MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Thursday, 17 December 2009

" Tak Tahan Rinduuuuuuuuuuuuu....."

Gambar ini di rakam kan pada minggu lepas....
Bismillah..Salam from Kuala Lumpur....alhamdulilah...cl selamat sampai di rumah...tengah sibuk menguruskan urusan2 penting di sini..al maklumlah hampir 5 bulan dah tertinggal jadi kena lah cl cover balik....sekarang ni fikiran Cl dah rindu rinduaan lah...aduhhh serba tak kena di buat nyer...waktu solat jer asyik terbayang jer Kaabah di depan mata..apa lagi kalau bersendirian..rindu yang amat sangat skg...dah terasa cam nak pulang balik makkah ni...RINDU pada KAABAH....subhanalah..begitu lah daya tarikannyer dan kebesarannyer....alhamdulilah..syukran..waslam
p/s: Kepada Kamato, rosli,Osman Aziz, Kak Yati, abang sulung, Rezeki, Wan rusyaini, Hj Sham, Liyana, Iman kl, kak shidah, ayah mazlan, Norman melaka, Kama, kak rohani, Roziah,, faezah dan Hj abd Karim...jutaan terima kasih atas mesage dan panggilan yang di terima dari anda semua...

70 comments:

Zie said...

Salam CL,
Alhamdulillah

Zie said...

Salam CL,
Rindu pada Kaabah.. siapa pun rindu, apatah lagi saya dah lama tak menatap kaabah... moga kita semua menjadi tetamuNya.

Zie said...

Salam CL,
CL bersiaran ikut waktu Mekah lagi...

malek said...

Salam CL

Kalau orang yg baru balek dari Mekah pun dah rindu, apa tah lagi kita yg dah bertahun-tahun tak pergi ni. Harapan nak pergi tahun ni - belum ada rezeki. InsyaAllah mudah-mudahan tahun dimurahkan rezeki dan dipanjangkan umur untuk pergi ke sana.

cikgu mas said...

Salam CL

Rindu ni ada penawar,pejam mata bayangkan berada dihadapan kaabah,ciumlah bau barang-barang yang dibawa dr sana,pasti berbau mekah lagi,,sabar,kaabah pun merindui ciklie tu..

Noor said...

Salam..

ghindu bangat sama kaabah tu.. Subhanallah..

cikgu mas said...

salam

kak noor bagi CL ubat ghinduuuuuuuuuu,sian dia,hehehe,baru sampai dah nk balik..

Kak Sidah said...

Salam CL,

Kalau CL rindu , apatah lagi kami ni CL, rindu sangat tu lah yang selalu ke rumah CL tu

Noor said...

Salam

opsss.. cam ner arrr nak kasik ubat hilang ghindu tu.. klinik kat estet nie tak ada ubat ghindu arr.. ubat pening ada lah.. heh heh

ainhany said...

ALHAMDULILLAH

bgus tu CL...rindu yng tepat...
cuma saya ni rindu yang mengamit tapi blum tercapai...
Niat ada...
cuma blum mndpt undangan

selamat kembali TN HJ CL

manzlie said...

salam zie..

alhamdulilah..tapi rindu bangat dah nih...

waslam

cikgu mas said...

salam

kak ngah ada jawatan kosong untuk operator tepon CL,nak apply tak? sementara musim hujan ni selalu tak menoreh tu,dgn menguruskan temujanji CL sekali,cam kerja abg samad arr,kak ngah free musim hujan ni?bolehlah buat part time PA ciklie...sian dia.

Noor said...

Salam CL & geng..

di kesempatan yang terluang nie.. cheq nak mengucapkan selamat menyambut maal hijrah.. semoga dengan kedatangan tahun baru ini.. hidup kita semua sentiasa didalam rahmat NYA..

marilah sama2 kita membaca doa akhir tahun sebelum maghrib dan doa awal tahun selepas maghrib.. semoga amalan kita diberkati.. amin

opsss.. cheq nak mintak ampun & maaf.. seandainya selama besiaran dialam maya ini.. ada kata2 cheq yang menguris perasaan kalian semua.. maafkan cheq arr..

Leenoh said...

Salam Manzlie.

Nampaknya dah semakin dekatlah kita, ana di Shah Alam...he3

manzlie said...

salam cikgu mas...

aaahhh kena bau barang mekahh..heheh good idea gak nih..

wslam

Kak Sidah said...

Salam ,

Noor akak syorkan ambik daun gotah tu banyak2 rendam pas tu bagi kat CL suruh dia mandi,CL dah ada kat sini , mesti pulih rindunya, sejuk..........kan tak sempat nak rindu lagi..

YB said...

