MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Friday, 6 November 2009

"Imam - imam Besar Masjidil Haram..."

Syaikh Mahir Al Muáq
Syaikh Abdul Rahman As Sudais
Syaikh Shalih Al Thalib

Syaikh Syuraim
The most and Famous Imam Syaikh Sudais and Syaikh Mahir


Bismillah....Salam from Makkah...harinih saya ingin menperkenal kan beberapa Imam Imam Besar Masjidl Haram yang mengetuai setiap solat solat di dalam Masjidil Haram..Alhamdulilah...semoga pembaca Blog PDKM yang budiman berpuashati dengan gambar gambar tersebut...syukran..wasalam

70 comments:

Zie said...

Salam Cl,
Selamat beribadah... tak tido ke

Zie said...

Salam CL..
Alhamdulillah, terima kasih memperkenalkan imam2. saya ada simpan kaset dan cd imam2 tu.. tapi tak pernah kenal. Imam mana CL pernah bersalaman... betapa seronoknya CL masa tu..

Zie said...

Salam CL,
Mulia sungguh jadi imam ye...Imam2 tu pakai minyak wangi apa? Dapat cium bau wangi pun ok... Mana yang lain ni.. tak bangun lagi ke, subuh baru masuk ni. ohh.. ijoi pun jadi imam masjid, alhamdulillah.

cikgu mas said...

salam

amboii kak zie.ke tiga-tiga top three kak zie ambik yer..tak bagi can ni.hehehe hebat kak zie ni,nampaknya CM dah kena pencen arr,tak daya nk mengejar kak zie

CL ..fulamakkkk sungguh22 eksklusif n3...tahniah,makin hebat reporter sorang ni..kalau tak de n3 ni tak merasa kami nk tengok wajah imam besar MH,

sejukkkkkkkk mata dan hati tengok mereka ciklie!!!..

Ayah Zain said...

Salam CL,

Bravo, ini memang ekslusif. AZ suka sangat dengan bacaan Sh Shuraim.

Pengunjung PDKM semalam 1.8K

Ayah Zain said...

Salam CL,

Baru ni masa g umrah dapat beli CD Sh Mahir. Lembut bacaannya. X dapat tengok wajah dari dekat, tengok gambar pun alhamdulillah. Makacih Lie.

rezeki said...

salam cl,

alhamdulillah, rindu akan suara mereka. Masih ada dalam simpanan cd bacaan al quran mereka.

norsidah said...

Salam CL,

Masyaallah...CL, teringat kembali betapa syahdunya pembacaan imam2 tu hingga mengeluarkan air mata, bestnya, dapat tengok gambar imam2 MH, rasa nak terbang kesana, kalaulah tak payah pakai visa tentu ramai yang dah terbang ke MH kan CL.
Selamat menunaikan fardhu haji, semoga mendapat haji yang mabrur.

sdura said...

Assalamualaikum saudara manzlie,

tak tahu siapa yang menjadi imam swaktu saya menunaikan umrah awal thn ni. rindu sgt rasa nak mendengar bacaan imam-imam tu, rasa insaf sangat.
Saudara manzlie, saya nak tanya pernah tak dengar nama Sheikh Mishary Rashid al a'fasy? tak lengkap hidup saya sehari kalau tak dengar suaranya walaupun hanya dgn bacaan satu surah. pernah ke dia menjadi imam di sana?

ijoismart said...

Salam
Yalah CM, semua no. ambik kat dia. Mentang2 dia bangun awai. Dalam hati mmg terasa nk jadi imam terus tapi ilmu tak berapa cukup lagi. Mmg niat begitu. Hu3

babykhalifah said...

salam...
Shiekh Maher antara favourite imamku...teringat nostalgia 2007 bila sy bersungguh2 berdoa mohon diperlihatkan empunyer suara yg bole membuatkan jemaah menangis...Alhamdulillah Allah makbulkan doaku bila dapat lihat Imam favauriteku dari jarak dekat...tips bg yg lain...masuk pintu no. 5 sebab ia menjadi laluan imam2 MH setiap kali mengimamkan solat..Pintu 5 ini bertentang dgn office Imam2 besar MH...Imam2 bila diapit oleh polis2tunduk ajer langkahnyer...Imam Saleh At Talib ini imam favaurite bondaku...TQ CL ...Kirim salam kt depa yer..Kirimkan salam utk junjungan besar MUHAMMAD SAW..

hilmyiskandar said...

