MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Saturday, 14 November 2009

" Gorup Jemaah jemaah..."

Group Jemmah dari India duk dengar taklimat..
Group Jemaah dari Indonesia ...
Group Jemaah dari Turki....
Group Jemaah dari Indonesia nak masuk Haram
Group Jemaah dari Indonesia...




32 comments:

SiNoMoSa said...

Salam CL

Macam2 tanda mereka buatkan untuk highlightkan depa group jemaah dari negara mana.

Mana group jemaah M'sia?

UmmuAdam said...

Salam CL,

Teringat ada group2 yang membuat barisan yang panjang sambil memegang tangan satu sama lain. Bila terputus akan kelam kelibut mereka. CL snaplah gambar group jemaah malaysia pulak ye.

cikgu mas said...

salam ciklie

hehehe,,masa kt mekah benda ni yg paling CM suka tengok,ada yg buh reben,buh bunga kat kepala,buh bulu ayam,telekung sembahyang pelbagai fesyen,ralit dok tengok depa,teringat di raudah group wanita indonesia p[aling glamour n menonjol,group mesia dah tentu dijahitnya nama negara pada kepala telekung tu...beg dan tag selalu jadi tanda...ni semua kenangan..mekasih n3 ni best arr..pelbagai rasa n3 CL ..ni variasi gituu..

blog ni pun hepi besday hari ni...blog ni nak hadiah tak??

Zie said...

Salam CL,
Tak nampak group Malaysia lagi.... Saya paling takut group Turki yang sentiasa tangan yang berpaut panjang2....

manzlie said...

salam sinamosa..

taniah no 1...Ratu trek ker or Raja pecut..?heheh

waslam

manzlie said...

salam ummu adam..

tu lah kan..group mesia..susah nak cari lah...duk pusing pusing tengok semua dah berpecah..

waslam

manzlie said...

salam cikgu mas..

tu lah gaya nyer group2 nih...macam macam tanda kan..

nak hadiah lah.., sat tulis kat buku 3 lima nohh.

waslam

manzlie said...

salam zie..

group mesia susah nak cari lah..asyik namapk 3 ,4 pasangan jer.lain semua dah berpecah..

waslam

umiazuddin said...

Salaam CL,

Zie, saya pun agak gerun dengan grup wanita Turki yang gagah perkasa belaka. Pernah sekali tu, semasa bertawaf, terpaksa beralah beri laluan kepada mereka yang berpaut panjang...siap kena siku lagi, sabor jer ler...hehe nak tergelak juga bila dikenangkan (walaupun masa terjadi tu, tak rasa kelakar langsung, heh)

VpeaceV

Ayasu Kuro-Obi said...

Salam...ada x blog follower dari negara2 nih (selain malaysia)...hihi

SiNoMoSa said...

Salam CL..

Thanks CL..Hehe ratu trek bukan raja pecut pun tak..
Memang sentiasa follow PDKM..

School Of Tots said...

Nikmat yg Allah berikan untuk menjadi tetamu-Nya di tanah haram. Alhamdulillah. TQ Manzlie kerana blog yg bermanafaat ini & saya telah link di blog SOT.

Hajjah Siti Noor said...

Salam,
Sentiasa mengikuti PDKM..
Teringat Musim haji yang lalu..
Belum setahun meninggalkan Kota Mekah. Tambah Lagi Ibu mentua dan keluarga pergi haji tahun ni..

Yem0805 said...

Salam CL,

Begitu lah Group Jemaah jemaah bila musim haji..memang mcm2 tanda pada kumpulan mereka..teringat Jemaah Turki.

manzlie said...

salam hajjah siti noor..

alhamdulilah..satua nostalgia yang indah kan..

waslam

manzlie said...

salam sinamosa..


ohh ye ekr.


waslam

manzlie said...

salam ayasu..

entah lah..tak berapa chek lah...ada kot..dari landon and usa....

waslam

manzlie said...

salam school of tots.

mekasih ats sokongan anda..

waslam

manzlie said...

salam school of tots.

mekasih ats sokongan anda..

waslam

manzlie said...

salam yem..

ye lah..senang kan ada tanda..

waslam

shuk said...

salam,,org citer,jemaah indon diorang lah yq power skali kat sana,b'coz set dia ramai kot,cam xtvities diaorang conquer,ada ambulance,suratkhabor,jurujual kedai,driver prebet sapu,etc..tapi yq paling dasyat skali tuh ,ada group gengster depan Kaaboh yq leh escort jemaah yq buat bayaran kpd groupnya tuk cium hajatulaswad...sanggup diaorang wak kerja haram depan kaabah gitu skali yek..ada lg ker specis manusia nie kat sana lernie..??

rezeki said...

salam cl,

cite psl group, terkenang group 4-5orang yang tawaf siap ikat kain kat pinggang setiap mereka dan semua pegang kain rakannya di hadapan , dh mcm keretapi , bila terlepas pegangan kain , masyallah habis kita ni dilanggarnya pasal nk kejar rakannya dihadapan.
mcm keretapi india pulak, bila terkenang, ketawa sendiri kerana mcm2 perangai dan telatah kat tanah suci Makkah, bak kata arwah pak abbas, "mcm-mcm ada"

Ayah Zain said...

Salam Manzlie,

macam2 sekarang yer ngan grup jemaah. 20 tahun dulu jarang nampak grup jemaah macam ni, yanag az perasan grup Turki. dengan badan sasa mereka wpun rendah tapi umppjuga. yang kelakaunya bendera depa ni macam benderajohor hehheh (masa tu le tahun 1988).

p/s tahniah sinomosa , ratu trek baru.

manzlie said...

salam shuk..

entah lah ..tak tau lak sya pasal depa nih..

waslam

manzlie said...

salam rezeki...

pernah ak namapak depa duk ikat kain cam ketepai..heheheh

macam amcam ada...." gelagat deapa nih kan...
waslam

manzlie said...

salam ayah zain..

yup jemaah tukri memag camtuh az..depa nih takkisah...

waslam

YB said...

Salam CL

entry yg cukup menarik.

Apa yg saya lihat sepanjang kunjungan saya ke sana, nampaknya h sistem jemaah turki lebih teratur...apa pandangan CL yg menetap kat sana?

Wassalam

hilmyiskandar said...

Salam.

Teringat group kami gantung 'Reben Biru' pd telekong jemaah wanita, takut2 tersesat dan mudah dikenali. Alhamdulillah trademark tsb hingga tahun ni digunapakai oleh pakej tsb. Mudah2an tahun depan utk ku + famili giliran kesana pula.

Amin.

tq.

manzlie said...

salam yb...

sistem yang digunkn jeaah turki amat lah berbeza serta teratur caranyer...yang dapt sya lihat mereka really satu hati dalam menrjakan tawaf or saei mahupun berumrah/haji..benar tuh..

waslam

manzlie said...

salam hilmy...

semoga alalh swt akan permudahkan perjalana suadara sekeluarga tahun depan..nanti insyalah

waslam

SAHAR MISRON said...

Harap group Malaysia dapat dipapar di blog ini, mudah-mudahan ternampak wajah saudara mara dan sahabat handai

shuk said...

salam,CL, tahun nie ada chance dapat tunaikan rukun haji tak?..slmt menyambut dan mengerjakan panggilan haji dr Alloh lagi kpd semer yq dipanggil,,moga mendapat panggilan Alloh dan Malaikat,bukan panggilan Syaitan noo..haji mabrur,,haji mabrur..