MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Tuesday, 3 November 2009

" Dah Busy......."

Duk meeting tentang Persiapan hajj...Sapa yang leh perform Hajj and spa yang kena jaga bilik during Hajj period...
Duk dengar briefing dengan Tekun jer mereka tuh..alhamdulilah
Last Ramadan kami berjaya mendapat 220 guest good comments and only 1 comment to improve..alhamdulilah..so my target for Hajj 300 comment? insyaalah
900 extra Bed dah sampai semalam untuk dimasukkan kedalam bilik bilik.Expected 4000 tetamu akan menginap di Hotel during Hajj .with Occupancy 105%..alhamdulilah
Bismillah....BUSY.....itu lah unkapan yang boleh dikatakan sekarang di Al Safwah..menunggu kemasukan jemaah jemaah pada Hari Jumaat ini bermula dengan jemaah dari Indonesia..bagi Department ku Housekeeping kami sudah bersiap sedia menyambut ketibaan mereka..berbagai perancangan telah pun aku lakukan demi memastikan para tetamu gembira bila mereka duduk tinggal di tempat kami...Bermula dengan meeting, persiapan bilik 858 bilik akan penuh dan katil ( lebih kurang 900 tambahan katil dan 4000 tetamu akan duduk) serta 'draw lot' bagi staff yang berjaya menunaikan Haji pada tahun ini - ikut giliranlah (hanya 14 staff sahaja yang boleh menunaikan Haji tahun ini, itu pun yang minima 2 kali sudah melakukan kerana kebanyakan pekerja saya minima 7 kali hingga ke 18 kali sudah melakukan Haji) serta guest supply sudah pun mencukupi untuk menampung penginapan mereka disini.Harapan ku " Our Best For The Guest" akan tercapai hendaknyer...Insyalah.Alahmdulilah semenjak aku bekerja disini dari tahun lepas hingga ke sekrang tiada ISTILAH penat, boring, malas or putus asa bahkan lebih TERUJA dan TAK SABAR melayan TETAMU ALLAH yang akan menginap disini..itulah kebesaran TANAH HARAM nih..semoga kami success lagi dalam menghadapi musim Haji yang kali ke2 disini..Doakan kan kami yaa...insyallah..waslam




55 comments:

cikgu mas said...

salam

beri salam n cop no 1 dulu,pas tu cikgu komen,hehehe

noraini said...

wah... bestnya kalu saya pun dapat berkhidmat kepada tetamu Allah, Alhamdulilah rezki en. manzlie

Asnija said...

Salam,
Mas tak ci, sebab rahsia ngan akak...rupanya tengah cop no.1...ok, akak no.3 je lah...pencapaian terbaik gak nih...

Asnija said...

Salam Cik Li,
Berangkut tilam juga ye...nostalgia lah kes berangkut tilam nih..he..he..ni tilam pinjam ke, beli baru ke apa? lepas ni stok tu nak simpan mana plak? Terror betul, 105% achievement...pasti CL bertenaga semangat menggembirakan jemaah haji....all the best...senyum-senyum ye...elok jugak ada training senyum...kadang-kadang staf ni tak pandai senyum....tak jadik senyum nyer, jadi menyeringai....

ps: Terimakasih banyak kerana kesudian mendoakan anak Mr M tu ye...suspen saya sebab CL senyap je...kalau ada salah silap saya harap dimaafkan ye...

hilmyiskandar said...

Salam.

Alhamdulillah berbekalkan keikhlasan + ketekunan + utamakan Tetamu Allah balasannya bukan kepalang di Bumi Barakah ni, rahsianya hanya Allah mengetahui utk ganjaranNya. Teruskan.......

Amin.

tq.

nailofar09 said...

Salam CL...
bestnya! macm nk minta kerja kat CL larrr...kna tukar kerja kot! dah boring kerja nih...berbelas tahun...taun dpn saya nk kerja kat safwah..bole yerr..
Muga sukses! muga CL n krew...di gandakan pahla oleh ALLAH

rosli said...

Salam Sdra Azli,

Saya boleh bayangkan mcmana bz nya sdra skrg..., yg pntg jaga kesihatan dan jaga staff di bawah sdra. Rezeki kepada hotel dan semua pekerja. Kami rakan2 blog sentiasa tunggu update dari sdra bila sdra free dan ada masa lapang. Amin

manzlie said...

salam cikgu mas..

taniah ..jadi Ratu trekk lagi dia..

waslam

Ayasu Kuro-Obi said...

