MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Monday, 23 November 2009

" Sesak dalam Masjdil Haram...."

Baru jam 2.00 petang dah sesak dalam Haram

Jemaah jemaah sanggup tunggu begitu lama untuk solat seterusnyer..

Laluan utama ke Bukit Safa nih...

Ramai jemaah duk membaca al quran..alhamdulilah...




p/s: Jutaan terima kasih pada En Mohamaed dari bangi dan En Rezeki yang sudi menalipon sya sebentar tadi, juga pada En Imran paris , nailofar, noor,cm,zie serta yang lain atas doa anda semua tuh..hanya allah swt sahaja yang dapat membalas jasa2 anda semua..insyalah...

81 comments:

rezeki said...

salam cl

taraaaaaaaaaaaa

rezeki said...

salam cl,

ambik perak pulak

rezeki said...

salam cl

ambik gansa pulak

rezeki said...

salam cl

ambik damo pulak

rezeki said...

salam cl,

la ni tembaga pulak

rezeki said...

salam cl

jgan tamak2 , Allah tak suka

mmg suasana beribadat di haram mengimbau seribu kenangan

ijoismart said...

Alhamdulillah

rosli said...

Salam Sdra Azli,

Baru teringat nak tanya keadaan MH samada di bumbung dan depan pintu King Aziz antara selepas waktu Isya antara jam 11- 12 mlm adakah padat lagi. Kalau tidak keberatan post gambar pada waktu tersebut. TK

rezeki said...

salam cl,

mana lelain ni kekawan

kalaulah saat ini saya dpt berada di sana

Kasmin said...

Salam Sdra Azlie,

Adu sayunya di sanubari ni melihat jemaah2 ni, rasanya macam nak join them aja.

rosli said...

Salam CL,

Saya berharap Sdra semasa di Arafah nanti dapat mendokan kami semua pengikut blog yang belum pernah mengerjakan haji agar dapat mengerjakan haji mengikut perancangan masing2 di masa akan datang. Saya dahului dengan ucapan jutaan terima kasih.

Saya juga mendoakan sdra sihat dan dapat mengerjakan haji tahun ini dengan lebih sempurna dan mendapat haji mabror. Amin.

rezeki said...

salam li,

gambar kat no 1 tu mmg tempat favorite saya pada waktu zohor dan asar, rasa tenang je sambil memandang kaabah dr kejauhan

magrib je, terus menyusup masuk ke dataran kaabah , buat tawaf sunat dah waktu isyak masuk je, insyallah dapat solat kat seat A

rezeki said...

salam li,

kalau selalu lps isyak , saya suka keluar pulak ikut basement, sejuk betul marmar dia krn aircond kuat, selalu terjumpa dgn ramai juga jemaah yg berumah di basement tu .

tapi mlm2 kat situ, sunyi sikit

Ayah Zain said...

Salam CL,

Mak datok. amik kau sapu semunya. tahniah bang.

rezeki said...

salam az,

soalan bocor keh,keh,keh

Ayah Zain said...

Salam Lie,

Kalau tidak menunggu, nantu solatnya di luar MH, jadi kenalah bersabar sambil menunggu untuk solat Asar. Tapi jangan lupa berniat iktikaf dalam MH tu.

Tahniah sekali lagi CR

rosli said...

Salam Sdra Azli dan

Sdra Rezeki,

Tahniah kerana sapu habis entri kali ini..

Atikah said...

salam....

Ambooi cr sapu bersihhhh...

Atikah said...

Salam...

Alhamdulillah..
alahngkah indahnya kalau sy pun dpt berada di sana....

Noor said...

Salam CL..

wo wo.. mana aci.. tn ismet ngelat arrr.. ada ke tepon mintak soklan bocor.. uwaaaaaa..

tak de taraa taraaa.. dah kira 'disqualified'.. bak balik sini semua pingat tuh... heh heh

nailofar09 said...

salam...CL..., sayunya..ngapa yer rasa nak ikut jerr...dah dkat wukuf ni,...packing lar sikit...nak ikut jugak...CR dahsyatnya...ambik ahhh bukan takat tket, kapal torbang pon ambik sekali sbg hadiah...1-10...CL muga dapat haji mabrur,

Noor said...

