MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Monday, 30 November 2009

" Berita Terkini - Depan Haram tadi..."

Bismillah..Salam from Makkah...ini dia suasana di Depan Haram tadi jam pukul 4.00 petang...sudah ramai jemaah masuk dan duduk di Kota Makkah meninggalkan Mina yakni setelah habis melontar mereka akan menunaikan tawaf/Sae'i haji..alhamdulilah...


61 comments:

Azemi Ali said...

Salam

Azemi Ali said...

Salam CL dan rakan-rakan

Dah lama tak dapat no. 1.. rezeki kali ini.

Macam mana pengalaman haji CL kali ini?

cikgu mas said...

salam ciklie

meriah yer,mereka dah kembali ke Mekah tu..

Zie said...

Salam CL,
Tahniah Azemi... Alhamdulillah

YB said...

Salam CL

Semoga sihat

cikgu mas said...

salam

lama tak nampak sahabat saya en azemi,...mcm biskut skrg ni,now u see,now u dont,..hehehe,silent jer yer..

manzlie said...

salam azemi..

Raja Pecut kembali semula di atas trek PDKM..taniah...no wahid 1

waslam

Zie said...

Salam CL,
Dah ramai jemaah kembali ke Mekah.. masih ada yg keletihan dan belum menyempurnakan rukun dan wajib haji.. Tunggu sihat dulu.

manzlie said...

salam azemi..

alhamdulilah..rezeki azemi skg...pengalaman paling bermakna thun nih kalau nka di bandingkan dgn tahun lepas...very nice and sweet memories...syukur kehadrat allahs wt


waslam

manzlie said...

salam cikgu mas..

memang dah meriah skg nih..semua dah balik ke sini..

waslam

manzlie said...

salam yb..

alhamdulilah..sihat..

waslam

manzlie said...

salam zie...

benar tuh..ramai yang masih berehat skg nihhh

waslam

umiazuddin said...

Salaam CL,

Alhamdulillah dah meriah kembali MH.
Jemaah Malaysia yang penerbangan awal tu mesti kena pulun sempurnakan haji sebab dah nak pulang ke tanahair...mesti perasaan bercampur baur antara sedih dan gembira...

VpeaceV

Imran Paris said...

En Li...bila tgk gambar2 ni, saya teruja sama dan sebak juga terasa sbb esok2 nanti tentu ramai jemaah mula meninggalkan Makkah....

En Li...sila suarakan tekaan Tuan Haji di blog saya....jgn lari nooo :-)

Asnija said...

Salam Cik Lie,
Tumpang lalu ye...
Pertama sekali, terima kasih atas ucapan takziah dan Al-Fatihah untuk arwah nenek saya kepada semua teman-teman PDKM, in particular CL,Mas, Zie, mamaija, rezeki, Shima, Tikah, Kak S, Umiazudin, Noor, Ayah Zain, K.Nab, Zairin, CASA QASEH,nailofar09, Rokiah, abangsulung, hilmyskandar,hanya Allah yang boleh membalasnya.

Insya Allah akan saya ceritakan kisah ibu saya dan ibunya ini dalam N3 saya yang akan datang.

Terima kasih CL atas keperihatinan yang teramat sangat. Alhamdulillah, wasalam.

Asnija said...

Salam Cik Lie,
Ni orang ketinggalan keretapi nk mengomen...Banyak ketinggalan episod nih...paling saya miss cerita koboi bujang malaya...rupanya ada anak bujang..tapi saya dah tahu dah...lepas ni nanti posing antoi ngan anak si antoi berjubah putih di tengah padang pasir berserban merah sambil menuntun unta ye...masa tu pasti sume gelabah tak tahu nak undi sms yang mana satu, si antoi atau anak si antoi..ehmm..denga nya hidung anak si antoi n mancuuuuunggg...macam sapa ye???

ps: biarlah antoi dengan anak siantoinya...

manzlie said...

salam imran...

memang teruja dan seronok tengok bila dah ramaikan..alhamdulilah

suadara imran..
sya dah ada dah nama yang sesuai ..cuma tunggu depa semua kaurkan dulu lah..jgn risau nohhh
heheheh

waslam

manzlie said...

salam datin asnija..

alhamdulilah...ituh semua dalah tanggonjawap kota sesama islam..menolong kepada ayng memerlukan...insylah semoga allah swt memebrkati kita semua


waslam

manzlie said...

salam ummi azuddin..

alhamdulilah...merka semua psti berasa sedih untuk meningaalkan kota makkah nihh..

waslam

PINATBATE said...

ALHAMDULILLAH..

semuga beroleh haji yg mabrur..
Cik lie pun maungkin kembali sibuk sekarang yer

manzlie said...

salam kak pinat..

memang dah sibuk skg
esok 530 bilik chek out and check in balik..aduhhhh
sabar jer lah...

waslam

Nek Rock said...

Yoo Cik Li dear,

Semuga sihat dan ceria selalu:))

Salam dari Phoenix, Arizona,
Nekrock

Rusyaini Food Industries said...

Alhamdulillah, meriah sungguh!

Rusyaini Food Industries said...

