MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Wednesday, 2 December 2009

" Episode 17- Perjalanan Haji 2009 - Hampir di PUncak Jabal Rahmah dah nak sampai nihhh.. ...."

Di separuh Puncak Jabal Rahmah nihh...
Masyaalah..lautan manusia - permandangan dari atas Jabal Rahmah
Sunnguh meriah..masa nih aku "terasa semacam "sahaja...
Subhanaalah....alhamdulilah....



56 comments:

cikgu mas said...

salam

ratu trek balikk

Ayah Zain said...

salam


taraaaaaa

cikgu mas said...

salam

yes,yes,yes

Ayah Zain said...

mak datok, kena belah lagi le pingat ni

Zie said...

Salam CL,
Wah ada lagi

Azemi Ali said...

Salam

CM dah chempiang byk kali ni.. tak leh jadi ni hehhee

cikgu mas said...

salam

dear AZ ku


tarakkkkk arrr,hehehe

Ayah Zain said...

salam,

apa yang yes yes yes, pingat kena bagi dua; foto finish sama 17:37:00

cikgu mas said...

salam AZ

denganmu aku rela berbahagi pinggat...hehehe

Azemi Ali said...

Photo finish CM mengatasi AZ..

Tapi kira 2 kategori lainlah ..

Zie said...

Salam CL,
Betullah episod Jabal Rahmah je mau dah 10... terima kasih CL, mengamit kerinduan di Arafah

manzlie said...

salam cikgu mas dan ayah zain..

RAtu trekk dan Raja pecut sesama...

timing sama aar..Pingat emas anda berdua..

waslam

Noor said...

Salam..

wa ha ha.. CM balas dendam.. alahai, kenalah kepak dua pingat tuh..

Ayah Zain said...

Salam,

CM, az nak naihat ni, nanti ada ahli pdkm kata CM ni jaga keyboard. hahhahah

manzlie said...

salam zie...

ada lagi entry lah..tunggu..ada lagi 2 nih sebelum tido..heheh


waslam

manzlie said...

salam ayah zain...

memang kena belah lah

heheheh


waslam

Zie said...

Salam CL,
Kak ngah dah pi tido..

manzlie said...

salam azemi ali..

dulun kan u raja pecut negara..come onn..beat them nanti..

wslam

manzlie said...

salam zie

alhamdulilah..moga zie dn semua hepi lah..

waslam

cikgu mas said...

salam AZ

biar apa kata mereka,aku tetap menjadi penagih or blogger tegar blog CL ni.hehehe,meniru kata AZ

"ADA AKU KISAH!!!!!!

betul tak my dear CL..???

Azemi Ali said...

Salam CL..

itu dulu..sekarang dah tuo..dah pencen dah..tak larat nak kojar depa tuh.. esp CM dan AZ.. semput den..hehehe

Zie said...

Salam CL,
Ada tak gambar Hospital Jabal Rahmah?... camne ye suasana masa wukuf tu kat situ.

nailofar09 said...

salam...dah nak tdo nie...tak moh di tinggal jauh oleh CM n Zie..masukkan juga ini,...top 20hehhehe...s malam...assalamualaikum warga PDKM

Noor said...

Salam..

ye lah zie.. kak ngah dah nak tido.. lagi 2 N3 zie ngan CM kawtim arr.. esok sampai estet kak ngah baca..

salam & selamat malam..

cikgu mas said...

salam AZ

pinggat cm amik,tali pinggat tu Az amik yer adilkan,hahahaha..

walaupun AZ persaing utama.AZ tetap blogger paberet CM,hehehe

cikgu mas said...

salam

ye larr tu si noor tido,mesti terkebil-kebil teringat trekk PDKM..CM cuti ni,boleh tunggu sehhh...

Ayah Zain said...

Salam CM

jangan amik hati arrr, az lawak jer.

ada aku kisah ngan no 1 tuh. kalau dapat alhamdulillah, tak dapat no hal. Janji PDKM ni meriah.

kekadang terasa kat sini kita macam ikan pulak, menyambar umpan.

berebut-rebut. oleh itu az nak istihar az tarik diri daripada perebutan ini.

selamat tinggal. az nak tidor. besok nak pergi bercuti. sampai hari ahad.

