MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Tuesday, 15 December 2009

" Episod 64- Perjalanan Haji ku 2009 - Nak balikkkk ke hotel............"

Yang lori nih naik kena bayar 20 riyal seorang..dah penuh cl takdapat masuk
atas bumbung kena bayar caj 10 riyal jer..cl pun takdapat naik penuh dah

Cl naik yang nih jer...20 riyak berdiri pegang besi tuh..alhamdulilah
Siap berpayung tuh...seronok tengok kan...
Kami terperangkap ddalam kesesakan..separuh jalan cl berenti duk berjalan terus ke hotel...letih...tapi seronok dan gembira..selesai sudah kewajipan haji ku...alhamdulilah.moga allah swt memberkati usaha ku..insyalah




41 comments:

Zie said...

Salam CL

rosli said...

Salam CL,

Entri yang best dan unik

Zie said...

Salam CL,
Alhamdulillah...

rosli said...

Salam CL,

Syukur masih dapat pingat

rosli said...

Salam CL,

Syukur

rosli said...

Salam CL dan Zie,

Tahniah Zie

Zie said...

Salam CL,
Macam2 CL jumpa...

umiazuddin said...

Salaam CL,

Kesian pulak tengok pakcik warga emas yang duduk sebelah orang yang berdiri pegang besi tu :(

Alhamdulillah. Semoga semua sampai ke destinasi dengan selamat.

VpeaceV

Zie said...

Salam,
Sebenarnya... En. Rosli lagi laju, tahniah jugak

Zie said...

Salam CL,
CL takde dapat payung ke? saya dulu dapat mcm tu jugak, tapi warna putih, sampai sekarang elok lagi...

YB said...

Salam CL

Tak pa warga tua didahulukan, itupun ada balasan nya.

مسافر_اسلام said...

Salam...ramainya yg dah coment.

bonda said...

salam cik lie,kami skluarga dah slamat sampai ke malaysia pada 8 dis .alhamdulilah.ada try cal cik lie masa kt makkah tp gagal.langsung xdpt jumpa..cuma smpat tengok hotel alsafwah masa breakfast kt d saji...tq..cik lie byk bantu dlm blog...

Zie said...

Salam,
Dik Musafir Islam,
Apa khabar? Dah habis exam ke... semoga lulus dgn cemerlang.

rosli said...

Salam CL dan Bonda

Moga bonda mendapat haji yang mabror

rosli said...

Salam CL dan MI,

All the best kepada MI dan semoga mendapat keputusan yang terbaik nanti

umiazuddin said...

Salaam Bonda,

Selamat kembali ke tanahair. Semoga Bonda sekeluarga memperoleh haji yang mabrur. Amin.

VpeaceV

Zie said...

Salam CL & Bonda,
Selamat kembali ke tanah air tercinta, Insya Allah memperolehi haji yang mabrur.

rosli said...

Salam CL,

Saya suka entri ni sbb tgk gelagat dan tindak tanduk Jemaah yang naik public transport...dlm lori, atas bumbung dan mcm2 lagi, yg pntg destinasi dituju smpi dan dapat buat kerja haji

umiazuddin said...

Salaam...

Tahniah Zie & En. Rosli, ratu dan raja pecut kita...berkongsi 6 tempat dalam masa yang sama...hebat! :)

VpeaceV

Zie said...

Salam CL,
Seronok tengok macam2 kenderaan yg jemaah haji gunakan...

Pengalaman dulu, hari akhir melontar terus ke makkah, separuh jalan berjalan kaki sbb bas tak boleh masuk.. memang penat tapi cukup indah.

manzlie said...

salam zie..

wahhh dia mengapit rosli skg...berduet lagu aapa tuh..heheh

wasalam

manzlie said...

salam rosli..

wahhh hebat nyr dia di apit oleh zie..taniah..pingat perakkkkk


waslam

manzlie said...

salam Bonda..

semoga selamat sampai di mesia dan mendapt haji yagn mabrur..insyalah

waslam

Kasmin said...

