MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Thursday, 12 November 2009

" Dugaan...ku terima.."

Aduhhh...habis corridor bilik ku...masyaalah
Semua tingkat kena air yang banjir tuh...
Bismillah...salam from Makkah...Dugaan..ini saje yang boleh aku katakan ..sebentar tadi kami telah di kejutkan dengan satu kejadian yang tak di ingini..semua floor corriddor aku banjir di sebabkan paip besar pecah di tingkat 22..jadi terus airnyer meleleh hingga ke tingkat 1. bertungkus lumus kami tadi duk pulun vaccum carpet supaya tidak merebak air banjir ke Tower A.(banjir di Tower B)dari tingkat 22 hingga ke tingkat 1...aduhh penatnyer kami tadi.Bilik dah siap untuk arrival petang nanti tapi skg dah habis semua rosak ..kenalah cuci semula......alhamdulilah hampir sejam team kami berjaya mengawal keadaan..walau apa pun ku terima dugaan ini denga hati yang terbuka walaupun dalam keadaan tergesa gesa cuci smula untuk Jemaah nak check in we manage to get back the room ready ASAP...pada team Hk ku..syabas boys..May allah bless you all..insyalah..syukran..waslam


P/s: Mekasih pada saudara Kamarulzaman(Rezeki) menaliponku bertanyakan kabar..syukran

82 comments:

rosli said...

Salam sdra Azli,

Harap dapat bersabar dgn dugaan dan kerja yang berat ini. Saya dah baca email sdra. TK atas nasihat dan doa tersebut. Amin

NGINAP SRENGENGE said...

salam anaknda,

Ayah boleh rasa kepenatannya.
bersabar saja ubatnya.
Mungkin dengan tidoq nyenyak pada malamnya boleh menghilangkan segala penat lelahnya.

wassalam.

nailofar09 said...

salam CL, bersabar yer...dugaan. Tambah pahala tu...muga suma staff CL tu sabar juga...makin rajin CL makin sayang....betul kan?...nnt blnja makan lagi...saya ada hantar emel...

Ayah Zain said...

Salam Mazlie,\

Yer betul tu, apa-apa yang berlaku kita kata dugaan. Atau bila kena musibah kita ucapkan inna lillah ...

Tak apa Lie, kita ada Allah, kita minta kepadanya Allahhuma Yasir wala tu asir. Insya Allah Allah akan mempermudahkan urusan kita.

ummi humaira said...

salam CL..
ya betul tu . hanya dgn kesabaran dan menganggap kejadian yg berlaku tu sbagai dugaan dan ujian saja yg dapat menjadikan hati kita tenang dan redo , tidak keluh kesah , mungkin ada hikmah disebalik sesuatu kejadian ..
hanya Dia saja yg maha mengetahui..

hilmyiskandar said...

Salam.

Berkat kesabaran tentu capai kejayaan. Dugaan Allah utk kita, cara keikhlsan itulah jawapannya dengan kepuasan. Teruskan bakti utk menyambut Tetamu Allah.

Amin.

Tq.

Engku said...

dapat no 6 suka nyaaa .. :)

Dugaan Allah datang dari pelbagai cara ye tak? :)

cikgu mas said...

salam

subhanaallah,,,..take care yourself..Allah nak bagi pahala besar ni..May Allah bless you..


demam tu,,aduhai bersabarlah..sabar tu manis..tak terkata cikgu

SUHAIMI said...

salam
sabo banyak2 CL.....dugaan tu...

rezeki said...

salam cl,

alhamdulillah, semua dah berjalan seperti biasa.
jaga diri dan kesihatan.
insyallah.

Zie said...

Salam CL,
Bersabar dengan dugaan ini... dan buat kerja dengan senyuman, tak la rasa penat sangat... dugaan menyambut tetamu2 Allah, terputus ke bekalan air kat bilik2. Lepas ni nak 'amik hati' staff makan apa pula...

rezeki said...

salam cl,

sahabat saya tu dalam keadaan nazak, sama2 kita doakan agar perjalanannya dipermudahkan Allah SWT

umiazuddin said...

Salaam CL,

Kesiannya... :( Bawa bersabar dan bertenang ye, CL.

Semoga Allah meningkatkan kesabaran CL dan semua staff serta mempermudahkan segala urusan. Amin.

VpeaceV

abh said...

