MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Saturday, 28 November 2009

" Episode 1 - Perjalanan Haji 2009 - Ke Mina..."

Oleh kerana hujan lebat di kota Makkah pada hari khamis lepas, aku terpaksa menaiki teksi hingga ke Aziziah road...yakni simpang ke Mina
Sampai di simpang masuk ke Mina , teksi tidak dibenarkan masuk ke jalan Utama di Mina...jadi aku kenalah berjlan untuk mencara Maktab" 42 yakni di hujung sekali..alhamdulilah
Ramai Jemaah duk lepak di Bahu jalan (tengah-tengah divider tuh)
Sempat jugak nih CL nak posing..masyallah..
Berjalan kaki di atas jambatan sempat melihat beberapa khemah2 (maktab) di bawah nyer...tuh toilet di Mina..cantikkan...




46 comments:

Ayah Zain said...

Salam Manzlie

Alhamdulillah,

Ayah Zain said...

Salam Manzlie,

Berapa KM jalan kaki selepoas turun drpd teksi tuh.

Ayah Zain said...

Salam Mazlie,

Jalan tu macam nampak lengang jer. Satu soalan, kenapa perhi ke Mina dahulu? Biasanya kita terus ke Arafah untuk wukuf

Ayah Zain said...

Salam Manzlie,

Berapa lama berada di Jabal Rahmah semasa wukuf hari Khamis lepas?

Ayah Zain said...

Salam Manzlie,

Selepas Melontar, Lie terus buat tawaf yer. Jalan kaki juga ke.

Ayah Zain said...

Salam Manzlie,

Dulu tahun 1988, AZ pernah jalan kaki daripada Mina ke Makah, terowong itu ada lagi tak?

Ayah Zain said...

Salam Manzle,

Lie ni ulang alik ke Makkah ker daripada Mina ( maknanya dah cukup syarat bermalam di Mina, lie terus balik Makkah ke)

Ayah Zain said...

Salam Lie,

AZ baru sampai drpd Kg ni, terus buka PDKM, tak sangka pulak ada new n3, agaknya yang lain2 tengah jalan beraya tuh.

Ayah Zain said...

Salam Lie,

Nanti lie terus cerikana pengalaman buat haji tahun ini yer

Ayah Zain said...

Salam Lie,

ok, nak cukupkan 10 ni. Semoga Lie mendapat haji mabrur.

Ayah Zain said...

Salam Lie,

Tumpang lalu: Takziah kepada keluarga Dain Asnija lerana pemergiaan nenda tercinta, semoga rohnya di cucuri rahmat Allah. Alfatehah

Rokiah said...

Salam CL,

Subnallah, syahdunya tengok pemandangan selepas hujan air masih betakung di jalanraya

terima kasih CL kerana gambar-gambar terkini

Rokiah said...

Salam CL,

Tumpang lalu jap,

AZ pernah berjalan kaki tahun 1988, saya pun pernah jalan kaki dari Mina ke Mekah tahun 1992. Dah beli tiket bas tapi jalan sesak, kenderaaan tak dapat nak keluar dan masuk ke Min.Tterpaksalah jalan kaki kerana buat nafar awal.

Semuanya itu tak pernah luput dari ingatan menjadi kenangan indah kan AZ....

Ayah Zain said...

Salam Manzli

Tunpang lalu.
Salam rokiah: Pernah tahun 88, masa tu selepas melontar, kawan tu ustaz, sepanjang perjalanan dia bercerita tentang kisah nabi Ibrahim, tak sedar dah sampai. Subhana Allah.

Rokiah said...

Salam CL,
tumpang lalu ye....
nak sembang dengan AZ

Waalaikumsalam AZ,

Saya pun terkenang, berjalan bersama suami dan kakak ipar yang berbadan besar (dah arwah dah). Dalam perjalananan Ssbelum sampai kota Makkah, kami berhenti dan bentang tikar plastik warna hijau yang diberi TH di bawah jejambat kerana kesian kat kakak yang kepenatan untuk melunjurkan kakinya...

Semuanya menjadi kenangan indah...

Subhanallah...

Ayah Zain said...

Salam manzli,

Salam Rokiah. Berjalan kaki darpd Mina ke makkah tak lah lama sangat, rasa sekejap jer dah sampai. Mingkin masa masih muda. umur baru 30 tahun sekarang dah 52 hehhe

Ayah Zain said...

Salam Manzlie,

Mana pergi yang lain2 ye Cik Kiah. Ok lah, az nak siap, mrszain ajak g Melaka pulak ni. Kita jumpa besok la pulak,

Selamat hariraya aidliadha. Semoga korban yang dilakukan dapat juga kita mengorbankan (menyembelih sama) ego yang selama ini membatasi hubungan kita dengan Allah dan juga sesama manusia.

silversarina said...

Alhamdulillah walaupun hujan perjalanan CL ke Mina teratur molek , CL pun nampak happy , syukur .semoga terus sihat mengerjakan ibadah haji .Amin.

Abang Aji said...

salam cl,
tahniah kerna dah bertahlul awal. selamat hari raya.

Abang Aji said...

salam cl,
tak bermalam di mina ke

Zie said...

Salam CL,
Tahniah Ayah Zain & Kak Kiah... hari kak kiah berduet lagi ye..

Perjalanan haji yang menyeronokkan..

