MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Wednesday, 11 November 2009

" Tempat solat wanita DEPAN KAABAH.."

Bismillah...salam from Makkah..itu lah dia kali terakhir dilihat semalam tempat solat unutk kaum wanita di DAtaran Kaabah..mulai hari ini telah tiada di sediakan..semalam sewaktu aku berjalan jalan di dalam kawasan Masjidl Haram semua area solat wanita telah tidak di pagar lagi..mungkin bagi menampung jemaah jemaah untuk melakukan tawaf agaknyer disebab keadaan di dalamnyer sudah penuh sesak dengan jemaah..alhamdulilah..syukran..waslam

42 comments:

Zie said...

Salam CL,
Takpe.. saudi sayangkan wanita, takut mati terpijak kat sini. Nanti ada balik tempat tu.. Alhamdulillah.

Laalaa said...
This comment has been removed by the author.
hilmyiskandar said...

Salam.

Mungkin lepas musim haji nanti tempat solat wanita tersedia, kerana berhajat benar utk membawa isteri + anak perempuan ku berkunjung kesana.

Amin.

tq.

Laalaa said...

Salam Cik Lie,

Orang dah ramai sangat. Dah kena pindahlah tu. Solat didalam agaknye. Lebih selamat.

Bestnye kalau dapat peluang macam diaorg..

ijoismart said...

Sekejap ada sekejap tiada ya... Lepas ni adelah tu...

manzlie said...

salam kak zie..
tiuh untk sementra waktu jer..bagi musim haji nh jerr


waslam

nailofar09 said...

wow bestnya: nak jugak...nak solat kat situ....

ANR DELIGHTS said...

skali saje ina merasa solat di situ, waktu subuh, brsan plg hadapan n betul2 mengadap pintu kaabah, itu pun kuar dr hotel 2 jam sebelum masuk waktu...alhamdulillah...

di musim haji mmg xde tempat tu, my mom blk haji last year ie ckp xde tempat tu...

manzlie said...

salam hilmy..

alhamdulilah semoga akan dtg nanti kesini bersam anak dan isteri..insyalh

waslam

manzlie said...

salam lala..

solat di atas bagi kau perempuan..dibawah dah takleh..semua baut tawaf laa nih..alhamdulilah

waslam

Nino said...

ASM WRT WRB, harap dapat kongsi rakaman insiden2 juga utk iktibar kami yang belum pergi lagi... Jkk

manzlie said...

salam ijoismart..

insyalah lepas haji nanti adalah tuh balik..

waslam

manzlie said...

salam nailofar..

best ..jom aar..hehehinsyalah nanti ada rezeki dtg lah tuh kan..

waslam

manzlie said...

salam ina..

ye ker...

alhamdulilah lah th..syukur

waslam

manzlie said...

salam nino..

insylah...mekaish ats eprihatinn mu ituh..

waslm

rosli said...

Salam Sdra Azli dan rakan,

Bagus info ni, saya percaya lepas musim haji akan ada semula tmpt tu. Sdra Azli, mgkn malam nanti saya akan email pada saudara utk mintak pandangan sdra. TK

cikgu mas said...

salam..

masa di mekah,saya suka solat ditingkat satu ruangan muslimah,wanita tempatan makkah majoriti berada disitu...bawak anak2 kecil mereka,tak per jgn risau Allah pasti permudahkan segalanya..

Imran Paris said...

En Li, cuma berkongsi pdgn [ Islam tlh menetapkan darjat yg tinggi buat kaum hawa, darjat yg terlalu istimewa, tiada bandingannya. Berbahagialah wahai wanita semua.

Zakiah said...

Salam CL
Mekasih..Alhamdullilah dpt jugak aka melihat gambaran tempat solat wanita depan kaabah..walaupun pagar dah dibuka..Tak pe..lepas haji akak akak akan rapat2 lagi dekat Kaabah....InsyaALLAH

manzlie said...

slam zakiah..

alhamdulilah..berunung lah akak nanti leh soalt di depan sikti..insyalh

waslam

manzlie said...

salam imran...

alhamdulilah..mekasih atas info yang di beri..

syukran

waslam

manzlie said...

salam cikgu mas..

oh ye ker..bagus jugak tempat tuh cikgu..

waslam

manzlie said...

salam saudara rosli..

alhamdulilah..ok nanti sya tunggu yer..


wasalam

Leenoh said...

Salam Manzlie.