Salam CL..

apalah sangat doa kami CL.. ingatan untuk seorang sahabat yang banyak berjasa kepada kami.. perantara di bumi barakah.. pengubat rindu pada Baitullah.. semoga CL diberikan kesihatan yang baik dan dapat mengerjakan ibadah haji dengan jaya nya dan mendapat haji yang mabrur.. cheq sayu seh.. untung arwah ayahda CL.. anak nyer yang soleh buatkan haji untuk nya..

ishhh.. jeles arr ngan CR nie.. macam mana dia bleh bolot semua.. CRRRR.. cengkelattttt

abangsulung said...

Salam CL,
Mak Datok, Pak Itam sapu habis..sampai pingat yg buat display kat meja pun dia sapu abis.
Pak Itam....

rezeki said...

salam lie,

az, rosli, noor dan kekawan lain, tadi saja berbual dgn CL psl persiapannya utk berwukuf , memacam juga persiapannya tapi itulah, kesibukannya bekerja dan beribadat , namun utk rakan2 semua, saya mmg tabik dgn CL dan bersyukur ke hadrat Allah SWT krn td CL tgh print doa kawan2 semua utk di bawa ke Arafah semasa wukuf dan insyallah dgn izin Allah , semua doa2 itu akan dititipkan semasa dia berwukuf,
pengorbanan seorang insan mulia spt CL hanya Allah SWT yang akan membalasnya,
kalau nk tahu beratus helai juga lah

sama2lah juga kita mendoakan agar CL diberikan kekuatan, kesihatan,dan kemudahan semasa mengerjakan haji nanti, insyallah

CL, semoga mendapat haji yg mabrur.

hilmyiskandar said...

Salam.

Alhamdulillah, walaupun sesak itu satu perpaduan utk kita yg mana disitu utk berwirid disamping bersolat ditempat paling mulia didepan Kaabah dalam MH. Mudah2an semua amalan diterima olehNya.

Amin.

tq.

Noor said...

Cik Lie & fren..

something to share..

"Daripada Abu Hurairah r.a berkata, Rasulullah SAW bersabda: "Tidak ada dari hari-hari yang lebih dikasihi Allah untuk dipenuhi dengan ibadah kepada-Nya daripada 10 hari terawal dari bulan Zulhijjah; puasa setiap hari daripadanya menyamai puasa setahun, solat pada setiap malam daripadanya menyamai solat pada malam al-Qadar".

Ayah Zain said...

Salam CL,

Sungguh yer CR, semoga CL diberkati Allah, semoga segala urusannya di permudahkan oleh Allah.

Ayah Zain said...

Salam CL,

Terima kasih Noor, kalau tak dapat hari-hari dalam 10 hari Zulhijah ni, marilah kita berpuasa sunat terutamanya pada hari Khamis ini sempena Hari Wukuf.

Ayah Zain said...

Salam Noor,

jangan jeles, itu rezeki si rezeki tu. Bukan cengkelat. hehhehe

hajah zainab bt abdullah said...

ish ish ish rezeki...memang rezeki dialah....
subhanallah...meriahnya! syahdu...

Haji Abdul Rahim said...

Salam,

abh said...

Slm sdra Azlie,

Alhamdulillah, masing2 tak mahu bergerak drpd posisi masing untuk mendapat tempat terbaik mungkin menunaikan ibadah kpd Allah....

Haji Abdul Rahim said...

Alhamdulilallah

manzlie said...

salam Rezeki...

Masyalahhh...RAj apa nih skg.....?

Raja Pecut ker atau Raja.....?