CM, Noor, zie jaga tahta tu baik2, jangan terlepas kat orang lain (minta mahap ye azmi, cr - bukan apa - saja nak bagi kat GPK tuh)

az minta mahap, minta ampun atas segala ketelanjuran kata-kata. Semoga anda sekali berada dalam perlindungan Allah.

asalamualaikum wbt

Zie said...

Salam,
Kak ngah, zie pun nak mengundur diri... pak itam dan mama ju pun dah tak kelihatan. Kak Nailofar tunggu ye...

Rusyaini Food Industries said...

Salam CL,

saya tengok pun dah rasa sayu. mesti CL pun rasa yang sama. semua yg berada di sana dgn satu tujuan, satu suara dan satu hasrat. Tahniah CL sudah berjaya naik.

cikgu mas said...

salam AZ

selamat bercuti,happy holiday pi bawak mrs zain honeymoon lahhh,

take care AZ,kami mesti rindu AZ ni,AZ bawaklah lappy pi holiday,mrs zain dah tido AZ pi kt lobby mesti ada wireless,waahh noor cheq mengajar AZ serooongg hehehe...

cuti2 hepi2 AZ,blogger tetap blogger,snap gambar banyak2 untuk tatapan kawan2...oleh2 untuk kami...ekkk

bye,,AZ see u at next monday...

umiazuddin said...

Salaam CL,

MasyaAllah. First time cheq tgk up close and personal gambar2 Jabal Rahmah waktu wukuf...seronoknya! Alhamdulillah.

TQ, TQ, CL! Dalam susah payah nak memanjat bukit dan memanjatkan doa-doa, sempat juga CL snap gambar untuk tatapan kami. TQ, CL!

Langit nampak gelap sket...mendung ye masa tu?

VpeaceV

umiazuddin said...

salaam noor,

aiseyman, sorila YB Damansara, cheq tak dan buat liputan persidangan arab tadi....dok sibuk tunggu kat bawah pokok demokrasi, kot2 ada persidangan tergempaq ka apa ka...sambil hirup kopi old town & tokak cekelat... (nak tokak pingat gangsa kakngah tu takut patah lak gigi cheq)

tahniah kepada ratu trek dan raja balapan PDKM :)

VpeaceV

VpeaceV

YB said...

Salam CL,

Masih meriah lagi deme ni macam meriahnya kat jabal rahmah. Cuma nak mencelah sikit sebelum beradu...wassalam

Yang dan Omar said...

Salam... KEPADA CIK LIE ATAU PEMBACA BLOG NIH... ADA TAK SAPER2 TAU DIMANA CYBERCAFE YG TERDEKAT SEKALI DENGAN HOTEL TEMPAT TINGGAL JEMAAH HAJI MALAYSIA D MAKKAH. PERLU BANTUAN SEGERA... THANKS

megatrosli said...

Assalamualaikum CikLie,

MasyaAllah, gambar-gambar yang menarik dan penuh shahdu dan terasa terpanggil dan terlambai-lambai untuk menyegerakan ibadah haji. Moga usaha murni CikLie melalui blog ini dapat dimanafaatkan oleh umat Islam seluruh dunia.... Wasalam.

Yang dan Omar said...

cik li, baper hb cik lie berada di jabar rahmah... itu kat padan arafah kan? dengarnya sumer jemaah dah balik ke mekah semlm yer?

manzlie said...

salam yang dan Omar..

wireless cuma ad di 5 star hotel jer..kat cc takda sini..memag susah nak cari..tapi kalau terdesak mai lah jumpa sya di alsafwah..guna jer pc sya d bilik...

waslam

manzlie said...

salam semua...

mekasih atas komen komen anda semua tuh....semoga kita semua mendapt keberkatan dari allah swt..insyalah

waslam

Ayah Zain said...

Salam CL n semua,

Selamat pagi. Semoga Hari ini membawa keberkatan dan kebahagiaan kepada anda semua.

SAHAR MISRON said...

Seronok ya Tuan Haji....meriah sungguh di sana..

مسافر_اسلام said...

