MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Wednesday, 18 November 2009

" Jam 10.30 pagi nih...masyaalah.."

Jam 10.30 pagi dah sesak..subhanaalah
Semua dah duduk "coop" tempat duduk/solat untuk menunngu waktu zuhur..alahamdulilah
Beginilah keadaannyer skg...masyaalah...lautan manusia...


87 comments:

NGINAP SRENGENGE said...

salam anaknda,

Syoknya tengok lautan manusia kini.
Teringat bulan Ramadhan yang lepas.

wassalam.

abangsulung said...

Salam CL,
Kedua ni

abangsulung said...

Salam CL & Ayahnda,
Bila asyik melihat gambar tu, berliang airmat dipipi.

rezeki said...

salam cl,

alhamdulillah, waktu wukuf semakin hampir, haram semakin ramai.
nti masa semua pegi wukuf, lengang selengangnya, yg tinggal pekerja sekitar haram yg tak buat haji

rezeki said...

salam cl,

mlm ni khabar haji astro oasis shoot kat dsaji al safwah

manzlie said...

salam ayahanda..

alahmdulilah..lauta manusia memag seronok ayah kalau tengok dari permandangan atas nih..

waslam

manzlie said...

salam abang sulung..

alahmdulilah..syukur nikmat..


waslam

Kasmin said...

Salam Sdra Azlie,

Mengigil melihat gambaran lautan jemaah di MH tu. Terigat waktu menunaikan hj tahun lalu, rasanya macam nak bersama para jemaah tu diMH dgn serta merta ni...aduh kerdilnya perasaan diri ni..Ya Allah maha suci serta maha agung dikau, kami menyambut seruan mu ya Allah. Pada Sdra Azlie, diri pribadi dan mungkin semua pengikut PDKM luv your blog very much...pls keep on posting those wonderful pictures of jemaah at MH and the surrounding areas. Wassalam

manzlie said...

salam saudara kasmin..

alhamdulilah...satu nostalgia bagi sudara rupanyer dgn melihat gamabr ituh...bagus lah dan terimakasih atas komen mu ituh...

waslam

manzlie said...

salam rezeki..

alhamdulilah...semoga mereka mendapt haji yang mahbrur

wasalm

Engku said...

masyaAllah... rindu serindu rindunyaaa..

manzlie said...

salam engku...

rinduuu snagat kan..

waslam

SUHAIMI said...

salam...
Terpegun bila lihat keadaan di Masjidil Haram ni.....lautan manusia dari pelusuk dunia.....datang untuk menghambakan diri pada PENCIPTA....begitulah hebatnya kekuasaan ALLAH.....

Zie said...

Salam CL,
Seronoknya kalau saya salah seorang diantara lautan manusia tu...
Tahniah ayahanda... hari ni tak berebut dah dengan CM, abang sulung pun dah no. 2 & 3, tahniah ...

cikgu mas said...

salam Ciklie

peluang yg ada sbb tinggal di hotel Safwah boleh tengok lautan manusia ni dr atas?pemandangan yg sangat indah,penyatuan umat Islam yg sangat ditakuti oleh musuh Islam...moga Islam akan kuat kembali seperti zaman kegemilangannya,

cikgu mas said...

salam

aduh zie ,kalau ayahanda dan abang sulung nampaknya kena tabik hormat,beri laluan pada yg senior..laju abang sulung tu??

Zie said...

Salam CL,
Tengah sesak ni.. ramai yang hilang kasut... lupa letak, lucu tengok lori bawak kasut berlori2..

manzlie said...

salam suhaimi...

begitulah kehebatan nyer disni..alhamdulilah..

waslam

manzlie said...

salam zie..

alahmdulilah..memag seronok akalu akak adalah di situ kan..

waslam

manzlie said...

salam cikgu mas..

alhamdulilah...kekuatan umat islam bersatu di sini..

alahmdulilah..

wslam

Zie said...

Salam CL,
Lama tak nampak jenazah kat MH... peringatan mati buat yang hidup.

manzlie said...

salam zie...

dah sesak lah skg sya dah takda ruang nak sanp gamabr jenazah

waslam

Imran Paris said...

En Li...pelikkan, disebalik kesesakan dan kepadatan...kita semua tetap rindukan MH, tidak sekelumit pun rasa menyusahkan. Saya rindu dgn suasana begitu. Thanks En Li for sharing these photos

ibu,mommy,mom... said...

Salam Cik Li di pagi khamis ini...
tengah tunggu suboh ni...
Ya ALLAH aku bersyukur atas apa yang ku lihat di gambar yang cik li post ni...
Ramainya ,subhanallah..

ibu,mommy,mom... said...