Salam.

Alhamdulillah & Terima kasih. Pernah bersalam dgn Syaikh Abdul Rahman, itu pun terpaksa berkejar selepas beliau habis solat sunat di Hijir Ismail, body guard ramai mengiringi beliau. Itulah 'keistimewaan' Imam Besar Masjidl Haram - hebat.

Amin.

tq,

Yem0805 said...

Salam CL,

Terima kasih paparan gambar2 Imam besar Masjidil Haram selama ini dengar suara aja..jadi sekarang dah kenal orang nya..

Syukran

KAMATO said...

Saya ada simpan CD Syaikh Mahir, memang syahdu bacaannya

babykhalifah said...

http://www.haraimainrecordings.com/

...blog yg terkandung pelbagai cerita mengenai 2 tanah suci..ada juga gambar2 eksklusif imam2 besar MH...

SYUKRANN

abh said...

Salam sdr Manzlie...

Sungguh jernih dan bercahaya terlihat pada wajah2 mereka...masya Allah...

Ini menambah keinginan utk bersolat di MH menjadi makmum kepada imam2 itu...

Rokiah said...

Salam CL,

Selama ni jadi SR je..
tapi tak dapat tahan hati dari nak join sama...

Terima kasih CL kerana gambar-gambar dan cerita-certia di blog ni dapat mengubat kerinduan kepada tanah suci Makkah dan terasa-rasa seolah-olah diri ini masih berada di sana.

Semoga CL sentiasa diberi kesihatan yang baik, dirahmati dan diberkati Allah SWT jua hendaknya.

shami2 said...

Salam CL...

Alhamdulillah..

n3 ttg imam..bagus sgat..banyak maklumat yg kami bole kumpul dari blog CL ni...teruskan usha murni mu itu..info dikongsi bersama...insyallah..

Suara imam2 yg sememang telah ditentukan Allah untuk mereka layak bergelar imam khasnya untuk MH...sudah tentu..tiada bandingannya...semua itu ketentuan Allah...semuanya dalam pemeliharaanNYa...

Wahai CL sahabatku...
Jgan dikau jatuhkan airmatamu
kerana madahku...
Biarlah ia kerna Allah nan satu
Yang menyampaikan message melaluiku..khas buat mu..
Jujur ikhlas..tulus begitu..
Tak tertulis madah itu ..
Jika hatiku tidak mengenal
DIA ALLAH...dengan matahatiku...
Tak mungkin juga daku mampu
mengucapkan kala bertemu...
Hanya jari jemari sebagai penaku
Buat menyampaikan ilham dari hatiku
Yang Baik dari Allah sudah tentu
yang buruk semestinya dari kelemahanku...
Ampun maaf kuhulurkan padamu
Terima kasih tak terhingga ku ucapkan juga padamu
Syukur alhamdulillah jua buat Allah Tuhanku...
Melimpahkan rahmatNya luas begitu..
Moga kita semua mempunyai niat yg satu
Mengingati Allah setiap waktu..
Mentaati Allah tanpa jemu2...
Selawat dan salam buat baginda rasullullah..keluarga dan sahabat baginda yang telah kembali kerahmatullah..amin

S said...

salam CL,

syukran!!! jazakallahukhair.

N3 yang kak S tunggu tunggu.

UmmuAdam said...

