MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Wednesday, 16 December 2009

" Last Episod - Perjalanan Haji ku 2009 - HATI DAN PERASAAN KU, Alhamdulilah syukur pada mu Ya Allah..."

Semasa di Jabar rahmah perasaan cl - amat lah sayu, sedih,hiba, berbaur keinsafan yang amat sangat, terasa diri ini kerdil disisi nyer...kerap menitiskan kan airmata tanda kekesalan dihati atas dosa dosa yang lalu., berdoa sepanjang masa untuk diriku serta pengirim dan pembaca blog PDKM ku...semoga allah swt memberkati kita semua doa ku
Semasa di Jamarat selepas melontar perasaan cl - terasa kepuasan yang amat sangat di hati.gembira serta terasa keindahan pada diri ini ..berbaloi walaupun kerap berjalan serta kepenatan namun terubat dihati bilamana cl melalui berbagai rintangan , cabaran dan berbagai dugaan dengan tenang. alhamdulilah syukur pada Nyer..
Selepasa habis melontar untuk kali terakhir perasaan cl - amat lah sedih dan syahdu untuk meninggalkan kota Mina dan Jamarat...terasa sekejap sahaja atas apa yang cl lalui...alhamdulilah berkat doa anda semua pembaca Blog PDKM serta kiriman doa yang diberi telah membuatkan diri ini penuh kekuatan minda, fizikal dan bertenaga..Cl mengucapkan JUTAAN terimakasih atas DOA DOA anda semua tuh..Semoga ALLAH swt membalas budi baik anda semua..insyalah....Tamat lah KISAH PERJALANAN HAJI KU 2009, semoga anda semua mendapat menafaat dan iktibar serta maklumat yang berguna atas apa yang di paparkan..mohon MAAF di pinta jika ada tersalah dan terkasar bahasa...Insyalah jika di murahkan rezeki kita BERTEMU KEMBALI dalam perjalanan HAJI 2010 nanti....syukran.wasalam

P/s: Planning Haji pada tahun 2010, CL nak berkhemah sendirian di Jabar Rahmah, ayah zain dan yang lain lain kalau nak ikut serta get ready aaar....Insyalah..





64 comments:

ir.asiah said...

tahniah CL :)

ir.asiah said...

CL.. saya dapat pingat emas ke? :) first time tinggalkan komen.. sebabnye orang lain dah ketiduran.... he he he....

ihsan said...

Alhamdulillah.

Semoga mendapat haji yang mabrur dan dibekati Allah. Syukur kepada Allah yang maha pengasih lagi maha penyayang.

Imran Paris said...

En Li....moga dimakbulkan segala yg dipohon utk diri dan kami semua. TQVM. Rasa mcm nak join je En Li next year....ok ke

rezeki said...

salam lie,
alhamdulillah, semuanya telah selesai. Semoga mendapat haji mabrur. Sememangnya perjalanan haji sangat indah dan berbagai perasaan yang dapat kit rasai , semuanya sungguh menginsafkan , kita hanya insan yang kerdil di sisi Allah SWT

hanya mengharap keredhaan, taufik serta hidayah dariNYA.

insyallah

Ayah Zain said...

Salam Lie,

Alhamdulillah,Semoga lie mendapat haji mabrur

Ayah Zain said...

Salam Imran,

Jom kita set sama-sama kita join menunaikan fardu haji dengan CL.

Imran Paris said...

AZ....insyaAllah, i even dreamt about En Li last Sunday nite

Azemi Ali said...

Salam CL

Baru perasan, waktu yang dipparkan dekat ruanagn komen ni waktu Malaysia.

مسافر_اسلام said...

Salam subuh...kenangan abadi. syukran.

um. masyitah said...

Alhamdulillah,syukur pada Allah.Alhamdulillah

siti zaleha said...

Salam CL,
Alhamdulillah selesai sudah....lumrah kehidupan, terkadang rasa diri tak sanggup menempuh segala macam ujian...terasa diri tidak kuat menghadapi segala macam cabaran, namun disebalik segala yg merumitkan....Allah sebenarnya amat menyayangi hambanya dan besar ertinya bagi mereka yg dapat menghadapi segalanya dgn tabah dan sabar...Apapun yang berlaku adalah iktibar yang menjadi pengalaman amat manis dlm kehidupan setiap insan....

rosli said...

