MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Saturday, 7 November 2009

" Solat Jumaat tadi...meriahhh. Part 2..."

Dah nak masuk waktu solat Jumaat...
Semua jemaah pun dah bersedia untuk memulakan solat jumaat..
Keadaan di depan Hotel Alsafwah selepas solat Jumaat
Selepas solat Jumaat di depan Haram..Di anggarkan hampir 2 juta Jemaah sudah mula membanjiri Masjidil Haram sekarang ..alhamdulilah..



58 comments:

rezeki said...

salam cl,

alhamdulillah, kalau solat kat atas, saujana mata memandang jemaah kat bawah.

Hajjah Siti Noor said...

walaupun sudah 2juta masih ada ruang setiap individu itu melakukan ibadahnya.yakin dan usaha.Ya Allah panggillah kami kesana lagii...

Ayah Zain said...

Salam CL,

SubhanaAlah, Allah maha besar. Ya Allah ya Tuhanku Engkau Permudahkanlah aku ya Allah.

Tahniah CR, Raja Pecut

Noor said...

Salam CL..

anggaran 2 juta.. esok lusa bertambah lagi.. kalu perati betul2 kat dataran tu masih ada ruang kosong.. issh, terasa nak p la la ni jugak..

psstt.. jagindas lari laju.. heh heh.. larat lagi noo

cikgu mas said...

Salam ciklie

betul dan sesuai tajuk ni,memangg sunguh-sungguh meriah.jumaat di sana,terbayang CL merintasi jemaah yg ramai untuk sampai ke atas bumbung..

psst : Noor!!!!!JLL (jagindas lari laju ) dan boleh lawan MAS (mas abis semput) ..dah tak boleh pecut cam dulu,byk saingan sehh...

norsidah said...

Salam CL,
Masyaallah, Alhamdulillah ramai nya, mungkin tahun ni lagi ramai hingga sampai 4 ke 5 juta ke CL,
Tak jemu2 kami berkunjung ke blog CL ni demi untuk mengetahui ulasan terkini dari MH, jangan bosan untuk memberi maklumat kpd kami yg jauh ni ye CL, akak harap CL dapat berterusan memberi kami informasi,sehingga habis musim haji tahun ni, itu pun kalau CL ada masa, mohon masa di ARAFAH dan Mina nanti ye CL, teringat masa kat sana menunggu giliran ke tandas terutama di Mina dan berjalan kaki sejauh 5 km pergi dan balik melontar jamrah.

manzlie said...

salam Rezeki..

melihat permandangan di atas sungguh mengharukan serta mengasyik...alhamdulilah..

waslam

manzlie said...

salam Hajjah Siti Noor..

insyalah..semoga saudari akan kesini nanti..

waslam

manzlie said...

salam ayah zain...

cr dah jadi Raja Pecut laa nihh..kalahkan Ratu trek kita tuh..

waslam

manzlie said...

slam Kak Noor..

Jom mai sini...kalau dah rindu tuh..heheh..

ye lahh jagindas kita tuh duk naik bmw bukannyer basikal cm tuh..tu sal dia laju sikit tuhh..

waslam

manzlie said...

salam cikgu mas..

kalau nak naik ke atas bumbung tuh memang perlu banyak kesbaran yang harus di tempuhi..alhamdulilah..

syukran

waslam

Zakiah said...

Salam
Akak dah plan naik atas bumbung je nanti..tenang sekali pemandangannya..ble anggarkan waktu tawaf haji berapa jam baru abis 7 pusingan dek? Last minute latihan fizikal ni...

manzlie said...

salam Norshidah..

alhamdulilah...insyallah.sya akan cuba papar kan sedaya upaya sya..doakan kesihatan sya yer..

waslam

Kama said...

Salam CL,
Betul kata CR, saujana mata memandang, semuanya ada jemaah, tapi nampak ada gak tu ruang kosong untuk tetamu Allah,CL doakan kami jadi tamuNya,Ya Allah jemputlah kami ke sana sebagai tetamu Mu...

manzlie said...

salam Kak Zakiah...

kalu nak tawaf di atas bumbung lebih kurang satu setengah jam baru boleh complete untuk 7 pusingan..insyalah sebab last year sya pun tawaf di atas bumbung..alahamdulilah..

waslam

Zakiah said...

Salam CL
Bila sesuai ble tak ambil gambar kaum Hawa semasa di MH..tempat mereka solat atau area pompuan.

manzlie said...

salam Kam..

insyalah..semga allah akan menjemput saudara/ri nanti ke sini..berdoa dan berusaha lah

waslam

Zakiah said...

