MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Wednesday, 4 November 2009

" Wanita di BENAR kan.."

Bismillah...Salam from Makkah...kaum wanita telah di BENARKAN sekarang untuk menunaikan solat di atas Bumbung Masjidl Haram bermula solat Mahgrib malam tadi....ini di sebab kan keadaan di Basement , dataran kaabah serta tingkat satu sudah HAMPIR PENUH dengan kemasukan jemaah jemaah yang datang ke sini..alhamdulilah..lihat lah paparan gambar2 ini..syukran..wasalam




27 comments:

Zie said...

Salam CL,
dapat no. 1 ke...

Zie said...

Salam CL,
Pintu utama ke bumbung dari mana.. dulu dekat dgn sofitel, la ni dah tak ada. Wassalam.

hajah zainab bt abdullah said...

Alhamdullilah! Nak gak rasa solat kat bumbung tu...tentu best kan CL?
Doakan agar akak dapat solat kat situ gak suatu hari nanti!!

hilmyiskandar said...

Salam.

Alhamdulillah, kesempatan + perluasan kawasan diberikan semakin meriahlah suasana sedemikian setiap waktu solat. Semuga Tetamu ALLAH amat berpuas hati.

Amin.

tq.

mama ju, said...

Wah,baguslah.kat bumbung pun klu dpn nampak semua....

honey said...

salam cl

Your photo update ni makin rancak lah pulak, tq very much.

Rindu kat Haram, me & hubby was there during haj 11/12 2007
Masa tu banggunan kat marwah tu masih ada lagi now dah tak nampak lagi. mekah sofitel dah tak ada, masjid kucing pun tak nampak dlm gambar ni, boleh tlg fokus clear sikit from al-safwah tak? tq

manzlie said...

salam zie...

Taniah..Ratu Trek lagi....no 1..

Ada skg di area Saei Bukit Marwah...naik escalator..

waslam

manzlie said...

salam Hajjah Zainab..

alhamdulilah..kalau aka dah ada niat yang baik tuh insyalah aka dapat lah nanti...

waslam

manzlie said...

salam Hilmy.

.alhadmulilah..syukur nikmat..

waslam

manzlie said...

salam mamaju..

ye lah..kat bumbung semua area dah nampak dgn jelas kan....

waslam

manzlie said...

salam Honey..

boleh..apa slahnyer..nanti sya cuba snapkan yer..

waslam

maklang said...

kenapa Cik Lie, selama ni tak leh solat kat atas ke utk wanita?

Maklang masa buat haji dulu selalu gak solat kat atas, nyaman dan tak berapa ramai orang. selesa...

Noor said...

Salam CL,

dalam banyak2 tempat kat Masjidil Haram nie.. ataih bumbung nie lah yang belum dan tak pernah cheq berpeluang bersolat.. time cheq p, asik 'katup' je.. belum ada 'rejeki'..

InsyaAllah next trip dapat kot.. tolong2 doa kat kami semua arrr.. teng kieu in advance..

manzlie said...

salam maklang...

aapa khbar..?
Depa cuma bagi time haji shaja untuk wanita solat di Bumbung...hari lain takleh naik atas...

waslam

manzlie said...

salam kak NOor..

alhamdulilah..insyalah nanti dapat lah tuh..i will doakn untuk akak yer..

wslam

yuyee cap limau said...

salam CL
biasenya kaum wanita solat kat mane??

manzlie said...

salam Yuyee..

selalunyer depa duk soalt di Dataran Kaabah, masement, tingkat satu..

wslam

Imran Paris said...

En Li...baguslah..alhamdulillah, any idea why they decides to allow it this year?

Syukran, wassalam

manzlie said...

salam mr Imran..

setahu saya ituh jer yang depa dah bagi jemaah wanita masuk dalam and solat di atas Bumbung ..

waslam

rezeki said...

salam CL,

kalau subuh byk tak lagi belalang yg besar tu?

cikgu mas said...

Salam

Dulu saya biasanya solat ditingkat satu,situ mmg ruangan wanita,bumbung memang ditutup bila waktu buat umrah untuk wanita,bumbung tu tempat favourite ciklie tu,viewnya cantik,insyallah satu hari nanti nak pi jugak kt bumbung tu,nk tengok sendiri view kaabah dari bumbung...teringat benar saat merenung kaabah dari tingkat satu dengan air mata berlinangan..huhu sedihhhhhh...

Qimi08 said...

Salam silent reader je selamat ni
Rindu pada Kaabah hari2 masuk blog ini.
Saya & keluarga menjadi tetamu ALLAH pada 21/11/2007....tinggal Maktab 90
Tetapi selalu juga tumpang tandas Grand Makah....Waktu punjak saya biasa tawaf sunat di tingkat 1.
Ada rezeki pasti saya kembali lagi kesini untuk buat umrah dan haji

S said...

salam,

kat Makkah ni, muslimat jatuh kelas 2. ruang solat memang sedikit saja disediakan untuk muslimat. macam kat Masjid kat Malaysia juga.

yang heranya kaum muslimin suka sangat solat dibahagian belakang Haram .kekadang solat dicelah muslimat.

tempat solat muslimat depan Multazam pun sempit saja di sediakan. memang susah nak dapat.
walau apapun, bersyukurlah kerana dapat juga menyahut seruan Allah.
Labbaikallah.

manzlie said...

salam Rezeki..

skg dha takda lagi belalang tuh..alhamdulilah


waslam

manzlie said...

salam cikgu mas..

alhamdulilah..syukur pada Nyer...

wasalm

manzlie said...

salam Qimie..

alhamdulilah...insyalh satu ahri nanti datag lah lagi kesini..

wslam

manzlie said...

salam kak S..

oh ye ker...tak tau lak sya disini dpea jatuh no2"

wasalm