MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Saturday, 5 December 2009

" Episode 31- Perjalanan Haji 2009 - Doa doa terakhir di Arafah...."

Doa doa terakhir sebelum kami semua berangkat ke Mudzalifah..
Begitu sayu masa nih..cl pun dah tak tahan gak..terus nangis...
Masa dalam bas nih kami semua masih berdoa..menunggu matahari tergelincir dan tembakan meriam sebanyak 7 kali dilepaskan, baru lah bas kami akan mula bergerak ke Mudzalifah..masa nih kami semua amat sedih dah pilu ( kerana pintu doa di langit akan ditutup sebentar lagi)


58 comments:

Zie said...

Salam CL

Zie said...

Salam CL,
Semoga doa-doa dimakbulkan Allah.

Zie said...

Salam CL,
Pilu rasa hati meninggalkan Arafah ke Mina....

Zie said...

Salam CL,
Mana AZ, CM, Mama Ju... awal lagi ni.. 11.30 malam.

nailofar09 said...

salam...CL...zie

Zie said...

Salam CL,
Indah suasana senja.... saat tu semua menangis, setahun lagi Arafah menerima tetamu lagi. Kita tak pasti, adakah dijemput menjadi tetamu lagi.

Kasmin said...

Salam CL,

Shukur Alhamdullilah, kiranya CL telah berjaya melaksanakan ibadah Hj yg kedua ni.Semoga CL mendapat Hj mabrur Insya Allah.

Zie said...

Salam,
Sampai pun Kak Nailofar... ke mana tadi.

manzlie said...

salam zie..

insyalah..semoga dimakbulkan doa dao kita tuh..

waslam

nailofar09 said...

salam...ehh, kita berdua jer...
mmng sayun sungguh saat itu, tp akak k muzdalifah lepas mghrib...

manzlie said...

salam zie...

Pembetulan..bukan dari arafah ke Mina..tapi ke Mudzalifah..

waslam

Wan A. Rafar said...

Semoga doa dimakbul, dapat haji mabrur. Insya Allah.

umiazuddin said...

salaam CL,

sayunya hati especially bila tengok gambar matahari terbenam tu....pintu doa langit bakal ditutup... :(

semoga CL sempat habis berdoa dan diterima Allah. amin.

VpeaceV

Tahniah Zie...ratu balapan
Salaam kak Nailofar..

manzlie said...

salam saudara Kasmin..

alhamdulilah...semoga allah swt memebrkati usaha kita semua nih..insyalah

waslam

manzlie said...

salam ummi azuddin...

memag sayu je masa tuh..kami dlam bas tak berhenti berdoa beramai ramai..sedh rasa hati...

waslam

nailofar09 said...

salam...Zie akak nmpk n3 masih lum ada komen...kira ,mcm nk pcut...alala tau ajer larr b bnd nih..ngalahkan siput lambatnya...tak pa..dah ramai nih..hai en Kasmin...lama tak nmpk?...Kita pakat panggil CL, hj CL... hehhehehe

manzlie said...

salam wan..

alhamdulilah..moga di terima olehnyer..insyalah


waslam

umiazuddin said...

Salaam CL,

Awal juga ya bas maktab CL tu tiba... masa saya dulu, rasanya dah nak dekat midnite baru bas sampai...

VpeaceV

rezeki said...

salam cl,

dulu kami bertolak dr arafah ke mudzalifah lps solat magrib, ikut turn mcm dlm kandang sambil menunggu bas, spi mudzalifah dkt 9.00 - 10.00 mlm juga, melautan jemaah

sungguh indah sekali

manzlie said...

salam nailofar...

tak yah lah..just call me cl jer sudah memadai yer..
syukran

waslam

manzlie said...

salam rezeki..

memag manis sungguh perjalanan tuh ke mudzalifah..seronok rasa bila sampai cam lepaskan di kandang kan..


waslam

Zie said...

