MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Thursday, 5 November 2009

" Countdown To Haj. -...3 more weeks"

Bismillah..salam from Makkah...setelah aku penat duk rounding checking room preparation for our lovely guest , sempat jugakla aku duk baca paper Arab News di ofis..tetiba aku lihat satu article "Countdown to Haj"di keluar kan..bagus jugk sebab terdapat beberapa panduan untuk para Jemaah menunaikan Haji boleh di gunakan ketika waktu menunaikan haji kelak...ahamdulilah..syukran.waslam

48 comments:

yuyee cap limau said...

helo

yuyee cap limau said...

waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......
saya berjaya...1st..hehe...
CL,tak lama lagi nak raya haji dah..selamat hari raya haji..hehe

NGINAP SRENGENGE said...

salam anaknda,

Tentu cukup sibok.
Labaikalah...........

Arab News juga ayah baca online.

wassalam.

Zakiah said...

Salam dari Sabah
Akak nervous menanti saat berada di Mekah. Maklum je jemaah 1st time with hubby. Kami blm kenal lagi jemaah lain. Di Kelana Jaya nanti baru jumpa.It's a blessing i found your blog. Ble akak email tak?

mama ju, said...

CIK LI dah belajar cakap Arab?

manzlie said...

salam yuyee cap limau..

taniah..ratu trek dah dia..

lama lagi aar..wahh so excited nyer dia..

wasalam

manzlie said...

salam ayahanda..

dah meamgn sibuk la nihhh..

waslam

manzlie said...

salam aka zakiah..

alhamulilah..jgn risau gak berdoa dan sya percaya allah akan mudahkan peralanan haji akak dan hubby..sinsyalah nanti akak dtg lah jenguk sya yer..

boleh apa slahnyer..just email jer to me..
wasalam

manzlie said...

salam mamaju...

ana kalam arabic soya soaya ..laa..
hah dah boleh lah tuh..heheheheh


waslam

Noor said...

Salam CL..

semua dah tak sabar menanti 9/10/11/12 & 13 Zulhijjah.. terbayang-bayang kenangan lalu..
kebanyakkan jemaah M'sia yang ada di kota Mekah sekarang nie mengerjakan haji tamattuk.. CL buat haji apa tahun nie??..

tahniah yuyee.. wow, berlari sambil kendong limau.. Cikgu lambat ari nie dik.. dia tgh tanam pokok limau.. heh heh

manzlie said...

salam kak noor..

ye lah..semua dah duk ibuk skg nih di kot makkah..
insyalah haji ifrad kot sebab sya dh dikira penduduk kota makkah..

waslam

hajah zainab bt abdullah said...

salam azli,

bizi?? selamat bertugas!

myself said...

salam utk abe Lie & semua staff..

semakin lama semakin hampir.. Allahuakbar! bestnya.. esp. bila dapat peluang membantu tetamu2 Allah ini.
semoga Allah memudahkan urusan abe Lie & kita didunia & akhirat. amin

ijoismart said...

CL, kali ni Zie kalah dgn yuyee plak. Jenis limau apa ni, kuat sangat

Zie said...

Salam CL & Ijoismart,
Tahniah yuyee.. Tersemput karang kak zie dan CM nak kejar mengejar nih.. maklum kenyang makan tempe.

manzlie said...

salam hajjah zainab..

alhamulilah
terima kasih..

waslam

manzlie said...

salam my self..

lhamdulilah..makih atas doa mu ituh..
syukran

waslam

manzlie said...

salam ijoy.

jangan jangan di pakai limau BOMM tak..

waslam

manzlie said...

salam kak zie...

alahai...sabar lah kak..jgn berlari sangat..yuyee cap liamu tuh ratu trek remaja..heheh

waslam

umiazuddin said...

Salaam CL

wah 3 minggu saja lagi..seronoknya CL & staff menyambut ketibaan para tetamu Allah. Semoga dipermudahkan segala urusan.

Kepada Kak Zakiah dan hubby, diucapkan selamat berangkat dan semoga mendapat haji yang mabrur. amin. :)

VpeaceV

cikgu mas said...

Salam..

amboii yuyee,hello lagi dik..sentiasa comel dimana2 ,,

tapi kalau anak murid cm,cm masuk kelas depa say hellloo cikgu!!!,cm cubitt n piat telinga sorang2...