Rokiah said...

Salam Cl dan semua,

Betul kata AZ.
pengorbanan yang sangat luas skopnya
termasuk pengorbanan memecahkan benteng ego dan status...

Ohh... mungkin kakak yangpaling senior kat sini sebab AZ lebih muda dari saya.. hehe..

Kita jumpa esok,kakak pun dah nak bertolak ke Pasir Gudang ni...


Tentu terindu-rindu dengan N3 CL ...

Rusyaini Food Industries said...

Salam Bro. Azli,

Alhamdulillah Bro berpeluang mengerjakan ibadah haji. Bila tgk n3 rasa bersemangat dan sayu. Tapi satu yg tak puashati...
Tak aci la Ayah Zain sampai 10n3, orang lain pun nak top 20 jugak. Hee...heee.hee...

Masayu Ahmad said...

Salam CL

Seronoknya, berjalan-jalan ambil pemandangan

jauh perjalanan luas pengalaman

nailofar09 said...

salam CL...salam juga warga PDKM...AZ n kak rokiah, tinggalkan saya ke belakang....uwaaaaaaaa. seronoknya nye CL...sambil2 tu dpt ambik gmbar...kita juga yg untung...TQ... selepas melontar balik mekah lg yerr...

nailofar09 said...

salam...tumpang lalu, cik Ros...ada kilang food', bestnya. kenyang sntiasa...salam kenal..., silversarina..., jom kita pecut kejar CL...dlm episod mndatg..hehehehe...abng aji dr mana tuh?...CL masih teruskan lg acara yg berbaki...saya yg teruja update blog ngn n3 cerita 2 tahun lepas..di arafah n MIna...teruja larrr...mcm baru sgt, walhal dah 2 musim berlalu...begitulah kuatnya tarikan ibadah yang mulia ini...

cikgu mas said...

salam ciklie

nampak riang dan ceria dia dalam perjalanan haji ni...Almdulillah..

Ciklie sejukkk tak???berihram jer dlm hujan tu...

manzlie said...

salam ayah zain..

Raja Pecut..no wahid..1

taniah...

wasalam

manzlie said...

salam ayah zain..

cuma 3 kilometer jer...
alhamdulilah..

waslam

manzlie said...

salam ayah zain...

ikut sunnah nabi...alhamdulilah


waslam

nailofar09 said...

salam, tumpang lalu sekali lg...hai masayu'..., msti slalu hadir acara mengenai BUKU...jom k Danga city mall jb, ada pesta buku...akak nk pg 3 Dis, nk jumpa Noor suraya n d geng...pada semua jom arr memeriahkannya...

Hj Karim said...

salam azli.alhamdulilah seronok melayari pengalaman dikota mekah. apabila mengikuti dan melihat pesekiran kota mekah dn madinah ana teringat dn terbayang waktu disana.teruskan info agar kerinduan kedua tanah haram terubat. drpd hj karim

manzlie said...

salam ayah zain..

selama 3 jam di atas jabal rahmah..

waslam

ibu,mommy,mom... said...

Bestnya Cik Li.
thanks for sharing

Zie said...

Salam CL,
Macam mana tawaf ifadah... tawaf kat bumbung ke?.

rezeki said...

salam cl,

alhamdulillah, satu perjalanan yg pasti membri keinsafan dlm hati dalam mencari keredhaan Allah SWT

manzlie said...

salam kak Rokiah..

alhamdulilah..moga akak gembira dan hepi hendaknyer


waslam

manzlie said...

salam haji karim..

alhamdulilah
mekasih ats sokongan tn haji tuh..

waslam

rosli said...

Salam Sdra Azli,

Syukur sdra Azli telah selesai mengerjakan ibadah haji( atau mungkin ada satu dua perkara wajib lagi). Yang pntg sdra sihat, boleh buat haji then kerja then sambung buat kerja haji lagi.
Dah 3 hari saya tak masuk blog, balik kg my wife kat Muar, signal slow sgt (malas nak gi cc pulak), tgk perkembangan haji melalui Astro je.....Looking forward nak tgk episod haji sdra Azli tahun 2009..Syukran

manzlie said...

salam rosli..

alahmdulilah..mekasih ats sokognan daris audara tuh..insylah akan kuar sebentar lagi next entry

waslam

UmmuAdam said...

Salam CL,

Kisah perjalanan haji daa pun bermula...saya tunggu episod seterusnya. Betul ke saya dengar ada lebih 70 org jemaah meninggal akibat banjir di jedah dan ada juga yang tersekat tak dpt mengerjakan haji (terlepas waktu wukuf di arafah)

UmmuAdam said...

Salam CL,

Kisah perjalanan haji daa pun bermula...saya tunggu episod seterusnya. Betul ke saya dengar ada lebih 70 org jemaah meninggal akibat banjir di jedah dan ada juga yang tersekat tak dpt mengerjakan haji (terlepas waktu wukuf di arafah)

manzlie said...

salam Ummu..

alhamdulilah dah bermula dah entry seterus nyer..

yang meningal tuh bukan jemaah, pendudk di Jeddah

waslam

hajah zainab bt abdullah said...

Salam Haji,

teruja akak tengok perjalanan kembara haji CL tahun nih...

Adnazthie said...

Salam ziarah,
Seronoknyap

m.q said...

alhamdulillah
bertuahnya ciklie