkan ikut package, so di Madinah kami tinggal di Movenpick dan Madinah di Firdaus Tower. Sebut pasal Movenpick, ice cream ni murah sangat di sana. Kalau di Malaysia, satu scoop dalam 8 ringgit. Insyaallah, jika di murahkan rezeki dan dijemput ke sana lagi dalam waktu terdekat, saya akan cari Encik Lie.. saya nak minta izin link blog En Lie dgn blog saya..boleh ke?

manzlie said...

salam rezeki..

belah kiri tuh dah siap hotel kat area situ...

sukran
waslam

manzlie said...

slam abg Megat...

for you info , semua bangunan dan Hotel di Madinah ketinggian mereka tidak boleh melebihi daripada Menara Tiang Masjid Nabawi...their rules

sukrn
waslam

manzlie said...

salam Maklang..

tusal semua kena tinggi sama jer.. jawapannye ada kat abg megat tuh..

sukran
wasalam

Imran Paris said...

Bonjour Monsier Azli

Vous parlez Francais? (do u speak french?) En Li, Cikgu Mas dan geng2blog yg lain, boleh caja nak saya berbicara Perancis...cuma takut ramai tak faham...silap2 saya sendiri tak betul, bukannya terror ckp Perancis pun.

Smlm...ada geng blog yg mintak saya buat blog sendiri, nak tgk gamabr Paris...alamak saya ni namanya ddk overseas, buat blog pun tak tau, sebenarnya bila baca blog En Li (last two weeks) baru saya 1st time daftar sbg pengguna blog. Nantilah ye, bila saya berkesempatan, saya belajar buat blog...setakat ni masih belum pandai nak berblog, org Indon kata masih goBLOG le...hehehe.

Merci (Sukran) Au revoir (Wassalam)

manzlie said...

salam elira...


tu pun kena hati hati jugak..hehehhehe tapi yang penting ada niat kan..untuk anda semua...heheheh

syukran

waslam

Noor said...

As Salam cik lie & fren,

imran & cik lie.. cheq pun menyusuri hotel2 bersendirian.. sambil melayan perasaan.. melihat keindahan seni ukiran.. menjengah kedai2 kebab di tepian jalan.. tetiba.. 'woi, yang hang jalan laju pasai apa.. hang tinggal aku ngan mak kat belakang..' he he.. lupalak kat mak & kakak cheq.. ishh baru nak layan jiwang.. hancussss

cikgu.. mentang2 cheq selalu ketinggalan.. terus buang keahlian cheq.. mai org baru je terus lantik jadi AJK.. nie yang buat cheq rasa nak majuk nih.. bukan ke cheq salah seorang ahli yang sign sampai mati (ahli seumur hidup)
'kau lupa pada janji'.. aku selalu memikirkan masa depan antara kita berdua hidup bersama.. la la la

ijoi.. he he.. nak bagi hadiah apa kat cik lie??.. emmm, cik lie ada tulis tu.. 'still single' jom.. kita pakat carik bagi cik lie jadik 'double'.. ala, ari tu kan dah janji bulan dec nih ijoi nak jadik drebar bawak kami semua 'rombongan cik kiah' p meminang.. kita cuba p melaka dulu.. kalu line clear, kita terus pinang.. tapi kalu mak budak melaka tu halau kita!! alamak.. nak p mana plak arrr... kita lepak jitra lah makan laksa.. va va va

kak jose said...

salam cik lie.

lepas tengok gambar2 hotel tu memang terpikir kenape agaknye hotel2 disana nampak lebih kurang same tinggi je.rupe2nye ade rules dia ye!

haa..dapat info baru nih!

Asnija said...

K.As,
Kalau post komen kat blog ni Cikgu Mas nak bolot no.1 memanjang, agak-agak giliran kutu Cikgu Mas nak gak no. 1 ka? Kalau tak saya kasi K. As lah noo...

(saya dah mai opis balik dah nih..tengah minum kopi ais...)

Asnija said...

Salam Cik Lie,

Nanti bila lapang, minta tolong ambik gambar kedai House of Donut (saya tak sure itu ke namanya), kedai dia dekat dengan Bin Dawood. Saya suka ngan custard caramel/creme brulee' dia la..zoom kat caramel tu..tak dapat makan, letak kat screen saver jadi le...