Salam CL,

Tahniah sekali lagi, saya sebak, sedih dan sayu bila baca entri kali ini. Serba sedikit saya dapat menghayati apa yang CL rasakan. Satu hari nanti saya berharap dan berdoa kita dapat berjumpa dan boleh bercerita panjang. Amin

rosli said...

Salam CL dan ir. asiah,

Pada ir. asiah tahniah jadi Ratu pecut

cikgu mas said...

salm ciklie

terasa begitu sayu membaca n3 ni,Alhamdulillah syukur tak terhingga pada Allah,semoga tahun depan kami berpeluang lagi mengikuti travelog haji CL,insyallah..kenangan terindah..

nurniliatie said...

salam ...Syukur segalanya beres..
terima kasih jua kerna berkongsi pengalaman... hati kami yg hanya sebagai pembaca pun merasa syahdu dan kepingin sekali untuk ke sana...

cikgu mas said...

salam CL

melihat wajah-wajah CL tergambar segala perasaan,omputih kata..
A picture paints a thousand words..

terimakasih kerana sudi berkongsi dgn kami perjalanan haji ni,terasa sama berhaji,semoga segala doa di maqbulkan..Insyaallah

YB said...

Salam CL,

Tahniah. Semoga hajinya mabrur. Mengikut PDKM musim haji ni, terasa seolah sama sama menunaikan haji. Apapun terima kasih atas paparan yg simple tapi penuh makna. Didoakan hajat CL musim akan datang dimakmulkan Allah hendaknya. Aamiiin.

bonda said...

salam cik lie, nak berkhemah kat jabal rahmah? bagus tu cik li..masa kt makkah ada orang pemandu pelancong kata kat jabal rahmah tu tempat adam dan hawa bertemu.jadi klu sape-sape dok kat jabal rahmah tu boleh leh sambil berniat bertemu jodoh...betol ker?

PINATBATE said...

Salam Cik lie..
Semuga berjumpa lagi dengan musim haji tahun depan..

shami2 said...

Salam CL...

Alhamdulillah dah selesai...
segala curahan perasaan CL ,..ketika disana dn juga doa2 buat kami semua dgn siaran khusus dr studio PDKM ni..saya dan kawan2 mengucapkan ribuan terima kasih...pada CL dan kawan2 di sana special buat group bng samad..yg telah bekerja kuat sepanjang bulan haji...semoga kita semua berjaya di dunia dn akhirat....

Teruskan usha bersiaran setiap hari dari sana...semoga hati kita semua sentiasa dekat dgn rumah Allah..nih....insyallah

P/s: Pssssssst AZ...jer ker...hikkss...wah mahal tu...

Kak Sidah said...

Salam CL,

Alhamdulillah , selesai sudah pekerjaan haji CL, semoga berkat dan mendapat haji mabror, terima kasih juga kerana memberi info tentang perjalanan haji untuk tahun ini, semoga berjumpa ditahun hadapan, hati tu memang nak ikut tapi keadan tak mengizinkan , CL tolong lah doakan kami satu hari nanti dapat pergi mengerjakan haji lagi sekali.

umiazuddin said...

Salaam CL,

Alhamdulillah. Semoga CL mendapat ganjaran pahala berlipat ganda atas kesabaran dan ketekunan CL mengerjakan ibadat haji ini serta memperoleh haji yang mabrur dan semoga doa-doa CL dimakbul Allah.

Jutaan terima kasih kepada CL kerana sudi berkongsi pengalaman haji ini bersama kami di PDKM. Memang sungguh banyak manfaat yang kami perolehi. Alhamdulillah. Allah sahaja yang dapat membalas jasa CL ini. Terima kasih saudaraku.

VpeaceV

nailofar09 said...

salam...CL, Alhamdulillah selesai semuanya. Saya pun turutb rasa...camana rasa puas, tapi masih rindu nak lalui lg perjalanan itu...yg penting kekalkan kemabruran...

Zie said...