Salam CL
Trima kasih reply terus...Alhamdulillah..dptlah akak pastikan esok pagi misti jalan 1 1/2 jam..practise dulu.Sebelum ni setengah jam dah penat...ni cabaran besar!! TQ

manzlie said...

salam kak zakiah..

dari jauh boleh lah itu pun mereka dah kuar kat paper larangan amik gamabr perempuan..sya cuba nohh

waslam

manzlie said...

salam kak zakiah..

wahhh akak sya nih bersemangat sungguh..alhamdulilah..jgn lah risau..saya doakan semoga allah swt permudahkan perjalanan Haji akak tuh nanti..insyalah..

waslam

Zie said...

Salam CL,
Ketinggalan sudah saya... doakan saya tahun depan mengunjungi baitullah. Moga selesai tugas di Dubai ada masa ke sana. Jom CM temankan....

manzlie said...

salam zie..

alhamdulilah...dgn nait yang suci tuh insyalah allah swt akan makbulkan, berusaha dan berdoa yer..

waslam

rahman said...

terima kasih dengan gambar gambar yang menarik ni...
Semalam saya pergi minum teyy dengan Hj Shahrir Uncle815.blogspot.com
- almakki.com.my-

Zie said...

Salam Kak Zakiah,
Tumpang lalu CL yang budiman... dah siap ke barang2 yang nak bawa Tanah Suci? Doakan kita semua ye kak... CL dah semakin busy, hari ni makan apa?

Zakiah said...

Salam CL

Terima Kasih atas Doa...Amin. TQ nak coba dptkan gambaran area wanita di MH...(jgn kena Akak pun terbaca berita Arab Saudi (yg ditranslate) yg kita tak leh amik gambar ...esp masa dlm MH..strict jugak kan??

manzlie said...

salam rahman..

alhamdulilah..

waslam

manzlie said...

salam kak zakiah..

haa tu lah ..kena hati ahti tau..

waslam

Zakiah said...

Salam Zie
Beg dah siap, doa2 masih diulang2..(Allah terangkan hatiku menghafal doa2 yg banyak sekali....wlaupaun ustaz kata baca je dlm BM) Hari ni mkn tghri jam 2.30ptg..nak ke 3 ada exam MUET...pi KFC je

CL....tiap masa aka menanti CL di PDKM

Zakiah said...

Salam CL
Tumpang lalu utk Zie..maksud akak anak akak yg no 3 amik exam MUET..mlm ni nak trnsfer beg yg PJH bagi supaya semua jemaah bawa beg yg sama...bagus jugak tu..senang diurus..

My Life said...

SALAM..

MASYAALLAH..SEMOGA KESABARAN MENJADI MILIK SEMUA JEMAAH TERMASUK DIRIMU CIKLIE..

P/S : KEJE2 JUGAK, KESIHATAN JAGA YER SEBAIK MUNGKIN..

manzlie said...

salam akak zakiah..

alhamdulilah dan terima ksih..

waslam

manzlie said...

salam my life..

mekaish ats komen mu ituh

waslam

Zakiah said...

Salam CL
InsyaAllah flight kami ke Jeddah 16 Nov malam....tertakluk pd last minute change...so sepertibiasa bakal jemaah diminta bersabar...lagipun jadual lain2 di Mekah lagi byk perubahan dan cabaran menurut ustazah di Sabah ni...

rezeki said...

salam cl,

alhamdulillah, seblm lari pekena milo ais supaya sihat dan kuat, masa start pecut td, saya sorang je, toleh ki kanan, cm ,noor dll semua takda, keh,keh,keh tu yg juara.

lps lari , penat ,rehat terus tertidur, bangun2 dh 32 entri pelarinya ngeh,ngeh,ngeh

apa2 pun semua johan kat pdkm krn dpt mengikuti perkembangan semasa di tanah suci setiap masa

alhamdulillah, dgn berkat usaha CL.

Bunga Kenanga said...

salam tuan,
subhanallah, mencuit rasa, mengamit rindu...

manzlie said...

salam Bunga kenanga..

alhamdulilah..syukur..

wahh lama tak dengar berita..kemaan bunga kenanga menghilang?

waslam

manzlie said...

salam rezeki..

wahhh patut lah..MINUM MILO ANDA JADI ..SIHAT DAN KUAT...ingat tak iklan tuh..no wonderla cik rezeki kita juara Raja pecut hari nih..tul tak cm,noor,zie and others?

waslam

hilmyiskandar said...

Salam.

Alhamdulillah, semuanya tersusun indah memang meriah, tiada kata secantik bahasa. Walaupun mencecah 2 juta, tempat solat utk Jemaah tetap tersedia - kalau boleh nak terbang kesana - terpanggil kesana.