Salam Cik Li..
Saya nak bagi tau ,harap Cik Li tak marah,saya taruh link blog cik Li di Blog saya.
Untuk berkongsi perasaan..
Terima Kasih Cik Li kerna tak jemu jemu berkongsi pengalaman di Makkah.

Ayah Zain said...

Salam CL,

Subahna Allah. 10.30pagi melaut jemaah. nampaknya sesiapa nak pergi haji tahun depan kena berdoa, berlatih betul-betul ni macam mana nak tahan wuduk, nak terkecing, buang air besar. Aduss, ya Allah Engkau permudahkan mereka dan jangan Engkau merumitkannya.

ummi humaira said...

salam CL..
teringin nk kongsi pengalaman,masa akak kesana dulu , diwaktu maghrib sepasang jemaah dr India , mak dan anak perempuan dia ,solat bsebelahan akak , mak akak n sorng teman sebaya akak dr klntn,tiba2 bau hancing yg teramat2 dr salah sorang dr mereka ,
dlm hati ya Allah,ujian utk ku nie,selamatkan lah ..
selepas solat si anak bawa mak dia keluar dan tmpt tu berlinang air kencing , bincang dgn teman sebelah camna nk wat , tkt nanti org lain terkena najis kencing tu pula .
angkat tangan berdoa dulu , Ya Allah selamatkan daku , apa yg aku lakukan ni ikhlas hanya semata2 kerana MU...lps tu bangun g jumpa polis wanita arab kat situ ( fasih lak masa tu akak bbhs arab)bagi tau dia n dia urus ler dgn pekerja2 di situ . Alhamdulillah .
kalau salah cakap @ niat kat situ dibayar tunai , tu yg akak takut . MasyaAllah .
berkongsi pengalaman..ameen

YB said...

Salam CL,

Walaupun amat ramai biar Satu Niat, Allah Didahulukan Akhirat Diutamakan.

Wassalam

hilmyiskandar said...

Salam.

suasana lautan Jemaah memang menyeronokkan menantikan hari Wukuf. Macam2 ragam boleh diperhatikan. Rasa teruja betul.

Amin.

tq.

Atikah said...

Salam...

Alhamdulillah.... Seronoknya tengok suasana nie.... semoga suatu hari nanti saya juga dpt merasainya...

norsidah said...

Salam CL,

Ramainya umat islam ,nampak dari atas, kerdilnya kita kan, tak tau kat mana kita disisi Allah, hanya hati dan perasaan kita je yang membuat kita ini dekat dengan nya,

Sempat juga CL ambik gambar ni utk paparan kami diPDKM walaupun sibuk dengan tugas, tk.

Andak Ros said...

Salam semua..
Kat Msia jam kereta.. kat sana jam manusia... kenangan semasa Haji 2007, terhimpit, ditolak, tertolak, menolak,menghimpit ... Muga diampunkan segala keslahan yang tidak disengajakan... Terima kasih special buat CL krn kami2 disini masih dpt bersama aura lautan tersebut... Amin.

Yem0805 said...

Salam CL,

Seronoknya melihat lautan manusia itu hanya kita boleh lihat di musim juga bulan ramadhan.
Alhamdulilah

Hani said...

Salam mzlie.... walau pelbagai bangsa.. dan warna kulit.. niat ke sana tetap SATU.

kak nak tanya....
1) mzlie mesti dah pakar berbahasa arab ye... berapa lama mzlie balajar bahasa arab???
2) sepanjang disana... sepanjang urusan bahasa apa yg banyak mzlie gunakan??? arah... atau BI?? atau BM???
3) ramai ke rakyat kita yang berkerja di hotel yg same???
4) bila melihat gambar2 khabar dari Mekah ini... akak terbayangkan... mzlie mesti membawa kemera kemana saja mzlie pergi yee.... kalau tak silap akak ada2 tempat yang tidak dibenarkan tangkap gambar... dimana yeee...

Tahniah diatas usaha mzlie untuk berkongsi pengalaman dengan kami

cikgu mas said...

salam

menarik kisah kak umi tu,ramai yg pesan kalau nak ke mekah jangan byk ada perasaan was-was,takut itu,takut ini,mak saya mudah kena batuk tapi di Mekah boleh langsung dia tak kn batuk,dia jugak takut jalan sorang disini,tapi disana Allah beri dia keberanian luar biasa,kuatkan hati,jaga mulut dan bahasa,kena percaya kasih sayang Allah mengatasi segalanya.Allah akan mempermudahkan,rendahkan hati jangan sesekali takbur..