Masya-Allah... memang department Cik Li akan sibuk...semoga jemaah berpuas hati dan bersyukur dengan service yg ada....

manzlie said...

salam Noraini..

alhamdulilah..syukur padanyer..

waslam

manzlie said...

saalam DAtain Asnija..

wahhh still top three dia..taniah gak..alahamdulilah..semoga kami berjaya memabahgiakan tetamu allah nanti

wasalm

manzlie said...

salam hilmy..

aminn..
terimaksih atas doa mu..

waslam

manzlie said...

salam Nailofar09..

alhamdulilah...
larat ker kerja dgn i nanti..?heheheh

waslam

hajah zainab bt abdullah said...

salam azli,

bizi sungguh norr...berkhidmat dgn cemerlang untuk tetamu2 Allah.

Zie said...

Salam CL,
Moga Allah sentiasa merahmati CL dan staff kerana bekerja tanpa rasa penat, boring dll.. mulia sungguh anda semua yang kerja di Tanah Haram ni.. saya percaya anda berkerja melebihi gaji, ganjaran di akhirat Insya Allah akan diperolehi.

babykhalifah said...

salam dr jauh...
mendoakan mudah2an mendapat haji yg mabrur utk semua jemaah tahun nie...untuk kalian juga agar succes menghadapi tugasan harian

NGINAP SRENGENGE said...

salam anaknda,
Kabare,waras.

selamat bertugas dan selamat berjaya dalam menjalani liku2 hidup di dunia , sekaligus memperoleh keberkatan buat belanja di akhirat.

AMIN,AMIN,AMIN.

norsidah said...

Salam CL,

Alhamdulillah dapat berkhidmat untuk tetamu Allah, ganjaran nya hanya Allah yang tentukan, cuma keikhlasan yang penting, selamat CL

cikgu mas said...

Salam..

Ya Allah busy yer,bila yer nk makan tu?nak tido,?bukan beratus beribu2 guest,adoi mak jaga budak sekolah 700 orang dah poning kepala,aduh tak boleh bayang,masa ni kepakaran,pengalaman yg sangat penting untuk kerjakan..

tapi sempat jugak dia jadi wartawan,mutawif,counter pertanyaan,semalam jadi historian tu,buat n3 haji 1953...wahhhh,tak terpikir rasanya camner nk buat semua tu....apapun doa dari kami,try ur best...always take care urself,kesihatan yg mantap,penting di waktu `peak` camni???


pssst: tertinjau2,teropong sana sini,mananya sweet guy with the long beard tu??? mana samad ???awat di sorok,long time no see arr...hehehehe..

Leenoh said...

Salam Manzlie.

Kalau ada fulus memang lulus...he3

rezeki said...

salam cl,

good job. berkhidmat utk memebrikan perkhidmatan yg terbaik kepada tetamu2 Allah.
Disamping busy, masih terus dpt memberikan laporan dan n3 kepada kami semua, TK CL. Hanya Allah yg dpt membalasnya
Alhamdulillah

manzlie said...

salam ayasu..

insyalah...yang penting kita utama kan mereka..

waslam

manzlie said...

salam saudra Rosli..

insyalah sya harap dapat paparkan yang terbaik untuk anda semua..doakan yer..

waslam

manzlie said...

salam rezeki..

insyalah..semoga allah memebrikami kekeutan menghadoi segala rintangan dan dugan nanti..

waslam

manzlie said...

salam Hajjah Zainab..

ye lah kak skg nih dah nak mula busy..alhamdulilah

waslam

manzlie said...

salam kak zie..

alhamdulilah..terimaksih atas doa akak tuh pada kami semua..

waslam

manzlie said...

salam baby khalifah..

alhamdulilah...mekasih atas komen anda tu..


wasalam.

manzlie said...

salam ayahanda..

mekasih ayah atas komen ayah tuh.

waslam

manzlie said...

salam Norshidah..

benar..keihklasan amat apenting skg demi menjaga mereka semua..insyalah doakan kami yer.

waslam

manzlie said...

salam leenoh...

pernah dengar lagu tuh..yang fulus yang mulus...? betui ker tuh..

waslam

manzlie said...

salam cikgu mas..

abang smad mu pun duk kena angkat katil and tilam lah..heheheheh

waslam

khairyn said...

Salam
Tahniah. Semoga tercapai cita-cita membuatkan guests semua gembira :)

silversarina said...

Salam,

Memang nampak pun dah tau CL memang busy dan akan lebih busy .

InsyaAllah saya doakan agar semua kerja berjalan lancar . Amin.

Hanis said...