Salam...keadaan yang tidak dapt digambarkan..selepas ini kemana pula mereka?

silversarina said...

penuhnya manusia hingga tak nampak langsung bukitnya ... sungguh sayu hati ini .

safiudin dot com said...

salam sdr,

catatan perjalanan yang menarik...

Alhamdulillah, syukur.....

Subhanallah, begitu ramai jemaah...


safiudin.com

S said...

salam CL,

smoga doa CL di Jabal Rahmah dimaqbulkan Allah. Baarakallah !!.

see u soon !!. InsyaAllah

hilmyiskandar said...

Salam.

Alhamdulillah, bila sampai di Puncak Jabal Rahmah - jangan lupa tulis nama atas batu - pernah singgah disitu, happy kan!

Amin.

tq.

norman said...

Salam bro,
How you update your blog from Arafah?Ada acces internet atau 3G ker?
Alhamdulillah;

mama ju, said...

Mama buka n3 dah tghari,kata ada n3 baru,kesian kat CM ,Zie.CL baik betul sampaikan kalau terpaksa boleh pakai pc dia kat sana,Muga Allah saja membalas jasa CL.

mama ju, said...

Sebelum tido,mamaju sempat intai n3 ni,cukuplah mama tgk nama mama kat tempat pertama bg 20 cmtt.Belum pukul 12 mlm dah tukar nama Zie...teruskan zie,Cm.Mama nak try je larat tak nak kejar org muda...!

mama ju, said...

AZ cuti gi mana?Jauh ke Kat Kukup?

Noor said...

Salam..

Hadirin yang dihormati..

ari nie, semua Yang Berhormat cuti bersidang.. parlimen arab katub for the time being.. wartawan astro 'vanavil' sibuk buat terjemahan.. Tuan speaker high castle sedang mengutip telur ayam hutan & yang Berhormat kota melaka sedang sibuk menyediakan lunch.

sekian. tima kasih

yang menurut perintah
YB (yang besaq) damansara

Zie said...

Salam,
YB Damansara... kita bersidang kat bawah pokok gotah boleh, sbb takde speaker lg? Jom mama ju, CM dll...

Imran Paris said...

En Li....awat rasa SEMACAM je kat atas Jabal Rahmah tu....sudah ada SITI RAHMAH yg melekat di hati ke? Alamak CM, Datin, Kak Noor, Kak Nab, Zie, Suria, Kak Umiaziuddin, UmmuAdam, AZ, CR, Abg Sulung dan semua....nampak gaya kenduri dah dekat sgt ni...jgn lupa tema ye "HIJAU"

En Li...dah dpt idea ke nama anak saya??? Ramai menunggu jawapan En Li ni....saya pun menunggu gak, tp paham En Li bz dgn tetamu2 Allah. Kalau sempat teka ye...kalau tak pun tak pe, mcmana pun hari ni saya akan umumkan...SABAR ye SEMUA...hehehehe

shami2 said...

Salam CL...

Alhamdulillah...

Gamat kt dalam rmh PDKM ni..

AZ...gamat tu bukan yg buat ubat tu tau....ngeh..ngeh..ngeh

Kak Noor awat berhenti bersidang plak...cheq baru singgah mai...

CL..da tak terjawap lagik..yer..hehehe
Tulis jer senarai nama kitaorang...macam smlm tu..hehehe..

p/s: CM..cheq tak leh sertai perlumbaan...kat PDKM..lah cemas..sungguh...ngeh.ngeh..ngeh..atlit yg ada hebat semua...

LYNN said...

Salam Cl dah sampai Jabal Rahmah awat rasa semacam.. best nye . kite dok kene control dalam khemah orang Arab lah. nak merayau gak tapi cikgu arab selalu datang chek.
mabrur! mabrur!

SAHAR MISRON said...

Seronoknya kalian di sana ya, teringat semalam sahabat kami Cg Ammar Che Soh ketika berada di depan Kaabah sms saya..Terima kasih Sdr CL, tersentuh melihat gambar-gambar yang dipaparkan secara langsung ke alam maya ini dikongsikan dengan rakan seIslam seluruh dunia. Belum ada yang segigih sdr yang tekun mengambil gambar untuk tatapan kami pengikut setia blog sdr. Terima kasih.

Masayu Ahmad said...

berpusu-pusu umat serata dunia