Salam CL,

CL sihat ke sekarang setelah balik dr mengerjakan haji? rasa sediah tgk jemaah perlahan-lahan meninggalkan mekah dan madinah. sayukan CL?

manzlie said...

salam neck Rock..

alhamdulilah...lama tak denagr berita..kemana menghilang diri..ghindu akt neck rock


waslam

manzlie said...

salam rusyaini...


sihat alhamdulilah...

syukur


waslam

Rusyaini Food Industries said...

Salam CL,

Geram geram nak dok antara yang ramai-ramai tu. Tak pe. tahun ni bagi can dulu kat depa. Tahun-tahun depan mungkin rezeki saya. Insyallah!

Rusyaini Food Industries said...

Salam CL,

Alhamdulillah andai ini pengalaman haji yang manis dan bermakna buat CL. Saya tumpang gembira dan sentiasa mendoakan yang terbaik utk kita semua.Insyallah.Hisk!hisk! apasal sayu tak pasal ni? Entahlah...tetiba je sedih lak bila CL kt ini haji yang paling manis dan bermakna. nak tahu gak apa yg manisnya tu?

Rusyaini Food Industries said...

Salam CL,

Alhamdulillah andai ini pengalaman haji yang manis dan bermakna buat CL. Saya tumpang gembira dan sentiasa mendoakan yang terbaik utk kita semua.Insyallah.Hisk!hisk! apasal sayu tak pasal ni? Entahlah...tetiba je sedih lak bila CL kt ini haji yang paling manis dan bermakna. nak tahu gak apa yg manisnya tu?

cikgu mas said...

salam..

subhanaallah cikgu nampak nek rock dari ariziona,??nek rock dah kembali nampaknya,rindu sungguh pada nek rock yg sgt ceria tu...nek pi mana nek???

Ayah Zain said...

Salam CL,

Alhamdulillah.
Selamat pagi CL dan semua.

hajah zainab bt abdullah said...

Salam Haji,

Dah kembali sesak! Meriah..meriah..pelbagai ragam manusia dapat dilihat...namun dengan satu tujuan..mengabdikan diri pada Yang Esa.

Hj Karim said...

salam kat semua.Alhamdulillah urusan haji dah selesai.lepas ni sebelum balik kampong tak larat tangan jamaah pi shopping. Mula sampai kat Mekah hnya bawa satu beg ,bila nak balik aduh mak ooi......... 3 bag pula.macam mana ni...... tangan ade 2 aje. kesian ye.Kalu gini Azli kena bantu ye !

rosli said...

Salam Sdra Azli,

TK kerana post gambar terbaru MH, terubat rindu pada Makkah, masih padat dan meriah

Yem0805 said...

Salam CL,

Alhamdulilah memang dah ramai utk tawaf haji juga saei..
Tentu bersasak di dataran.

rosli said...

Salam Sdra Azli dan rakan2,

Kalau tak silap penerbangan pertama pulang ke Msia 2/6 Dis ( saya tak sure) Saya bersetuju dengan komen rakan2, wpun saya belum pernah merasa suasana Haji tp saya boleh faham perasaan hampir semua jemaah yang bercampur baur, sedih, rindu dan gembira nak pulang ke Msia.

Aritu ada sorang jemaah komen dalam Khabar Haji, "katanya kalau boleh tak mau balik ke Msia", saya pasti sdra Azli pun mesti akan rasa rindu dgn suasana meriah dan padat MH apabila ramai jemaah meninggalkan Makkah sedikit masa lagi. Tp yg pasti itu cuma sementara sbb Makkah sentiasa ramai pengunjungnya. A

SMK LAJAU, W.P Labuan said...

Selamat mengerjakan tawaf, semoga mendapat keberkatan Ilahi

m.q said...

alhamdulillah
seronok tgk keadaan ramai org berebut2 nk beribadah ni

silversarina said...

Ramainya manusia ... sedih sebab dah nak habis musim haji .

abangsulung said...

Salam CL,
Didoakan semua mereka dpt Haji Mabrur, bermakna mereka2 dlm gambar tu sekarang umpama kain putih bersih..termasuk Tuan rumah PDKM sekali. Insyalah.

Wasalam.

Jumpa lagi petang nanti..nak pi keje ni..

hilmyiskandar said...

Salam.

Alhamdulillah, dah mula berduyun2 ke Baitullah, satu kemenangan + satu tekad utk Mu.

Amin.

tq.

shami2 said...

Salam CL...

Alhamdulillah...

Gambar MH kembali lagi...ghindu terubat...pabila menatap rumah Allah setiap hari...rasa dekat dihati...

m.q said...

seronok kannnn
blog ciklie ni buat kita rasa dkt dgn tanah suci

nailofar09 said...

salam....CL, emmm top 50 hehehe...pg2 sampai ofis...kna buka pdkm' juga...macam tak sah lerr kalau tak jenguk umah CL nih...aduhai...ramainya, masing2 buat tawaf rukun yer....

Zie said...