Amin.

tq.

cikgu mas said...

salam

nanti sat CL,camner minum milo yg jadi sihat dan kuat tu,CR boleh tertido pas berlari???..camni kena tukar minum air lain arr CR...biar mata tu segar dan bugar...minum kopi radix arr,tak pun kopi hang tuah,datin banyak stok tu..bila datin minum sampai malam dia sihat dan segar


mai secawan..iklan apa tu CR.????
.CL tak tahu dia dok makkah dia minum kopi arab jer

Zie said...

Salam CL,
CR kuat minum milo ye.. minuman kegemaranku tu. Kak Zakiah jangan risau milo banyak kat Mekah ye..

Zakiah said...

Salam CL
Wah CR ni bikin panic orang Sabah..sikit lagi nak pack Milo dalam beg.Bah,nasib baik Zie save my gonna-be-excess baggage......

Setia menanti gambaran MH terkini...

Zie said...

Tumpang lalu CL yee.
Kak Zakiah...kalau suka bawa tisu poket lebih sikit 'royal gold', maklum banyak guna, kat sana zie terjumpa yang kurang kualiti je.. pastu boleh sedekah2 orang batuk, lepas makan..

manzlie said...

salam hilmy..

alhamdulilah..itulah kebesaran MH mempunyai dari tarikan yang tersendiri kan..

waslam

manzlie said...

salam cikgu mas..

saya disni minu kopi radix and tongkat ali..heheheheh untuk bertenaga dan boleh cari bahan...


waslam

manzlie said...

salam zie..

tu sal dia kuat lari tuh dapat no1 di hadapan...milo punya pasal..heheheh


wasalm

manzlie said...

salam kak zakiah...

benar tuh cakap kak zie kita tuh..alhamdulilah..

waslam

Zakiah said...

Salam dari Sabah

TQ Zie and CL. Akak rasa lega dpt tips nak ke MH. Org kata sabun dr sini tak leh pakai kat sana? nanti kena skin rash?? Betul ke? Maybe CL and Zie ble recommend...TXS!!

Zie said...

Salam CL,
Kak Zakiah.. tak tahu la pula, tapi CL tu dia amalkan 2T (tempe dan tomato) selalu... jadi takde masalah. Kalau akak selalu guna hp, camera, babytop, pda yang perlu dicas baterinya, bawa sekali atau beli kat sana extension wayar ye.. kat bilik tu orang lain pun nak guna.. hehehe

manzlie said...

salam kak zakiah...

niii cheqq nak habaq lahhh..jgn duk selalu dengaqqq apa orang kataaa.....nak abwak sabun dari sini pun bolehhh takda masalah..hehehe

waslam

manzlie said...

salam zie....

oopp sya cuma guna kan 1T jer yakni tempe..hak tomato tuh Datin Asnija punya loorr..heheheh


wasalm

sal said...

salam cl,

tak pernah jemu menatap post makkah ni dan menjadi pengunjung blog cl..

cl, kak sal minta tolong..seru2lah nama 'kak sal' di sana..teringinnya nak jadi tetamu Allah..

Amin..

Zakiah said...

Salam CL
Kak gelihati baca comment Zie dan CL ni..Akak ni dok berdoa je semua selamat tapi dlm pada tu persedian mesti dibuat jugak kan? Sampai sana kak berdoa juga dpt diketemukan dgn CL yg byk membantu kuatkan semangat. Juga satu hari kita jumpa Zie jugak..byk betul membantu dari kicap,sos, milo, tissue ke tomato ..sampai extension...SYUKRAN ZIE/CL..ALLAH memberkati mu

manzlie said...

salam sal..

insyalah kak sal..jgn lah risau..

waslam

manzlie said...

salam zakiah...

itu lah tanda kawan sejati kak...

waslam

Zakiah said...

Salam CL
Alhamdulillah....tak pernah akak berblog begini before..buat blog sendiri dah cuba tapi dah lupa password..TAPI yg ni nothing can compare...U are my saviour. Hubby pun mula excited nak pi cari CL..dia tanya musim hj org luar bole dine di hotel CL ke atau hanya utk guests..mahal tak?

manzlie said...

salam kak zakiah..

alhamdulilah..semoga kita leh berjumpa...dinner di hotel boleh..sr200 seorang..

waslam

Bunga Kenanga said...

salam tuan,

mana bisa saya menghilangkan diri,
saya pembaca setia tuan semenjak followers PDKM belum mencecah 10 orang lagi. Dari PDKM suatu masa dulu sunyi... dan sekarang alhamdulillah meriah dan ceria. Cuma saya membaca dalam diam. Dan sekali sekala bila rindu itu datang saya meninggalkan jejak...

syukran jazilan...

Zakiah said...

Salam CL

Ni misti the best hotel in Makkah..paling dekat dgn MH kan? Brp standard room p nite? mana tau ble start saving utk umrah anak2...InsaAllah