Dah taklih nak pagak-pagak lagi kot, ramai sangat.

afiqq said...

salam CL.. ni bermaksud kaum hawa tak blh solat di dataran kaabah time haji ni ke?

manzlie said...

salam afiqq..

makn nyer dpea bolh soalt merat tempat di dalam kawasan masjidl haram..

waslam

manzlie said...

salam leenoh..

ye lah tuh..dah tak berpaga pagardah..


waslam

yuyee cap limau said...

salam CL
waa cepatnya update tak sempat nak baca N3 lama,datang plak N3 baru..hehe,tak dapat kejor..takpe akan ku khatam malam-malam nie..rugi tak bace satu persatu

shami2 said...

Salam CL...

Alhamdulillah...

Makin rancak kiriman gambar kini
tak sempat daku mengejar N3 ni
Sehari 2, 3 kali N3 dibagi..
Terima kasih ciklie
Cheq semput nak kejar dah ni..
Asyik2 nama kak zie menang berlari
Cik lie pakai gear berapa niii...
Walau cheq tak pernah pi lagi..
Kalau lagu ni n3..
Cheq rasa bole citer cam dah pernah pergi....

Alhamdulillah juga buat sahabat lelaki..kita ni
Cik imran nama diberi
Sungguh ku sambut gembira senyum sendiri..
Pujianmu ikhlas ker ni..
Bukan tak percaya...tapi
Isterimu tentu bangga ni
punya suami baik sekali..

Wahai CL..gendang sudah dipalu ni
Tidakkah dikau..rasa kebenaran ucapan cik imran ni...
Pilihlah teman dihati..
Moga berpanjangan zuriatmu nanti..
Pertanyaanku mungkin bole buat mu berjauh hati...tak pa nohh
Bukan mendesak ni...
Kalu tiba masanya cheq tumpang gembira sekali..
Atau Cik lie tunggu bidadari
Yang Allah dah janji...
Cheq doa semoga termakbul hendaknya nanti...

LYNN said...

Salam CL, setuju ngan cikgu Mas. Memang ada tempat pompuan kat level 3 or 4 dulu laaa. Makcik Arab yg bw anak2 dok situ. Dulu kami pi Umrah dok smby Depan kaabah tu di tolak je malah saya dpat saf depan rupenye disenggol je dan masa mula sembg dia smby depan saya. Trajis la masa tu.

manzlie said...

slam adik yuyee..

pelan pelan lah baca yer..

waslam

manzlie said...

salam shami..

sabr lah ye aka shami ..
belum ad jodoh kulagi..
mungkin akan dtg satuhari nanti..
doakn ciklie sekali ...
semoga berjumpa kekasih hati...
tak kiaraparas rupayang penting baik budi pekrti
itulah yang dinanti nanti..

waslam

nailofar09 said...

wah..ada lak bahasa puitis untuk CL...jiwang gituuu...hehhehehe
Muga CL bertemu bidadari yg di nanti...ramai2 ni masti ada yg berkenan jadikan CL menantu...kan?

ijoismart said...

Sedih sekali bahasa CL
bukan bermakna mengharap simpati
jodoh pertemuan urusan Ilahi
semoga bertemu jua nanti

CM,Noor dll sahabat sejati
berilah panduan kepada CL

ummi humaira said...

salam CL ..
betul pndangan Imran Paris tu ttg drjt wanita, tp apa kurangnya martabat kaum lelaki jua ,setiap kejadian ada kelebihan tersendiri...

kalu kws solat tu x diubah dr 10 thn lalu , akak pernah solat di luar (depan pagar)kwsn wanita yg dpn kaabah tu, coz dah tak leh kemana lg lepas tawaf ,azan subuh , cari ler mana ruang yg kosong .

manzlie said...

salam nailofar...

hamba nih harta takda apa lagi paras rupa..
sapalah yang sudi pada hamba..

wslam

manzlie said...

salam ijoismart...


mekasih ats keprihatinan tuan hamba..

syukran

waslam

manzlie said...

salam ummi humaira..

alhamdulilah..satu pengalamna yang manis kan..

wslam

yati said...

assalamualaikum

selalu silent reader je kat sini. tapi tengok gambar tempat solat tu sayu pulak rasa. masa buat umrah bulan 6 lepas, kat situ lah tempat saya solat maghrib & isyak..

manzlie said...

salam yati..

alhamdulilah...mekasih ats komen dari saudari tuh...

syukran

waslam

rezeki said...

salam cl,

terkenang saya dulu didataran kaabah , masa tu azan berkumandang, tup2 2-3 org jemaah wanita turki menyelit ditepi saya utk bersolat,

saya jadi serba salah, hanya berserah pada Allah semoga solat ku diterima ,

babykhalifah said...

salam ...

TQ ats pandangan saudara imran paris tentang kaum hawa tu...berbahagia hawa bg yg taat perintah ALLAH, RASUL dan suami...mutakahir ini zmn maksiat berleluasa...doakan agar yg terlibat cepat bertaubat nasuhah dn bencikan maksiat kembali kpd cintakan ibadah...