Salam CL

Selamat kembali ke tanah air. Teringat lagu pulanglah perantau. Semoga bahagia disamping keluarga sepanjang percutian ini.

Noor said...

Salam..

dear CM, emmm.. kalu jadi PA rasa nyer kak ngah kureng sesuai.. tapi kalu jadi 'bodyguad'.. ahaaa, yang tu sesuai bangat.. kak ngah kan terer sepak terajang @ kungfu nie.. opsss, terkasar bahasa lak.. heh heh..

amacam CL.. cheq apply jadi bodyguard cum drebar cum tukang makan kalu ada org belanja.. heh heh.. cl diet kan kan

Noor said...

Salam..

alahai kak sidah.. daun getah cheq dah buat balut tapai.. emm yummy.. kayu getah adalah.. buat kayu api.. rebus cl.. wa ha ha

Ya ampun pak cl..

Kak Sidah said...

Salam ,

Selamat menyambut Maal Hijrah, semoga tahun baru membawa kehidupan yang lebih bermakna, cemerlang dan diberkati Allah bagi kita semua diPDKM

CL gi masjid mana petang ni

cikgu mas said...

salam

dear kak ngah,
tukang makan dah terisi post tu,cikgu yg tgh bercuti tu,dah coop itu jawatan,body guard ok lah,driver CL dah ada,

kak ngah,rindu CL pada kaabah,besar lagi ghinduuuu kita semuakan..

Kak Sidah said...

Salam,

Tak sanggup akak nak rebus CL tu Noor, tak sanggup .........

manzlie said...

salam malek..

insyalah ada lah tuh

waslam

Kak Sidah said...

Salam,

Post lain ada ke CM, bagi akak daftar masok lah CM, dudok je, sambil tu boleh sonyum2 kat para yang hadir hehehe...tu kalau buat perjumpaan nanti macam iya kan CM

manzlie said...

salam ainhany..

alhamdulilah

waslam

bonda said...

salam cik lie,slmt kembaii ke mesia...berapa hari bercuti?? tentu rindu kaabah........teringat berada dihadapan kaabah terasa dalam mimpi.

bonda said...

cik lie....banyak barang cik lie bawak balik ker?

manzlie said...

salam kak noor..

ubat pening..?
amboi dia makan ubat pening ker...kenape?

waslam

manzlie said...

salam bonda..

cuti sebulan...takbanyak bawak pun..cuma dua tiga jer..heheh

wslam

manzlie said...

salam kak noor..

amboi dia nak rebus sya lak ker..heheheheh

waslam

manzlie said...

salam cikgu mas..

takyah lah...wat pa nak PA lak and body guard...heheheheh

waslam

manzlie said...

salam leenoh...

alhamdulilah dekat jer kita kan..heheh

waslam

manzlie said...

salam yb...

alhamdulilah syukur pada nyer dapat balik nih..

waslam

manzlie said...

salam kak shidah...

surau jer kat depan rumah nih..

wslam

My Life said...

salam..

dear cl..

rindu pada kaabah yer ciklie.. moga rindumu itu membawa kemanisan yg tersendiri... moga dalam redha dan lindungannya ciklie...

Ayah Zain said...

Salam,

selamat kembali. az tak sempat nak bersms kerana kursus di mersing.

Untuk makluman
Mak long kepada musafir islam meninggal dunia. Takziah kepada keluarga musafir islam. Semoga Allah mencucuri rohnya. al Fatihah.

Selamat Tahun Baru Islam. Jangan lupa baca doa ajhi dan awal tahun sebelum dan selepas maghrib nanti

My Life said...

SALAM CIKLIE

SELAMAT TAHUN BARU HIJRAH 1431
DOAKAN KAMI SEMUA

Imran Paris said...

En Li...saya jatuh terjelepok baca tajuk...ingatkan rindu kat seseorg sampai tetiba balik Msia....bila tgk gambar Baitullah, baru confirm yg En Li rindu pada Kaabah. Samalah kita semua En Li...alhamdulillah.

Kenkawan...la ni snow turun dgn lebat di Paris, tak henti2 dari sblm masuk Subuh tadi...jom kita buat snowman....jom main snowboat, snowball dan segala bagai :))

liyana said...

SALAM

Begitulah rinduu nyer pada KAABAH dan MADINAH

Salam Maal Hijrah 1431

Semoga kita diberkati oleh NYA

Kak Sidah said...

Salam,

En.Im, kirim sikit snow tu kat Msia boleh, akak nak buat snowball,pas tu tuangkan sirap atasnya huh sedappppnya...

Selamat bercanda dgn snow, kami kat sini ada hujan je, ari2 ujan.

AMZ said...

Salam CL...

