MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Friday, 6 November 2009

" Solat Jumaat tadi...meriahhh. Part 1..."

woww...bila turun je lift from room kat shopping complex dah penuh dgn jemaah
Sampai diluar pintu masuk Komples Alsafwah....alhamdulilah..
Di atas jalanraya nih dah penuh dgn jemaah waktu 11.00 pagi
Depan Haram dah lagi sesak nihhh...syukur alhamdulilah
Dataran Kaabah dah takpayah lah nak cerita..SESAK..

Bismillah...Salam from Makkah..alhamdulilah kita bertemu lagi..kali nih saya ingin bercerita tentang solat Jumaat tadi...amat memeranjatkan..jam kul 10.00pagi di depan Masjidil Haram sudah penuh dgn jemaah jemaah.,juga di depan pintu masuk hotel Al safwah serta di jalanraya sudah penuh sesak jugak....apa lagi nak masuk di Dataran Kaabah dan tingkat satu lagi penuh lah..saya seperti biasa akan pergi solat di atas Bumbung Masjidl Haram..walaupun dalam keadaan panas tapi ituh bukan lah sebagai alasan untuk solat disitu...alhamdulilah...saksikan lah gambar gambar yang tertera diatas mencerita kan segalanyer..syukran..waslam

40 comments:

ijoismart said...

Salam CL
Turn sy plak kali ini.

rezeki said...

salam cl,

alhamdulillah, jemaah dh mula ramai , kalau terlambat mmg susah nk masuk haram

Noor said...

Salam CL..

kul 11 dah penuh dataran kaabah.. misti dia orang cop tempat dari pagi..

wow.. laju sungguh ijoismart lari..

Noor said...

Salam CL..
tumpang lalu sat

tn ismet.. awat potong jalan cheq.. cheq baru berangan nak dapat naib johan.. alaa.. tak bes arr pingat gangsa..

manzlie said...

salam Ijoismart...

Taniah Raja Pecut skg dia nih no wahid ..1

yup...bravoo..

waslam

manzlie said...

salam saudra Rezeki...

alhamdulilah...kena masuk awallah napa gayanyer skg jemaah..

waslam

manzlie said...

salam kak NOor..

yup..depa dah p awai tadi masa nak masuk..penuh tuh..

Ijos tak naik basikal lah kak noor..dia sprint...tuhh

waslam

manzlie said...

salam kak NOor...

tak pa aar..still TOP Three maa...

waslam

hilmyiskandar said...

Salam.

Alhamdulillah, gitulah lambat sikit aja utk ke HARAM bersolat di pinggir jalan. Pernah jua bersolah terpaksa berdiri di anak tangga HARAM, yg pasti KAABAH di depan mata. Selagi tak dapat pandang KAABAH memang tak puas. Muga2 solat penuh kyusuk + diterima dengan adaNya utk semua Jemaah.

Amin.

tq.

manzlie said...

salam hilmy...

alhamdulilah..satu pengalaman yang manis tuh..sure takkan lupa kan,..

waslam

rezeki said...

salam cl,

kak noor, cheq ikur short cut, lalu tepi hotel al bustan blkg hilton mekkah, tu yg spi dulu kat al safwah ngeh,ngeh,ngeh

manzlie said...

salam rezeki..

ohh ye ker..tuh yang dia laju juagk noohh..

wasalam

nailofar09 said...

salam CL, t kasih larr...dapat jgak kami menatap camana kat sana tu, teruja dan terharu jadinya...betapa besarnya kuasa ALLAH...jarak dan masa tak pisahkan dpd menatap kebesaranNYA....yang saat ini jadi saat manis saat paling agung bagi umat Islam..berkumpul utk Ibadah haji...muga suma jemaah dpt haji MABRUR.

ummi humaira said...

salam CL..
cantiknya suasana depan hotel berbanding 10 thn lalu ..
ni baru cuma hari Jumaat di MH ,kita dah tpegun sebegini rupa kaaan, bayangkan macamana ramai nya lautan manusia di Mahsyar nanti , masyaAllah..

manzlie said...

salam nailofar..

alhamdulilah..semoga merka semua mendapat haji yang mahbrur..insyalah


waslam

manzlie said...

salam ummi humaira..

alhamdulilah..kalau di padang mashyar memag tak dapt nak di bayangkan..

waslam

cikgu mas said...

salam ciklie

wah sahabat cikgu ijoi dapat no 1 ni!!!tahniah

CL sembahyang jumaat kat mana hari ni???

pssst,dah ada kasut baru ni,harapnya lebih laju lari dr kak zie..ni nk no 1..

cikgu mas said...

salam

coop,sori bebanyak,tak nmpak pulak CL dah mentioned dia solat kat atas bbumbung tadi...tanya lagi pulak,hhaah tak payah jawab yer..dah jelas lagi bersuluh tu..

manzlie said...

salam cikgu mas..

wahh beli aksut spirnt ker tuhh..nak lari laju.....nak kalahkan ijoi ker?
hmmm...kita tengok nanti spa yang kalah?..heheheh

waslam

Imran Paris said...