Top six (6) dia skg nih..mesti minum kacip fatimah nih...hehehehe..anyway taniah..

waslam

manzlie said...

salam Rezeki...

memang padat jugak skg..

waslam

manzlie said...

salam ijoi...

alhamdulilah

waslam

manzlie said...

salam rosli...

insylah..nanti sya cuba snap kan yer..

waslam

manzlie said...

salam rezeki...

depa keluar pergi dinner lah...hehehe

waslam

manzlie said...

salam suadra kasmin..

ye lah..kekadang terasa sngat nak join depa kan..

waslam

manzlie said...

slam rosli..

alhamdulilah ..terimakaish atas doa muituh..insyalah akan sya titipkan doa nanti..

waslam

manzlie said...

salam rezeki...

oh ye ker..bagus gak tuh perancangn saudara..alhamdulilah..satu pengalaman manis tuh kan..

waslam

manzlie said...

slam ayah zain...

memg dia sapu semua....DBKL lah..hehehe

waslam

manzlie said...

salam Rezeki...

soalan bocor..apakah maksud mu ituh..?heheheheh

waslam

manzlie said...

salam atikah...

alangkah indah kalau dik tikah pun ada sma akan..

waslam

manzlie said...

salam rolsi/tikah..

dah memag rezeki dia..taniah rezeki..

waslam

manzlie said...

slam noor..

jgn lah jeles ....dah kebetulan tuh...hehehe

waslam

abangsulung said...

Masyallah,walaupun ramai dari kita tak pernah berjumpa,tp pengorbanan & keikhlasanmu sungguh nyata. Sungguh mulia hatimu tuan.. Semoga CL beroleh ganjaran pahala yang melimpah-limpah. Bahagia didunia & berbahagia diakhirat.

manzlie said...

salam nailofar...

alhamdulilah..mekasih ats doa mu ituh

waslam

manzlie said...

salam abang sulung..

tu lah dia sapu bersih bang...abih pingat saya duk bagi nih..heheh
mana abg menghilang nih?rindu lak kami semua nih

waslam

manzlie said...

salam kak noor..

jgn lah camtuh dah rezeki namanyer rezeki jugakkan...heheheh


waslam

manzlie said...

salam rezeki...

tiuh shaja yang dapt sya menolong kekwan di mesia nih..semog aallah swt memebrkati kita semua dan menerimma doa doa kita..insyalah

waslam

manzlie said...

slam hilmy..

alhamdulilah..syukur nikmat

waslam

manzlie said...

salam kak noor..

mekasih atas info yang di beri..amat berguna untuk kita semua..

waslam

manzlie said...

salam abh..

benar tuh..

waslam

manzlie said...

salam hji abdul rahim

alhamdulilah...mekasih ats sokongan anda..

waslam

manzlie said...

salam ayah zain..

alhamdulilah..doakan kesihatan sya yer..

waslam

manzlie said...

salam kak nab..

tu lah dah rezeki kan namanyer...

waslam

manzlie said...

salam abang sulung

hanya sekdar menolong dgn penuh keihklasan jer bang..

waslam

Noor said...

Salam CL..

terima kasih CL.. kerana mengizinkan kami semua menitip doa di hari wukuf nanti.. Semoga Allah merahmati tuan hamba.. segala pertolongan cuma Allah yang dapat membalas nya.. amin

psstt.. jangan risau CL, akak jeles sikit2 je ngan CR.. heh heh

Abang Aji said...

salam cl,
bila lihat gambar jemaah turki dok baca quran, ingat lagi peristiwa lama..hehehe

rezeki said...

salam cl,

aik RAJA GOPAL dlm seniman bujang lapuk ngeh,ngeh,ngeh

bukan soalan bocor, tapi soalan spot, jgn ingat SPM je ada soalan bocor, kat PDKM pun ada soalan spot a.k.a soalan ramalan keh,keh,keh

noor, bukan mengelat , tapi kebetulan , esok nti cheq belanja naik kuda padi ya

manzlie said...

saalm rezeki..

kuda padi..? hmm boleh ker?heheheheheh..tn ismet kana bagi kuda zorro lah bagu cun sikit..

wasalam

manzlie said...

salam kak noor..

oklah tuh..rezeki dapt soalan spot lah tuh agknyer..(soalan ramalan) heheh

waslam

manzlie said...

salam abang aji...

share lah dgn kami...

waslam

rezeki said...

salam lie,

bagaimana dgn keadaan ayahanda dan bonda che pit ? harap mrk sihat utk menghadapi hari wukuf nanti

abangsulung said...

