MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Saturday, 14 November 2009

" Hari Ini dalam Sejarah - SUKA & DUKA..."

Bismillah...Salam From Makkah...Tanggal 14 November 2003, takkan pernah luput dalam ingatan ku...kerana tanggal 14 november lah aku telah kehilangan orang yang amat aku sayangi..kakak ku ,arwah Afizah yang telah meninggal dunia yakni bersamaan dengan 24 ramadan 1424....akibat penyakit asma.segala persiapan semasa untuk menyambut Harai Raya yang hanya tinggal enam hari sahaja telah tinggal kan satu kenangan yang amat pahit dan sedih dalam hidup ku sewaktu ituh......Al Fatihah..semoga Allah swt mencucuri rahmat keatas roh beliau dan tempat kan bersama sama dengan orang yang beriman...aminnn..
Hari nihh..genap lah usia SETAHUN BLog Pengalaman Di Kota Makkah ( PDKM), harini jugaklah yakni 14 November 2008 aku telah memulakan penulisan blog yang tidak sebarapa ini untuk tatapan pembaca ku lintas langsung dari Kota Makkah dengan harapan anda semua berpuashati atas semua paparan yang di siarkan.....kepada anda semua, Rezeki, Suhaimi, ayahanda,Azemi, Taj, cikgu mas,Kak Nab,Laala,abg megat, kak As, hanis,DAtin Asnija,Ummi,Zakiah,Zie, Ayah zain,KS Pulau,Ustaz nazmi,ustaz isrofil,lynn,salwani,zuraidah,rosli,ramlan,shuk,en Yusof,zaza,Probakti,zawal,Ahmad,Hj Sabri, Kamato,Leenoh,Hazman,Kak Pinat,Norman,Kak Faridah,Kak intan,Ummuadam,Ummihumaira,ummiazuddin,Ummu wafa, Lofti, normah,redzuan,Ijoismart,juraihan,mamaju,nek rock,rokiah,Kak Noor, afis,maklang,mrs noor,din setiu,sonata,yuyee,hati cantik,Nazir,Ina,Datin sophie,dan ramai lagi serta my silent reader yang budiman TERIMA KASIH atas sokongan anda semua.(hampir 560 blog follwer dan 150k blog counter..alhamdulilah).Insyalah saya akan lakukan yang terbaik lagi untuk kita semua di masa masa yang akan datang..Akhir kata mohon maaf dipinta jika ada yang terluka dan tersinggung dengan komen komen yang di balas tempohari..MAAF kan saya..kepada RAtu Trek dan Raja Pecut jangan risau, ada HADIAH yang akan menanti anda nanti pada penghujung tahun nih..InsyALAH...syukran..waslam

82 comments:

S said...

salam,

selamat segala galanya.

hilmyiskandar said...

Salam.

Alfatihah + Syabas!. Teruskan usaha sedemikian Allah pasti disisi mu.

Amin.

tq.

umiazuddin said...
This comment has been removed by the author.
umiazuddin said...

Salaam CL,

Al Fatihah buat kekanda CL, almarhum Afizah. Semoga ruhnya dicucuri rahmat. Amin.

Selamat ulang tahun pertama buat PDKM dan tuan punya blog. Dalam masa setahun saja sudah mencapai 500+++ pengikut dan 150k++ hits, wow, HEBAT! Tahniah CL! Teruskan usaha murnimu itu. Chaiyuk! :)

Hah! ratu trek & raja pecut akan dapat hadiah?!! Kena pulun jugaklah kalau camnih! Tapi cheq minum kopi putih ipoh malee jer...larat ker nak ligan...adehh..


VpeaceV

norsidah said...

Salam CL,

Alfatihah ...pada kakak Cl semoga roh nya tergulung bersama syuhadah dan solihin..amin

Selamat ulangtahun yg pertama semoga blog ini berterusan bersama ahli blog yang berkekalan. Tahniah CL kerana menyambungkan silaturrahim sesama kita.Akak doakan CL mendapat rahmat disisinya...amin.......

Hani said...

- Alfatihah untuk arwah...

- Selamat menyambut ulang tahun... walau masih baby tapi dah pandai berlari... hehehehe alhamdulillah... teruskan usaha cl yang amat murni tu.

rezeki said...

salam cl,

al fatihah buat allyarhammah Afizah, mmg kehilangan yg amat terasa bila org yg kita sayangi meninggalkan kita, semoga rohnya ditempatkan dikalangan org2 yg beriman, insyallah

alhamdulillah, diam tk diam dh 1 tahun blog "pengalaman di kota makkah" ,mendapat sambutan yg baik kerana kita semua mmg dahagakan berita atau n3 dari kota makaah dpt dilbaca dan dilihat.Para folowers kat PDKM dah mcm sebuah keluarga besar .kdg kala sempat bergurau di blog ni, harap CL tak ambil hati

p/s hadiahnya serbuk kopi o + halia + kacip patimah + mcm2 ada

PINATBATE said...