Salam CL,

Terimakasih atas gambar2 ini. Saya memang suka dengar suara syaikh Sudais dan Syaikh Mahir. Saya ada banyak CD mereka, 30 juzuk Al-Quran pun ada. Tapi inilah pertama kali saya dpt tengok muka syaikh Mahir dengan jelas.... Bayangkanlah, mereka2 ini adalah iman masjidil haram! Saya akan menitikkkan airmata setiap kali mendengar Syaikh Mahir membaca surah Ar-Rahman.

Qimi08 said...

Syaikh Mahir.... mendengar bacaan dari beliau buat air mata mengalir Sewaktu di Mekah bila "cuti" dari sembanyang dptlah lihat iman2 dikaca TV setiap kali solat ada siaran langsung.

pari said...

N3 yang bagus. Time kash le sbb masukkan gmbr-gmbr tuh..Bukan senang nak dapat dan bkn senang nk jumpa...
Tp bila tengok n3 nie teringat & rindu dengn suara mrk swktu bulan rmdhan. Shahdu sungguh hingga boleh meleleh air mata..
Mudhn CL diberi kekuatn untuk terus melaporkan brt kpd kami semua...

PINATBATE said...

salam..
surais dan shuraim tu favourite kakpinat tu!!
simpan cd cd mereka mereka..kaset dulu-dulu pun adaa...hehe

syukran ciklie

rosli said...

Salam Sdra Azli dan rakan2,

Semua rakan2 ada pengalaman tersendiri dan rasa sayu dan menangis bila mendengar bacaan Imam2 ni, saya jugak tidak terkecuali masa buat umrah tahun lepas dan ketika itu waktu Subuh, tak boleh tahan lagi air mata....masa tu genap umur saya 45 tahun (saya akan kenang saat ini sampai akhir hayat saya). Sambut birthday depan Kaabah...best sgt.

Sdra Azli, imam2 ni handsome2 jugak orangnya kan dan manis muka mereka ! Yang pasti mereka ramai peminat dari seluruh dunia...dan ramai merindui imam2 handsome ni...

afiqq said...

Salam CL.. alhamdulllah.. dpt juga kami melihat wajah imam2 MH ni, selalu dgr suara je.. muka sehensem suara!! hehehe.. hebat gak janggut/jambang2 dorang..

sdura: Sheikh Mishary Rashid al a'fasy - imam kuwait.. one of my favs.. suka dgr dia baca surah AlRahman.. blh tangkap leleh..

manzlie said...

salam kak zie...

alhamdulilah...sekrang tiod dah cuma 5 jam jer..dah masuk busy ni

wasalm

manzlie said...

salam cikgu mas...

alhamdulilah..kalau rasa hati sejuk..tenagtenangkan lah fikiran tuh...

waslam

manzlie said...

salam ayah zain..

alhamdulilah ayah zain hepi..syukur..my peberet imam adalah mahir anda sudais..kalau dengar depa baca surah surah tuh tangkap leleh dibaut nyer..memag best..tiap malam before sleep sure pasang dulu deangar surah2 dari depa..

oh yer ker 1.6k..mekasih az

waslam

manzlie said...

salam saudara rezeki..

alhamdulilah..seronok dengar bacaan mereka tuh kan..

waslam

manzlie said...

salam norshidah..

alhamdulilah syukur pada allah swt...itu lah kebesaran Imam2 MH nih..

waslam

manzlie said...

salam ijoismart..

insyalah nanti tercapailah kalau dah ada niat suci tuh..

waslam

manzlie said...

salam Sdura..

mohom maaf tak berapa pernah dengar lah anam nyer..nanti sya cuba chek yer..insyalah

waslam

manzlie said...

salam babykhalifah...

syaikh mahir pun peberet sya jugak...benar tuh gate no5..sya pernah bersalaman di situ lah dgn imam abdul rahman sudais..alahmdulilah

waslam

manzlie said...

salam Hilmy..

alhamdulilah..wahh tentu seronok kan tak tido malam dapat salam dgn imam tuh..sama seperti sya jugak heheh

waslam

benludin said...

salam tuan,
sheikh maher my peberet.
tak silap aku dia juga berkelulusan matematik.