Salam sdra Azli,

Syabas...walaupun masa yg begitu kritikal, keadaan telah dapat dikawal...Insya Allah apabila kita redha dgn dugaanNya kita akan diberi jalan penyelesaian.....

sdura said...

salam saudara manzlie..

saya dpt rasakan betapa penatnya saudara hari ni, namun semua tu ada hikmahnya, bersabarlah ye..
besar ganjaran yang pasti Tuhan berikan pada saudara.
malam ni tidur cukup-cukup...

manzlie said...

salam rosli..

alhamdulilah..hati sya masih mampu dapt bersabar..walaupun sya dalam keadaan tak sihat skg nih..syukur pad allah swt.

waslam

manzlie said...

salam ayahanda..

harapan saya semoga boleh lah lena malam nanti..semlam sehari takdapt tido...

wasalm

manzlie said...

salam nailofar..

alhamdulilah..sabar lah kunci kekeutan diri ini..insyalah

waslam

manzlie said...

salam ayah zain..

meaksih ats doa dan kata kata semnagat dari az tuh..

wasalm

manzlie said...

salam kak Ummi..

alhamdulilah..mekasih atas kata kta semangat dari akak Ummi..syukur punya teman yang prihatin terhadap ku...smoga allah swt memebrkati semua pembaca blog ku yang budiman..insyalah

waslam

manzlie said...

salam Hilmy..

alhamdulilah..mekasih atas komen saudara tuh..

waslam

manzlie said...

salam engku..

alhamdulilah..ku terima dugaannyer dengan ahti yng tenang..

wasalm

ROSILAWATI said...

Semoga terus tabah menghadapi ujian Allah... makan ubat dan didoakan juga supaya cepat sembuh...

manzlie said...

salam cikgu mas..

alahmdulilah..hati sya masih lagi kuat semangat dan teruja menjaga semua tetamu allah.
.insyalah..berdoa pada allah swt semoga jgn lah hatiku di balikan dengan dusta dan nista..serta mengeluh atas ujiannyer..

wasalm

manzlie said...

salam suhaimi..

insyalah...mekasih ats kata perangsan dari saudra

waslam

manzlie said...

salam rezeki..

alhamdulilah...sabar saje yang dapat mejaga serta memelihara hati ini...insyalah

wslam

manzlie said...

salam zie..

insyalah...akan ku " jaga " dan "amik hati" mereka nanti..insyalah

waslam

manzlie said...

salam rezeki..

semoga allah swt makbulkan doa doa kita ..insyalah

wasalm

yuyee cap limau said...

salam CL
sabar yea CL..ada hikmah la tu..

manzlie said...

salam abh..

alhamdulilah..berkat kesabran kami semua...segalanyer berjalan dgn lancar walaupun menghadapi sistuasi begini..

wasalm

manzlie said...

salam ummi azudin..

alhamdulilah..insyalah..

wasalm

manzlie said...

salam Sdura..

alhamdulilah..mekasih atas nasihat dari saudri tuh..

waslam

manzlie said...

salam dik Yuiyee..

alhamdulilah..meksih dik atas nasihat mu ituh..

wasalm

YB said...

Salam CL

Dugaan yg menjadi pengalaman yg takboleh dibeli. Moga menjadi latihan dlm menghadapi situasi kritikal. Berbagai cara Allah mendatangkan rahmat kpd hambaNya.

Wassalam

manzlie said...

salam Yb...


benar kata kata yb tuh..alhamdulilah..ku terima dgn hati yang tenang.

wsalm

yati said...

salam CL

banyakkan bersabar ye. mudah-mudahan lepas ni semua berjalan lancar

Imran Paris said...

En Li...tentu penat, tp percayalah ganjaranNya tentu teramat besar demi memberi keselesaan kpd tetamu Allah. SYABAS kpd semua warga kerja Safwah.

En Li, pohon doakan saya ni jd org yg sabar sentiasa....sejak 1,2 minggu ni...mcm sukar kawal sikitlah kesabaran....doakan ye....sianlah kat saya ni. Many thanks.

cikgu_math said...

Salam kenal..
Alhamdulillah...Ujian darinya untuk menghadapi tetamu Allah nanti...
semoga terus dengan sabar

manzlie said...

salam imran..

alhamdulilah..mekaih ats komen suadara imran tuh...

insyalah nanti sya doakan yer..bebanyakkan beritifar dan berzikir dalam hati..insyalah akan tenang lah perasaan imran tuh...

wasalm

manzlie said...

salam yati..

alhamdulilah..syukur nikmat ujian darNyr..

waslam

manzlie said...

salam cikgu_math

alhamdulilah..terima ksih ats komen cikgu tuh..


wasalm

Ayah Zain said...