Salam CL,
Alhamdulillah..., tahniah dapat menyempurnakan haji pada tahun ini dengan penuh keinsafan. Insya Allah, syurga bagi haji mabrur.

abangsulung said...

Salam CL,

Alhamdulillah selesai sudah haji CL & semua tetamu Allah tahun ni. Syukur telah ditakdirkan menjadi salah seorang tetamunya pada tahun ini insyallah tahun depan nanti.

Kalaulah ada rezeki dari Allah, ingin juga nak join CL buat haji cam tu.,negh..ngeh..

riey said...

"... berdoa sepanjang masa untuk diriku serta pengirim dan pembaca blog PDKM ku..."

Syukur kepada Allah...
terima kasih kerana doa itu..
semoga mendapat haji yang mabrur..
Saya sukakan 'Episod Perjalanan Haji ku 2009' ini..

abangsulung said...

Salam,

Satu lagi nak ucap terima kasih jugak kepada CL, berkat gambar yang CL post sepanjang musim haji, saya dapat buat satu filem slide yang akan digunakan ustaz disekolah bang long mengajar subjek pengetahuan agama islam nanti.

UmmuAdam said...

Salam CL,

Alhamdulillah, perjalanan haji CL telah dipermudahkan Allah...Semuga CL gembira dan ceria selalu bersama kenangan indah haji 2009 yang telah dikongsikan bersama-sama kami...TQ CL.

S said...

salam,

perjalanan Haji CL selama 65 episod telah kak S hayati sedalam dalamnya.

insyaAllah Mabrur !!

smoga paparan yg CL berikan menggamit hati insan2 untuk melakukan ibadat haji.

c u soon. when????

kakchaqq said...

salam cl,
alhamdulillah dah selesai haji...puas tgk paparan cl. teringat waktu pi dulu. tq cl !

manzlie said...

salam semua pembaca PDKM..

alhamdulilah...jutaan terimakasih jua pada anda yang telah banyak memebri sya semangat, sokongan serta kata kata nasihat bagi saya untuk menunaikan ibadah haji yang lepas..insyalah semoga allah swt memebrkati anda semua..

waslam

babykhalifah said...

salam CL n semua sahabat...
Alhamdulillah...turut terharu, hiba, shahdu...teruja, gembira, sedih semua ada...apapun SYUKUR ALHAMDULILLAH...pasti CL beroleh ganjaran pahala yg besar serta mendapat haji yg mabrur dariNYA kerana kesudiaan & keikhlasan CL mendoakan kami semua disini...syukran

hajah zainab bt abdullah said...

Salam Tn Hj Mohd Azli....

tentunya pengalaman mengerjakan ibadah haji kali ni lebih memberikan impak jika dibandingkan dgn yg thn lepas, betul tak CL?
apa pun akak doakan agar Allah SWT memberikan kesihatan yang baik, rezeki yang melimpah ruah & segala yg baik2 lah utk CL yang budiman. terima kasih di atas segala 'pertolongan' CL tu..Insya Allah akan termakbul segala doa2 itu. Amin..

manzlie said...

salam hajjah zainab..

alhamdulilah...memag benar kata akak tuh..tahun =nih lebih bermakna berbanding tahun lepas..syukur pada nyer kak..

waslam

manzlie said...

salam baby khalifah...

alhamdulilah..mekasih jua atas doa doa dari anda semua..

waslam

Abang Aji said...

salam cl,
syukur kerana cl telah berjaya menyelesaikan segala rukun haji..best dapat buat haji tiap-tiap tahun...syukur dengan rezeki yang dinikmati, tapi kami kat sini kena que nak tunggu turn

Noor said...

Salam CL..

Alhamdullilah sudah selesai..

My Life said...

salam...

masyaallah.. alhamdulillah...

rezeki said...

salam cl

cl dah selesai 65 episod, kak ngah makan tak selesai-selesai lagi la la la la he he he

S said...

salam,

CL sekarang dah ada kat KL kut, sbb anak kucing kat umah CP terkezut berok

sampan, kolek atau perahu
CL balik tak bagi tahu..
ngeh ngeh nngehhhhhhhh.....

Zie said...