Salam Maalhijrah....
Semoga kiter menjadi manusia yang lebih baik dr tahun2 yg lalu...

Kalo CL yg hari tgk Kaabah pun rindu....apatah lagi kami yang bertahun2 baru dpt melihat Kaabah di depan mata nie....itue menunjukkan betapa besarnya kuasa dia yang maha Esa....

Abang Aji said...

salam cl,
selamat menyambut kehadiran tahun baru hijrah 1431,moga beroleh kerahmatan daripada Allah swt.

Hj Karim said...

Salam CL.Alhamdulillah ekau selamat sampai d tanah air. Eden cobo tel 0122966832 .......kato nyo tk dopet d hobinggi.

Abang Aji said...

salam cl,
rindu, itulah yang sentiasa menghantui perasaan abang haji, kalau abng aji nak lepaskan rindu ni, abg aji akan tengok balik gambar-gambar skitar mekah... hilang sikit rasa rindu di hati.

Hj Karim said...

Salam warga PDKM. Solamat emyambut tahun hijriah 1431. Semoga kalian semuo mendapat keborkatan dn selamat maju jaya . Aamin............

ummi humaira said...

salam maal hijrah CL...
selamat kembali ke tanah air..
semoga rindu CL pd Kaabah akan terubat dgn usikan rakan2 PDKM semua...

shami2 said...

Salam CL...

Alhamdulillah..n3 kaabah pulak nih...

Sungguh lama ku tak bermadah
Bukan lupa tapi sibuk tak sudah
Lidahku kelu, hanya hati nyanyi tak sudah....

Makkkkkkkk aiii dah jadik peserta 40 lebih dah ni...penat baru balik meeting....arr malam ler nampaknya bersiaran lagik...minta diri dulu...

Kak Noor ganti tempat cheq...kasik meriah arrrr..hehheh

zie said...

salam CL slmt pulang ke Malaysia.seronok baca pglaman CL musim haji 2009...doakan sy dan somi dpt ke sana ya, IsyALLAH.tq

nailofar09 said...

Salam CL...meriahnya!...salam knkawan...SALAM MAALHIJRAH, muga iktibar hijrah dapat mngubah hidup kita...ke arah yg lbih baik. IP...bestnya, bole wat ais kepal...bila larr nk sampai sana...MI,takziah...muga roh allayarhamah di cucuri rahmat...

ijoismart said...

Syukran. Selamat pulang

abangsulung said...

Salam CL,

Penyakit rindu Kat Mekah susah nak ubat. Kalau tidak, masakan org beriya-iya nak kesana.

Macam CL dah bertahun tinggal disana,mana tak rindu.. Udahlah tinggal sebelah menyebelah, bukak je tingkap dia dah nampak.

Macam cerita kita berjauhan ngan anak bini, masa outstation. Misti terkenang masa duduk soran2. Cam tulah rasa tuan rumah kita masa ni.. Tp Sabar lah ye CL, 2-3 hari lagi,kuranglah sikit rasa tu.

hilmyiskandar said...

Salam.

Alhamdulillah. Susah nak terjemah 'rindu' pada Kaabah, melalui pengalaman yg lepas2 tiada kata secantik bahasa.

Selamat menyambut Maal Hijrah.

Amin.

tq.

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

Salam CL,

Alhamdulillah..... untuk apa-apa jelah. Dah tak tahu nak cakap apa. Hepi sgt... rupa-rupanya hero dah balik malaya. tapi sedih jugak sbb hero tinggalkan Mekah... tapi kejap je kan?

Minggu ni saje, mcm-mcm perkara berlaku. Ada yg kemalangan dan kematian di kalangan ahli keluarga kengkawan kt PDKM. Bila sudah cukup masa, Allah akan memanggil hambaNya yang disayangi. Masa kita juga akan tiba pada bila-bila saat dan ketika. Persoalannya hanyalah bila dan bagaimana? Moga apabila tiba ketika itu, harapnya kita semua bersedia bertemuNya dan meniti bahagia di sana. Insyallah.

Amboi!amboi IP, ingat kat sini tak de snow ke? Saya pun buleh buat snow... snow cappucino. apa ke bendenye tu? hah!...benda ni masa raya je jumpa. masa lain tak jumpa ye! harap maklum ye IP! Tapi masa raya dah jemu ngadap biskut ni. Jadi masa ni, dah tak heran snow, snow ni. Jangan mare!

PINATBATE said...

Salam maalhijrah CikLie..
semuga sihat menghirup udara Malaysia..bila nak buat gathering..?
Jgn lupa ajak kakpinat aarrr..;P

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

Salam CL,

Kak Pinat, kalau buat gathering, akak nak bawak apa? kalau pinatbate, CL dah tak makan, dia tgh diet. Dia makan kek. Wan buleh buat kek utk org diet. Tak masuk telur. CL musti suka sgt.