Salam 14 Nov..:)

NGINAP SRENGENGE said...

salam anaknda,

Al-Fatihah kepada arwah.Semoga rohnya ditempatkan bersama roh2 orang solih dan solihah.

Selamat menyambut blog first birthday.......semoga sumbangan yang sedikit mendapat ganjaran yang besar di akhirat.

Kejarlah kesenangan dari susah-payah sendiri....insyaallah matlamatnya dapat dicapai.

Salam ayah dan bonda.

Kassim Selamat said...

Salam,

Semoga roh arwah dicucuri rahmat. Ameen!

Tahniah di atas ulang tahun pertama blog PDKM.

Masih sy ingat lagi blog terawal PDKM berwarna putih dan pengunjung tak seramai ini. Skg blog ini teramat popular. Tak silap sy masa tuu Pinatbate pengunjung setia....hehe

Teruskan usaha murni ini.

yati said...

salam CL

semoga Allah mencucuri rahmat ke atas arwah kakak CL, juga semua muslimin dan muslimat yang mendahului kita.

selama ni saya silent reader je kat blog ni. apa pun, congrats & terima kasih byk2 sebab dapat la melepas rindu kat MH bila baca blog CL ni.

keep up the good work! moga Allah membalas usaha CL dengan rahmat & kebaikan

indahhouse said...

Salam cik lie,
Happy birthday to PDKM, dan al-fatihah buat kakak cik Lie.

nailofar09 said...

salam CL...hepi b day PDKM, smuga terus berada di arena maya nih, dengan bahan yg bnyak menafaatnya ini, syabas tuanpunya blog:CL
....
papun...muga beroleh ksihatan yg baik..menjelang waktu puncak ini..saya teringin jd ratu trek, lum dpt larrr...hehehehe

sdura said...

salam dan Alfatihah buat arwah kakak saudara manzlie.

selamat ulangtahun yg pertama untuk blog saudara, syabas dan teruskan usaha murni saudara.

nailofar09 said...

alfatehah buat allahyarhamah kakk CL..muga beliau di tempatkan bersama orng2 yg ALLAH kasihi

Zie said...

Salam CL,
Alfatihah untuk untuk arwah Afizah, semoga sentiasa dicururi rahmat. Alhamdulillah punyai CL yang terus menerus berdoa untuk yang tersayang. Tahniah, CL .. blog anda mendekatkan kami dengan Baitullah, rinduNYa yang tak pernah padam.
Emm... ada hadiah, nak kongsilah dengan Kak Zakiah. Syukran CL!

Zakiah said...

Salam CL
Alfatihah buat Almarhum. Allah menyayanginya.
SELAMAT ULANGTAHUN PDKM..Alhamdulillah aka bersyukur diketemukan dgn PDKM dan InsyaALLah dgn penulisnya tidak lama lagi. Kak doakan kesejahteraan CL dan keluarga dan sume rakan2 PDKM.Amin

Zakiah said...

Salam CL
Bagi kakak sumbangan PDKM tak berbelah bagi untuk kakak dan abang menunaikan haji tak lama lagi..SYUKRAN

manzlie said...

salam S..

alhamdulilah..mekasih

waslam

manzlie said...

salam Hilmy..

aminnn...mekasih

waslam

manzlie said...

salam ummiazuddin..

aminn...

mekasih ats doa akak tuh..

yup ada hadiah tau..sure suka nanti hadiahnyer..

waslam

manzlie said...

salam norshidah..

aminn..mekasih atas doa mu ituh..

alhamdulilah semoga kita semua mendapt keberkatan dariNyer..

waslam

SiNoMoSa said...

Salam CL

Smg roh kekanda CL sentiasa dicucuri rahmatNya. I/Allah

Thanks atas paparan PDKM. Terasa diri ini dekat dgn kota suci itu.