Allah maha besar,diizinkan kak umi tengok senario tu,sbb kak umi boleh berbahasa arab,ex student maktab mahmud kodah maahad tersohor tu of course boleh ckp arab

CM dulu belajar arab jugak,lupa habis dah.boleh syukran n wasalam jer tu pun CL ajar,nanti CM nk bertuisyen dengan Samad arr,hehehe..boleh tak ciklie???bolehkan boss!!!

malek said...

Salam. Tengok kat bumbung macam masih kosong lagi. Mungkin kat atas panas sikit atau mungkin perjalanan nak ke atas dah tak boleh lalu. Kadang-kadang jemaah ni pun nak ambil mudah duduk di tempat yang senang dia orang nak balek. Pernah sdr merasa pengalaman hilang selipar? Dugaan ...

shuk said...

Salam CL..moga Alloh memberi kekuatan,kesabaran dan kesihatan tuk CL melayan tetamu Alloh menginap di sana..CL,,blehx next time,kiter nak kirim duit dan wakilkan CL tempah bahagian dan niatkan qurban sebahagian atau beberapa bhgian untuk kiterorang jlnkan ibadah korban disana..

CASA QASEH said...

dapat berita pagi nie salah seorang yg berpangkat abg sewaktu bekerja di salah sebuah bank meninggal hari nie. kekawan blogger tolong sedekahkan alfatihah buat arwah abg yussof semuga roh nya ditempatkan bersama org yg beriman.

Abang Aji said...

salam cl.
kekadang kawasan dalam masjid masih ade kosong, tapi mereka saja suka duduk luar dengan alasan boleh balik awal. mereka bukan rebut 100,000 keberkatan bersembahyang di alharam tetapi rebut mudah nak balik bilik.
itulah sebahagian sikap umat islam. fikir-fikirkan.

Abang Aji said...

salam cl,
kalau kita sampai awal ke alharam, selalu kita jumpa jemaah dah siap coop tempat kat dataranlah, kat tempat sai, dan sebagainya..kadang-kadang kat tepi tangga lagi, sedangkan pada ketika itu kat dalam masjid masih lapang, ade ketika dataran kat tempat tawaf tu pun masih kosong..entahlah....

Zie said...

Salam ...

Alfatihah.. untuk allahyarham yusoff. Semoga Allah mencucuri rahmat dan sitempatkan bersama orang yang beriman.

nailofar09 said...

salam...salam CL n semua blogger PDKM...Syukur ssgt dapat menatap pic2 yg CL kirim , rasa terharu n teruja...kalau tak kerana hambatan kouta n visa n segala cikadak dunia...rasanya, nak jer berulang alik jer. Untung CL ada di sana, mudah2an dpt gak buat haji.Juga pada suma jemaah...smuga dpt hj mabrur...dah turun junam ke no 42...uhuhuhu

abangsulung said...

Zie,
Semalam kebetulan je saya buka, dpt no.2.

abangsulung said...

Salam CM.
Ha..ha.. CM ni ada saja cerita lucu dia. Saya & Ayahnda kebetulan je tu..

nailofar09 said...

salam....Asulung..n Zie, ada peluang tak saya ni jadi ratu...asyik terjunam 40an! tapi tak kerana hadiah tu,kita mmng selalu nak baca n tatapi yg terbaru, betul tak...? apapun mmng tabik spring wat CL yer! syabas! teruskan usaha anda...walau dalm loteh dlm penat..PDKM masih sempat dpt sentuhan...hehehehe

Zie said...

Salam Abang Sulung,
Zie dan CM dah tak terkejar abang long ni... semput karang, alamat naik ambulans ke arafah untuk seketika... hehehe.

Zie said...

Salam Kak Nailofar09,
Masih ada peluang.... CL belum tutup lagi undian, kira2 macam AF la..

ijoismart said...

Sejuk mata memandang. Saya tersandung tadi. Last sekali.
Hu3. CL kena tinggallah

IBAN MUSLIM said...

Salam,

Lautan manusia menyembah Allah yang satu...Jutaan manusia yang mengharap redha Allah...semoga mereka mendapat haji yang mabrur...

babykhalifah said...

alaaa jelesnyer ku lihat suasana MH nie...raser cam nk terbang ajer..nk pinjam sayap burungla...

S said...

salam,

Allahuakbar!!!

ya Allah
terimalah persembahan hamba MU hanya untuk MU yang satu.

Allahuahad !

Abang Aji said...

salam cl.
rasanya hari jumaat ni tentu lagi sesakkan sebab hampir semua jemaah haji dah mula berkumpul di mekah...
subhanallah.. hebatnya islam ni.