(N97 kat situ berapa SR ye?)

manzlie said...

salam Asnija...

insyaalah nanti saya usahakan..
sini N97 sr3 ribu lah


heheheh

sukran

waslam

manzlie said...

salam EnAzemi..

laa ye ker..sarah yang lain dtang..?

bertuah lah badan kirannyer en Azemi ni yah....heheheh


sukran

waslam

manzlie said...

slam Asnija..

memori ...ye ker...

hmm cikgu mas ni..bila nak buat registraton nih...ramai nak masuk tu GPK?

sukran

waslaam

yunosh said...

Salam Tuan Haji Lie.
Saya dulu tinggal di hotel Movinpick.. Hotelnya selesa dan pekerjanya orang Bangladesh boleh cakap bahasa Melayu.Syukurlah tak cakap macam-macam. Tapi jemaah perempuan tak tahu. Oleh itu hati dengan pekerja hotel di sini. Adalah tanya kenapa kerja disini. Dia kata di dapat duit tip banyak,boleh sembahyang di Masjid Nabawi dan buat ibadat sambil bekerja kalau nak pergi dengan usaha sendiri mungkin tak sampai. Sykur dapat bekerja di bumi Madinah itu katanya, Tuan haji Lie macam mana, Wassalam .

manzlie said...

salam Ijoi..

ye ker...hmmm hadiah kan saya "doa "semoga sihat kesihatan saya disini..leh tak?

sukran for your thought
wasalm

manzlie said...

salam kok As..

wahh jambatan tu tanda apa...mesti tanda nak p shopping kok As kita nih...suka gak aiskrim tu..ramai blogger pun suka..saya cuma makan sekali jer...

sukran
waslam

manzlie said...

slam taj..

sekrang nih teh tarik ka Madinah dah 2riyal...hmmm ramai nyer dah duk kat hotel tuh ya...bagui gak

sukran
waslam

manzlie said...

salam Laracroft..

lama menyepi...boleh apa salahnyer..go ahead..


sukran

waslam

manzlie said...

Bonjour Monsier Imran,

ohh ye ker..alahamdulilah..nanti boleh lah buat blog yeh taksabar nak tengok kota Paris...


merci
au revoir betui ker nih..hehhehehe

manzlie said...

salam cik Noor...

dah balik motong gotah rupe nyer dia..

hmmm nak p rombongan kat melaka rumah sapa? ada ker?

hmmm dia buat dah...


sukran
waslaam

manzlie said...

slam yunosh..

wahh bagui nyer depa dapt semua tuh kan..

saya takda apa kat sini...cuma teman teman blog jer pengubat rindu..tapi dapat gak beribadah dalam Haram dan kawasan Haram...alhamdulilah...takdapat tip pun takpa kan...hehehe

sukran

waslaam

Noor said...

As Salam..

ye lah bang aji, baru balik motong gotah.. tgh kumpul duit nih.. nak main kutu.. depa bagi nombor last pun tak pe lah.. asalkan dapat menampung perbelanjaan perjalanan cheq ke Masjidil haram.. emm, sat lagi nak p tunggu buah durian plak.. ahaaa.. bang aji tak makan durian kan.. so, tak yah lah cheq simpan utk bang aji.. cheq jual semua kat peraih.. nanti duit jualan cheq belanja bang aji minum ayaq manggo juice.. (alamak, terasa-rasa manggo juice yg 3 riyal tuh.. masih 3 riyal ke bang aji??)

melaka??? eleh, sudah gaharu cendana pula.. sudah tahu bertanya pula.. yeehahh.. tapiiii, kalu line clear lah cik lie.. kalu tak clear.. kita p carik si alis mata yang lentik2 tuh.. amacam??.. mak aih, kasih beralih arah.. wa ha ha

manzlie said...

salam noor..

skg dah sr5 lah for the manggo jus...heheh

amboi si pandai comel ni suka sanagat duk kenenkan kita pada orang lain lak...
apakan daya semua ini sudah suratan takdir..cheq bawalah hati yang duka lara nih...heheheh


sukarn

walam

raihanah said...

Salam manzlie.
madinah memang semakin cantik, setiap tahun ada sahaja pembaruan dan perubahan, tapi saya selalu terkenang madinah sembilan tahun lalu. biarpun tidak seindah sekarang, banyak kenangan silam yang terpahat dalam ingatan

manzlie said...

salam saudari Rahainah...

alhamdulilah...kenangan lalu pasti memngamit memori saudari...


syukran
waslam