Salam CL,
Betullah CL.. dari Arafah bermalam dulu kat Mudzalifah pastu gi Mina. Tertinggal wajib haji kenalah dam sekor kambing.. Terima kasih CL, tulah laju sangat berlari, tertinggal yg wajib.

mama ju, said...

wah terharunya....Zie syabas....borong habis

nailofar09 said...

salam CL..gurau jer...ok jer, saya pun mcm tak slesa di panggil hajjah,cumanya rasmi2 awalan nama ada gak tittle tuh...apapun muga suma ni menginsafkan kita...muga dapt hj mabrur n mengekalkan kemabrurannya sepanjang usia yg berbaki ini...

mama ju, said...

TERIMAKASIH ZIE,beri tip berguna...rahsia kita...!

Zie said...

Salam,
Maaf Kak Nailofar, tempat akak saya ambil... jangan marah.

Rasa nak menitis ayaq mata tengok perjalanan haji CL di Arafah, memang sayu sungguh, dulu saya kat tepi khemah je, ustaz/ustazah tak bagi jalan2, takut hilang...

rezeki said...

salam,

kalau tak bermabit di mudzalifah, kena dam tertib dan taqdir

1. menyembelih sekor kambing atau qibas atau 1/7 lembu atau unta yg cukup syarat, jika tk mampu

2. puasa 10 hari , 3 hari masa dlm ihram dan 7 hari bila spi ke tanah air , jika tk mampu juga barulah

3. sedekah sebyk 10 cupak makanan asasi

kalau tak mampu juga , tertanggunglah ats zimmahnya

mama ju, said...

Hebat Zie punya kajian...

nailofar09 said...

salam...tumpang lalu, CR...sampai kt muzdalifah tuh...kita kna tunggu smpai separuh malm...pas tu tggu larr bas yg nk k mina, ada yg sampai lewat terus jerr dapat bas, kami dah beratur samp ada warga emas yg pensan...tak jugak sampai k pintu besar tuh...potong Q..., tapi mmng haru' sampai tertanya2 kita knapa bgitu sekali...ada jemaah bukan sekadar subuh terlepas tapi sampi matahari meniggi lum samp mina...

manzlie said...

salam rezeki..

benar tuh tn ismet..

waslaam

Kasmin said...

Salam Kak Nailofar,

Terima kasih dgn perhatian akak. Buat seketika ni saya jadi 'silence reader' aja. Seronok serta kandakala menyentuh juga mmembaca komen2 peminat PDKM ni. Saya setuju dgn cadangan akak utk memangil CL Hj CL. Apa kata peminat2 PDKM yg lain, setuju gak?

manzlie said...

salam zie..

memang sedih gak masa tuh..

wasalam

manzlie said...

salam kasmin...

takyah lah..just cl jer dah kira ok tuh...harap maklum yer..

wasalam

rezeki said...

salam cl,

tumpang lalu,

bermabit di mudzalifah maksudnya separuh malam 10 zulhijjah hingga seblm terbit fajar, sebaik2 berada sepanjang malam tapi memadai walau berada seketika, lalu dgn duduk dlm bas juga dikira walaupun tak jejakkan kaki atau tertidur dlm bas

manusia merancang , Allah menentukan , perkara mcm bas lambat mmg menjadi isu besar setiap tahun , masa saya tiba mudzalifah kul 9.00 mlm, bertolak ke mina, dpt bas lps subuh, dan kami bentang tikar solat subuh ramai2 kat sana

yg kesian jemaah yg tua

rezeki said...

salam cl,

tu sebab byk jemaah terutama negara2 arab hanya lalu sahaja disitu dan terus ke mina

kalau siapa yg kuat , boleh jalan kaki dari mudzalifah ke mina, tapi masalahnya nak cari khemah kat mina bukan senang, semua latarbelakang kat mina samanya, boleh bingung dan konpius.

manzlie said...

salam rezeki...

yup..depa terus jer berjalan ..tak tido di madzalifah ...

waslam

nailofar09 said...

salam...tumpang yerr, nk mencelah nih...andainya ada kudrat...best jugak kalau berjalan jerr, CR saya buh pic 2 taun lalu kat blog, nak banding ngn pic2 CL yg kat muzdalifah...[episod lepas ni kot]ada kesah' menarik tang PIC2 di sana...

