MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Sunday, 1 November 2009

"Pas solat Asar tadi..."

Bismillah...Salam from Makkah...lihat lah suasana terkini di Dataran Kaabah tadi selepas solat Asar...kebanjiran Jemaah skg sudah jelas kelihatan di dalam Masjidil Haram nih..alhamdulilah..sewaktu solat Subuh pagi tadi , agak SESAK kelihatan di DAtaran Kaabah dimana ramai sungguh Jemaah jemaah sudah "berkampung" di sekeliling Kaabah..masyaalah..nanti saya paparkan gambar gambar tersebut di entry yang akan datang..syukran..wasalm...


51 comments:

cikgu mas said...

salam

cooop,no 1 kot

musim haji dah bermula,meriah mesti terasa,,

norsidah said...

Salam CL,

Masyaallah, Alhamdullillah, jemaah sudah mula membanjiri dataran Kaabah, semakin terasa pengalaman tahun lalu, ramai nya hingga bejalan pun berlaga, banyak bersabar dalam apa jua keadaan, CL juga yang beruntung dapat kerjakan ibadah ini tiap2 tahun, syukur alhamdullillah, doakan kami supaya dapat kesana lagi, dan kami pun beruntung juga dengan adanya blog CL ini, terasa macam berada di sana, tk CL

hilmyiskandar said...

Salam.

Alhamdulillah, Rumah Allah sentiasa dikunjungi, lebih2 lagi waktu sebegini musim Haji. Lapang dada memerhatikanNya, doakan semuga kita semua berpeluang kesana jua.

Amin.

tq.

hajah zainab bt abdullah said...

bahagianya mereka dapat bersolat di masjidil haram...mereka tetamu Allah.

rosli said...

salam sdra Azli,

Tgk jemaah mula ramai ni, saya dok terbayang bila sdr Azli mula bz sgt nanti ada ke masa nak post gmbar terkini di Makkah. Doa agar sdra sentiasa sihat dan post berita dan gambar terkini di Makkah. Amin

Zie said...

Salam CL,
Semoga semua jemaah termasuk CL dapat menumpukan ibadah dengan sebaiknya.. CL tentunya bz menyambut tetamu Allah namun tetap beruntung berada di MH. Mak ayah pijal tengah tawaf tu

Imran Paris said...

En Li...1 word "BEST" :-) kian teruja ni

Ayah Zain said...

Salam Lie,

alhamdulillah, Haram dah mula meriah yer. Teruja la. Doakan ayahzain yer.

p/s: dah selamat sampai pontian

PINATBATE said...

Nampak meriah..terasa sayu hati orang yang tak dapat serta seperti kakpinat ni..;(

kama said...

Salam CL,
Sangat teruja mengikuti PDKM,semoga sentiasa hantarkan berita terkini terus dari Makkah. Apapun kami doakan CL dan semua tetamu Allah agar sentiasa diberi kemudahan dan kelapangan serta kelazatan beribadah..Doakan Kama dan suami akan menyusul kemudian...Aduss,syahdu,rindu,dan macam-macam lah.

manzlie said...

salam Kama..

alhamdulilah...mekasih atas doa saudra tuh...insyalah..

waslam

manzlie said...

salam cikgu Mas...

alhamdulilah sungguh meriah skg dah mula terasa....

taniah dah jadi Ratu Trek...

waslam

manzlie said...

salam Norshidah....

alhamdulilah...semoga kita semu di berkati olehnyer..insyalah...

waslasm

ijoismart said...

semoga mereka mendapat haji mabrur. Amin

manzlie said...

salam Hilmy...

alhamdulilah...semoga Hilmy dan sekeluraga akan kesini lagi nanti..
insyalah..

waslam

manzlie said...

salam Hajjah Zainab..

sememang mereka terlalu bahgia menghadapi saat saat tersebut..alhamdulilah


waslam

manzlie said...

salam Saudara Rosli..

alhamdulilah...terima kasih atas doa saudara tersebut...


waslam

manzlie said...

salam Imran..

alhamdulilah..always be here the Best place in the world"...

syukran

manzlie said...

salam kak pinat..

alhamdulilah..memamng terasa syau hati nih juga..

wslam

manzlie said...

salam ayah zain..

alhamdulilah...syukur nikmat...doa untuk az insyalah akan ku titipkan..

waslam

rezeki said...

salam cl,

alhamdulillah, kemeriahan musim haji kian terasa.

cl, sambal tumis tu kalau dpt cecah dgn ubi lwn kopi, betapa nikmatnya
tapi mana nk cari ubi kat mekkah
ngeh,ngeh,ngeh

manzlie said...

salam kak zie..

alhamdulilah..semua nih dengan Izin yang maha esa.

wwalsam

manzlie said...

salam ijoismart..

aminn..insyah...

waslam

manzlie said...

slam Rezeki..


alhamdulilah..lum sempat nak ciah ubi...dah abih tadi duk makan dgn roti tamis...heheheheeh..

waslam

Imran Paris said...

En Li....buat saya jealous hari ni...seronok tgk En Li kat sana. Anak saya Hadi dah berangan2 nak kerja di Makkah...doakan ye.