Leenoh said...

Salam Manzlie.

Inilah yang selalu orang kata manusia ramai macam semut.

Kalau kita perhati gambar tu memang macam semut.

YB said...

Salam CL

Abang Aji 6:22, jumaat ni jemaah keluar mekah utk ke padang arfah dan mina. Lepas melontar nanti baru sesak semula.

Asnija said...

Salam CL,
Dapat emel saya tak on Tue?

timaseh & wasalam.

Abang Aji said...

salam yb,
jumaat depan baru mereka wukuf kut.
jumaat ni semua masih bersesak di alharam...jumaat ni baru 20/6/09. hehehe

Zie said...

Salam Abang Aji,
Jumaat ni 20/11/09 bersamaan 4 Zulhijjah ... betul ke, ke Arafah 8 Zulhijjah, Mekah dah sunyi masa tu.. kedai2 yang mana dekat dengan hotel macam kena rompak, banyak makanan dah takde, buat bekalan di Arafah & Mina.

Mama Miraki said...

Asssalamualaikum...

Masyaallaha ramainya manusia.

Nak bagitau ni ni..ada U punya kawan lama krirm salam..saya buka blog ni, dia tenampak muka U, dia kata dulu sama keja kat Hotel Istana katanya..nama dia Rohaila (Secretary Engineering Dept)

nikfarizah said...

Niat untuk mengerjakan haji tahun ini tidak tercapai...namun saya yakin ada hikmahnya. Doakan saya En Azli moga saya dan suami dapat menjadi tetamuNya tahun hadapan. Teruja rasanya untuk bersama-sama jutaan jemaah dalam gambar tu....

manzlie said...

salam nik fariza..

insyalah nanti adalah tuh rzeki keamari.jng risau..

waslam

manzlie said...

salam mamamiraki..

alhamdulilah..sampaikan slam sya pada kak rohaila tuh..
wat a small world kan..

waslam

manzlie said...

salam suhaimi..

itu lah kehebatannyer disni.

waslam

manzlie said...

salam zie..

seronok kan bila bersama lautan manusia tuh..

waslam

manzlie said...

salam imran...

meamg tk jemu memandang nyer..alhamdulilah

waslam

manzlie said...

salam zie..

apa slahnyer..boleh

waslam

manzlie said...

salam ayah zain..

wah satu persedian diri dan mental yang bagus tuh az..alhamdulilah

waslam

manzlie said...

salam ibo,mommy..

boleh link..silakan lah..

waslam

manzlie said...

salam ummi humaira...

mekasih atas pengalaman yang diberikan...semoga kita boleh bersedia jika menghadapi situasi begitu..insyalh

waslam

manzlie said...

salam yb...


benar tuh..insyalah ...

waslam

manzlie said...

salam hilmy...

memang mengujakan ...

waslam

manzlie said...

salam adik tikah...

insyalah semoga satu ahri adik akan berada disini jua ..

waslam

manzlie said...

salam yem..

alhamdulilah..syukur kan..

waslam

manzlie said...

salam norshidah..

alhamdulilah..semoga shidah tak lah hampa melihat nyer..

wasalam

manzlie said...

salam andak rose..

aura nih sudah smapai ke andak ros ..alahmdulilah

waslam

manzlie said...

salam cikgu mas..

nak belajar bahsa arab dgn abg samad mu..boleh apa slahnyer...

waslam

manzlie said...

salam malek...

pernah..hampir 5 kali agaknyer..heheh

waslam

manzlie said...

salam shuk..

mekasih ats doa dari tauan hamba tuh..

waslam

manzlie said...

salam qasa qaseh...

semoga allah swt mencucuri rahmat keatas roh arwah yusoff..insyalah

waslam

manzlie said...

salam abg aji..

memag macam macam perangai leh lihat kan..

waslam

manzlie said...

salam nailofar..

alhamdulilah..mekasih ats komen sadari tuh

waslam

manzlie said...

salam ijoismart..

alhamdulilah...

waslam

manzlie said...

salam iban muslim..

moga mahbrur..insyalah

waslam

manzlie said...

salam datin...

dapt email dari datin tuh..mekasih

waslam

manzlie said...

slam yb..

benr tuh...

waslam

manzlie said...

salam leenoh..

bila abih jer waktu soalt..macam semuat kuar dari sarangnyer..

waslam

manzlie said...

salam zie.

.benar tuh..undian akan di tutup pada 12 dec 2009

harap maklum..

waslam

m.q said...

menariknya..menariknya
pengalaman berada di bumi makkah mmg begitu best dan mengasyikkan