CL!!! sekarang ni ciklie kt TV3 hari2 ada kabar dari tanahsuci..seronok tengok
pssst,tempe tadi goreng ker????

noor cikgu pi pasar malam,cari tempe ,nk goreng cecah sambal kicap,dgn cuba resepi ijoi tu...mana boleh ciklie sorang jer makan..

manzlie said...

salam cikgu mas..

alhamdulilah...semoga mereka semua mendapt info yang bermanafaat pada kita semua di mesia..
aiik cikgu pun cuba resipi yang ijoi bagi ker..cuba jgn tak cuba cikguu..

waslm

waslam

manzlie said...

salam ummi azuddin..

ye lah kak..lagi 3 minggu shaja but kami di hotel dah mula busy nih...

waslam

hilmyiskandar said...

Salam.

Alhamdulillah, terasa sangat mcm berada di sana kerana 'countdown'. Masa tu buat Haji Ifrad, cukup seronok kerana membantu Jemaah yg uzur hantar ke hospital (Maktab 81) hotel tu telah dirobohkan. Didoakan semuga Jemaah sihat dapat mengerjakan ibadah haji dgn sempurna + Mabrur.

Amin.

tq.

Asnija said...

Assalamualaikum wr.wb.

Kepada Cik Lie yang budiman,
Saya pun tengah countdown ni...countdown nyer bermula dari 5 jer...(semoga lebih sikit dari 5, dan jangan le lebih dari 5)

ps: saya baca senyap-senyap je, sebab menahan debar...bab N3 tempe tuh, saya menahan sabar, walaupun tangan nak je menaip komen...tapi tak mo anti-klimax...takpe...saya dah cop orang-orang yang ngumpat saya..jagaaa...saya tunggu kat simpang sorang-sorang...
alhamdulillah dah lepas ngidam kan tempe...amacam...dah pink tak muka Cik Lie tu..soo...camner...nak tak krepek tempe saya tuh? Sambal goreng tempe+ikan bilis+kacang goreng+kentang tak nak laa dah nih....

Asnija said...

Sori arr..
countdown saya tersilap taip tadi sebab tangan menggigil-gigil keterujaan...
saya harap countdown saya kurang dari lima, dan janganlah lebih dari 5 (itu countdown part 1).
countdown part 2 bermula dari 15 pulak...

ps: Countdown saya ni sememangnya CL terlibat....(ini ialah latihan pecah minda)...

KAMATO said...

Salam CL, sibuk macamana pun jgn lupa update blog tiap hari, blog CL ni antara blog paling ramai diminati, masa2 gini semua orang nak tau perkembangan di tanah suci

Ayah Zain said...

Salam Lie,

Alhamdulillah, 3 minggu lagi jamaah akan dapat mengerjakan rukun ke-5. MOga mereka mendapat haji mabrur.

Rasanya malam ni pengunjung PDKM mencapai 2k. So far kul 10.00mlm sudah 1.6k

rabiatul said...

Subhanallah...manusia..doakan saya disini...terima kasih..

manzlie said...

Salam RAbiatul..

insyalah..i will..

waslam

manzlie said...

salam ayah zain...

alhamdulilah..semoga mereka mendapat haji yang mahbrur..insyalah..

ohh ye ker...alhamdulilah

waslam

manzlie said...

slam DAtinAsnija..

alhamdulilah..tempe yang dibeli sudah habis di makan..rasa dah kenyang lak sekang cuma nak tido jer nih..tapi takda lah sessi lempang menlempang..heheheheh...

aikk meracun ku dgn kacangand others..nak lahhh

waslam

manzlie said...

salam hilmy...

alhamdulilah...semoga mereka mendapat haji yang mahbrur..insyalah..

waslam

manzlie said...

salam Kamto..

alhamdulilah...jgn lah risau..insyaalah sya akan updated kan yer..cuma doakan kesihatan sya sihat alhamdulilah..

waslam

Asnija said...