aku siap ada cd mp3 bacaan beliau...hari2 mmg nak dengar

utk kwn2 sini ada mp3 bacaan imam2 terkenal.boleh download.

www.all-quran.com

manzlie said...

salam kamato..

alahmdulilah..syukur nikmat..bila rindu gunakan lah..

waslam

manzlie said...

salam kak shami...

pagi pagi baca nih sure meruntun lah jiwa dan lara sya..sungguh syahdu...

walsam

manzlie said...

sala,m rokiah...

alhamdulilah..terimaksih keran suid melayari blog sya..insyalah aakn sya paparkan gamabr gamabr yang menrik nanti..

waslam

manzlie said...

salam abh...

alhamdulilah...bagus lah tuh kan..

waslam

manzlie said...

salam kak S..

alhamdulilah..bagus lah tuh..

waslam

benludin said...

babykhalifah,

tersilap eja tu...bukan haraimain tp haramain.... :)

http://www.haramainrecordings.com/

manzlie said...

salam ummi adam...

alhamdulilah...harapan sya ummi hepi senantiasa..insyalah

waslam

manzlie said...

salam qimie..

alhamdulilah...saya pun minat bacaan syaikh mahir..

waslam

manzlie said...

salam Benludin..

sama gak dgn sya syaikh mahir..my peberet..

waslam

babykhalifah said...

benludin

TQVM betulkan spelling error

SYUKRAN

kakchaqq said...

Salam cl,

trima kasih, selama ni bila rindu Haram, buka kaset dgq sora ja. la ni baru kenai Shaikh Maher. Alhamdulillah. trima kasih sekali lg cl.

umiazuddin said...

Salaam CL & semua,

akhirnya dapat juga tengok rupa yang empunya suara merdu bacaan ayat2 suci di MH. Muda-muda juga ya imam-imam besar MH.
betul kata cm, memang sejuuuuuukk mata memandang :)

terima kasih CL!

Semoga Allah memelihara kesihatan CL di peak season ini. amin.

VpeaceV

Zakiah said...

Salam dr Sabah
Wah..Alhamdullillah dpt gak peluang tengok rupa imam MasjidilHaram..
Kaum wanita memang taknampak imam2 ni...keep us updated k....Txs

p/s Pi haji bole bawa bekal serunding tak? Tak kene rampas di airport ke?

manzlie said...

salam kak zakiah..

alhamdulilah....dapt lah jugak mereka melihat imam ima tuh..syukur..

waslam

manzlie said...

salam kak chaqq..

alhamdulilah..syukur...

waslam

manzlie said...

salam ummi azuddin..

alhamdulilah..terimakasih atas doa dao mu ituh..

waslam

akak Roosni said...

salam En Lie,
walaupun lama tak tinggal jejak tp tiap2 hari jengok blog En lie,seronoknya dah sampai musim haji,pulak tu first time dapat lihat imam2 mekah,muga En lie,duduk lama lagi disana,sihat dan dpt siar banyak2 gambar terkini musim2 sibuk ni.dan doakan akak dan suami serta keluarga dapat menunaikan Umrah tahun depan

Zie said...

Salam Kak Zakiah,
Boleh bawak serunding kak.. bawak jugak kicap manis dan sos cili jika suka.. yang ni susah nak cari. adapun dari indonesia. Jangan lupa bawak gula2 ubat batuk, boleh bagi jiran2 yang batuk nanti. Seranoknya kak jadi tetamu Allah.... CL jaga kesihatan ye.. tidur sikit takpe asal berkualiti.

manzlie said...

salam akak Roosni,

alhamdulilah...terima kasih atas doa akan tuh..insyalah semoga nanti akak dan sekeluarga akan dtg lagi kesini...

waslam

manzlie said...

salam kak zie...


alhamdulilah..insyalah ,semoga llah swt perkuatkan kesihatan kami semua disini..insyalah..

waslam

noraini said...

