MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Thursday, 5 November 2009

" Kain Kiswah sudah di angkat ......"

Bismillah...malam tadi kain Kiswah Kaabah telah pun di naikkan sedikit keatas..seperti yang anda saksi kan gambar di atas tuh..ini adalah kerana bagi tujuan untuk mengelakkan daripada kain Kiswah Kaabah di gunting atau di potong oleh jemaah jemaah sewaktu mereka melakukan Tawaf. Pernah terjadi banyak kali di mana bahgian bawah kain kiswah telah banyak di potong (curi) oleh mereka ..masyalaah...syukran..waslam

32 comments:

Zie said...

Salam CL,
Rindunya pada kaabah

Zie said...

Salam CL,
Nanti minta staff CL ambil gambar masa kain kiswah ditukar. Masa tu CL dah ke Arafah...

ijoismart said...

CL, ada juga org buat macam tu ya. Kalau kita tak sanggup ...

cikgu mas said...

salam..

kak zie,laju betul kak zie pecut arr,Cm dah tak boleh kejar,,kak zie berlatih pecut dimana??? habaq kat CM ni...

Ya Allah sanggup depa gunting???macam2 manusia ni..
pelikkan ijoi org kita baik2..

Ayasu Kuro-Obi said...

Cik Lie...kain kiswah tu nampak mcm heavy duty punya quality (masa saya pegang)... pisau sembelih betul2 tajam baru lut tu...

manzlie said...

salam zie..

alhamdulilah...ituh yang sya cuba fikirkan api...susuah lah kerja kan..

waslam

manzlie said...

salam Ijoi...
ye lah kalau org mesia tak sanggup tapi ramai dah buat oleh jmaah yang lain nih..

waslam

Zie said...

Salam CM,
Kita belajar pecut dgn kak noor, sesekali tolong menoreh, bila kejar dek rimau.. tu blh guna tenaga luar biasa. hehehe
CL,
Ada orang citer yang ambik kain kiswah tu, walau setakat 1 helai benang (mencuri), masa nak balik tak boleh balik..

Noor said...

Salam CL..

dah nampak binaan kaabah.. Subhanallah ghindu nyer.. rasa nak p dakap la nie jugak..

berani sungguh depa kan.. dah tau salah tetap nak curik jugak..

ijoi.. sungguh bagai dikata, biaqlah kita tak sanggup di dunia.. pasai kat akhirat lagilah kita tak sanggup!..

va va va.. dinda zie, laju lari arrr.. tahniah.. heh heh

pssst.. CM dah semput ke.. lambat je.. la la la

rezeki said...

salam cl,

itu tandanya jemaah telah mula memenuhi kota mekah

dulu selps 2 hari di mekah, kain kiswah dah di angkat selps tu

alhamdulillah

shami2 said...

Salam CL...

Alhamdulillah..

Terlepas komen beberapa n3..

Merantau byak rumah blogger tadi
Berbagai cerita diperolehi
Semuanya kubaca hingga jadi lali
Tapi tidak yg satu ni...
Sesaat berpeluang pasti kulawati
mengubat rindu hati ini
Menatap rumah Allah setiap hari..
Apatah lagi tuan tanah yang baik budi
Mengirim gambar2 terkini
Serta menjawap komen2 kami ini
Terasa dekat Rumah Allah itu dihati kami..
Terima kasih daun keladi
Panjatlah doa2 buat kami yg jauh ni
Semoga hidup kita semua bahagia
Kekal abadi...
dari dunia sampai akhirat nanti..amin

manzlie said...

salam cikgu...

kak zie tuh dah jadi RAtu Trekk dulu masa zaman persekolahn tu sal laju dia duk "berlari ke langit"

ahha depa nih snaggup baut camtuh cikgu...

waslam

manzlie said...

salam ayasu...

depa duk guna pisau razor belit tuh..kecik taknampakkan..
tu lah pasal..

waslam

rosli said...

Salam CL,

Skrg saya lebih faham bila musim haji tiba kalu di Makkah....kain kiswah telah dialih, nampak jelas batu Kaabah....kalau luar dari musim haji Kaabah ditutup penuh....betul kan Sdra Azli ?, dan baru saya tahu dalam masa yang sama mengelak dari digunting atau di potong oleh Jemaah yang taksub.