KAMATO said...

Salam CL, baru beberapa hari balik dah rindu kaabah, kami ni dah lama lagi la....

Dari Hati said...

Salam CL..Tajuk entri mcm org tgh bercinta je..Rupanya rindu kaabah, lagi la tinggi tahap cinta CL tu..

Tapi apa pun CL ni kira sgt beruntung sbb dpt selalu menatap dari jarak dekat..Tak mcm kami kat m`sia kan..

Any way selamat bercuti..Semuga kerinduan pd Kaabah dan tanah suci akan terubat nanti..

Alhamdulillah.

rosli said...

Salam CL dan rakan2 blog,

Jutaan terima kasih atas semua ucapan takziah dan doa-doa dari rakan2 blog. Syukur semuanya telah selamat diuruskan sebelum asar . Tahlil lepas maghrib di Ampang tadi dan sekarang saya baru je smpi ke B. Baru Bangi. Esok ada lagi tahlil di sana. Amin....

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

Moga kak zie dan somi juga akan menysul lagi ke sana. Rindu akak juga akan terlerai nanti. Untuk saya juga...

CASA QASEH said...

SALAM MAAL HIJRAH BUAT SEMUA GENG2 BLOGGER. SEMUGA TAHUN INI AKAN KITA TEMPUHI DGN LEBIH BERMAKNA.

Laporan terkini adik Mohd Sufi mangsa langgar lari. doktor telah melakukan 2 operation terhadap kaki adik Mohd sufi yang membengkak krn di syaki dijangkiti kuman. Suhu badan Sufi kini
agak panas mungkin sebab kakinya yg membengkak. Seluruh keluarga mengucapkan terima kasih pada semua insan mulia yg x henti2 mendoakan sufi. Solat Hajat juga dilakukan di beberapa tempat utk sufi.

jane said...

slm uncle..
sgt jeles..huhuhu

doakan smg one day sy dpt ke sana ye uncle...

slm maal hijrah;)

Atikah said...

Salam...

Salam maal hijrah buat semua....

Atikah said...

Rinduu gak.... rindu nak ke Tanah Haram...

indahhouse said...

Salam Maal Hijrah 1431 buat Cik Lie dan seme di blog PDKM

indahhouse said...

Salam Cik Lie,
Ada kat KL skarang?
Ada plan nak buat gathering untuk pembaca blog PDKM?
Tak yah tempah restoran... pakat2 bawak makanan masing2 buat POT LUCK. Ada sape yang sudi?
Kami pun nak nak tengok Cik Lie secara live.:)

Yem0805 said...

Salam Cl,

Saya pun rindu ke Kaabah

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

Salam semua,


Wan cadangkan kita buat gathering selepas 25hb Dec 2009 sblm bukak cuti sekolah
Tempat cadangan: Rumah CL di K.L.
Hari: hari Ahad
Masa: Lunch
Cadangan menu:
1) Masing-masing bawak
2) Tawaran menu utk di sponsor. (tetapkan menu apa. masing-masing blh bawa berdasarkan menu yg ada. kena tahu bilangan yg akan hadir dulu. baru ada had maks sponsor.

Hy cadangan... Dibuka perbahasan.

safiudin dot com said...

Salam Sdr dan Warga PDKM

Alhamdulillah, syukur dah sampai KL...

Ya.. kerinduan yang amat sangat, mungkin tak tertangguh rasanya....

safiudin.com
A Mathematically Unbeatable Home Business

shuk said...

Salam CL,and warga PDKM semuanya..

jeles tul ler kiter kat CL nie,baru pulang citer bak ‘perjalanan kerinduan Kaabah lak tuk mencari dan menggapai keredaan Allah SWT di sana..“jeles bab mencari keimanan & ketakwaan dakpa kot.he.he.Bila ler kiter nak pergi plok sahut panggilan dan lambaian Kaabah ..Padanya terdapat tanda- tanda yang nyata (diantaranya) makam Ibrahim; barangsaiapa memasukinya (Baitullah itu) menjadi amanlah dia; mengerjakan haji adalah kewajipan manusia terhadap Allah, iaitu bagi orang- orang yang mampu mengadakan perjalanan ke Baitullah”. (Surah Ali-Imran ayat 97).

einaa said...

Salam Cl ,

lama tak berkesempatan bukak blog ni . Mmg tu lah daya tarikan kaabah , tgk kaabah jer rasa nak pergi mekah . InsyaAllah murah rezki umur panjang saya akan dtg lagi ke sana .