Salam Manzlie,

Salam ceria drpd az do pagi jumaat yang mulia ini. Semoga Manzlie tidur lena agar kepenatan semalam dapat di ubati. Hari ini rekod pengunjung PDKM ialah 2,334. Alhamdulillah udah 3 hari berturut jumlah hits melebih 2k. (az tak kira tapi excel tolong kirakan ngeh ngeh ngeh)

Zakiah said...

Salam CL
Dugaan yg mencabar..Allah menduga kesabaran kita bila-bila masa kan? Take care and rest awhile..after that recharge balik k.

Kamsiah said...

salam..
seronoknya mbaca entry2 tentang keadaan disana...menimba pengalaman melalui pembacaan

KAMATO said...

Salam CL, nampak gaya kena bagi chiken mandy lagi kat anak buah tu....

Hani said...

Alhamdulillah...sumenya dah ok... akak doakan semuanya ceria2 dlm menjalani tugas. amin

norsidah said...

Salam CL,

Akak terlewat CL, harap CL bersabar tapi sekarang dah ok kan,hanya Allah yang memberi ganjaran terhadap kepayahan dan kesabaran CL dan teman2, Akak tahu betapa susahnya nak menyelenggarakan masalah tu, tapi syukur semuanya dapat dibereskan sebelum jemaah tiba, lepas ni belanja diorang makan lagi,murah rezeki CL.

silversarina said...

dugaan datang memang tanpa diundang ..apapun syabas buat CL dan staff yang lain.

Yem0805 said...

Salam CL,

Dugaan dan sabar separuh dari Iman.

shami2 said...

Salam CL...

Alhamdulillah....

Ujian bukan utk kita saja rasakan..
Sebalik untuk semua sebagai teladan
Ujian menguji tahap kesabaran
Dan nilai keimanan hamba kepada Tuhan...
Ujian adalah tanda sayangnya Tuhan
Buat hambanya walau berbeza pangkat dan kedudukan...dalam kehidupan seharian..
Hanya Allah dan hamba itu saja yg tahu..
Apakah rahmat disebalik kejadian..

Wahai CL dan rakan2
budi luhur kalian
Dalam perhatian...
Semoga rahmat bersama kalian
Tanda anugerah pemberian dari Tuhan
Berzikirlah pujian2 buat Tuhan
Walaupun penat mudah-mudahan berlalu pergi bersama keredhaan

p/s: Berita buat CL alhamdulillah along dh dapat keputusan sek agama..ada tanda bunga2 harapan sbgai hafiz..insyallah akan diushakan kearah itu...
Kepada CL..jgan lupa makan ubat, jaga makan minum dan tidur dgan cukup..agar sihat..tubuh badan..dan tak terganggu siaran..kalu tak larat..suruh abg samad ambi alih siaran tu ...

hajah zainab bt abdullah said...

salam azli,

sabar...

hasnahtt said...

salam perkenalan CL
syabas CL and the group semuga kehidupan dirahmati dari Nya.
CL akak mohon pertolongan dr CL doakan adik ipar akak di depan Kaabah. Dia baru tahu dimadukan oleh suaminya. Dan pd tika nie, madunya berada di tanah suci nak buat haji. Hatinya terlalu remuk dan gundah gelana. Badan tidak terurus dan gi kerja pun x semangat. CL tolong doakan di depan Kaabah, mohon dikuatkan semangatnya utk menanggung dugaan yg amat berat nie dan dpt teruskan kehidupan nie sebgmana hari-hari biasa. Anak dah ada 2 dan mohon jodoh adik ipar akak nie berpanjangan hingga akhir hayat mrk.
CL, akak mohon sangat-sangat. T/kasih CL hanya Allah yg dpt membalas budi CL. Amin.

Ustaz Nazmi said...

To Manzlie...

Moga diberi kesabaran dalam menghadapi dugaan.. Insya Allah..dugaan melayan tetamu Allah.. Moga diterima sebagai ibadah...

ina said...

Salam CL,

Syukur ketika menerima nikmat, sabar ketika ditimpa musibah. Alhamdullillah segala dugaan dihadapi dgn penuh keimanan. Allah turunkan ujian sebagai wadah supaya hamba mendekatkan diri dan sentiasa mengingatiNya. Kerja ikhlas yg CL & team buat tu pun kira ibadah juga.

afiqq said...

salam CL.. semoga Allah memberkati tuan & dikurniakan kesabaran & kesihatan yg sejahtera bagi menyambut ketibaan tetamu Allah..

kami disini pun tak putus2 mendoakan agar para jemaah dikurniakan kesihatan yg sejahtera & semoga pulang ngan haji mabrur.. amin

zabidi said...