Salam CL,

Kenangan megusik jiwa lagi. Pada gambar yg diatas tu, teringat saya pada tahun 2008, menaiki lori kandang tu dari Mina ke MH untuk tawaf hj dan saei. Lepas tu duduk diatas lori (van) angkut dari MH balik ke Mina pada hari yg sama tu. Kiranya pengalaman yg tersendiri terutama pada mereka yg pernah menaiki kenderaan sedemikian. CL I salute you and terima kasih banyak kerana memaparkan gambar2 tu. Saya benar2 terusik ni. Keinginan utk Ke MH mangkin teruji ni. Terima kasih sekali lagi CL.

manzlie said...

salam ummiazuddin..

alhamdulilah..semuanyer selamat sampai ke destinasi masian gmasing

waslam

manzlie said...

salam yb..

alhamdulilah...

waslam

manzlie said...

salam musafir islam

memang ramai nih dik..

alhamdulilah

Azemi Ali said...

Salam CL

Berapa jauh perjalanan dan berapa jam nak sampai?

manzlie said...

salam kasmin..

alahmdulilah...itulah dia petunjuk kebesaran hati suadara kasmin yang masih lagi merindui musim haji ini..insyalah sya doakan semoga allah swt murahkan rezeki suadara dan akan kembali kesini lagi...

waslam

manzlie said...

salam rosli...

alahmdulilah..memang macam macam gelagat yang boleh sudara rosli liaht sekarang...harap terhibur hendaknyer..



waslam

مسافر_اسلام said...

syukran kak zie, bro rosli...alhamdullah exam ana dah hbs semlm. Tp next year ada lagi...insyallah..doakan ana ya..
Tq abg lie..u blog the best.

Kasmin said...

Salam CL,

Terima kasih dgn doa2 CL.Insyalah kita boleh bertemu di kota Makkah jika ada kesempatan melaksanakan hj atau umrah pada tahun mendatang.

manzlie said...

salam adik musafri islam..

alhamdulilah..mekasih atas komena dik tuh..

waslam

Kasmin said...

Salam CL

Waktu saya naik lori kandang (penuh sesak) tu dari Mina ke MH pada tahun lepas bayaran juga SR20.Tapi waktu balik ke Mina dari MH menaiki van yg macam CL naik tu (dah duduk diatas) kena bayar SR50, mau tak mau kerana nak pi melontar dan kejarkan asar saya naik dan bayar aja (badan cukup letih waktu tu dgn batok dan selsema lagi ).Tapi seronok betul tu.

Nina Suria said...

Terbayang2 saat balik dari Arafah menuju ke Mudzalifah-Mina(2008), lori2 yang mengangkut jemaah begitu mengilukan saya, apalagi bila pemandu bas dan lori bergeseran satu sama lain. Ngilu tak terucap, hingga terpaksa menutup mata ketakutan.

Alhamdulillah saya dan rombongan selamat sampai tepat waktu tengah malam di Mudzalifah dan setengah jam kemudian sampai di Mina. Syukran Jazilan

Abang Aji said...

salam cl,
kelakar juga tengok perjalanan balik dr mina tu...
Kami tak pulak merasainya...mencabar jugak tu...macam berdiri kat belakang unta gak tu...

Abang Aji said...

salam cl,
suka tengok cara cl melaksanakan haji ni, tak sangka cl ni sukakan cabaran, ingatkan cl ni suka selesa-selesa sbb kerja di hotel banyak star...hehehe

hilmyiskandar said...

Salam.

Alhamdulillah, selesai tugasan.

Amin.

tq.

Atikah said...

Salam...

BAru tahu cam nie gambaranya... adventure juga ya... ada ker org perempuan yang dok kat bumbung van tu?

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

Salam CL,

Seronok tgk macam-macam gaya nak kembali ke mekah. Shot yg menarik dan tentunya meninggalkan nostalgia. Sedih lah pulak! sedih seh!