Salam En. Manzlie

Semalan dalam TV oasis keluar Profesor Muhd Kamil Ibrahim, teruja nak cari buku Travelog Haji dia ..Bila belek2 siri manzlie yang lepas2 rupanya saudara dah dapat dulu hadiah darinya.. ok ke buku tu..
Bila kak nak cari kat kedai ni ..

Hanis said...

salam abang,

n3 abang semakin jauh perbezaan drpd yg awal2...tahniah abang...

jauhnye adik ketinggalan n3 abang ne....huhuhuuh...sedih sgt rasanye sbb dah ketinggalan banyak cerita sekarang nie...huhuhu...

kak zie....tahniah....123 akak yg punya....

Imran Paris said...

En Li...thanks ye...rasanya saya sempat nampak imam2 hebat ni sepanjang berada di Makkah last year.

En Li...En Li tentu tau cite Imam Sudais di tahan pihak berkuasa Saudi masa musim haji tahun lalu, ingat tak??? Citelah sikit :-)

Noor said...

Salam CL..

teng kieu arr atas paparan kali nie.. bes bes.. cheq dok dengaq sora depa je.. muka tak pernah nak tengok.. betui kata CM.. sejuk mata memandang.. suara depa nie lah yang membuat hati cheq meruntun.. sayu mayu jiwa raga, walaupun cheq tak paham bahasa arab.. tapi bila dengaq bacaan depa, meleleh ayaq mata..

tahniah CL..

psst.. tadi pun cheq ada dengar satu 'suara'.. ngeh ngeh ngeh

manzlie said...

salam Kak Noor..

oh ye ker kak noor pun meruntun bila dengaq suaranyer..sya ingat cuma sya sajee..alhamdulilah...kita dapat menyelami apa yang di smapikan walaupun kita tak berapa faham 100 peratus maksud nyer..

aiik dengar "suara " spa pagi tadi..heheheh

waslam

manzlie said...

salam dk hanis..

ye ker..mekasih atas komen adik tuh...
camner kerja tempat abru sekarang? best tak? harap adik hepi selalu..insyalah

waslam

manzlie said...

salam kak NOraiani..

yup buku Professor memang best tuh..belilah baca..memag banyak pengajaran yang boleh di ajdikan panduan..

waslam

manzlie said...

salam saudara Imran..

hmm part tuh takberanilah nak habaq..sensitif sikit sini..maaf yer..

waslam

Andak Ros said...

Salam..
Masa kat sana tu ada seorg imam tu bacaan nya menusuk2 qalbu... tenteram dan mendamaikan... bila lagi nak berpeluang bersama kat sana?.

manzlie said...

salam andak rose..

insyalah..adalah tuh nanti peluang nyer..jgn risau..berusaha dan berdoa pasti berjaya..

waslam

lifeisbeautiful said...

Salam..

Mereka Insan Terpilih,.Insan Istimewa..

Penyejuk di Mata,..Penyenang di Hati..

...........................................................

manzlie said...

salam life is beatiful.


alhamdulilahhh



waslam

Zakiah said...

Salam Zie
U r so sweet..Timakasih bagi tips..akak nak pek sume tu..dah lebi 10 kali asyik pastikan beg sume ada. Beg 1 je..cos if ikut checklist TH dah penuh beg...camera bole bawa ke..org kata tak le amik gambar?

CL ada nasihat pasal ambik gambar di MH tak?

manzlie said...

salam zakiah...

dalam Masjdil Hram kalau boleh pakai aar handphone camera..senang ..kalau bawak digital camera depa duk rampas nanti...

waslam

Berbagai Peristiwa said...

salam
alhamdulillah....baru ku ketemu wajah yg sering suaranya kumandang di Mekah sepanjang ku berada disana 6 Jun hingga 15 jun 2010....subhanallah sungguh tenang mendengar suara mereka mengalunkan ayat2 alquran semasa solat, begitu khusyuk sekali mendengar ....ingin ku kembali lagi ke sana ...insyallah....