Kasmin said...

Salam CL,

Mohon Maaf CL sekiranya saya ni begurau aja. Saya menhormati pandangan CL,sekali lagi saya mohon maaf pada CL jika saya terlajak dlm bergurau ni.

Yang dan Omar said...

salam cik li

Yang dan Omar said...

Baru hantar email pada cik lie tentang harapan OPAH nak jumpa cik Lie.... BONDA minta saya sampaikan hjat tuh.

um. masyitah said...

Salam CL
Sayunya hati,walaupun cuma membaca...bagaikan nak berpisah dengan orang yang disyang,apakah lagi kan apat bertemu lagi

Yang dan Omar said...

sebelum balik 8hb. 966599396468 no phone

manzlie said...

salam kasmin..

is ok takpa...sya faham tuh..takda apa yang perlu di maafkan..jgn lah risau yer...heheheh

waslam

manzlie said...

salam yong dn omar...

boleh ..just call jer sya...
561534338

wasalam

manzlie said...

salam um masitah..

alahmdulilah..memag sayang nak brpisahkan dari arafah nihh

wasalam

Kasmin said...

Salam CL,

Shukran

Wassalam

manzlie said...

salam kasmin....

afuannn..


wasalm

مسافر_اسلام said...

Salam abang lie..bila mentari melaburkan tirai, pilu dan resah dibuatnya..pabila mlm menjelma..hati terbuka dengan lembaran hari yg baru. Semoga doa-doa jemaah termasuk doa abang di makburkan. Dugaan dari Allah.

مسافر_اسلام said...

Baik semua...adik bungsu megambil tugas yg terakhir bagi penutup tirai. Semua hebat, menceritakan kisah yg istimewa. Abang lie punca cerita pun sayu bila kita renungkan. ayah zain, kak zie, ummi dan semua. Teruskan dengan sambutan kalian...
Kita doakan setiap yang baik itu akan diredoi oleh Allah..Insyallah.

manzlie said...

salam musafir islam..


alhamdulilah...
mekasih ats komen komen adik tuh...

waslam

Bunga Kenanga said...

salam tuan,

subahnallah, melihat saat-saat perjalanan haji yang penuh baraqah. bukan sekadar perjalanan fizikal tapi perjalanan hati... semoga segala amalan dan doa di makbulkan allah dan dikurniakan haji yang mabror. rindu detik-detik munajat di arafah dan saat-saat meninggalkan arafah, memang sayu...

shukran jazilan....

manzlie said...

salam bunga kenanga...

alhamdulilah..moga kita semua di berkatinyer..

waslam

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

Saat-saat yang sungguh mendebarkan kerana merasakan bahawa peluang keemasan yang Allah kurniakan telah tamat. Sedih lihat semua berdoa bersungguh-sungguh. jangan kata CL, saya yg ada di sini pun dah berombak-ombak.

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

alhamdulillah ada mereka yang berhati mulia tutur sama bersadaqazh. maklumlah seharian di sana, dengan berdiri, berpanas tentulah rasa lapar.

cikgu mas said...

Salam ciklie

Selamat tinggal arafah,moga ini bukan perjalanan terakhir,semoga Allah maqbul segala doa dan harapanmu,permudahkan perjalananmu,diberkati seluruh kehidupanmu dunia dan akhirat..Insyaallah..

hilmyiskandar said...

Salam.

Alhamdulillah, Allah mendengar apa yg dibisikan, muga2 diterima olehNya.

Amin.

tq.

Imran Paris said...

En Li....sedihnya.

ina said...

Salam CL,

Arafah = padang masyar. Selepas manusia dihimpunkan & dihakimi mengikut amalan masing2, akhirnya menuju ke salah satu destinasi (syurga/neraka). Semoga kita semua dpt bersama Rasullullah saw.