MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Monday, 16 November 2009

" Sambungan balik dari pasar masak DALCA.."

So Kak Nab/chef Hanieza..apa macam..! Ada gaya cam chef Azli tak?
Bahan bahan yang telah disediakan untuk di masak (Dalca n Sambal Ikan)
Dah masak Dalca nih..masih dlam periukkk panass..Jom cm and kak Nab test rasa....jadi juri nohhh...berapa markah nak bagi..?
Tetamu yang dikasihi..ayah ,mak, en yusof and zana..baca doa dulu ye..alhamdulilah..aminn.
Menu utama nih..Dalca daging /sambal ikan goreng serai serta ikan sepat sawah,telur goreng and tempe...alhamdulilah syukur pada allah swt atas rezeki yang diberi...





64 comments:

Zie said...

Salam CL,
Alhamdilullah... sedapnya... masak dalca ada letak daun kari tak? hehehe... Selamat menjamu selera untuk tetamu Allah... lepas ni kuat nak tawaf tiap waktu.

cikgu mas said...

salam ciklie

tak maulah jadi juri,juri pertandingan memasak dapat makan sikit jer,dapat rasanya.CM nk jadi tetamu dapat makan banyak..h..k.nab jer la jadi juru...hehehe

mak ooi,terjaga dr lena mcm dalam mimpi cm tengok semua tu CL,pas tu masak pakai neck tie lagi tu...fuuuhhh memang chefff bro..sedddappp nyer semua tu ciklie ooi,rezeki en yusof dan pn zanakan???moga ciklie perolehi keberkatan atas layanan istimewa pada tetamu Allah.

semua lauk-pauk tu semua paberet CM,kalau makan noor,tuan ismet dan Az lalu pun CM tak pandang dah..hehehe

zie!! awal sungguh dia..tahniah

Imran Paris said...

En Li....menu yg menawan selera semua....terbau sampai ke Paris ni, nampak tu Zie dan CM pun awai2 dah sampai....pasal makanlah katakan :-))

manzlie said...

salam zie..

wahh ratu trek dia nih skg..taniah..

tak buh daun kari lah..nih dalca ..man ada guna dn kari..hehhehe

waslam

manzlie said...

slam cikgu mas..

nak ajdi tetamu rupa nyer..takda masalh..nanti mai cl masakkan yer..

wasalam.

manzlie said...

salam en imran..

alamak baunyer dah sampai ke Paris ker...meh lah join us..hehheh

waslam

KAMATO said...

sedap nampak dalca tu...., chef pakai tie tu yang mahal

Ayah Zain said...

Salam CL,

ermm chef Azli, terlioq ni tengok dalca pagi-pagi nih. Alhamdulillah moga tetamu tu bertambah sihat untuk beribadah di Tanah Suci yang dberkati itu.

Udah 2 hari tidak mencecah 2K, maka semalam hits PDKM melonjak semula ke 2.5K

arulz_adnan said...

salam abg..

pekabo? harap sihat hendaknya..insyaAllah esok bertolak ke madinah. nnti de masa kita jumpa di mekah,ok. Jgn lupe sediakan bahan buat sambal kacang. jauh mai ni..hehehe

Azemi Ali said...

Assalamualaikum saudara Azli dan rakan rakan sekalian,

Masakan yang enak. Walaupun tak dapat di rasa, tapi gambar yang dipaparkan telah menyerlahkan keenakan masakan Chef Azli.

Memang ada bakat jadi Chef Pro ni..

rezeki said...

salam cl,

alhamdulillah, mcm chef seleberiti , ada gaya , tapi yg mahalnya chef seleberiti dari tanah suci Makkah

cantik apron, mana dapat keh,keh,keh
menu paling utama tidak ketingggalan , mesti ada sambal tumis keh,keh,keh

Leenoh said...

Salam.

Amboi duduk di Makkah pun macam duduk di Kg.Alok Belat, sawah keliling kampung, ikan sepat ronggeng pun ada.