En Li,

Penghulu hari (Jumaat) dan Baitullah....kenangan yg meresap sebati di jiwa takkan saya lupa hingga ke hujung usia. Sebak saya tgk gambar2 ni En Li.

RINDU!!!

Ayah Zain said...

Salam CL,

Untuk menunaikan haji pada tahun mendatang, persediaan yang lebih mantap perlu dilakukan. Pukul 11 dah penuh. Kul berapa nak pergi supaya mendapat seat A.

Tahniah Lie, pertama kali jumlah penguncung mencapai 2K pada 6pagi waktu mesia

Kama said...

Salam CL,
ramainya...macam beras...Subhanallah,yang dapat seat depan tu,mesti tak berganjak lepas solat subuh kut..

Yem0805 said...

Salam CL,

Alhamdulilah dah sesak solat Jumaat..memang musim haji masa Jumaat sesak kalau lewat tak dapat masuk Masjidil Haram kena solat kat jalanraya.

norsidah said...

Salam CL,

Alhamdulillah, ramainya jemaah CL,Ya Allah berilah ruang untuk jemaah2 bersolat dan selamatkanlah mereka dari segala bahaya dan bencana, semoga mereka bersabar dan mendapat haji yang mabrur, mesti bertekad dan bersemangat kuat untuk menghadapi keadaan seperti ini hanya untuk Allah yang satukan CL, semoga CL sabar juga melayan kawan2 yang akan datang bertemu CL, mesti ramai nak jumpa CL kan, inilah masanya untuk bertemu. Semoga mendapat haji mabrur doakan kami CL mempunyai kesihatan dan rezeki untuk dapat kesana lagi.

Zakiah said...

Salam dari Sabah
Cantik betul gambaran di dataran....rapi dan aman. Amat sayu melihat "live" dari MH.

CASA QASEH said...

cl di atas bumbung tu favourite spot ker? kalau ke sana nanti nak jugak dibawa menziarah tempat tu. nak bertanya lah cl ada yg bercerita di larang bergambar di dlm haram mcm mana cl boleh bisa bergambar tanpa di rampas camera tu. hanya ingin tau ajer.nak minta tips kalau kesana nanti.

zaza said...

Salam
Jumaat yang penuh syahdu di dataran MH. Jemaah Malaysia beruntung berada di MH saat ni...Alhamdulillah

S said...

salam,

diantara jutaan jemaah
terpendam apa dihati mereka
bermusafir jauh
berkelana membawa diri
tinggalkan segala
kenikmatan yang fana
meniti denai Firdausi

manzlie said...

salam Imran..

alhamdulilah...rindu pad baitullah membawa saudara imran mengimbas kenangan lalu kan...

waslam

manzlie said...

salam ayah zain...

kena pergi awal lah nampakgaya nyer...

wahh betui ker..alhamdulilah

waslam

manzlie said...

salam yem...

itu dah semsti nyer di ajalnraya kalau dtg lewat...tapi alahamdulilah semanagt yang mereka tunjukkan..subhanaalah..

waslam

manzlie said...

salam kama..

tentu mereka tak berganjak tuh sebab nak duduk di depan...masyaalah

waslam

manzlie said...

salam zakiah...

memag syau bila melihatnyer kak..seronok kan..

waslam

manzlie said...
This comment has been removed by the author.
manzlie said...

salam norshidah...

mekasih atas doa dan komen dari saudari tuh..insyalah.semoga allah swt memberkati saudrari sekeluarga..

waslam

manzlie said...

salam qasa qaseh..


pakai camera hhandphone jer..takda maslaah..kalau camera digital takleh..

waslam

manzlie said...

salam kak S..

alhamdulilah...satu madah yang syahdu bila membacabyer..syukran

waslam

manzlie said...

salam zaza...


alhamdulilah..syukur kan..

waslam

Zakiah said...

Salam CL
Hati akak dah sampai sana sejak dpt tau jadi jemaah ..tambah bila terjumpa blog PDKM dengan gambaran terkini..ALLAH serba tau apa yang akak maukan..blm lagi sampai sana sudah tak terhingga anuagerahNYA. Syukur Alhamdullilah. Semoga ALLAH permudahkan perjalanan akak dan suami dan semua jemaah menunaikan haji tahun ni...AMIN.

manzlie said...

salm akak Zakiah..


alhamdulilah..syukur nkmat...itulah kebesaran nyer MH and Baitullah..

waslam