Salam,
Bila dah selesai kerja-kerja haji... ramai yg mula ber'shopping', teringat nak belikan cenderamata pada keluarga/sahabat dll... apatah lagi bila pertama kali ke luar negara. Disamping terus beribadat, bila berbelanja disana kita turut meningkatkan ekonomi mereka, tengok berapa juta RM yg jemaah Malaysia keluarkan dari Tabung Haji.

nor64 said...

slm manzlie, teruja betul akak tgk suasana haji ni..ya Allah bilalah akak dapat ke sini...

Ayah Zain said...

Salam manzlie,

Memang syahdu apabila menatap suasana di haram

Ayah Zain said...

Salam Semua

Salam Nekrock, salam perkenalan

nailofar09 said...

salam, tumpang lalu...err sdr rosli, mudah2an sdr dapat ke tanah suci, mbe tahun depan...untung pergi semasa kudrat kuat dan sasa..dapat bantu yang kurang upayanya...baca komen sdr...saya doakan... agar ALLAH berikan 'jemputan' utk sdr.nnt akan dapat rasa sndiri..di tengah lautan manusia..kita ada bersama mereka...subhanallah, betapa kerdilnya kita...dan kita hnya hamba...yg perlukan portolongan dan RAHMAT 'NYA'...

breeze said...

alhamdulillah

Atuk said...

Assalamualaikum Tuan Haji Mazlie

Salam persahabatan, saya pertama kali ingin berintraksi dgn Tuan Hj, tapi telah lama melayari PDKM.
Saya tertarik nak membuat komen apabila PDKM menceritakan Mekkah diturini hujan, mengingatkan pengalaman pd haji hujung tahun 2006, hujan turun lebih kurang 1 jam tapi orang disana buat macam tak hujan je, tapi kalau di Malaysia semua orang bertempiaran

Diharap Tuan Hj. sudi berintraksi dgn saya dimasa akan datang

Wassalam

Leenoh said...

Salam Manzlie.

Alhamdulillah dah selesai, tunggu tahun depan pula, kalau diizinkan Allah insya Allah saya akan betemu anta.

rosli said...

Salam Sdra Azli dan rakan2,

Mintak laluan dan nak ucap terima kasih kepada Nailofar09 atas doa tersebut dan rakan2PDKM.

Yang bestnya dalam PDKM ini ada ramai rakan2 yang dah buat haji dan ada yang belum lagi dan masih berdoa dan merancang. Kita semua saling doa-mendoakan sesama kita. Semoga blog ini sentiasa diberkati Allah.

Yang pasti pembaca Buku Travellog Haji oleh Prof Kamil, Haji Muda oleh Dr Hj Ridzwan Bakar, ramai yang teruja untuk buat umrah dan haji, saya pasti lepas ini bagi yang baca blog Sdra Azli, blog Imran Paris, Blog Rezeki, Blog Ayahanda NS dan ramai lagi yang lain akan lebih teruja untuk merasai pengalaman mengerjakan haji termasuk saya sendiri. Tahniah dan syabas kepada semua geng2 bloggers. Amin

Salwani said...

Assalamualaikum,

Solat Center Malaysia akan menganjurkan Kursus Solat Khusyuk Remaja (13 thn ke atas) pada 27/12/09 (ahad) di balai islam TNB Bangsar, yuran RM90 diskaun jika bayar sebelum 15 dis adalah RM70. Kursus kesempurnaan solat kanak2 (7 - 12 thn) akn diadakn insyaAllah pd 25 dan 26 disember 09 (jumaat dan sabtu), di balai islam TNB. 9 pagi - 5 ptg. menyempurnakan ibadah solat, mencintai solat dan solat khusyuk.Rm140, diskaun jika bayar sebelum 15 dis RM120. Adik beradik mendaftar diskaun RM10. Penceramah Pak Maulana Yusuf dari Solat Center Jogjakarta. Daftar hari ini. Tel/sms yati 0192679294 atau nora 0196241965

Rusyaini Food Industries said...

Salam CL,

Saya sedang memecut ni, nak pintas Zie. Asyik dia je. Tak aci sungguh!

Ayah Zain said...

Salam Lie,

Dah nampak meriah kat haram tu yer.

Ayah Zain said...

Salam Lie,

Macam mana hari ini? Mesti penat tu dengan menguruskan bilik2 yang ditinggalkan. ermmm teringat gambar-gambar tahun lepas bagaimana berseleraknya ditinggalkan oleh tetamu hotel.

abangsulung said...

Salam CL,

Azemi Ali ratu pecut, fulamak Zie..ratu top 20 hari ini yer, manakala AZ semalam pula pecah rekod comment terbanyak (33 coment)setakat ini. Tahniah.

..Zie, saya dua2 tu dah penah dpt dah,jgn jeles...heh..heh..

manzlie said...

SALAM ATUK...

ALHAMDULILAH...MEKASIH ATAS KOMEN YANG DI BERI...TAKDA MALSAAHA , KITA BOLEH BERINTERAKSI....

WASLAM

Abang Aji said...

salam cl,
apa pengalaman paling bermakna tahun ni, boleh kongsi d PKDM kot.

mama ju, said...

Wah sudah mula penuh balik...