Ikan yang enam ekok tu macam mai dari Tanjung Dawai.

Masakan tu memang sedap....hehehe

Hajjah Siti Noor said...

salam...
sedapnyaaa..pandai betul cik lie nie masak ler..sapa ler yg bertuah nnt kan..

norsidah said...

Salam CL,

Masuk pejabat je tgk blog CL, wow ada menu sedap, pandai masak,tak pe la duduk merantau lama2, boleh berdikari, selamat menjamu selera.

CASA QASEH said...

Salam CL, dalca cicah roti benggali lagi sedap. dah lama x masak dalca. terlioq tengokikan sambal serai tu.

hajah zainab bt abdullah said...

Salam Azli!

Amboooooi...amboi amboi amboi!! Heh3, tergelak akak pepagi nih! Hensem betul chef kite ni, siap pakai tie masa masak...
Aduhai...tak leh nak cakap ni...air liuq meleleh...apa pulak jadi juri? enggak pak! mcm CM gak...nak jadi tetamu!!

hanieliza said...

Salam Cik Li..
wauu...habislah chef lain takleh cari makan..
memang ada gayaaa......cantikkk...
sedapnya nampak dalca CL..terliur pulak la..
nampak gayanya Raya Haji ni nak kena buat dalca la sebb nak gandingkan dengan nasi tomato atau nasi beriani yg ditugaskan oleh mertua kakliza sebagai juadah Raya..

kakliza cukup suka menantu yang pandai masak...
tak kiralah menantu pompuan atau lelaki...
kiranya boleh shortlisted la ni...
hehehhe...

pB said...

sedap nyerrrrrrr

Yem0805 said...

Salam CL,

Alhamdulilah minta cikit dalca tu..
hehe

shami2 said...

Salam CL..

Alhamdulillah...itulah ucapan kalau dapat jemputan sebagai tetamu...program makan2..hehhe

Pepagi ke pasar tani
Buat membeli bahan2 memasak tghari
Kalau begini ropa masakan chef Cik lie..
Wah rezeki buat kita ni..
Bole di ajak buat kenduri
Gathering GPDKM nanti...

Noor said...

Salam CL..

pergh.. pepagi buta buka blog.. dah ada N3 kejam.. terliuq tengok ikan sambal.. dalca jangan citelah.. meraung jiwa raga.. bisa habis 2/3 buku roti gardenia & 3/4 pot nasik.. heh heh

Ciklie, kalulah chef wan tengok penampilan CL ketika memasak.. meraung dia.. bergaya gaban.. siap ngan 'nek tai' & apron ikat ala-ala reben kat perut.. hu hu

amboi zie & cm, awai bangkit.. ngalahkan cheq yang nak p noreh.. keh keh keh

Asnija said...

Salam Cik Lie...
Mak aii...saya tak pernah tengoh chef masak ngan tie...sebelum tengok dalca tu,tengok chef nya pun dah menawan hati..sejuk perut mak mentua tengok anakmenantu kat dapur masak dengan tie...terserlah keremajaan CL...kan CM...kan...(mana CM ni senyap je..laaa...dah mengadap nasi ngan dalca ropa nye...kot ye pun makan, nasi kat tepi pipi tu masukkan le...)

Saya belum bfast lagi nih, terasa nak carik dalca plak tengahari ni...memang CL kejammmmm.....ikan sambal tu terasa kerangupannya...

cikgu mas said...

salam

adalah kak nija saya ni,mmg sungguh menawan cheff celebrity dr mekah tu,apron dia tu,kat mana kita nk cari k.noor???,kn jahit sendiri tu,blh ikat reben kt perut,menyerlahkan kerampingan perut tu..

alahai kalau mamak kt kedai mamak memasak pakai tie cam ciklie,tiap2 hari cm pi kedai mamak tu sambil makan cuci mata...tu lah tgh kerja berlari naik bilik pi masak,tak sempat nk tukar baju,demi tetamu Allah semua dia rela,hasil memasak dalam penampilan hebat..