Salam,

abang...adik dah bz sejak dr pas raya aritu lg....emmm tah bila leh nak dok bernafas lega tah laaa....
abang..abg tolong doakan adik tak tertinggal time abg balik & gathering nanti tau...

umiazuddin said...

Salaam CL,

Didoakan semoga Allah mempermudahkan segala urusan CL & staff dalam usaha memberi layanan 1st class kepada para tetamu Allah.
Dan semoga staff yang terpilih untuk menunaikan Haji tahun ini (termasuk CL, kan?) mendapat Haji yang mabrur. Amin.

Dalam kesibukan melayani tetamu, jangan lupa jaga kesihatan diri sama ya, CL.

VpeaceV

safiudin dot com said...

salam sdr,

Alhamdulillah, syukur...

Sdr begitu 'teruja' dengan kerjaya ini. Syukur, nikmatnya berkhidmat di Tanah Haram...

Apa-apa hal pun, jaga makan dan kesihatan...

safiudin.com

Atikah said...

Salam...

Bzzz nya abg... moga Allah memberi kesihatan yang baik buat abg sepanjag musim haji nie... dpt melaksanakn kerja2 yg diamanahkn... Aminn

Noor said...

Salam CL..

pergh.. satu hotel dah bersedia.. dari bilik hingga ke makanan.. kesibukan pasti dapat diatasi dengan pengalaman sebelum ini.. dengan keiklasan semua tenaga kerja.. Insyallah Allah permudahkan segala urusan.. Selamat Ber'busy'.. heh heh

manzlie said...

salam kak sarina..

lahmdulilah..terima kasih ats doa akak tuh..

waslam

manzlie said...

salam Hanis...
semoga semuanyer berjalan seperti di rancangkan..insyalah

waslam

manzlie said...

salam saudara Saffiuddin..

alhmdulilah..terimakasih ats sokongan dari saudra ituh..

syukran

waslam

manzlie said...

salam kahiryn..

alhamdulilah..many thanks for the comment..

syukran

waslam

manzlie said...

salam Ummi azuddin..

alhamdulilah dan terimkasih atas keprihatinan dan doa akak pada kami semua..

syukran

waslam

manzlie said...

salam adik tikah...

alhamdulilah..terimaksih atas doa adik tuh..

syukran

waslam

manzlie said...

salam kak NOor.

alhamdulilah..selamt berbusy motong gotah gak...

syukran

wslam

ainhany said...

Subhanaalaah,,,,bestnya...kalau dapat jejk pun dah syukur..inikan pula disedikan tilam bantal...
oh indahnya tetamu ALLAH>>kedatangan mereka dinanti....dirai...
tolong doakan saya..
doakan sya juga bakl bersma jemaah..
amin

My Life said...

salam

keje2 jugak, tapi kesihatan jangan lah di abaikan.. dapatkan rehat yg secukupnya... semoga semuanya berjalan dengan lancar dan dalam redhanya.... insyaallah

doakan azie yer ciklie

SUHAIMI said...

salam
Moga CL and geng dapat memeberikan perkhidmatan yang terbaik untuk tetamu2 Allah......Beso pahalanya

S said...

salam,

sudah sepatutnya melayan tetamu Allah dengan baik.
berikan yang terbaik!!!

manzlie said...

salam kak S..

terim aksih ats nasihat aka tu ..

syukran

waslam

manzlie said...

salam my life..

alhamdulilah..terimakasih atas nasihat mu ituh..insyalah..

wasalm

manzlie said...

salam suhaimi...

alhamdulilah...terima kasih ats komen saudra rituh..

syukran

waslam

Ayah Haziq said...

Salam,
Kalau 4000 bahagi 858, maknanya purata 5 orang sebilik. Dengan katil bujang 6x3kaki. Berapa luas setiap bilik?

Maaf bertanya. Saya belum pernah sampai ke Mekah. Tak boleh bayangkan. 2 juta manusia, semuanya tinggal dihotel dalam satu tempat yang mungkin tidak lebih 4km persegi. Dan semuanya bersolat di masjid yang satu iaitu Masjidil Haram. Allah Maha Besar.

manzlie said...

salam ayah haziq...

hotel kami mempunyai keluasan bilik yang ketara snagat..dalam satu bilik bukan hanya 4 katil yang boleh dimasukkan bahkan ada bilik yang boleh diletakkan 6 katil ke 8 katil..cuba bca entry sya yang lepas lepas dalam entry BILIK..

waslam

Cak said...

Alhamdulillah . . .
semoga Alloh memberikan kesehatan kekuatan kelancaran kesobaran kepada Manzlie&Crew dalam menyambut tetamu Alloh amiiin