Salam CL,

Saya ada kat rumah CL ni.
Tgh duduk depan tangga, memandang jauh ditepi langit arah kiblat. Mungkin disana CL berada. Kalau ada jln bersambung kesana, mau ku berlari sekuat hati, ikut bersama mengerjakan haji.

rezeki said...

salam cl,

abg sulung, mmg setiap tahun bila tiba je musim haji , keinginan utk berada di sana sama2 menunaikan haji mmg terasa, namun apakan daya .
peraturan dunia yg menjadikan "quota" salah satu syarat ke sana

kalau boleh , tetiap tahun pak itam nak ke sana


ni tunggu giliran utk ke sana lagi 2020, rasanya 2014 , kami nk buat rayuan

mama ju, said...

Ya ALLAH ,REZEKI!Rezeki sungguh.Hang sapu habis...Selamat berwukuf.Muga kita dapat berjumpa akhir tahun nanti...

manzlie said...

salam rezeki...

alamdulilh , mereka sihat..

waslam

manzlie said...

saam abang sulung...

meh lah datg sini join us..

waslam

Zie said...

Salam CL,
Tahniah CR.. tapi tak mainlah, tipun CL dulu...aduhh... ketinggalan saya

manzlie said...

slam zie...

sapa lah yang main tipu nihhh

waslam

Zie said...

Salam CL,
Jutaan terima kasih atas keikhlasan CL untuk mendoakan kami semua.. terharu sungguh, walau sahabat di alam maya... Semoga Allah sentiasa merahmatimu dan memperkenankan doa-doamu...

Zie said...

Salam CL...
CL tgh masuk rumah ni... dah busy sangat ye.. makan apa hari ni, dah lama dapur tak berasapkan.. insya allah balik arafah ni, CL bolehlah melepaskan geram bermasak2 pula... tumpukan ibadah dulu.

Zie said...

Salam CL,
Saya yang dah rasa sayu sungguh... CL akan membuat haji untuk arwah ayah tersayang.... buatlah yang terbaik untuk ayah CL ye... Alhamdulillah, CL anak yang cukup baik yang sentiasa mendoakan mereka.. berbahagia hendaknya mak ayah CL disana.
CL, tiap kali saya membuat umrah untuk arwah ayah... sepanjang umrah saya yang sebak.

Ayah Zain said...

Salam CL,

apa ni zie, noor, az confuse - ada mengelat, ada tipun. adooooooooo, poning la.

m.q said...

semoga semua nya dpt haji mabrur

um. masyitah said...

salam CL
ya Allah bestnyee

Zie said...

Salam Ayah Zain & CL,
Takde apa la... gurau je AZ. Tu nampak tak kat atas tu.. Pak Itam sapu semua pingat, yang display kat meja pun dia sapu.. 6 sekaligus. Kebetulan Pak Itam call CL, dan keluar n3 baru.. dapatlah dia berderet, memang berbaloi-baloi...

AZ, rindu kan dengan suasana MH ni, sesak pun takpe.. rela tak balik hotel utk makan sebab nak coop tempat, makan kurma dan ayaq zam2 je kat MH. Semua jemaah berlumba2 untuk beribadah.. peluang datang bukan banyak kali.

norsidah said...

Salam CL,

Terharu sungguh bila tengok jemaah duduk sambil membaca AlQuran, dan berzikir, yang nampak macam merenung jauh dalam MH tu, ingat kat masa akak duduk macam tu tahun lalu rindu sungguh........

Ramainya umat islam ..Alhamdulillah.

norsidah said...

Salam CL,

Kejap ye....CR kata jgn tamak2 tapi ambik sampai 6 sekali......saba je le.Anyway tu la bila ada kesempatan gunakan dengan sebaik mungkin kan..

Yang lain jgn giveup tu akak la tu.