lunch ni,nk pi lauk cam tu..mesti pi cari cam tu gak,ku pusing,putrajaya,bangi sampai ke kajang demi lauk sebegitu...

manzlie said...

salam Kamato..

mai lah sini rasa...laa pakai tie nih sebab tak sempat nak bukak ..naik bilik sta masak sambil bekerja nih..heheh
jgn maree.

waslam

manzlie said...

salm ayah zain..

alhamdulilah...sambil menunngu time tetamu dtg uh yang sempat masak kejap..hehehe

oh ye ker..mekasih az atas audit yang di beri..

waslam

manzlie said...

salam azemi ali..

alhamdulilah..cuma sekadar main masak masak jer nih...

waslam

manzlie said...

salam adik arulz..

alhamdulilah..semoga allah swt permudahkan perjalanan adik nanti..
mai lah makan sini

waslam

manzlie said...

salam adik arulz..

alhamdulilah..semoga allah swt permudahkan perjalanan adik nanti..
mai lah makan sini

waslam

manzlie said...

salam hajjah siti nor..

alhamdulilah..sapa ayng bertuah..? hmm arwah mak sya lah..hehheh


waslam

manzlie said...

salam leenoh...

alhmdulilah...pandai pun ..tuh ari tg dawailah ikannyer...kak as sedekah tuh..

waslam

manzlie said...

salam Rezeki..

hmm masa nih sambil duk bekerja lah..duk lari naik bilik sat masak sebelum tetamu mai...tuh yang tak sempat nak bukak tie tuh..maaaf lah bero...

walam

manzlie said...

salam hajjah zainab..

akak nab pun takmau ker jadi juri..sodih den...ye lah tak sedpalah tuh...sambil kerja nih kak naik atas bilik terus masak..meason plus dah di sediaka so lupa lah nak bukak tie nih..sori aaar.

waslam

manzlie said...

salam noshidah..

hmm sedap jugakkan cicah dgn roti...dalca nih

waslam

manzlie said...

salam qasa qash...

jom kita makan sesama..heheh

waslam

manzlie said...

salam kak halieza..

alhamdulilah...ada kr orang nak baut menantu nih kat cheqq....malu aar dah lewat(tua lah) heheheh


waslam

manzlie said...

salam pb..

sedapppppppp...

waslam

manzlie said...

salam yem...


ok..
boleh mai lah amik sikit..

waslam

manzlie said...

salam kak shami...

nak ker..

ok takda masalah..nanti balik kl sya masakkan...

waslam

manzlie said...

salam kak Noor...

ye ker...hmmm baisa jer..tuh masa kerja lah ..sya taksempat nak bukak tie..lagi pun memag dah ada spare apron dalam bilik..time masak memang sy pakai apron..(hygiene paling pentng maa)..heheheh

waslam

manzlie said...

salam datin Asnija...

sya nih time kerja lah datin..tuh ayng tak sempat bukak tie tuh..tapi takpakan dh cover dng apron ku..heheheheh...remaje nih pelesu ker or betui cakap nih?

waslam

manzlie said...

salam cikgu mas..

aikk dia cakap mana dapat apron tuh..memag sya jahit sendiri lah...untuk cover perut heheeeheh

waslam

nailofar09 said...

salam..., aduh CL...tak dan nk kejar..., apapun kenyang larr tengok menu tuh!...amboi! kalah restrn Rebung..kalau chef Ismail nmpk...emmm mau dia ke sana juga...jd chef xclusif...! mga CL murah rezeki sentiasa, n bole la buat rendang daging unta bila cek g sana....hehehehe

SUHAIMI said...

salam
Gaya Chef hotel 5 bintang........