Salam Cik Lie,
Ku seru nama mu...haaa....menyahut terus pulak...woiii...masih berfungsi kuasa telepati saya nih...terus bagi saya projek besar dan tugasan yang cukup penting dan berat...nasib tak jatuh saya dari kerusi sedang melayan perasaan kat Paris selepas siap memberus gigi rimau bintang kat zoo london...

ps: baik tuanku...tugasan itu patik junjung atas batu jemala patik...tapi boleh ke patik tidur dulu...boleh ye...kat sini dah dekat 12 malam...walaupun patik on-call tapi minta esok jelah patik buat ye...lagipun patik dah suruh orang-orang suruhan patik membuat langkah-langkah persediaan...jangan risau, arahan patik itu penuh berhemah dan bijaksana...minta izin patik tidur..esok patik akan membuat laporan terperinci...

manzlie said...

salam datin Asnija...

alhamdulilah ..jgn lah risau cuma omputih cakap apa"Take your staff".Ku nanyikan lagu untuk mu..tidurr. lah wahai permaisuri ku....tidurr laahhh..

waslam

probakti 21 said...

Salam Sdr Manzlie,
Berdebar2 menunggu saatnya.Semalam saya baru hantar passport ke KL,petang ni dah dapat buku"Medical checkup".Tapi hari isnin baru boleh laksanakannya kerana Kelantan cuti khas Ahad ( berjaya ke final Piala Malaysuia menentang Neg.Sembilan sabtu ni)
InsyAllah ,dengan IzinNya, saya akan diterima sebagai tetamu sedikit hari lagi.Tak sabar lagi untuk menatap Kaabah dari dekat!.Doakan saya berjaya sampai di sini!
P/s. Nak pesan ole-ole apa dari KB?

yuyee cap limau said...

salam
to ijoismat,kak zie,kak nor dan CM.
hehe,exited je rase dapat nom 1 nie,macam menang anugerah juara nasyid ikim.fm..haha..
majulah limau untuk negara..

zabidi said...

Bila agaknya giliran kita dijemput untuk datang melaksanakan rukun kelima ni ya. Bila tengok suasana tu .....terharu ....sempat atau tidak kita yang belum lagi ni...

manzlie said...

salam saudara Zabidi..

insyalah satu hari nanti saudara akan kesini lagi..jgn lah risau..berdoa dan berusaha lah pasti berjaya kan..

waslam

manzlie said...

salam yuyee limau

alhamdulilah...suke nyer adik abg nihh...

wsalam

manzlie said...

salam saudara Probakti..

alhamdulilah..doa saya semoga allah swt permudahkan perjalanan haji saudara nanti..insyalah..

is ok..takpa..terima skasih atas ingatan suadra tuh..

waslam

Imran Paris said...

En Li...saya pun teruja sama. Saja nak bg tau, Abg saya akan berlepas ke Madinah penerbangan KT54 hari Isnin 9 Nov jam 7.30 pagi....boleh ke bg no hp En Li kat dia...mana tau dia sempat cari En Li di sana...tp saya faham En Li pun bz.

Eh En Li...Datin...apa yg countdown2, berpatik bertuanku tu...saya ada ke dlm plan countdown Datin tu...udahlah Datin jgn di buat2...nanti tak tidur mlm pulak lelaki itu

manzlie said...

salam mr imran..

oh ye ker..alhamdulilah...boleh la dia jumpa sya kalau free..just give him my hp no yah..semoga allah swt permudahkan perjalana hajinyer..insyaalah..

ye lah DAtin kita tuh..semenjak terima panggilan telipon dari kerabat diraja dah mula berpatik tuanku dah..biasa lah jejaka tuh dari kaum kerabat diraja agaknyer...apa apa pun kita doakan semoga DAtin kita tuh bahagia and hepi..ok



waslam

Zakiah said...

Salam Li
Nak tanya sikit. Bole tak akak bawa bekal dr Malaysia mcm serunding?
Pada umiazuddin..terimakasih atas doa adik tu...AMIN

manzlie said...

salam kak zakiah...

boleh..sambal belacan pun leh abwak kak...

wasalam

Zakiah said...

Salam dari Sabah
Yes...sambal blacan tak payah kot..org kate kat MH susah cari toilet if emegency...Hotel Najd tu ok ke? Jauh dari pintu masuk NH tak? Jauh ke? Cos kalu jauh tak bole balik hotel tiap solat kan? esp antara Maghrib dan Isyak kan? Pukul 3 pagi ramai jemaah tak?

manzlie said...

slam kak Zakiah...

semuanyer ok jgn lah risau snagat..allah ada bersama akak dan kita semua..ituh semua adalah sedikit masalah shaja kalau betul....


waslam