Salam CL ,

Berat mata memandang berat lagi bahu yang pikul ..apa apa pun setiap yang berlaku pasti ada yang tersirat ....any way syukur kerana CL and team diberi kekuatan untuk selesaikan ....

CtJamarlPatH said...

salam saudara azli
salam perkenalan dari saya dari Brunei.I am one of your blog follower... melihat gambar dan membaca blog saudara....sgt teruja untuk ke sana lagi..;) semoga kita dapat berjumpa nanti..
siti nasyroh & keluarga.

Dari Hati said...

Sabar ye CL..Saya rasa penat tu tak seberapa kalau nak dibandingkan ganjaran Allah nak bagi di atas keikhlasan CL dan team HK mengalu alukan kedatangan tetamu Allah ke Tanah suci.

Syabas..

S said...

salam CL,

antara ujian ujian yang perlu dilalui sebelum mengerjakan Haji.SABAR.

cinta pada ILAHI
tak mengenal engkar
tak kenal nestapa
tanpa seribu janji
hanya bahagia untuk selamanya....

Hanis said...

Salam abang,

Ya Allah...sekian lama tak sempat baca blog, masuk2..terkedu adik baca n3 abang...semoga abg tabah hadapi dugaan Allah nie.. abg dapat tdo mlm td & kembali sembuh drpd demam..

manzlie said...

slam Hanis..

alhamdulilah...cuma skg tinggal selsema dan batuk abtuk jer...bp dah turun sikit..

waslam

manzlie said...

salam kak s..

alhamdulilah..mekasih atas nasihat akak tuh..

syukran

waslam

manzlie said...

salam siti nasyroh..

alhamdulilah..mekasih ats kesudian suadari melayari blog sya..insyalah semoga kita bisa bertemu lagi..

waslam

manzlie said...

salam zakiah..

alhamdulilah..semoga sihat dan beertenaga kami semua insyalah

waslam

manzlie said...

salam ayah zain...

alhamdulilah...mekasih atas keprihatinana az tuh...syukran az

waslam

manzlie said...

salam hani..

mekasih ats da mu ituh..

syukran

waslam

manzlie said...

salam kamato..

ye lah..kena lah belanja depa makan mady lagi..hehehheehh..takpa yang penting kerja beres kan

waslam

manzlie said...

salam kamsiah..

alhamdulilah..semoga manedapt ,enafaat dari cerita cerita ayng di paparkan..

waslam

manzlie said...

salam ustaz nazmi..

mekasih atas nasihat ustaz nazmi yang berguna tuh..
syukran
waslam

manzlie said...

salam norshidah..

syukur kak we manage to clear it before our lovey guest check in..syukur alahmdulilah

waslam

manzlie said...

salam ka sarina..

betul tuh .bersbar jer lah..alhamdulilah

waslam

manzlie said...

salam kak shami..

alhamdulilah...madah pujangga mu sekali lagi menyentuh perasaan adik mu ini kak..
mekasih

waslam

manzlie said...

salam yem..

alahamdulilah..penuh kesabaran kami..

syukran

waslam

manzlie said...

salam kak Hasnahtt..

alhamdulilah...
nanti akan sya doakan untuknyer..insyalah

waslam

manzlie said...

salam hajjah zainab..

alhamdulilah..mekasih atas nasihat akak tuh..

waslam

manzlie said...

salam afiqq..

alhamdulilah..terima kasih ats keperihatinan adik dan doa mu tiuh..

waslam

manzlie said...

salam ina..

alhamdulilah...dugaan yang melanda kami terima dgn ahti yang terbuka..insyalah

waslam

manzlie said...

salam dari ahti..

betul tuh..kepausan dalam hati tak terkira rasanyer..alhamdulilah

waslam

manzlie said...

salam dari ahti..

betul tuh..kepausan dalam hati tak terkira rasanyer..alhamdulilah

waslam

manzlie said...

salam zabidi..

aalhamdulilah..syukur pada Nyer kerana kami sempat melaksanan kan tugas sebelum jemaah tiba..

waslam

zuraidah said...

Salam CL and followers,

Cubaannn....( cerita Allahyarham P.Ramli ). Allah nak menduga kesabaran CL and team.

manzlie said...

SALAM ZURAIDAH..

ALHAMDULILAH..KU TERIMA DGN HATI YANG TENANG..

WASLAM