Keep up ur good work. Smg Allah memberi rahmat dgn niat CL yang baik.

manzlie said...

salam Hani..

amin...terimakasih..

alhamdulilah..semoga kita menjadi satu kelaurga yang berpanjangan..

waslam

manzlie said...

salam rezeki..

amin...mekasih atas doa mu ituh..

alhamdulilah..kita kan dah amcam satu kelaurga tiada apa ayng perlu dirisaukan...insylah..

aikk nak psonsor ker hadiahnyer nanti...

waslm

manzlie said...

salam kak pINat..

mekasih atas sokongan akak tuh..

syukran

waslam

manzlie said...

salam ayahanda..

alhamdulilah..terima kasih ats doa ayahanda dan komen yang diberi..sya menghargainyer..

waslam

manzlie said...

salam Kassim selmat..

alhamdulilah..terimakasih jugak pada abg kassim atas sokongan yang diberi...

waslam

manzlie said...

salam yati...

aminnn..terimaksih ats doa suadri ituh...
dah sokongan pada blog PDKM nih..

syukran

waslam

manzlie said...

salam indahouse..

aminnn..

thank you for your support..

waslam

manzlie said...

salam Sdura...

aminn dan terimaksih ats sokongan anda ituh..

waslam

manzlie said...

salam Nailofar...

aminn...dan terima aksih atas sokongan anda..

syukran

waslam

manzlie said...

salam zakiah..

alhamdulilah..mekasih ats sokongan akak pad blog PDKM nih...insyalah kita berjumpa nanti..

waslam

manzlie said...

salam zie..

aminn..mekasih atas doa mu dah sokongan pada PDKM nih...
ada hadiahnyer..jgn risau..

waslam

manzlie said...

salam Sinomosa..

aminnn..terimakasih ats doa mu ituh...dan sokongan pada PDKM..

waslam

SAHAR MISRON said...

Salam, Al-FATIHAH kepada arwah kakak tuan yang telah kembali menyahut panggilan Ilahi.

Kami memberi sokongan dan tahniah kerana tuan menyampaikan maklumat lintas langsung daripada Mekah yang amat kami rindui untuk ke sana, doakan kami ke sana nanti...

Teruskan berblogging ya....

ummi humaira said...

salam CL..
al faatihah buat arwah kakak , semoga dia ditmpat bersama2 org2 yg solehah , apatah lg sentiasa mendapat bonus doa dr adik nya yg berada ditempat paling mustajap doa ..
tahniah kerana telah berjaya menjadi blogger yang paling ramai peminat..
..
hari ni akak br selesai adakan majlis khatam alquran untuk pelajar2 seramai 14 org . alhamdulillah meriah n ceria..

Imran Paris said...

En Li, sebak saya baca catatan ikhlas seorang adik yg kehilangan kakaknya. Moga roh arwahayarham di cucuri rahmat. Beruntung arwah dpt adik mcm En Li.

TAHNIAH pd PDKM!!!

Ayah Zain said...

Salam Manzlie,

semoga mereka yang telah mendahului kita sentiasa dicucuri rahmat Allah.

Tahniah kelahiran tahun pertama blog Manzlie.

p/s puas cari nama az tak ada dalam senarai tuh.

cikgu mas said...

salam..

ciklie soriii,cikgu pi jejalan arr..frust jadi org ke 40 ucap happy birthday pada blog paberet saya ni..sejak terjumpa blog tiada satu hari pun ,saya tak pernah miss menjengguknya,blog ni sangat istimewa di hati saya.....tak sangka hari ni setahun rupanya

blog ni juga menemukan saya dengan insan-insan yang baik,memberi kegembiraan dlm persahabatan..moga blog ni terus diberkati,...

Alfatihah,pada arwah kak afizah,,bertuah arwah sentiasa menerima titipan doa dr adik yg ada di bumi berkah..Allah lebih menyayanginya,,,ditempatkan arwah di kalangan orang soleh..amiiiin

psst:11 hari lg ada satu bestday lagikan????

Ustaz Nazmi said...

Salam..

Moga kesabaran yang di mana akan mendapat tempat di syurga Allah...

Jazakallah juga buat Cik Lie yang mewujudkan blog ini...Baitullah terasa dekat di hati...

manzlie said...

salam Ustaz Nazmi..

alhamdulilah..terrimaksih atas komen yang diberi..semoga allah swt memebrkati kita semua

waslam

manzlie said...

salam En Imran..

alhamdulilah..amin...

mekasih atas sokongan saudara pada PDKM..

waslam

manzlie said...

salam cikgu mas..

aminn...many thank for the doa...
dan terimaksih jugak atas sokongan yang diberi...semoga keikhlasan kita semua kan mendapat rahmatnyer..insyalah...

waslam

manzlie said...

salam ayah zain...

alhamdulilah..dan terimakasih jugak atas sokongan dari ayah zain..ye lah masa duk taip tadi pas subuh so banyak nama yang tertinggal..maafkan sya.

waslam

manzlie said...

salam sahar Misron...

amin..mekasih tas doa mu ituh dan sokongan saudara pada PDKM..

waslam

manzlie said...

salam Ummi humaira...

aminnn atas doa akak tuh
dan terimaksih jua atas sokongan akak pada PDKm..

waslam

hajah zainab bt abdullah said...