Salam,
Selamat kembali ke tanahair tercinta - Malaysia! CL...

umiazuddin said...

Ahlan wa sahlan ila Maliezia, ya CL! :)

VpeaceV

Noor said...

Salam..

kisah haji CL 65 episod.. kisah hidup pak menakan cheq dah masuk 9 episod.. kalu 65 episod gak.. tu dia aihhh.. jenuh kunyah kuaci 7/8 lori.. heh heh

psstt.. cheq pakai gigi pelesu.. kunyah lambat.. tu yang makan tak siap2 lagi.. sampai asar lah dok mengunyah nie.. heh heh

Mama Tanjong said...

Alhamdulillah.
Satu perkongsian yang hebat.

Saya dapat merasai bau, bunyi , warna dan aura yang CL rasakan di penghujung perjalanan di sana. Rasa sebak hati saya .Cuma saya tak sempat naik accltor di Mina..sempat tengok je.

Muga Allah menerima Hj CL.. Rasailah nanti perbezaan dalam diri sendiri..jauh dalam lubuk hati paling dalam.

Leenoh said...

Salam Manzlie.

Waduh...waduh...waduh...perutnya sudah kempes...he3.

nailofar09 said...

salam CL...salam sdr Rosli...perjalann hj CL dah selesai...muga semuanya ALLah ganjari pahla berlipat ganda...bolela santai2 di hotel yerr, ana masih dlm prjalann k Madinah...masih menaiki bas, dan dalm mimpi2 indah akan k Raudhah..sdr Rosli sila ke n3 saya yerr..lg kisah lucu n mgharukan..selebihnya utk mghayati trevelog hj ana pulak..hehehe

babykhalifah said...

salam semua...he3 dengar saudara leenoh speaking indon teringat pengalaman ayah sy di MH...kiri kanan, depan belakang dipenuhi bapak2 indon...dgn ramah mereka bertegur sapa..."bapaknya datang dari mana?"...pastu riuh satu bilik (my dad's roomate) speaking indon..siap buat modal lagi...nak cari isteri memasing pun speaking indon..."bapaknya hj yusof...ibunya hjh. safiah udah carii"...semua org gelak besarrr...antara moment menarik pengalaman ditanah suciku

rosli said...

Salam Cl dan rakan2,

Mintak laluan, pada Nailofar (CN) t kasih atas pelawaan tersebut, pagi tadi saya dah masuk blog CN, mmg byk pengalaman di situ, saya akan baca untuk episod2 seterusnya...
Pada saya sekarang apa saja berkaitan Haji, Umrah dan semua pengalaman kawan2 di Tanah Suci mmg menarik. Teruskan dengan cerita dan pengalaman2 tersebut.

ainhany said...

alhamdulillah HJ CL

tmekasih ats munajat buat kami di sini....Muga perjlann yg direstui pulangnya bersama haji yg mambrur..lepas ni tn hj bercuti ke????

best la lintas langsung dari cL ni...hari2 kami tunggu dan nak tenguk terkini!! mg ALLAH mmblas jua kebajikan yg dititipkan..amim

Zie said...

Salam CL dan rakan2,
En. Rosli, kalau nak belajar haji boleh ikut kat Masjid Al Falah, USJ 9, Subang Jaya pada 27/12/09 jam 9.00 - 12.30 tengahari oleh Sheikh Ahmad Fahmi Zamzam Al-Maliki.

Biasanya bila belajar haji & umrah, tak banyak pertanyaan kecuali bagi yg dah ada pengalaman, banyak tanyanyer... sebab dah ada gambaran. Tu kuliah kat Mekah banyak tanya, masa kat sini senyap je, antara faham dgn tidak... hehehe.

rezeki said...

salam cl,

tu 65 episod dah edit sana sini, kalau tak mau 655 episod tu kak ngah

cheq punya episodnya tak tahu lagi bila penamat, rasanya selagi hayat dikandung badan he he he

tapi insyallah, setiap yg bermula pasti berakhir

tu makan kuaci bebenyak tak bagus, cepat tua dan pelupa ngeh,ngeh,ngeh

tapi gaji hujung bulan , insyallah tak lupa la la la

rezeki said...

salam

cl, kak ngah dan semua

hangat2 ni pekena cendoi sedap, cheq dh pekena semangkuk tadi cendoi dgn kacang merah , siap bungkus lagi he he he

kat makkah rasanya takde cendoi kan cl

Atikah said...

