MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Saturday, 28 November 2009

" Episode 2 - Perjalanan Haji 2009 - Ke Mina..dengan berjalan kaki."

Ramai jemaah nih di sepanjang jalan raya utama ke Mina (maktab 42)
Suasana yang amat menyeronokkan
Tengok kenderaan nih...masyaalah
Posing CL jangan tak posing...heheheheh
Pemandangan dari atas jambatan..Masjid di Mina...




20 comments:

Zie said...

Salam CL,
Alhamdulillah

Zie said...

Salam CL,
CL jalan dengan siapa... staf ke

Zie said...

Salam CL,
Seronoknya berjalan menyahut panggilan Illahi... gema takbir, sayu rasa hati..

manzlie said...

salam zie..

Top Three dia skg...Ratu Trekk..

waslam

manzlie said...

salam zie..

berjalan lah bersendirian..di situ mencar maktab 42..maktab yang sama pada thun lepas..takda masalah


waslam

Zie said...

Salam CL,
CL makan apa kat Mina dan Arafah.. ke makan yg muassasah sediakan.. sedapkan...

Zie said...

Salam CL,
Cukuplah ye.. no. 1 tu untuk Kak Ngah, No. 2 untuk Tikah... Zie nak hadiah ayaq zam2 je.. hehehe

Zie said...

Salam CL,
Sayunya... sendirian berjalan, ingatkan dgn abg samad CM tu.. tapi best juga, rasa dekat sangat dengan Allah, kita mengharap redha, ampunan dan kasih sayang sepenuh dariNya sahaja.

rosli said...

Sdra Azli dan rakan,

Skrg ni kalau kawan2 masuk entri mereka sapu habis emas perak dan gangsa, kena buat no 4 dan 5 pulak....maybe suasa dan tembaga...sori saja menyakat rakan,

Secara ringkas boleh tak Sdra Azli ceritakn bagi pemastautin mcm saudara perlukan untuk buat haji jumlah hari, dari wukuf ke Arafah sampai pulang semula ke Makkah, berapa hari di perlukan, kena dam tak ? dan bila pulang ke Makkah berapa lama diperlukan untuk buat tawaf dan saie...kerana sya difahamkan orang nafaq awal pun ramai kerana berkejar ke Makkah dan balik semula untuk melantar jamrah....saya memang kurang arif bab haji ni..

rosli said...

Salam sdra Azli dan Zie,

Mintak laluan, Zie hari ni you memang Ratu trek....laju , tak terkejar....saya baru selesai solat Maghrib tadi.....tgk2 dah no 6. Tahniah. Rakan2 kita masih di kg dan tak ade lain kot.....mcm saya di kg dua hari lepas....signal slow sgt....

manzlie said...

salam zie..

bab makan tak kisah..masa di arafah waktu wukuf sya tak makan pun..sebab sibuk ke jabal rahmah..tapi alhamdulilah...cuma minum air jer..

waslam

rosli said...

Secara ringkas boleh tak Sdra Azli ceritakn bagi pemastautin mcm saudara perlukan untuk buat haji jumlah hari, dari wukuf ke Arafah sampai pulang semula ke Makkah, berapa hari di perlukan, kena dam tak ? dan bila pulang ke Makkah berapa lama diperlukan untuk buat tawaf dan saie...kerana sya difahamkan orang nafaq awal pun ramai kerana berkejar ke Makkah dan balik semula untuk melantar jamrah....saya memang kurang arif bab haji ni..

manzlie said...

salam zie...

abg smad mu tuh nama tak naik tahun nih buat haji...sebab dah 17 kali dia pegi menunaikan haji...so kena lah sya sorang jer yang p..Pa ku duk di ofis..heheheh


waslam

Zie said...

Salam Hj Rosli,
Minta laluan CL...
Syukran... saje suka je, hehehe sbb kalau AZ,Pak Itam, CM, Kak Ngah ke... takde nak tunggu kita.. dah lama tak dapat cam ni.. Sori ye.. geng. Kebetulan hari ni line ok.. masih kat kampung.

umiazuddin said...

Salaam CL,

Meriahnya suasana di Mina. Tak terasa penat berjalan beramai-ramai macam tu kan, CL? Alhamdulillah
Seronoknya, masyaAllah.

Tahniah Zie, ratu trek kita hari ni...bertambah bertenaga lepas makan daging korban, ek? ;)

Lepas siri "Nur Kasih" tamat, kita layan episod2 "Kembara Ke Kemuncak Kasih" CL ni pulak, lagi best... :)

Thanks for sharing, CL.

VpeaceV

hilmyiskandar said...

Salam.

Alhamdulillah, berjalan kaki dgn group seronok, memang satu pengalaman buat kami yg. hanya disediakan bas kesana. Kalau gitu tahun depan, mungkin satu option utk ke Mina.

Amin.

tq.

rezeki said...

salam cl,
mmg seronok jalan reramai, dgn laugan talbiah , semangatnya tidak dapat digambarkan

dulu kami jalan masa hari tasyrik 11 zulhijjah dlm pergi melontar naik van dan diturunkan dipinggir mina dari makkah hampir 4-5 jam baru sampai ke khemah di mina, nampak jalan tu, tapi psl one way dan askar jaga tak kasi melintas, tu yg kena ikut je jalan tu berpusing2 sekeliling jamrah sampai ke pangkal terowong muassim, tak boleh nk short cut

cik rosli, jangan kata pingat suasa , tembaga, damo, aluminium , nikel, plumbun pun dh tersedia ngeh,ngeh,ngeh

Yang dan Omar said...

salam cik lie... hampir tiap hari tengok blog... doakan saya cepat kesana...

Rusyaini Food Industries said...

Salam bro,

cepatnye n3 masuk, baru semalam episod 1, hr ni dah 3. Tak terkejor!
seronok ye konvoi jln kaki ramai2, setipa langkah moga diiringi rahmat Allah. jalan kaki pun jalan kaki lah!

norsidah said...

Salam CL,

Cl dari Arafah ke Mina jalan kaki ke, jauh tu, sempat bergambar lagi.