Salam azli,

1. Al-fatihah untuk arwah kakak.

2. Tahniah sambut ulangtahun pertama blog.

manzlie said...

salam Hajjah zainab..

aminn...

syukran atas sokongan akak pada blog PDKM nih..

waslam

Rusyaini Food Industries said...

Salam bro. Manzlie,

Al-fatihah buat arwah kakak.Sumbgan bro benar-benar memberikan saya manfaat yang tidak terhingga. Alhamdulillah, rindu saya terhadap MH terubat dengan N3 drp bro. saya tidak pernah ke sana tetapi selalu bermimpi ke sana dan berada di dlm MH. Doakanlah saya agar dpt berada di sana dlm umur yg masih muda dan kuat. Doakanlah utk saya, please. saya tiada kemampuan ke sana tetapi doakanlah semoga dimakbulkan Allah.

YB said...

Salam CL

Semoga rohnya dicucuri rahmat Allah.

Setakat inipun usaha CL amat bermakna buat kami. Semoga dikurniakan kekuatan oleh Allah dlm menyampaikan maklumat terkini dr sana.

Wassalam

Ayah Zain said...

Salam Manzlie,

az selamat sampai umah mertua ni. ada masa ni terus buka pdkm, dah nampak pulak nama az dalam senarai tuh. alhamdulillah. Sejak dari bp hujan memanjang sampai kl nasib baik jalan ke kl clear tapi dr kl ke selatan,very de heavy trafik da.

moga Lie terus dalam perlindungan Allah.

az juga nak ucap makasi juga kerana pdkm menemukan az ngan mereka yang membuatkan az menjadi ceria sokmo. Dalam perjalanan tadi abihanan call pulak. best noh.

ok jumpa lagi

INSAN KERDIL said...

Salam,
Al Fatihah untuk arwah kakak En Manzlie, semuga ditempatkan dikalangan orang2 yg beriman dan beramal soleh...

Tahniah atas ulang tahun pertama, semuga dikurniakan Allah kesihatan yg baik kepada pemiliknya dan diberi kenikmatan beribadah padanya...amin...

ijoismart said...

Kalau CL tak sebut nama saya, pasti sy sedih sekali. Tk CL kerna mengingati saya juga. Semoga CL terus bahgia di sana.

manzlie said...

salam Rusyani..

alhamdulilah..isnyalah satu ahri nanti adalah tuh rezeki saudara ke sini..jgn risau..

waslam

manzlie said...

salam ayah zain..

alhamdulilah az selamat sampai di ruamah mertua..moga az ceria ceria lah selalu..

waslam

manzlie said...

salam ijoismart..

alhamdulilah teman ku..jgn lah risau semua orang senantiasa dihati sya..mekasih ats sokongan ijoi jugak..

waslam

manzlie said...

salam yb..

alhamdulilah..aminnn atas dioa saudara tuh..

terima kasih tas sokognan yb terhadap blog PDKM nih..

waslam

manzlie said...

salam Insan Kerdil..

aminn..tq atas doa mu ituh..

alhamdulilah berkat sokongan dari saudra jugak..

walam

Rokiah said...

Salam CL,

Alfatihah untuk Allahyarhamah kakak Afizah. Semoga rohnya ditempatkan di kalangan para solihin.

Kakak doakan CL terus diberi kesihatan yang baik dan sentiasa di dalam peliharaan Allah SWT. Usaha murni CL yang seolah 'membawa' kami semua ke sana, hanya Allah jua yang membalasnya.
Blog yang menjadi kemestian kakak lawatinya tiap hari.

manzlie said...

salam kak rokiah..

aminnn mekasih atas doa dari akak tuh..

alhamdulilah dan terima kasih juga kerana menyokong PDKM..

waslam

shuk said...

Salam CL dan Alfatihah tuk arwah kakak CL.
Semoga sejarah kehidupan suka dan duka yq dialami oleh CL menjadikan dirimu seorang yq lebih dekat dalam menghambakan diri kepada Alloh di sana..
Slmt menyambut ulangtahun tuk blog CL dan semoga Alloh terus memberi kekuatan dan istiqomah kerja2 awak dr sana tuk tatapan forumers semuanya.Semoga kerja2 ikhlas CL tuk tatapan kiter diluar bumi Anbia nie dapat menjadikan kiter banyak manafaat tuk bersih jiwa,dapat ganjaran pahala dan keredhoaNYA..,

CASA QASEH said...