Salam..

Alhamdulillah... TQVM kerana berkongsi trevelog haji abg dengan kami semua... Semoga Allah memakbulkan doa2 abg...

Alangkah indahnya kalau dapat bersama-sama menunaikan haji tahun hadapan... Adakah keajaiban akn berlaku?

Noor said...

Salam..

aik?? kat high castle hangat ka??.. kat tpt cheq sat mendung sat suam2 kuku.. mamak cendoi balik tido.. ari nie meniaga tak laku..

psstt.. pekena kopi cap aprika ngan ubi rebus pun best gak.. jom zie, temankan kak ngah.. kita p carik kat One Utama.. heh heh

Zie said...

Salam,
Kak ngah... best gak pekena kopi dan ubi rebus, ada ke kat one utama? Kalau kat USJ ada la, restoran ubi kayu...

CL ni kat mekah ke kat bukit jalil???, nak ajak ni... hehehe

mfisma said...

Assalamualaikum Bro, Saya mendapat maklumat ttg tuan dari Tn Hj Yusuf Din. Kami sama satu maktab KT 7, jemaah Haji tahun 2009 yang baru saja selesai baru-baru ni. Cuba ingin jumpa tuan sebeleum balik ke M'sia tempoh hari, ttp tiada rezeki disebabkan kesibukan tuan.Ingin bersahabat dengan tuan dan mengikuti perkembangan di masjidil haram melalui blog tuan, semoga di izinkan..faisal

Kasmin said...

Salam CL & semua peminat PDKM,

Tahniah lagi pada CL dgn selesainya ibadah hj tu. Banyak gambar kejutan yg CL paparkan utk berkongsi berssama peminat PDKM. Alhamdullilah, ini yg membuat semua peminat/pembaca blog CL membara nak menunaikan ibadah hj atau pun umrah pada tahun mendatang. Terima kasih CL for the sharing your hajj adventure with us.

Salam pada Bonda,
Selamat menunaikan ibadah Hj, semoga bonda mendapat hj mabrur serta selamat kembali ke pangkuan keluarga yg disayang.

Salam pada Zie,

Memang benar Zie, waktu dalam kelas Hj atau umrah dimana sahaja, ramai jemaah first time tidak banyak bersoal, mungkin belum ada pengalaman ditanah suci. Pada jemaah yg pernah ke tanah suci nilah yg banyak bertanya,mungkin utk memantapkan pengetahuan yg ada atau yg kurang pasti.

Pada semua pembaca blog PDKM yg baru pulang ketanahair selepas menunaikan ibadah Hj, saya ucapkan tahniah jua semoga mendapat hj mabrur. Amin robal alamin.

safiudin dot com said...

Salam Sdr,

Alhamdulillah, syukur segala2nya telah terlaksana.

Allah telah memelihara sdr dalam melaksanakan perjalanan Haji.

ps: Jika ada peluang saya pun teringin nak turut serta dalam Haji 2010.

safiudin.com

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

Salam CL,

Syahdu....hanya itu yg mampu dirasa kini. Seolah-olah akan ditinggalkan. namun... mungkin juga ia satu permulaan utk aku terus melangkah setapak lagi ke hadapan.

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

Aku kelu...tidak tahu apa yg dirasa. Hati dan perasaanku juga begitu...alhamdulillah.

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

Salam mfisma,

jangan malu-malu. datanglah bertandang lagi di sini. Tak payah mintak kebenaran, bukannya bayar pun. Lagi satu, tak payah bertuan-tuan. Panggil je saya CL.

Mungkin ni lah yg akan dicakapkan oleh CL. Saya ni tukang agak je. Soli bos!

4981 said...

time kasih share pengalaman CL..at least saya dapat gambaran skit macam mana proses haji tuh

Aki44 said...

Salam CL,

Alhamdulillah, selesai sudah apa yg di kerjakan. Haji mabrur insya Allah