Tumpang lalu...buat semua...Part V kisah hj saya tlh di muaturun...sudi2kanlah ye

manzlie said...

SALAM iMRAN...

ALHAMDULILAH..JGN LAH JELES HEHEHEH..NANTI SYA DOAKAN SEMOGA ANAK SUADRA AKAN BEKERJA DISINI SATU HARI NANTI..INSYALHH

WASLAM/

Yem0805 said...

Salam CL,

Memang dah ramai sekarang jemaah haji telah pun memasuki Maakah tak lama lagi bertambah ramai.Tentu seronok melihat jemaah melakukan alam ibadah di Maakah.

eha said...

Salam Cik Lie,
masuk aje musim haji rasa teruja sekali. tak boleh miss masuk blog ini. rasa mcm masakan tak cukup rasa klu termiss baca berita di blog ini....

t.kasih kerana menceriakan hidup saya n pembaca yg lain..

manzlie said...

salam eha...

alhamdulilah...emoga eha dan pe,mbaca blog yang lain snantiasa ceria hendaknyer...

waslam

manzlie said...

salam Yem..

alhamdulilah..dah meriah dengan kebanjiran jemaah di kota makkah ini..
wasalm

Che' Pit said...

salam che lie..

hmm esok student diploma sy dah start final exam.. doa2 kan semua lulus dan dapat result cemerlang especially paper sy, ngeh ngeh ngeh..

mamawana said...

Bestnyer...cantiknyer...rindunyer Kota Mekah...

manzlie said...

salam afiss..

insyalah nanti acik doakn yer...suruh mak doa kan jugak..jgn risau


wasalm

manzlie said...

salam mamawana...

alhamdulilah...


syukran


waslam

kuyie said...

salam...beshnyer kalo dapat pegi sane...bang doa2 la kt saye yerr...mane tau saya bleh pegi awal kt sne....sejuk tgok gmbar2 ni...

S said...

salam CL,

amat menakjubkan....
satu persembahan
hanya pada yang teragung
Al Malikul Quddus....

abh said...

Salam sdra,

Sungguh teruja dan syhadu melihat orang ramai membanjiri Masjidil Haram
....MasyaAllah....

manzlie said...

salam abh..

alhamdulilah..itu lah kebesarannyer..


syukran

waslam

manzlie said...

salam Ksk S,


alhamdulilah


waslam

manzlie said...

salam Kuyie...


insyalah...semoga adik akan kesini nanti satu hari ...


wasalm

safiudin dot com said...

salam sdr,

alhamdulillah, syukur...

dah ramai jemaah sekarang ni...

syukur.

Babah Iman said...

Salam Cik Lie

Wah dah penuh dah...

Jadi Cik Lie buat Haji tahun ni?

Semoga Cik Lie & jemaah Malaysia dapat Haji Mabrur.
Agak-agak wukuf hari apenye tahun ni?

pari said...

Salam....

Subhanallah...
Bertambah meriahlah suasana kat sana. Mudahan saya dapat rasa suasana tuhh satu hari nanti.

Apapun, saya doakan agar CL diberi kekuatan ,kesihatan , untuk terus memaparkan dan menulis untuk kami di sini....

manzlie said...

salam saudara saffiudin..

alhamdulilah..syukur semoga mereka semua mendapat keredhaan dari Nyer..

waslam

manzlie said...

salam pari...

alhamdulilah...terima kasih atas doa mu ituh...semoga allah shaja yang dapt membalasnyer..Insyalah

waslam

manzlie said...

salam ababhiman...

alhamdulilah...isnyalah pada 26hb nov akan berada di arafah....


waslam

sutera said...

Salam CL

Dah lama tak posting sini...
Harapnya CL sentiasa sihat2 untuk meng'update'kan blog ni bagi tatapan insan2 yang kerinduan di sini.

Bumi haram kini dah kerap hujan..Alhamdulillah.

manzlie said...

salam sutera...

alahmdulilah...bumi makkah menerima kunjungan Tetamu allah swt yang di kasihi..insyalah..

waslam

20dB Over 9 said...

terima kasih kerna blogs anda ada gambar masjidil haram jika sudi boleh ke anda letakkan gambar terbaru di luar mesjid mungkin wajah sekelilingnya tentu sudah berubah.

Teringat waktu saya disana suhunya
43c dan bertapa rindunya.

manzlie said...

salam Over 9..

alhamdulilah..syukur padanyer..

insyalah sya akan paparkan nati..

waslam

Lelly said...

Salam CL,

Terkenang kembali semasa mengerjakan ibadat haji 2007. Bila tiba saat begini... 1 @ 2jam awal ke Masjidil Haram adalah perkara biasa agar dapat memilih lokasi terbaik. Kenangan yang paling tidak dapat dilupakan adalah berjalan kaki pergi dan balik Mina - AlHaram melalui terowong. Pecah rekod sepanjang hidup - berjalan kaki bersama suami jaraknya melebihi 20 km. Kalau kat Malaysia rasanya, maaf akak tak buat...

CL, doakan akak, suami dan famili dijemput lagi ke sana.