ALFATIHAH buat kekanda tercinta dan selamat ulang tahun juga buat blog and CL.

Yem0805 said...

Salam CL,

Alhamdulilah pejam cilik dah setahun blog PDKM terima kasih pada CL memberi kami laporan terkini juga menginsafi kami dan sentiasa teringat ke sana. Terus usahakan

abh said...

Salam sdr Azli,

Teruskan khidmat yg murni ini...smoga sdr mendapat ganjaran yg sewajarnya dari Allah SWT.....aminnnn...

manzlie said...

salam shuk..

alhamdulilah..amin atas doa mu ituh terimaksih atas sokongan anda ..syukran

waslam

manzlie said...

salam abh..

insyalah..

waslam

manzlie said...

salam qasa qaseh..

aminn..dan terimaksih asta doa mu ituh..serta sokongan anda pada PDKm

waslam

manzlie said...

slam yem..

alhamdulilah...dah hampir sethun kan..

waslam

Atikah said...

Salam,

Alfatihah untuk arwah akak abg... n tahniah coz sudah setahun usia blog abg... teruskn murni abg...

manzlie said...

salam dik atikah..

amin...mekasih ats doa dan ucapan dari adik tikah ku..

waslam

Rahmah said...

Salam Cik Lie,

Alfatihah...utk aruah kakak Cik Lie...semuga rohnya ditempatkan dikalangan org org solih.

Selamat Ulangtahun kpd blog ini...Syukur..dengan adanya blog ini ramai yang mendapat manafaat dari info yang Cik Lie beri.

Teringat masa akak tercari cari gambar mekah dalam you tube dan yahoo, blog Cik lie tersenarai dan sejak itu akak jadi follower setia. Pls keep up the good work.

manzlie said...

salam kak Rahmah..

alhamdulilah..amin....mekasih ats sokongan akak tuh..

waslam

Azemi Ali said...

Salam

Semoga roh kekanda akhi Azli sentiasa dirahmati Allah dan ditempatkan bersama prang-orang yang beriman dan beramal soleh.Amin.


Tahniah atas ulang tahun kelahiran blog ini. Begitu banyak ilmu, pengajaran dan perkara yang berguna saya dapat dari penulisan dan juga gambar yang tuan siarkan di blog ini. Blog ini juga menemukan saya ramai kawan-kawan blogger yang sealiran yakni yang berpaksikan Mekah sebagai pemula cerita.

Usaha tuan pasti ada ganjarannya di sisi Allah SWT. sebagaimana firman Allah " Barang siapa yang mengerjakan kebaikan walaupun seberat zarah maka akan dikira amalannya"

Salam ukhwah

lifeisbeautiful said...

salam,

Al-Fatihah buat arwah kakak.


Saudara CL,

La Tahzan...
"Terimalah dengan penuh kerelaan apa yang Allah berikan kepadamu, nescaya kamu menjadi manusia yang paling kaya." (Hadis Nabi SAW)


Syukran.

Bunga Kenanga said...

Salam tuan,

al fatihah buat arwah.
mabrook, setahun bertapak, namum mampu menawan seribu pengguna melayan rindu baitullah.
moga Allah redha usaha gigih tuan.

syukran jazilan.

manzlie said...

salam life is beautiful..

alhamdulilah...mekasih ats komen anda tuh..

waslam

manzlie said...

salam bunga kenanga..

alhamdulilah..mekasih..

waslam

manzlie said...

salam saudara azemi ali..

aminn...

alhamdulilah ..terimaksaih atas nasihat dan sokongan saudara terhadap PDKm..

waslam

SUHAIMI said...

Salam..
Al-FATIHAH kepada arwah kakak CL..
Terima kasih atas kehadiran PDKM....

suarahati salmie said...

Salam CL,

Alfatihah ...pada kakak CL semoga Roh Allayarhamah tergulung bersama insan solehah - amin..

Selamat Ulangtahun Pertama Blog PDKM bertambah sukses.. Tahniah CL kerana menyambungkan silaturrahim sesama kita...Kak Mie sentiasa mendoakan agar CL mendapat keberkatan dari Allah s.w.t. dan di pertemukan jodoh - dah ada calun ke belum ??

safiudin dot com said...

salam sdr,

tahniah, tahniah dan tahniah.

syabas, walaupun post yang ringkas tetapi gambar yang ada telah menarik-narik ramai tetamu (560 blog follower dan 150k blog counter)

teruskan menulis dan memberi gambaran tertunda dari Makkah...


Teamwork Revolution Power System