Saya difahamkan kain kiswah lama juga ada dijual setelah dipotong.... dulu ada sedara balik dari buat haji beli cebisan dan keratan....saya keliru skrg ni samada sedara saya beli yang sah atau yang orang curi dan jual pada jemaah....Wallahualam.

manzlie said...

salam zie..

dah dinamakan mencuri..jgn katakan sehelai setengah helai pun takleh..

waslam

cikgu mas said...

Salam

kak zie,noor tu bestfren CM,selalu gak teman dia kat estet tak nampak pulak kak zie berjogging kat situ...CL pun tahu kak zie juara pecut,teringin benar cm nk kenal rapat dgn zie ni..

zie apa ni kak yer??,teringat kawan cm namanya ziana bila tersebut nama zie ni!!!

Ciklie

kalau depa sanggup potong kain kaabah,jangan depa sanggup potong kain orang sudah,kain kaabah boleh diangkat tinggi,kain orang mana boleh angkat tinggi2,,hiss sampai ke situ pulak Cm pikir ni...hehehe

CM nk balik umah dulu lah,,,dah ptg ni

Zie said...

Salam CM,
Terharunya kak zie ingin adik mengenali diriku yang nakal nih... jangan kau umpan madah berhelah ye CM. kalau kat sekolah CM dah lama kena rotan.. hehehe
CL, lama tak nampak jenazah.. teringat mati, amalan masih kurang.

Niasuh70 said...

Salam

Biasanya yg melakukan kerja memotong ni bukannya Malaysians. Jemaah kita yang paling tertib & boleh dikatakan well prepared. Betul tak CL? Disebabkan ketertiban kita itulah kdg2 timbul rasa was2 bila org2 lain ada yg tak begitu berhati2 cthnya mengenai bab menjaga aurat, bab batal air sembahyang dsb. Kekeliruan ini berlaku krn perbezaan mahzab. Mazhab Shafie yg plg teliti & halus. Melihat kpd ketaksuban mrk terhadap kaabah juga agak melampau. Di samping itu ada juga mrk yg cuba mengaut wang dgn menawarkan service bg memudahkan jemaah mencium hajarul aswad. Macam2 ragam & perbezaan dpt dilihat di dataran kaabah. Ini pandangan saya shj. Wallahu'alam.

manzlie said...

salam saudara rosli..

itulah sebab nyer depa kena baut camtuh..


waslam

manzlie said...

salam saudr rezeki...

benr tuh..

wasalam

manzlie said...

salam niasuh..

benar tuh kata mu...even i sini sudah kelaur dalam kabar arab wnesw..jemaah malaysia yang paling baik dan tetib mengikut arahan..tu sal kekadang pak guard or polis depa bertolak ansur dgn jemaah kita..

waslam

manzlie said...

salam kak shami...

aduhhhh
syahdu nyer madah akak kita yang sorang nihh...
kalau tengah malam baca sure dah meleleh airmata..

mekasih ye kak

waslam

manzlie said...

salam cikgu mas..

alamak ..cikgu pun ad kawan nama ziana di panggil zie ker..pernah ku dengar sebelum nih..sapa yer?

waslam

manzlie said...

salam kak noor..

tu lah dep memag berani..tetapi bukan jemaah kita tau...jemaah dari negara lain...nk sebut takyah lah yer..sya tau..

kak noor cm tuh dah tak larat nak lari lagi..duk menmgayuh basikal pun dah semput..heheheh

waslam

manzlie said...

salam zie..


inyslah nanti sya snap yer...gambar jnazah..

waslam

umiazuddin said...

Salaam CL,

ohhh pasai tu ka depa angkat kain kiswah....ingatkan saja depa buat camtu sebab nak bersiap sedia tukar kain baru raya haji nanti...hmmm...macam2 perangai manusia ni...heran makcik :}

tq CL 4 d n3.

VpeaceV

manzlie said...

salam Ummiazuddin..

ye lah..pasal tuh lah depa duk tuakr kain nyer dan sekali tukar kain kiswah yangbaru...

waslam

hilmyiskandar said...

Salam.

Terima kasih kerana doa. Rindu pada Rumah ALLAH semakin mendalam. Doakan saya + famili.

Amin.

tq.

manzlie said...

salam hilmy...

alhamdulilah dan insyalah..jgn lah risau..

waslam

Rahim said...

Salam CL,

Ibarat Kaabah dalam ihram(dipakai kain putih) menandakan semakin hampir hari Wukuf

manzlie said...

salam hilmy..

ainsyalah

waslam

mamawana said...

Salam.... Rindu pada Kaabah tak prnah putus...sentiasa rindu Kaabah