Mama Miraki said...

emmmm sedap nampak...tetiba rasa lapar le pulak....

hajah zainab bt abdullah said...

salam azli...heh3! malu apa pulak? kak nab wat promosi kat blog akak tu! cam chef liza kata tu...dia dah short-listed CL dlm senarai menantu...!!
chef selebriti kita ni amat dikagumi ramai pengikut2 PDKM...betul tak CM? betul tak Datin Nija??

SiNoMoSa said...

Salam CL..

Waa amat teraturnya bhn2 yg nak dimasak..
Ke sbb nak ambik gambo tue yg susun lelawo tue eks cik lie ngeh3x

afiqq said...

salam CL.. kecur ayaq lior cheq... cantik je ikan tu beratur (gamba no2)..

bersyukurlah atas nikmat Allah walau sekecil2nya.. InsyaAllah, akan ditambah..

manzlie said...

salam afiqq..

alahamdulilah...semua nih rezeki darinyer..

waslam

manzlie said...

salam sinamosa..

memamg kalau style sya masak suka susun kasi tertib sikit..so easy lah mana satu nak buat dulu kan..

waslam

manzlie said...

salam nailorfar..

alhamdulilah..takda maslah kalau nak sya amsakan rendang unta..nanti mai bagi tau nohh..

waslam

manzlie said...

salam suhaimi...

alhamdulilah..mai lh join sekali..

waslam

manzlie said...

salam mama miraki..

ye ker...ok nanti mai sya masakkan yer..

waslam

manzlie said...

salam Hajjah zainab..

alhamdulilah...sapa alah yang nak sya nih akak...
anyway mekasih sangat atas perhormatan tuh duk buh kat blog akak..sya akan ingat jasa akak tuh..

waslam

S said...

salam,

wah! memang sedap kalau CL masak sbb kak S dah rasa masakan CL.

cm jangan jeles na.

pada CL tu, kalau habis stok habaq mai nanti kak S kirim ikan sepat sawah tu.

Dari Hati said...

Alhamdulillah..meriah je saya tengok hidangan CL.. Tu la kan pegi mana mana pun selera melayu tak hilang..

Tak sangka pulak CL terror masak..
Nasib baik saya tak mengidam..Beruntung la sape yg dpt CL buat adik ipar nanti..

InsyaAllah 2 anak lelaki saya ni pun akan di asuh biar pandai masak. Senang nanti kan..(Macho..macho jugak..tapi bab ke dapur ni,,kira wajib la pandai..

Alhamdulillah..

manzlie said...

salam kak S..

alhamdulilah...dah tinggai satu papan jer..nanti dec nih nak p jumpa akak kat kedah beli kat pasar tuh yer..jgn lupa suruh abg megat bawakan sya kesitu..heheh

waslam

manzlie said...

salam dari hati...

alhamdulilah...boleh lah amsak sikit sikit..hehehehe

waslam

Abu Uwais said...

ist cik lie, mana mai ikan sepat sawah tu kat tengah2 padang pasir tu? Tu la keajaiban dan kekuasaan Allah dan berkat doa Nabi Ibrahim a.s. Tul tak ?

مسافر_اسلام said...

Salamatan wa tahiyyatan, wah..sedap lauk pauk ye..pandai masak. Saya bembaca baru blog saudara. terjumpa blog ini, terus tertarik membacanya. Oh ya...mesti sudah lama di mecca kan. Mesti seronok di sana. Bila pulang ke tanah air, boleh bukak kedai makn. Kami boleh cuba masakan saudara.
Oh ya...kalau free. ym saya ok.
= yung7730
salam.

baz said...

Best la rasanya :)

manzlie said...

salam Abu Uwais..

meamng best sini semua ada..

waslam

manzlie said...

salam Baz..

alhamdulilah..

best gak nih meh lah join..

waslam

Atikah said...

Salam abg...

Wah bergaya chef dok masak... siap pakai tie lg... he.. he.. he

safiudin dot com said...

salam sdr,

wah! dah tukar bidang ke.....?

teringin juga nak rasa resepi chef...

tengok aje, dah terasa enaknya....


safiudin.com